Victor Dombrovschi, asociatul fraţilor Pileri, are dublă identitate

Categorie: Blogrollcrima organizataJustitieLumea interlopamafie romaneascaspalare de bani

dombrovschi

Victor Dombrovschi, controversatul partener de afaceri al mafiei italiene din afacerea gunoaielor de pe ruta Napoli-Glina, supranumită şi „afacerea Ecorec“, cercetat penal alături de câteva dintre presupusele paravane ale mafiei italiene reprezentate, printre alţii, de Gianni Lapis şi de fraţii Giuseppe şi Sergio Pileri, are dublă identitate.

Cunoscut sub numele de Dombrovschi, Victor Dombrovschi, personajul are un trecut extrem de dubios de vreme ce el foloseşte în paralel, în documente oficiale, şi un alt nume. Noi am semnalat deja această „anomalie“ şi anul trecut, atunci când am descoperit, într-un document de la Registrul Comerţului, că el se înregistrase ca acţionar la o firmă şi cu numele de Douglas. Douglas (Dombrovschi) Victor.

Este vorba despre societatea O.V.O Neptun International Ltd SRL ai cărei acţionari sunt Douglas (Dombrovschi) Victor cu 99% din capitalul social şi un nume Păun Duţu cu 1%. Conform  Recom, ultima actualizare a datelor din arhiva electronică a Registrului Comerţului s-a făcut în luna mai 2009, dată la care individul era cunoscut în afaceri exclusiv sub numele de Dombrovschi. De unde apăruse, totuşi, numele de Douglas? În dosarele penale aflate la DIICOT sau DNA, deschise ca urmare a existenţei unor informaţii privind implicarea acestuia, alături de paravane ale mafie siciliene într-o reţea de spălare de bani prin…gunoaie (!), individul figura sub numele de Dombrovschi. Că acest nume a fost folosit vreme de mai mulţi ani în paralel cu un altul, cu acela de Douglas, este dovedit şi prin alte documente oficiale.

dombrovschi1

Spre exemplu, într-unul dintre monitoarele oficiale din 2001 (MOF, Partea a IV-a Nr. 1428/20.VII.2001), în care este publicat un act adiţional al societăţii Trust Consulting & Management SA, alături de Andrei Florin-Mircea (cel care avea să devină avocatul lui SOV, iar apoi liderul PDL Argeş) apare, printre alţii, ca asociat şi Victor Dombrovschi. Doi ani mai târziu, într-un alt monitor oficial (partea a IV-a), în care este publicat un act adiţional al firmei OVO Neptun International Ltd SRL, individul apare sub numele Douglas, ca şi când, între timp, s-a măritat şi şi-a schimbat numele.

dombrovschi2

Numai că, ulterior, el a trecut din nou la numele de Dombrovschi, cum am văzut din actele oficiale ale procurorilor români care-l cercetează pentru săvârşirea mai multor infracţiuni. Cum nicăieri în dosarele penale el nu figurează sub numele de Douglas, este de presupus că numele sub care este cunoscut, astăzi, de autorităţile româneşti, este Victor Dombrovschi, iar Douglas poate fi numele sub care este cunoscut, probabil, de autorităţile din Australia sau, cine ştie, din pădurea Băneasa. Din informaţiile apărute până acum, partenerul de afaceri al mafiei siciliene şi-ar fi petrecut nişte ani, în perioada 1977-1994, prin Australia, deci numele de Douglas ar putea fi acela sub care a fost cunoscut la Sidney. De altfel, sub acelaşi nume, adică Victor Douglas, el apare astăzi, dedublându-se perfect, ca administrator al unei societăţi al cărei acţionar unic este o firmă australiană. Este vorba despre societatea comercială Fantilig PTY Ltd Australia SRL Filiala Neptun SRL, cu sediul în Mangalia (Neptun-Bowling Olimp) şi care esre deţinută (100%) de firma Fantilig PTY Limited din Australia. Conform Recom, ultima înregistrare la Registrul Comerţului s-a făcut, şi aici, în mai 2009, adică la mulţi ani distanţă după ce Douglas figura oficial, în România, sub numele Dombrovschi.

