Tu eşti Mircea? Nu, sunt Felix…

Categorie: PresaSecuritate nationala

Voiculescu – turnător definitiv
voiculescu_16937900- foto Grup RC

Sunt primul care spun că în PC nu au ce căuta oameni imorali, turnători, oameni care au fost într-un fel sau altul în slujba Securităţii. Concret, la noi, cine se va dovedi că a avut angajament cu Securitatea, că a luat bani sau alte avantaje de la Securitate, va fi dat afară din structurile de partid, în frunte cu mine“, declara în august 2006 Dan Voiculescu.

După cinci ani de război cu Justiţia, cånd a primit – în sfårşit, definitiv şi irevocabil – recunoaşterea oficială de turnător (ordinar) al fostei Securităţi, el se declară persecutat politic şi ameninţă cu CEDO. În realitate însă aceasta este concluzia deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care a respins, ieri, recursul formulat de Dan Voiculescu împotriva hotărårii prin care CNSAS i-a dat, în 2006, verdict de colaborare cu fosta Securitate ca poliţie politică. Felix a turnat, la grămadă, tot ce a fost nevoie pentru a promova în cariera lui de economist sortit îmbogăţirii de pe urma relaţiei cu Securitatea. A turnat fără murmur şi şovăire tot ce a prins: sportivi, străini cu care a intrat în contact, dar şi rude apropiate care fugiseră din ţară. A muncit pe brånci să-şi facă un renume de informator şi a reuşit, 12 ani mai încolo fiind avansat în faţa aparatului de Securitate, de la gradul de informator ordinar la cel de partener al coloneilor şi generalilor din fostul Serviciu de Informaţii Externe. Deocamdată însă, Justiţia s-a pronunţat doar cu privire la caracterul său de turnător care, prin delaţiune, a făcut rău celor apropiaţi. Recrutat în 1970, conform CNSAS, el a primit iniţial numele conspirativ „Mircea“, iar în mai puţin de un an de zile a stråns destule informaţii despre cetăţeni străini, folosindu-se de poziţia de translator de limba germană pentru echipa de hochei a Norvegiei. Curtea de Apel Bucureşti nu a considerat însă că aceste informaţii, adunate sårguincios de informatorul pifan, pot fi încadrate la capitolul poliţie politică.  Ulterior, Voiculescu a fost apreciat pozitiv de Direcţia a III-a contraspionaj, care l-a recrutat ca informator şi l-a rebotezat cu numele conspirativ „Felix“. Cel care, datorită calităţilor sale native, avea să devină partener de afaceri al Securităţii, iar apoi unul dintre magnaţii Romåniei, îşi desfiinţa un coleg de serviciu printr-o notă plasată ofiţerului de securitate care-l avea în lesă. Ce făcuse colegul de serviciu? Era „cosmopolit“, „nu corespundea politic“ şi „fuma ţigări străine şi bea băuturi străine“. Era duşmanul poporului.
O rudă a turnătorului, Paraschiva Silaghi, povesteşte cum Felix i-a luat urma celui care o sprijinise să fugă din ţară. „A fost un şoc imens. A făcut-o premeditat (…) Am aflat că îi vizita foarte des pe părinţii şi pe sora mea. Era imediat după plecarea noastră (în străinătate – n.r.). Era foarte interesat de modul în care am părăsit România. Întreba tot timpul cum am plecat (…) Ulterior am aflat că, după vizită, a dat o informare la Securitate în care spunea că a aflat cine a fost persoana care mi-ar fi facilitat plecarea. Este o hârtie pe care eu am văzut-o, în care el spune că a făcut un drum în Germania cu cineva de la Securitate şi că a depistat persoana care ne-a dat nouă voie să plecăm“, a povestit ulterior verişoara acestuia, Paraschiva Silaghi. Sora acesteia, Mikaela Kallberg, care a plecat în 1975 în Suedia, a povestit şi ea pentru un cotidian central cum i-au fost chinuiţi părinţii după ce Dan Voiculescu i-a turnat la Securitate pentru că îi mărturiseră că ginerele lor uitase undeva în casă o bancnotă ruptă de 100 de coroane suedeze. Două zile mai târziu, „s-au prezentat la părinţii noştri două persoane civile însoţite de domnul Voiculescu Dan, personal, şi au cerut direct: «scoateţi imediat valuta pe care o deţineţi în casă!». Au predat imediat bancnota ruptă de 100 de coroane suedeze şi au fost pe loc arestaţi. S-a întâmplat spre sfârşitul anului 1975 (…) Mama a fost eliberată după trei zile, după ce a făcut un atac de cord. Tata a suportat bătăi şi interogări timp de o săptămână. Am primit un telefon de la mama, care plângea şi ţia rugându-mă să-i scot din ţară, că nu mai pot trăi în România după cele întâmplate“. Mikaela Kallberg mai spunea că, după acel coşmar, mama sa i-a spus că „pe Dan nu mai vrea să-l vadă şi îl făcea mereu securist şi turnător“.

