O lecţie gratuită de investigaţii pentru studenţii de la Jurnalistică: Cum se demonstrează că Guşă nu a rupt relaţiile de afaceri cu Sorin Vîntu

Categorie: Blogrollcoruptie justitiecoruptie politicacrima organizataexport 3investigmafie romaneascaManipulare prin presaPresaSecuritate nationalaspalare de bani

Deşi pare absurd, Cozmin Guşă are nevoie de credibilitate pentru a putea conduce campania diversionistă în favoarea lui Mircea Geoană, protejatul mogulilor pentru fotoliul de la Cotroceni.

Că Geoană e o gloabă pe care şi dac-o îndopi cu jăratic tot gloabă rămâne, ba chiar rişti să se facă scrum, e o altă poveste.

Deocamdată sunt interese şi sume foarte mari aruncate în joc, iar aspiratorul Guşă, respins definitiv de electorat, vrea să sugă şi el cât mai mult din ugerul generos al sponsorilor disperaţi de ameninţarea Băsescu.

Dincolo de speculaţiile privind strânsele sale relaţii cu forţe ruseşti ostile României, sau cu foşti securişti de tipul Virgil Măgureanu şi Iulian Vlad, Guşă are o mică relaţie oficială de afaceri cu Sorin Vîntu. Cei doi au înfiinţat împreună, în februarie 2009, firma SOCO Dezvoltare & Management SRL. Cum discursul diversionist pro-Geoană sau anti-Băsescu al lui Guşă, la Realitatea TV, ar putea fi interpretat ca o afacere a lui Vîntu, pentru simplul fapt că între mogul şi protejatul său există o banală relaţie de afaceri, cei doi au căzut de acord să lanseze zvonul că acea relaţie a fost ruptă, ceea ce ar însemna că între ei nu mai există interese de business.

Pentru asta au ales un „ventilator” care să răspândească zvonul că Vîntu a ieşit din firma SOCO, după ce i-a vîndut lui Guşă acţiunile pe care le deţinuse.

„Ventilatorul” la îndemână, specializat în lansarea rapidă de şuşanele fără suport real s-a dovedit a fi o chestie online care răspunde la numele de Inpolitics, secondată la puţin timp de Hotnews.

Odată plasată pe net, „ştirea” privind ruptura dintre Vîntu şi Guşă a făcut înconjurul ţării, mass media preluînd fără discernământ gogoaşa confirmată de Guşă şi de Vîntu. Spun „fără discernământ” pentru că o minimă verificare la RECOM ar fi dezvăluit faptul că, deocamdată, Vîntu figurează în continuare ca acţionar, alături de Guşă, în firma SOCO. De ce un ziarist l-ar crede pe Guşă , sau pe SOV, fără o minimă dovadă pusă la dispoziţie? Adevărul e că un ziarist nu l-ar crede, dar în presă nu prea mai lucrează ziarişti, ci mercenari, sau răspândaci. Un ziarist ar fi verificat informaţia şi abia apoi, după confirmare, ar fi dat-o publicităţii.

Dacă aş fi fost ziarist care scrie la ziar şi aş fi fost obligat să decid rapid dacă dau „verde” unei astfel de ştiri, aş fi făcut următoarele operaţiuni de bază:

1. Aş fi verificat credibilitatea sursei primare. Cine e Inpolitics?

crin s-a insurat in secret

 

inpolitics ventilator

O chestie online (nu se poate defini nicicum ca o agenţie de ştiri) care a dat până acum foarte multe dezinformări: de la „ştirea” conform căreia Daniel Dăianu va fi premier, în locul lui Boc „cel mai plauzibil la sfârşitul lui iunie”, la aceea conform căreia Crin Antonescu s-ar fi căsătorit în secret cu iubita lui (şuşanea retrasă de pe site, probabil la ordinul şefului PNL, la puţin timp de la postare), sau la gulguta care spune că Traian Băsescu se va căsători, la anul, cu Elena Udrea (un zvon preluat după patru zile de la lansarea sa pe blogul unui diversionist din PNL; motivul preluării a fost abaterea atenţiei de la complotul pus la cale de gaşca lui Orban pentru incriminarea discreţionară a Elenei Udrea). Dacă observăm şi că semnatarul tuturor acestor idioţenii are nume de societate de transporturi în comun (ITB-Iacob Tiberiu Bogdan sau invers), concluzia e clară: credibilitate zero, adică manipulare totală sau „produs toxic”. Verificarea ar fi durat 5 (cinci minute).

