Baza materială a Tineretului şi Sportului, pe mâna lui SOV

Categorie: JustitiePresa

– Tatăl FNI loveşte prin Corvin Nedelcu, secretar general al ANST –

Ministrul Daniel Funeriu este pe punctul de a-i face cadou lui Sorin Ovidiu Vîntu întreaga bază materială a Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), un patrimoniu imens constituit din terenuri şi clădiri răspândite în toată ţara. Valoarea acestor active, rămase în administrarea statului, este deocamdată necunoscută câtă vreme aici este inclusă şi controversata moştenire a fostului UTC, o avere care a atras de-a lungul anilor tot soiul de escroci ascunşi în spatele unor fundaţii sau ONG-uri de partid. Cel desemnat de tatăl FNI să creeze instrumentul legal pentru această nouă hoţie se numeşte Corvin Nedelcu, un individ a cărui infiltrare la vârful PDL a fost atent pregătită. El este unul dintre “soldaţii” plasaţi de Vîntu în administraţie la mai puţin de o lună după ce, în martie 2009, declara că preferă să cumpere, decât să plaseze un om în structurile statului. “Nu am oameni în structurile statului. Pentru mine ar fi mai uşor să cumpăr unul din structură decât să-l plasez acolo dacă aş vrea să fac astfel de lucruri… Dacă statul este incapabil să-şi protejeze resursele este treaba statului. Omul de afaceri încearcă. Este treaba statului să-l prindă şi să-l lege. Întăriţi-vă statul!”, a graseiat mogulul. În aprilie 2009, “soldatul” ales de el pentru a-i executa fanteziile imobiliare era un ofiţer superior loial, bine plătit şi bine antrenat numit Nedelcu. Corvin Nerdelcu.

Scenariul pus la cale de Vîntu a vizat modificarea legislaţiei care nu permitea preluarea şi valorificarea activelor care au mai rămas în proprietate publică şi în administrarea MECTS, prin Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret (ANST). Este vorba aici despre cluburile sportive, taberele pentru elevi şi studenţi, casele de cultură ale studenţilor, terenurile şi clădirile ce alcătuiesc baza materială a direcţiilor judeţene pentru tineret şi sport, precum şi a Municipiului Bucureşti.

Ordonanţa lui SOV

Primul pas în schimbarea legislaţiei a fost deja făcut. Secretarul general al ANST, Corvin Nedelcu, cel care a fundamentat necesitatea schimbării legislaţiei în sensul dorit de Sorin Vîntu şi a elaborat textul actului normativ plasat, via Funeriu, sub pixul lui Emil Boc, a meritat toţi banii investiţi în el. El este autorul, de facto, al Ordonanţei de Urgenţă nr 77 din 30 iunie 2010 “privind unele măsuri în domeniul tineretului şi sportului”, act care permite închirierea şi concesionarea bazei materiale aferente tineretului şi sportului românesc şi gestionată de ANST. “Baza materială destinată activităţii de educaţie fizică şi sport şi pentru activitatea de tineret, inclusiv terenurile aflate în administrarea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, poate fi închiriată şi concesionată, pe bază de contract, în condiţiile legii, în conformitate cu metodologiile aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului (…)” – se afirmă în art.1, alin 2 al Ordonanţei lui Vîntu. Derogările de la legislaţia privind bunurile proprietate publică, coroborate cu acelea privind concesionările acestora reprezintă un prim mare succes al celor ce doresc să preia patrimoniul ANST.

Breşele din legislaţie

Pasul doi în această ingenioasă afacere îl constituie introducerea de portiţe favorabile imensului rapt imobiliar în metodologia de închiriere şi concesionare ce urmează a fi aprobată de ministrul Funeriu. Ele au fost deja introduse printre procedurile de închiriere şi concesiune elaborate de acelaşi Corvin Nedelcu şi aflate, în acest moment, pe masa ministrului. Breşele favorabile mafiei imobiliare sunt presărate peste tot în anexele ce însoţesc ordinul de ministru.