voiculescu1

voiculescu2

Sigur, nu aceste informaţii au fost reţinute de instanţă ca acţiuni de poliţie politică, pentru că nu au fost regăsite în notele informative ale lui Felix, ci o alta. Este vorba despre o notă din 1977 referitoare la un coleg (L.G.) şi care are următorul conţinut: „Semnalăm de asemenea tendinţa lui L.G. de a atrage spiritual şi material anumiţi cetăţeni români la fuga din ţară sau luarea de poziţie revoluţionară faţă de legile ţării noastre“. Turnătorul are toate motivele să se ia cu mâinile de păr pentru că i s-a tras doar de la atât.

„Ce am fost şi ce am ajuns“„Ce am fost şi ce am ajuns“ – se plângea el, zilele trecute pe blogul personal! El, despre care se spunea că a fost general de securitate, să sfârşească în mizerie, ca ultimul porc de câine în grad de turnător ordinar. Nu va sfârşi în mizerie pentru că noi ştim să distingem corect între cele două perioade ale vieţii sale de colaborator al Securităţii: aceea de informator până în 1982 şi de colaborator de bază, în afaceri, după 1 octombrie 1982, când a devenit angajat permanent, cu carte de muncă înregistrată la Oficiul Argus, al Crescent Commercial & Maritime Ltd – Grecia, în calitate de director al reprezentanţei de la Bucureşti. Din acel moment, în cariera lui Dan Voiculescu intervenea o schimbare majoră. Până atunci însă, Voiculescu a fost antrenat ca ciripitor, învăţând tainele meseriei care avea să-l aducă în poziţia de mogul cu sute de milioane de euro la rever şi sute de sclavi pe plantaţiile mass-media, plus aceea de vicepreşedinte al Senatului României.

Consecinţele sunt penale

Ajunşi în acest punct, trebuie să constatăm că verdictul CNSAS îi deschide noi perspective patronului Partidului Conservator Antena 3. Cea mai importantă dintre acestea este arestul. Adică închisoare de la trei luni la doi ani pentru fals în declaraţii. Asta deoarece când a candidat pentru funcţia de senator, el a depus o declaraţie pe proprie răspundere în care a afirmat că nu a colaborat cu Securitatea ca poliţie politică. O declaraţie care acum s-a dovedit a fi falsă îl poate costa, în cazul în care Parchetul General va fi sesizat sau se va autosesiza, o trimitere în faţa instanţei pentru infracţiunea de fals în declaraţii.