2. Pentru a nu cădea însă în capcana „Petrică şi lupul” (adică să nu cred tot ce spune chestia numită Inpolitics doar pentru că s-a dovedit că manipulează la greu), aş mai fi făcut o verificare: este reală presupusa ruptură din sfera afacerilor dintre Vîntu şi Guşă? Răspuns obţinut rapid: NU!

Presupunând că, într-adevăr, Vîntu ar fi ieşit din asocierea cu Guşă, confirmată –să zicem- de vânzarea participaţiei în firma SOCO- singura legătură oficială directă dintre cei doi -, ei mai au, la vedere, cel puţin o relaţie de afaceri, uşor ascunsă pentru un ziarist de mâna a doua, cum sunt cei care azi scriu la ziar. Relaţia ascunsă dintre Vîntu şi Guşă, care n-a fost încă denunţată şi nici deconspirată îl are ca intermediar pe Maricel Păcuraru.

GDP

 

 

 

Prestige media

Astfel, o verificare rapidă la RECOM ar fi adus informaţia că prolificul Cozmin Guşă, dincolo de SOCO, mai figurează ca acţionar şi la societatea GDP SOLUTION SRL, alături de firmele PRESTIGE MEDIA SRL şi NIRO INVESTMENT SA.

Are Vîntu legătură demonstrabilă cu vreuna dintre societăţi? Are. Cu amândouă.

În ceea ce priveşte NIRO, legătura e speculativă şi mai greu de demonstrat în câteva minute. Pentru asta îţi trebuie vechime în niro1investigaţii, ceea ce un angajat într-o instituţie media de azi nu prea mai are. Grupul Niro e înţesat de foşti securişti, sau de angajaţi de la doi şi un sfert şi Vîntu nu e deloc străin de relaţiile cu mulţi dintre ei, inclusiv cu patronul „Nicu Niro”, alias Nicolae Dumitru (foto dreapta).

Cum demonstrarea legăturii necesită dovezi iar ele nu pot fi obţinute decât în câteva ore, timp care ar întârzia decizia publicării ştirii avute în atenţie, trecem la pista nr.2: PRESTIGE MEDIA SRL. Firma, înfiinţată în Vânători-Galaţi aparţine unei anume Alexandra-Beatrice PĂCURARU. Ajunşi aici avem, deja, revelaţia: locaţia Vânători-Galaţi combinată cu numele Păcuraru dă, aproape sigur, Maricel Păcuraru, adică paravanul lui Sorin Ovidiu Vîntu în afacerile privind Postcom şi Poşta Română, sau în coordonarea cotidianului GARDIANUL.

Dacă demonstrăm că Beatrice Păcuraru e o rudă a lui Maricel, un escroc cu mai multe infracţiuni la activ, atunci putem trage concluzia.

O arhivă bine pusă la punct, sau o relaţie la poliţie, ne poate da informaţia privind realţiile de rudenie dintre Alexandra-Beatrice Păcuraru şi Maricel Păcuraru. Personal, căutând rapid în baza mea de date am descoperit că numele Alexandra-Beatrice Păcuraru apare menţionat, ca fiică a lui Maricel Păcuraru, într-o cerere de graţiere adresată de către acesta, în urmă cu 11 ani, preşedintelui Emil Constantinescu.cerere gratiere

Cum, în cerere, apare ca an al naşterii lui Beatrice 1997, iar în documentul RECOM apare 1987, o scurtă demonstraţie logică duce la concluzia că e vorba despre una şi aceeaşi persoană.

