Vîntu încasa de la „Gardianul“ şi plătea la Realitatea

Categorie: BlogrollManipulare prin presaPresaPRESA "LA COMANDĂ"

Surprizele din extrasul de cont al lui SOV

Un extras de cont pe numele lui Sorin Ovidiu Vîntu dezvăluie legătura directă, ascunsă până azi, dintre mogul şi offshore-ul cipriot prin intermediul căruia a controlat cotidianul „Gardianul“. Documentul provine de la Marfin Laiki Bank din Cipru, banca prin intermediul căreia Vîntu a transferat, anul trecut, 50.000 de euro în contul firmei deţinute de fugarul Nicolae Popa în Indonezia. La aceeaşi bancă au deschis conturi personale Sorin Ovidiu Vîntu (5 conturi, din care două au fost închise, iar un altul a fost schimbat după ce s-a trecut de la lira cipriotă la euro) şi Octavian Ţurcan (cinci conturi personale). Tot aici au conturi societăţile Elbahold Limited (cinci conturi, din care trei mai sunt active), Comac Limited (două conturi), Fercell Ltd (două conturi) şi Stonecom Ltd (două conturi). Deşi toate transferurile financiare operate în/din conturile personale ale lui Sorin Ovidiu Vîntu sunt interesante pentru că dezvăluie, fiecare în parte, noi conexiuni subterane ale mogulului, cel care atrage în mod deosebit atenţia a fost încheiat pe 24 martie 2008. Atunci, societatea „Crown Gate“ a virat 200.000 de euro în contul personal al lui SOV. În aceeaşi zi, la foarte puţin timp după ce i-au intrat banii în cont, Vîntu a transferat rapid  165.000 de euro în contul acţionarului majoritar de la Realitatea Media, Bluelink Communicazione Ltd.

facsimil1

Transferul din contul firmei Crown Gate în cel al lui SOV este prima dovadă concretă şi consistentă a legăturii directe dintre Sorin Ovidiu Vîntu şi fostul ziar  „Gardianul“. Aceasta deoarece Crown Gate este, de fapt, Crown Gate Alliance Inc., offshore-ul care a preluat societatea Best Media Press, editorul cotidianului „Gardianul“, de la senatorul Aristide Roibu, trezorierul PSD.
Pentru ca nimeni să nu afle că ziarul intrase, de fapt, pe måna lui Sorin Vîntu, el l-a folosit ca interpus pe bunul său amic din Galaţi, Maricel Păcuraru, care chiar a încercat, o vreme, să-şi ia în serios rolul de patron, mai ales în perioada în care şeful editorial al ziarului era Gabriel Stănescu.
Prin 2006, de administrarea ziarului lui Vîntu s-au ocupat în mod direct chiar şi sindicaliştii Dumitru Costin şi Matei Brătianu, doi dintre cei preluaţi de Vîntu în boardul administrativ al societăţii Realitatea Media SA. Implicarea lui Dumitru Costin în afacerea „Gardianul“ i-a permis accesul la informaţii confidenţiale din „bucătăria“ acestuia, inclusiv cele privind acţionariatul real al ziarului.

Dumitru Costin: Offshore-ul e al lui Vîntu

Aşa se face că, spre sfårşitul lui 2006, el a vorbit mai mult decåt i s-a permis şi a declarat că nu Maricel Păcuraru, ci Vîntu este adevăratul patron de la „Gardianul“. „Îl cunosc pe Maricel Pacuraru din tinereţe, din facultate. El a luat de la Vîntu. Tranzacţia a avut loc. S-a încheiat contractul de vånzare-cumpărare a offshore-ului din Insulele Virgine. Numai că încă nu s-a înregistrat nicăieri. Maricel a spus atunci că întåi să-şi rezolve nu ştiu ce probleme cu offshore-ul şi apoi să se înregistreze. Da, offshore-ul era al lui Vîntu“, ne-a declarat în octombrie 2006 Dumitru Costin, referindu-se la Crown Gate Alliance Inc – Tortola, Insulele Virgine Britanice.