Document pregatit deja pentru a fi semnat de Funeriu

Vîntu nu joacă fotbal!

Astfel, cunoscându-se că Vîntu nu joacă fotbal, concesionarea de către el a unui teren de fotbal nu se poate face decât pentru a-i schimbe destinaţia şi a construiască în mijlocul său, spre exemplu, o casă de toleranţă pentru angajaţii din Realitatea Media. Din acest motiv a fost introdus în procedurile anexate ordinului de ministru următoarul articol: “Bunurile imobile din domeniul public al statului, aflate în administrarea MECTS, prin ANST, pot fi închiriate cu prioritate pentru realizarea de activităţi sportive, culturale, de învăţământ şi activităţi complementare acestora” (Anexa1, art.4). Aceeaşi formulare o găsim şi în anexa referitoare la procedura de concesiune (Anexa 3, art.3).

Ce înseamnă sintagma “activităţi complementare” activităţilor sportive? Ea poate însemna orice, de la jocuri de noroc, la prostituţie, câtă vreme ambele pot fi asociate cu  “sportul”. Înseamnă, de fapt, schimbarea destinaţiei activului închiriat sau concesionat. Culmea este că în Anexele 1 şi 3 există chiar o definiţie a activităţilor complementare care nu exclude prostituţia, dacă suntem de acord că aceasta intră la categoria “servicii”. Iată definiţia: “activităţi complementare – orice activităţi de producţie, comercializare, depozitare şi servicii cu excepţia celor ce implică producţia, comercializarea, depozitarea, servirea produselor pe bază de alcool şi tutun”.

O altă portiţă pentru schimbarea destinaţiei activelor este posibilitatea de a construi în interes privat pe terenurile ce aparţin domeniului public al statului (Art.3, Anexa1)

Metodologia înaintată pentru a fi semnată de ministrul Funeriu mai conţine o capcană ascunsă în Anexa 3, art.19, unde se precizează condiţiile în care licitaţia este înlocuită cu…negocierea directă.

Se ştie deja că negocierea directă a fost şi rămâne calea cea mai sigură pentru preluarea pe nimic a unor active ale statului. “Dacă nici cea de-a doua nu a condus la desemnarea unui câştigător, aceasta se va consemna într-un proces verbal care va constiui temeiul pe baza căruia comisia de evaluare va recurge la procedura de negociere directă”.

Nevoia lui SOV a devenit situaţie de urgenţă

Justificarea acestor măsuri legislative este dată de criza economică care, în cazul activelor ce interesează, nu mai permite, spune Nedelcu, cheltuieli de la bugetul de stat “necesare desfăşurării activităţii, reabilitării şi modernizorii acesteia”. Ceea ce surprinde în fundamentarea acestei Ordonanţe de Urgenţă cu dedicaţie este cinismul cu care se invocă interesul public. “Aceste elemente vizează interesul public şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare” – e argumentul ultim al autorilor acestei iniţiative.

Cine este, de fapt, Corvin Nedelcu, cel care s-a ocupat cu succes de această sarcină trasată de SOV şi cum a fost el infiltrat exact acolo unde era nevoie?