Concluzia este, astfel, următoarea: COZMIN GUŞĂ este asociat într-o firmă cu fiica unui paravan al lui Sorin Ovidiu Vîntu. (Obs.: În lipsa arhivei se dă un telefon de verificare fie la Primăria din Vânători-Galaţi, fie la Poliţie (Evidenţa Populaţiei), fie se caută, după imaginaţia fiecăruia, altă sursă).

PRESTIGE MEDIA ADVERTISING

Pentru ca termenul de „paravan” să nu fie perceput doar ca o simplă speculaţie, se poate merge mai departe pentru a se demonstra că Maricel Păcuraru este şi partener direct de afaceri cu Sorin Vîntu. Pentru asta se apelează din nou la RECOM, sau la arhiva acestui blog, şi se descoperă că Sorin Ovidiu Vîntu şi Maricel Păcuraru au înfiinţat împreună, în 12 mai 2009, deci la peste o lună după ce Guşă s-a asociat cu fiica paravanului Păcuraru, firma PRESTIGE MEDIA ADVERTISING SRL (foto stânga). Cu această informaţie, cercul se închide.

Concluzia este că Guşă este asociat, într-o firmă, cu fiica paravanului dar şi a partenerului oficial de afaceri al lui Sorin Vîntu, anume cu escrocul Maricel Păcuraru. Termenul de escroc nu este gratuit, el reieşind din dosarele penale ale infractorului.

3. După ce aflăm că Guşă are o relaţie ascunsă, prin intermediari, cu Sorin Vîntu, mai facem o verificare, deşi nu este neapărat necesară pentru ceea ce avem de demonstrat. Verificăm dacă nu cumva relaţia cu fiica escrocului Păcuraru este pur întâmplătoare.

O întrebare adresată lui Google ne dă imediat răspunsul: relaţia nu este întâmplătoare! Alexandra-Beatrice Păcuraru, asociata lui Cozmin Guşă este, culmea, lider al Partidului Iniţiativa Naţională, ea deţinând funcţia de şef al departamentului „studenţi”. Orice comentariu este inutil aici, entitatea numită PIN fiind invenţia lui Guşă şi, apoi, jucăria unei individe isterice căreia nu-i reţin numele, crescută în studiourile lui Sorin Vîntu.

Reţinem deci că relaţia lui Guşă cu Alexandra-Beatrice Păcuraru nu este întâmplătoare. Guşă a ştiut precis cu cine se asociază.

4. Deşi nu vrem să luăm Pulitzer, sau premiul PAPAGALILOR de la CRP, mai facem totuşi un efort profesional, dacă tot suntem ziarişti, şi încercăm să aflăm dacă diversionistul Guşă a avut, în trecut, vreo legătură cu Maricel Păcuraru, caz în care, dacă răspunsul va fi afirmativ, va trebui să DECIDEM în ce măsură se mai susţine afirmaţia că relaţia cu Păcuraru este, de fapt, o acoperire pentru relaţia cu Sorin Vîntu.