SOV: N-am nicio legătură cu Crown Gate Alliance

Vîntu a negat atunci orice legătură cu Crown Gate, dar şi orice legătură de afaceri cu Maricel Păcuraru. „În ultima perioadă se încearcă acreditarea ideii că aş fi partenerul şi asociatul din umbră al domnului Maricel Păcuraru în unele din afacerile domniei sale. Oricåt de onorat m-aş simţi să fiu partener cu domnul Păcuraru, doresc să precizez că nu am avut şi nu am afaceri împreună cu domnia sa. Orice speculaţie referitoare la vreun parteneriat de afaceri sau de orice altă natură între mine şi distinsul domn Păcuraru este neadevărată şi, foarte probabil, menită a ascunde adevăraţii proprietari sau acţionari ai unor afaceri“, a minţit Vîntu. De altfel, offshore-ul care preluase, la începutul lui 2006, 90% din firma ce edita „Gardianul“ era reprezentat în Romånia de arhicunoscutul paravan al lui Vîntu, moldoveanul Ghenadie Nipomici. Cel de-al doilea offshore implicat, Management Fulcrum, era controlat prin Sorin Roşca Stănescu şi administra la pachet ziarele „Ziua“ şi „Gardianul“. Ulterior, în februarie 2007, offshore-ul Crown Gate a fost înlocuit, în acţionariatul Best Media Press, de către Petromservice, Vîntu ieşind astfel, via Liviu Luca, la lumină.
Dovada concretă a legăturii sale cu offshore-ul din Tortola n-a apărut însă pånă astăzi, cånd am intrat în posesia unuia dintre extrasele sale de cont de la Marfin Laiki Bank din Cipru.

Dosilius Ltd şi Tonderstead Ltd – alte vehicule financiare ale lui SOV

Extrasele de cont pe numele lui Sorin Ovidiu Vîntu, de la Marfin Laiki Bank, ascund şi alte secrete, inclusiv cele privind relaţia cu Elbahold, firma controlată prin intermediul lui Liviu Luca. Astfel, dincolo de legătura identificată deja de procurori, pe filiera Elbahold (Liviu Luca) – Comac (Octavian Ţurcan) – Caascorm (Nicolae Popa), apare o nouă legătură. Este vorba despre Dosilius Ltd, un nou offshore folosit ca vehicul financiar interpus între Vîntu şi Luca. Astfel, conform documentelor bancare, pe 15 iulie 2009, Elbahold Ltd (firmă deţinută oficial de Liviu Luca) a virat 130.000 de euro în contul societăţii Dosilius Ltd, iar o săptămånă mai tårziu, pe 22 iulie, Dosilius Ltd a transferat 620.000 de euro într-unul din  conturile personale ale lui Sorin Ovidiu Vîntu de la Marfin Laiki Bank. E posibil ca, înainte ca banii să ajungă în contul lui SOV, să fi avut loc şi alte transferuri în contul Dosilius, din conturile deţinute de Luca la alte bănci, cum, la fel, e posibil ca şi alţi intermediari folosiţi de Vîntu să fi alimentat contul Dosilius. Cert este că offshore-ul este o nouă apariţie pe lista conexiunilor de afaceri ale lui SOV.
Cele mai importante firme care au alimentat conturile personale ale lui Sorin Ovidiu Vîntu de la banca cipriotă, în perioada 2008-2010, au fost Bluelink Communicazioni Ltd – Cipru şi Tonderstead Limited. Prima dintre ele, Bluelink, a virat în conturile lui Vîntu 8,9 milioane de euro, iar cea de-a doua, necunoscuta Tonderstead, a transferat în aceleaşi conturi personale ale lui SOV aproximativ 6 milioane de euro. Dacă despre Bluelink Communicazioni avem destule informaţii, firma fiind trecută recent pe numele celor doi copii ai lui SOV, despre Tonderstead, la fel ca în cazul lui Dosilius, nu ştim mai multe. Încă.

Dan Badea