Vîntu şi-a trimis locotenentul la Viena, pentru recurs

Categorie: JustitieManipulare prin presaPresaPRESA "LA COMANDĂ"

vintu_viena

Avocaţii lui Sorin Ovidiu Vîntu au obţinut ieri, de la Viena, un document extrem de important pentru scoaterea din arest a lui Sorin Ovidiu Vîntu. Este vorba despre un certificat medical semnat, conform surselor noastre, de un renumit cardiolog care i-a ales lui SOV un diagnostic din afara listei celor care permit tratarea în reţeaua medicală a penitenciarelor din România.

Modul în care a fost obţinut acest document arată că SOV nu s-a aşteptat să fie arestat, pentru că dacă ar fi anticipat mutarea procurorilor ar fi fost deja pregătit s-o contracareze. Or, demersurile pentru obţinerea certificatului au fost declanşate imediat după ce instanţa a decis, vineri noaptea, arestarea sa preventivă pentru 29 de zile.

Astfel, câteva ore mai târziu, unul dintre oamenii de încredere ai lui Vîntu, Ion Eftime, a plecat la Viena cu misiunea de a obţine „scutirea medicală“ de la un medic din cadrul clinicii private Rudolfinerhaus. Eftime a părăsit ţara sâmbătă, 11 septembrie, în jurul prânzului, şi a revenit la Bucureşti, cu documentul original, duminică seara. Actul urmează a fi depus miercuri la instanţa Curţii de Apel.

Alegerea lui Eftime pentru îndeplinirea acestei sarcini nu este întâmplătoare deoarece el este cel care i-a intermediat lui SOV legătura cu medicii austrieci de la renumitul spital universitar din capitala austriacă, AKH (Allgemeines Krankenhaus), unde SOV a suferit, în urmă cu trei ani, o intervenţie chirurgicală de montare de stanturi.

Mai mult, Eftime l-a convins atunci pe Vîntu să renunţe la ideea de a se deplasa în China, unde intenţiona să combine tratamentul poliomielitei cu rezolvarea afecţiunii cardiace, şi să aleagă, în schimb, clinica vieneză. După operaţie, Vîntu era programat pentru controale periodice la clinica Rudolfinerhaus, la celebrul profesor dr. docent Gerold Porenta. Numai că Sorin Vîntu avea pretenţia ca medicul să se deplaseze personal la hotelul de lux unde era cazat, Bristol, fapt neacceptat de medic. Desigur, Eftime a găsit alţi medici dispuşi, pentru un onorariu suplimentar, să se deplaseze la apartamentul ocupat de SOV.

Toate plăţile pentru serviciile medicale şi de transport erau asigurate de Octavian Ţurcanu, administratorul offshorului cipriot Comac ltd, societatea prin care s-au făcut şi transferurile bancare către fugarul Nicolae Popa. De transport s-a ocupat Lucian Boronea de la Accent Travel&Events, acelaşi personaj care urma să asigure şi documentele de călătorie către Indonezia ale părinţilor lui Nicolae Popa, aşa cum rezultă din referatul de arestare al lui SOV.

Cum procurorii au mult mai multe posibilităţi de verificare a informaţiilor,  suntem convinşi că Marius Iacob va găsi o modalitate prin care să dovedească, până la data judecării recursului, că acest certificat a fost obţinut în mod fraudulos.

De la FNI la Realitatea Media

Prima referire la Ion Eftime în relaţia cu SOV apare, în mod nefericit pentru el, în expertiza FNI. Acolo se precizează că Vîntu a cumpărat acţiunile de la Alpha TV cu bani de la FNI.

„La data de 02.02.1999 (…), inc. Vîntu Sorin Ovidiu a încasat din răscumpărări de unităţi de fond F.N.I. suma de 2.061.444.938 lei (cu O.P. nr. 474/02.02.1999), din care a virat în contul S.C. IMOLA SA suma de 2.061.500.000 lei (cu O.P. nr. 1013/02.02.1999, reprezentând „finanţare firmă“).  S.C. IMOLA SA a virat suma de 2.061.500.000 lei în contul numitului Eftimie Ion (cu O.P. nr. 15/02.02.1999, reprezentând „Contract de cesiune părţi sociale la S.C. STUDIOUL TVC-SRL din Piteşti“, contract care a fost semnat de inc. Vîntu Sorin Ovidiu)“ – se afirmă în Raportul de expertiză contabilă din dosarul 108/P/2003, pag. 198.