Maricel Pacuraru - patravanul lui SOV

Maricel Pacuraru – patravanul lui SOV

Verificarea ne duce, rapid, la o declaraţie semnificativă a lui Guşă prin care Maricel Păcuraru (foto stânga) este înfierat cu mânie proletară. Declaraţia ne dă dreptul să afirmăm că traseistul Cozmin Guşă este un impostor ordinar, in sensul că una afirmă azi şi alta face mâine. Iată justificarea acestei afirmaţii ca o rezultantă între informaţia proaspăt obţinută şi cea care reiese dintr-o declaraţie făcută de şmecheraş în urmă cu trei ani, şi preluată de un cotidian central. „Sute de miliarde de lei vechi de la Posta Romana au ajuns, prin doua contracte de asigurari, in conturile societatii Postcom SA, ai carei proprietari sunt trei directori din Posta si doi deputati alesi pe listele Blocului National Democratic. Liderul PIN, Cosmin Gusa, a continuat ieri seria dezvaluirilor privind afacerile ce se fac pe spezele Postei Romane, anuntand ca a sesizat Curtea de Conturi in cazul asigurarii salariatilor Postei Romane. Inarmat cu documente, Gusa a sustinut ca proprietarii Postcom sunt directorii Ion Bara, Emanuel Lepadatu si Mihaela Tutu, precum si deputatii Costel Ovidenie si Olguta Cocrea. Potrivit lui Gusa, Posta Romana a incheiat cu Allianz-Tiriac, la inceputul acestui an, un contract de asigurare de viata pentru cei 35.000 de angajati. Din valoarea totala de 187 de miliarde de lei vechi, a fost acordat un comision de 117 miliarde de lei vechi firmei Continental Asig, din Galati, ca agent al Allianz Tiriac. Potrivit lui Gusa, Continental Asig este controlata de Postcom, astfel ca banii de la Postcom au ajuns prin „fel de fel de plasamente si contracte” la firmele unor rude si prieteni ai omului de afaceri Maricel Pacuraru. Potrivit lui Gusa, Postcom a cumparat actiuni la SC Nova Constructii civile si industriale, SC Pronova SRL, SC POSTFARM SRL, SC Post Vama SRL, SC Post Service SA si a cumparat cartele pelegrin de peste 2 milioane de euro de la Perfect Tour SRL, detinuta de Corina Pacuraru. Toate aceste plasamente au fost facute la firme care nu au valoare pe piata si apartin apropiatilor lui Maricel Pacuraru, a apreciat Gusa. „Banii Postei, plasamente de milioane de euro, au ajuns in posesia grupului de interese Maricel Pacuraru”, a aratat Gusa. El a apreciat ca „aceasta formula este mai elaborata decat coruptia gen Nastase”. „Este o coruptie portocalie care foloseste compania de asigurari Allianz, numarul doi in Europa, si pagubeste salariatii Postei”, a mai spus Gusa. Liderul PIN a mai aratat ca va sesiza in aceasta problema si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si Blocul National Sindical”.

La acea dată, în 2006, grupul de interese al lui Maricel Păcuraru, individ care controla atunci cotidianul Gardianul, era acelaşi cu al lui Sorin Ovidiu Vîntu. Relaţia este de notorietate şi nu merită atenţia noastră. Dacă va fi cazul, însă, o vom dezvolta.

Deocamdată aflăm că Guşă tocmai s-a asociat cu fiica unui individ pe care, în trecut, l-a acuzat de toate relele, individ folosit drept paravan în afaceri de Sorin Vântu. Şi mai aflăm ceva, ca bonus pentru munca depusă: administratorul firmei lui Guşă, un anume Emil BERTALAN, este şi administrator la Postfarm SRL, una dintre societăţile implicate în nelegiuirile depistate de el în trecutul apropiat.

Concluzia este, aşadar, următoarea: “Ştirea”publicată pe site-ul Inpolitics este o manipulare ordinară, difuzată de răspândaci interesaţi sau de fraieri care preiau fără să verifice; şuşaneaua era menită să ascundă relaţia de afaceri dintre Sorin Vîntu şi Cozmin Guşă în scopul de a nu compromite demersurile diversioniste ale lui Guşă, făcute cu logistica lui Vîntu, pentru susţinerea lui Mircea Geoană şi demonizarea lui Traian Băsescu.

Quot erat demonstrandum.

Pentru o şi mai bună percepţie a celor aflate, nu strică să plasăm informaţiile descoperite într-o schemă relaţională.

schema3

Cine se mai îndoieşte de demonstraţia de mai sus, să privească atent la evoluţia individului Guşă pe posturile siameze de televiziune Realitatea Tv şi Antena 3.

O evoluţie interesată a unui politician respins de electorat, deci ratat, şi, în acelaşi timp, a unui diversionist ordinar, deci impostor.

Realitatea este că individul care i-a trădat pe aproape toţi cei cu care a lucrat are credibilitate nulă, dovadă că n-a reuşit să-i convingă pe electori în niciuna dintre campaniile la care a fost parte de când a inventat paravanul numit PIN, iar toate apariţiile lui pe sticla lui Vîntu, sau Voiculescu, sunt încercări disperate de a cerşi, acum, voturi pentru fostul arbitru din divizia Onoare, de la Bragadiru sau Voluntari, Mircea Geoană.

Dan Badea