Caseta trucată II: Autorii manipulării "Boc şi leşinul doamnei Lia" sunt un profesor de jurnalism şi un romaşcan de-al lui Vîntu. (Update)

Categorie: BlogrolldiversiuneEXPORTinvestigManipulare prin presa

scena lesin 1
O nouă făcătură audio-video, de tipul celebrului trucaj „Băsescu loveşte un copil„, a fost lansată pe piaţa mass media. De această dată, nu mai e cu Băsescu, ci cu Boc, şi nu loveşte, ci salvează. De asemenea, făcătura nu mai e video, ci audio, iar televiziunea care o lansează nu e a lui Vîntu, ci din localitatea de baştină a lui Vîntu. Şi modul de lansare a diversiunii diferă: daca primul trucaj a fost plasat pe site-ul unei fiţuici pentru a fi preluat apoi de RTV, de această dată el a fost lansat pe site-ul unei televiziuni locale şi „descoperit” de o pseudo-agenţie de ştiri pentru a fi preluat apoi de fiţuici sau alte siteuri ale mogulilor. În final, pentru că nu se putea altfel, el a fost preluat şi de Realitatea lui Vîntu în emisiunea tonomatului Ursu. Ca operaţiunea să fie perfectă, în  lanţul manipulării a intrat şi fiţuica online Cotidianul, cu rolul de intermediar între pseudo-agenţia de ştiri şi RTV. Astfel, pe post, sursa citată era Cotidianul şi nu un site despre care n-a auzit nimeni până acum.
Autorii trucajului încearcă să sugereze că scena televizată, din 1 iulie, cu premierul Emil Boc surprins în timp ce ajută o femeie ce pare că leşină de emoţie, a fost regizată de cei din staff-ul acestuia. Cum sugerează asta guzganii PNL-PSD? Prin trucarea coloanei sonore a filmării realizate de un operator al CNS Roman.
lesin rtv
 
Aşadar, pe site-ul unei televiziuni locale din Roman-Neamţ a fost postat un filmuleţ în care, peste imaginile ce surprind vizita lui Emil Boc în Moldova, a fost suprapusă o coloană sonoră fabricată de editorul filmuleţului. Trucajul, în varianta postată pe site-ul televiziunii CNS Roman, pare a fi „brutul” (varianta needitată a) filmării făcute de operatorul acestei televiziuni, dar nu este aşa deoarece, spre sfârşitul filmuleţului, este repetată secvenţa sonoră de la început, deci avem de-a face cu o editare. Pe de altă parte, oricine are o ureche funcţională şi ascultă înregistrarea îşi poate da seama că este o făcătură.

UPDATE: Dovada cea mai clară a trucajului a fost prezentată pe blogul jurnalistului nemţean Daniel Vinca. Acesta a observat ca data înscrisă pe filmuleţ era 1 iulie (deci discuţia despre aranjarea leşinului a fost 1 iulie), iar vizita premierului în Pătrăuţi fusese pe 29 iunie. Prin urmare, detaliile leşinului nu puteau fi aranjate post factum. Aşadar filmuleţul este un fals. QED.

mediafax 29 iunie

Mediafax publică, pe 29 iunie, ştirea privind leşinul femeii din Pătrăuţi şi intervenţia premierului
adevarul patrauti
Şi Adevărul publică această informaţie, tot pe 29 iunie
vizita neamt
 
Pe filmuleţul trucat apare data de 1 iulie 2010, deci cu două zile mai târziu de la „leşin”

Fraza care sugerează regizarea leşinului băştinaşei din Pătrăuţi este următoarea: „Deci am stabilit, doamna Lia leşină, restul cu aplauze, vă rog, da?„. 

Câtă minte îţi trebuie să pui la cale o asemenea dramoletă? Adică, în primul rând, să te dai pe mâna unei persoane de tipul Lenuţei din Pătrăuţi?!
Petre Craciun la biblioteca

Petre Craciun la biblioteca

Şi daca trebuie să fii imbecil ca să regizezi aşa ceva, câtă minte îţi trebuie să crezi că o asemenea conspiraţie a fost totuşi pusă la cale de premier în cârdăşie cu ţaţa Leana? Răspunsul este următorul: atâta câtă are cetăţeanul Petre Crăciun, director al agenţiei de manipulare „Optimal Media”.
 
Crăciun (foto dreapta) este cel care în calitate de „jurnalist”, zice el, a încropit un material de presă despre toată conspiraţia Boc-Lenuţa şi l-a postat pe site-ul personal pentru a fi preluat de presa mogulilor.
 
Iată cum prezintă Petre Crăciun, după mintea lui, filmuleţul postat pe site-ul CNS Roman:
(…) Dupa o rapida strangere de mana, convoiul de masini a pronit (sic!) catre comuna Doljesti, care a trebuit (cine „a trebuit”, comuna?) sa faca drumul inapoi catre Roman, din cuza conditiilor de drum. Nimic neobisnuit pana acum, numai ca, in timp ce convoiul mergea, cineva de langa operator stabilea prin statia de emisie-receptie amanunte in legatura cu lesinul de mai tarziu. Iata cuvintele care se pot regasi la minutul 2’42: “Deci am stabilit, doamna Lia lesina, restul cu aplauze, va rog, da?”. Cel care vorbeste prin statie, in timp ce operatorul filmeaza cursurile de apa din partea dreapta a soselei, are un puternic accent moldovenesc. Dialogul se purta intr-un autoturism care mergea in spatele masinii care in care mergea (ca să vezi limbă română la acest „jurnalist” Crăciun!) premierul. Vocea acestuia se aude si mai departe, tot filmul postat de YouTube avand lunginea de 6’37”. Iata cum cineva care insotea convoiul premierului punea la punct detaliile lesinului de mai tarziu din satul Patrauti. Pana la acesta ora nu exista nicio pozitie oficiala fata de aceasta regie ieftina, menita sa-i impresioneze pe romanii afectati de inundatii, de cresterea TVA-ului si de scaderea salariilor. Cu asemenea tructuri parca nu mai merge nici la poporul roman. Chiar daca le-a mai folosit, pe alocuri, si staff-ul presedintelui Obama”. (…)
petre craciun