Nedelcu a fost angajatul şi consilierul lui Liviu Luca

Nedelcu. Corvin Nedelcu

Fost cadru militar până în 1991, Corvin Nedelcu a slujit apoi, vreme de10 ani, în Serviciul de Protecţie şi Pază. A fost, deci, antrenat să execute ordine. A urmat apoi o carieră specifică celui care doreşte să se infiltreze cât mai sus în aparatul de stat: Facultatea de Drept, Colegiul Naţional de Apărare, Academia de poliţie, Institutul Naţional de Adminisitraţie. E doctor, zice el, în ordine publică şi siguranţă naţională. Cu toate acestea pare extrem de ciudat că după ieşirea din SPP a fost plasat, pentru un cincinal, consilier juridic la Upetrom 1 Mai Ploieşti în perioada în care membru în consiliul de administraţie era şi actualul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu. Upetrom. Legătura dintre Liviu Luca, paravanul lui Sorin Vîntu, şi Upetrom este de notorietate, sindicalistul fiind cel care a influenţat privatizarea Upetrom în favoarea societăţii Aquafor Internaţional deţinută de o societate controlată de FSLI Petrom Foserco SA care, la rându-i, era controlată de RPT Oil a lui Comănescu. În 2005, în acţionariatul Foserco apărea FSLI Petrom (Liviu Luca) şi un offshore din Insulele Virgine (Brighton Capital) controlat de Comănescu. Legătura lui Comănescu cu Luca şi Vîntu este şi ea de notorietate, Comănescu fiind director la PetromService până în 2005 şi membru în Consiliul de Administraţie la Delta Asigurări (FSLI Petrom). Dealtfel, Nedelcu a fost angajatul firmelor Upetrom şi Aquafor Internaţional până în 2008!

Dincolo de legătura cu Luca, Corvin Nedelcu este şi vărul lui Dragoş Nedelcu, unul dintre oamenii de bază ai lui Sorin Ovidiu Vântu în Realitatea Media SA. Şi dacă nici asta nu e de ajuns, pentru portretul de fami(g)lie, adăugăm că  Nedelcu Corvin a fost, în 2007, naşul de cununie al lui Vlad Stolojan, fiul lui Theodor.

Infiltrarea la vârf s-a făcut prin Florin Popescu, Mircea Andrei şi generalul Pahonţu

Mircea Andrei, senatorul-avocat al lui SOV (centru)

În 2009, însă, după trecerea lui Corvin Nedelcu prin alte câteva firme (Rovit SA, Red Ties SRL, VBN Investments SRL şi Viacor Engeneeric SRL), s-a decis intrarea lui în administraţie. Trei persoane au insistat pentru el, atunci, pe lângă ministrul de Dezvoltării Regionale, Vasile Blaga. Ei sunt Florin Popescu, preşedintele PDL şi al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Mircea Andrei, fostul avocat al lui Sorin Ovidiu Vîntu şi actual senator şi preşedinte al PDL Argeş şi generalul Lucian Pahonţu, directorul SPP. Aşa a devenit Corvin Nedelcu, în aprilie 2009, asistent personal la cabinetul ministrului. În noiembrie a fost transferat în calitate de consilier clasa I la ANOFM, iar pe 16 decembrie a preluat, temporar, funcţia de secretar general adjunct al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, funcţie deţinută până în ianuarie 2010.

Florin Popescu, preşedinte CJ Dâmboviţa

În sfârşit, după ce a deţinut pentru o zi funcţia de consilier la Ministerul Educaţiei (Direcţia Generală Management Resurse Umane şi Reţea Şcolară), el este numit, pe 16 martie 2010, secretar general al Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret. A ajuns, astfel, exact în locul unde era nevoie de serviciile sale. Şi unde, cum am arătat deja, a executat ordinul celor care l-au antrenat pentru asta, întocmai şi la timp. În trei luni a reuşit să pună la punct modificarea cadrului legislativ pentru raptul imobiliar imaginat de Sorin Ovidiu Vîntu.

Recent, împreună cu ministrul Funeriu şi primarul Cristian Poteraş, Corvin Nedelcu l-a vizitat în Argeş, pe senatorul Mircea Andrei, fostul avocat al lui Sorin Ovidiu Vîntu şi preşedintele PDL local. S-a discutat, printre altele, despre unificarea direcţiilor judeţene pentru sport cu cele pentru tineret. Adică tocmai despre ceea ce mai rămăsese de aranjat.

Dan Badea,
material scris pentru cotidianul Curentul, 30 august 2010