Deşi prin verdictul Înaltei Curţi se confirmă, indirect, că Felix a pătruns prin fraudă în Parlamentul României, unde printr-o alianţă de tip mafiot a devenit chiar vicepreşedinte al Senatului, Mircea Geoană a declarat că acesta nu poate avea urmări instituţionale. „E un subiect politic. Evident că aici, din punct de vedere al Senatului, nu există consecinţe instituţionale. Evident, există posibile consecinţe politice sau juridice, dar din punct de vedere instituţional, activitatea domnului Dan Voiculescu în conducerea Senatului este practic neafectată de această decizie“. Altfel spus, turnătorul o să-şi menţină poziţia pe care i-a dăruit-o  Crin Antenescu, groparul PNL. Membru al Alianţei de Centru Dreapta (ACD) şi, deci, al Uniunii Social Liberale (USL), partidul fondat de un turnător ordinar cu patalama oficială nu poate decât să onoreze mafia PNL-PSD-PC în pofida declaraţiilor lui Victor Ponta care a intuit, câtă fineţe!, că Felix e mărul putred al alianţei. După ce declarase că Voiculescu este singura vulnerabilitate a USL, Ponta a revenit ieri, apărându-l pe artizanul coaliţiei GRIVCO. „Cazul Voiculescu este un subiect care, pentru ce se întâmplă în România în 2011, nu are relevanţă“ – a cârmit-o locotenentul lui Adrian Năstase.

voiculescu turnator

Antenescu anteneşte la curtea turnătorului catodic

Cu toate acestea, liberalii care au nevoie de turnătorul catodic au evitat, cu două excepţii notabile, să ia poziţie faţă de noul statut oficial al partenerului de coaliţie. Partidul care se declarase, odată, împotriva celor care au colaborat cu Securitatea ca poliţie politică, devenit astăzi o turmă de manevră a unor mafioţi, sfârşeşte prin a fi controlat de cei care nu au dreptul moral să mai scoată sunete articulate în public. Cei care au ostracizat-o pe Mona Muscă, fac acum dragoste din orice poziţie cu Felix. „În PNL nu pot sta laolaltă turnători şi turnaţi“ – spunea Crin Antenescu în august 2006, când biroul permanent al PNL i-a retras sprijinul politic Monei Muscă.

antonescu-voiculescu

 Astăzi Antenescu anteneşte în curtea turnătorului catodic. Există şi voci singulare care protestează faţă de această linie a partidului Antenescu, dar ele se pierd în faţa interesului imediat al noii alianţe GRIVCO, USL. „Aş vrea să-l parafrazez pe domnul Crin Antonescu, din 2006, care în cazul Mona Muscă spunea că nu e nevoie de un verdict al unei instanţe, că e suficient ca Mona Muscă să fie exclusă din PNL, un nume conspirativ şi un angajament. Tot dânsul spunea atunci că în PNL nu e loc pentru trădători şi trădaţi. Acum, sigur că da, dacă decizii luate în prezent determină liderii PNL să spună că trecutul nu contează, nu e decât o formă de laşitate şi atâta tot ! Cred că e de preferat să spui că da, trecutul contează, asta e, punct. Deci din punctul meu de vedere, trecutul contează pentru absolut oricine şi cred că niciodată prezentul nu poate fi asumat şi înţeles, fără să ţii cont şi de trecut“ – a declarat Adriana Săftoiu pentru RFI. La fel, cârtitorul de serviciu Ludovic Orban a încercat şi el un rictus la gândul că Voiculescu o să moară cu PNL de gât. „Consider că domnul Voiculescu ar trebui să facă un pas înapoi şi să se retragă din viaţa publică pentru că ar fi nedrept ca problema sa personală să afecteze perspectiva PNL, cât şi a opoziţiei în ansamblu, care reprezintă o variantă credibilă şi susţinută de o majoritate zdrobitoare a populaţiei“, a declarat Ludovic Orban. Cea mai interesantă dintre declaraţii vine, cum altfel, din partea premierului care i-a taxat pe liberali pentru trocul cu antenele lui Felix. „(Liberalii) au întins mâna şi acum o strâng pe deplin cu cei care au colaborat cu fosta Securitate“, a spus Boc.
Dan Voiculescu – Felix a devenit de ieri, oficial, cadavrul din dulapul opoziţiei. Ascuns până acum, în lipsa deciziei definitive a Înaltei Curţi, el a fost scos şi pus pe masă. Pute atât de tare încât chiar şi televiziunii Antena 3 i-a trebuit o jumătate de oră să-şi revină pentru a fi în stare să dea ştirea cu privire la spurcăciune.

Dan Badea