Înainte de a merge mai departe, precum „convoiul” lui Crăciun, trebuie să constat că individul nu ştie să scrie corect româneşte, greşelile din textul semnat de el fiind impardonabile (foto stânga). Că omul e agramat, contează însă mai puţin decât că e rău intenţionat. Sunt destui bezmetici liberi să posteze tot felul de aberaţii pe internet. Ceea ce contează cu adevărat este că preia şi lansează mai departe material fără ca măcar să se îndoiască de veridicitatea informaţiilor conţinute.

Personal, n-aş fi dat atenţie acestei diversiuni ieftine dacă, într-un alt material postat pe site-ul Optimal Media,  Petre Crăciun n-ar fi făcut o afirmaţie şocantă: că
e profesor la o facultate de jurnalism! Culmea, în acelaşi material, aşa-zisul profesor Crăciun mai ţine şi lecţii de deontologie profesională cui stă să-l citească. Iată-l în toată splendoarea sa de un cinism desăvârşit pe manipulator:

deontologul craciun

deontologul craciun

„Problema pe care o am, ca jurnalist şi ca profesor la o facultate de jurnalism, este legată de ziariştii care acceptă să îşi bată joc de profesia lor, de codul deontologic al acestei nobile şi frumoase meserii. Care se transformă, din interes, din slugărnicie, pentru promisiunea unor funcţii etc., in nişte cozi de topor cu care sunt loviţi cei care devin ţintele unor indivizi care nu au inţeles niciodată rolul presei intr-o socientate democratică„. (…) Iubesc acestămeserie, dar ţin foarte mult la un jurnalism curat, bazat pe investigaţia de presă dictată de propria convingere, bazată pe probe şi pe bună credinţă. Nu imi place jurnalistul-călău, cel care „trage” fără să intrebe care sunt probele impotriva celui care urmează să fie „executat” – zice deontologul Crăciun într-un editorial.Dacă observăm că el tocmai l-a „executat” pe Emil Boc fără să-l întrebe şi fără să se întrebe, cum îi place să scârţâie în „editorial”,  „care sunt probele împotriva celui care urmează să fie executat, nu putem decât să constatăm că individul este o „coadă de topor”, un „călău” (jurnalist-călău nu poate fi, că nu ştie să scrie corect). Este dreptul lui să fie aşa, sau, cum spune el în acelaşi „editorial”, este „dreptul” acestor indivizi de a fi laşi, de a se târi ca nişte şopârle prin mocirla propriei lor existenţe„.

Nu ştiu ce predă Crăciun la o facultate de jurnalism, dar sunt convins că dacă predă orice materie legată de jurnalism, e un impostor. Nu poţi fi profesor de jurnalism dacă nu respecţi regulile acestei meserii. Sau, poţi fi, dar nu unul adevărat. 

Pe de altă parte, individul are, printr-unul dintre fii lui, o firmă care se ocupă exact cu editare video, cu publicitate şi tot ce ţine de promovarea unor campanii mediatice. Este vorba despre societatea Optimal Media Communication SRL, care are sediul în Anastasie Panu nr. 21, adică exact unde este domiciliul familiei Crăciun. Firma lui a primit numeroase contracte de la MAI în perioada în care şeful Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) era Pavel Abraham. Asta deoarece el însuşi, adică acest Petre Crăciun, „profesorul de la jurnalism”, era directorul de comunicare al ANA.  Mai precis, el a fost director adjunct al Direcţiei Relaţii Internaţionale şi Afaceri Europene din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog. Şi, cum altfel?, comisar şef! 

Update: Cineva mi-a semnalat, la rubrica de comentarii, că acest deontolog agramat şi diversionist ar fi fost chiar şef la departamentul Mass Media din IGPR!
cms craciun

Cum se ştie, Agenţia Antidrog a fost trecută, în martie 2009, din subordinea MAI, în subordinea IGPR. Iar şmecherii care o populau precum şobolanii au fost răspândiţi peste tot. Ei bine, cum să-i ierţi premierului Emil Boc o asemenea „măgărie”?
Lucian Grecu

Lucian Grecu

Relaţia manipulatorului Crăciun cu MAI este însă mai strânsă decât pare.

Cătălina Crăciun, nevasta profesorului – coadă de topor, a fost numită pe 8 decembrie 2009 şeful Editurii Ministerului Administraţiei şi Internelor. A fost pusă exact acolo unde poate să înceapă, sau să se sfârşească manipularea. 

Cât priveşte site-ul pe care a fost postat filmuleţul trucat, el aparţine societăţii Conex Invest SRL deţinute, la rându-i, de soţii Lucian şi Cristina Grecu. Cei doi sunt, de fapt, patronii televiziunii CNS Roman. Cine este Lucian Grecu (foto dreapta), nu mai trebuie să precizez.

Oricine are posibilitatea să caute pe google, poate afla date extrem de interesante despre miliardarul romaşcan, fost prieten al lui Radu Timofte şi bun amic al lui Sorin Ovidiu Vîntu...

Dan Badea