Ulterior, Eftime avea să devină un apropiat al lui Vîntu, unul dintre numeroşii intermediari folosiţi în afaceri, inclusiv ca administrator la Realitatea Media SA, după ce a patronat postul de televiziune AlphaTv.

Problemele medicale ale lui SOV

Sorin Vîntu a mai încercat de câteva ori să scape de puşcărie pe motiv de boală. Prima dată, în 1981,

1981 1

când a fost condamnat la cinci ani de puşcărie, invocarea poliomielitei nu i-a convins pe magistraţi. A doua oară însă procurorul Irinel Păun a fost impresionat de problemele de sănătate ale lui Vîntu, dar puţini au observat că el executa, de fapt, un plan de salvare a lui SOV. Acesta este motivul pentru care şi Irinel Păun poate fi considerat printre cei 150 de oameni pe care Vîntu se lăuda că-i are infiltraţi în instituţiile statului. Iată motivele pentru care facem această afirmaţie.

rech 1

 

iri1

Prin rechizitoriul din dosarul FNI întocmit de procurorul DIICOT Irinel Păun în 7.12.2004, prin care au fost trimise în judecată 13 persoane, printre care Popa şi Vlas, acesta a disjuns – pe motive medicale – cauza referitoare la SOV. 

„În ceea ce priveşte pe inc. VÎNTU SORIN OVIDIU, avånd în vedere că, în prezent, acesta se află imobilizat în urma unei intervenţii chirurgicale, cercetările urmează să fie disjunse. Referitor la acest aspect, aratăm că inculpatul este cercetat şi în dosarul cu nr. 740/P/2004 al acestui parchet, dosar în care, din motivele arătate, s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale, în scopul de a se stabili durata îngrijirilor medicale necesare vindecării şi dacă starea sănătăţii inculpatului permite deplasarea acestuia, în vederea participării la efectuarea unor acte de urmărire penală. Avånd în vedere indivizibilitatea dintre infracţiunile pentru care este cercetat inc. VÎNTU SORIN OVIDIU şi unele infracţiuni reţinute în sarcina inculpaţilor VLAS IOANA MARIA şi POPA NICOLAE, se va dispune disjungerea şi faţă de aceştia, pentru săvårşirea infracţiunilor prev. de art. 26 C. pen. rap. La art. 23  din Legea nr. 21/1999 şi art. 290 C.pen., urmånd ca toţi cei trei inculpaţi să fie cercetaţi într-o cauză separată“.

rech3

 

rech2

A doua zi însă (foto stanga), Irinel Păun se răzgåndeşte şi dispune printr-un nou rechizitoriu (cazul BID – foto dreapta) trimiterea în judecată a lui SOV pentru infracţiuni minore şi scoaterea lui de sub urmărire penală pentru infracţiuni pedepsite cu ani grei de puşcărie. Concret, procurorul Păun îl trimite în judecată pe Vîntu pentru infracţiunile de fals şi uz de fals, pedepsite cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă (cu prescriere specială de 7 ani şi jumătate de la comiterea faptei), una dintre ele fiind graţiată din 2002, şi scoaterea de sub urmărire penală pentru infracţiunile de înşelăciune şi asociere în vederea săvårşirii acestei infracţiuni, pedepsite cu pånă la 15 ani de închisoare.

scoatere vintu

Aşadar, dacă Vîntu era bolnav pe 7 decembrie 2004, iar acesta era motiv de disjungere din dosarul FNI unde îl aşteptau pedepse grele, boala lui dispăruse complet a doua zi, cånd acelaşi procuror îl trimitea în instanţă pentru o poveste cu final cunoscut. Adică achitare sau prescripţie.

Chestorul Fătuloiu este protectorul lui Eftime
Unul dintre protectorii lui Ion Eftime este chestorul de poliţie Dan-Valentin Fătuloiu. Deşi, contactat de noi, acesta a negat că-l cunoaşte pe omul de afaceri piteştean Ion Eftime, relaţia dintre cei doi este de notorietate în Argeş, mai ales că Fătuloiu a fost vreme de cåţiva ani, în perioada afacerii FNI, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş. Mai mult, atåt Eftime, cåt şi fiul său, actualul patron al Alpha TV Piteşti, sunt la „per tu“ cu Fătuloiu şi îl caută frecvent, pentru diverse favoruri, pe secretarul de stat din MAI. Acest aspect poate fi verificat oricånd de către lucrătorii de la DGIPI, sau DGA, consultånd listingul convorbirilor telefonice ale chestorului. În aceste condiţii, de ce se teme Fătuloiu să recunoască o relaţie cu unul dintre intermediarii lui SOV?

Dan Badea,

14 septembrie 2010