Spălătoria lui SOV

Care să fie explicaţia dedublării acestui controversat personaj? Dacă şi-a schimbat numele din Douglas în Dombrovschi, cum am fi tentaţi să credem, de ce a revenit apoi, pe şest, la vechiul nume? Sau de ce nu a făcut modificările cuvenite la Registrul Comerţului? Să-şi fi păstrat el vechiul nume doar pentru a-şi continua, neprihănit, afacerile care riscă să-i fie compromise prin asocierea nefericită (azi) cu reţeaua mafiotă condusă de Massimo Ciancimino, Naşul mafiei siciliene Cosa Nostra? Că asocierea de care am pomenit îl nelinişteşte peste măsură se poate observa din disperarea cu care un site apropiat lui Sorin Ovidiu Vîntu, care se ocupă cu bârfe din lumea justiţiei, se dă de ceasul morţii, de mai bine de o jumătate de an, să-l spele pe acest „dr. Jekyll and Mr. Hyde“ al mafiei româno-italiene, Douglas-Dombrovschi. După ce, zilele trecute, ca urmare a unei ştiri apărute la televiziunea familiei Voiculescu, care-l arunca pe Dombrovschi exclusiv în braţele mafiei italiene, am demonstrat că, în realitate, el se însoţise chiar cu Ion Mincă, soţul flaşnetei de partid Liliana Mincă (fostă Ghervasuc), pe site-ul amintit a apărut o spălătură greţoasă a lui Dombrovschi. Este vorba despre un material în care se afirmă că individul dedublat „nu este vinovat de infracţiunile puse în cârcă de italienii de la SIRCO SpA“. Cum am arătat deja, Dombrovschi a fost asociat la firma Ecorec SRL, alături de fraţii Sergio şi Giuseppe Pileri, dar şi de firma Agenda 21 SRL (82%), care a fost controlată de societatea italiană, înregistrată la Palermo, Sirco SpA. Ei bine, procurorii italieni au descoperit că firma Sirco SpA a fost înfiinţată pe banii mafiei siciliene, că prin ea s-au investit 9 milioane de euro în societatea românească Agenda 21 şi mai departe în firma în care a fost cooptat şi Dombrovschi şi în care acesta a deţinut chiar funcţia de director general.

Banii mafiei siciliene

Concret, într-o ordonanţă a DIICOT din 2006, se afirmă că autorităţile italiene efectuează investigaţii împotriva numiţilor Gianni Lapis, Massimo Ciancimino, Roberto Cianciminmo, Romano Tronci, Giordio Ghiron, Vito Ciancimino şi alţii, în legătură cu infracţiunea de investiţii de bani şi bunuri de provenienţă ilicită ale asociaţiei criminale mafiote Cosa Nostra în activităţi economice şi financiare, prev. de art. 648 C.p. Procedura penală deschisă împotriva persoanelor sus menţionate are ca obiect printre altele acţiunile constând în înregistrarea aparentă pe numele lui Gianni Lapis şi a membrilor familie sale a acţiunilor societăţii GAS SpA din Palermo şi a altor societăţi din cadrul aceluiaşi grup antreprenorial, societăţi care în fapt erau controlate de Vito Ciancimino, persoană condamnată pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 416 bis din Codul penal prin decizia nr… a Curţii de Apel din Palermo şi rămasă definitivă prin Decizia Curţii Supreme de Apel“. Printre firmele astfel înfiinţate s-a aflat şi societatea Sirco SpA, adusă în România pentru afacerea gunoaielor.
„Cercetările efectuate de autorităţile italiene au dovedit că societatea Sirco SA deţinută de Gianni Lapis a achiziţionat 51% din capitalul social al SC Agenda 21 SA, investind în acest sens aproximativ 9 milioane de euro. Pe baza dovezilor strânse, magistratul de investigaţie preliminară de la Tribunalul din Palermo a emis un ordin de sechestru asupra mai multor bunuri, printre care şi acţiunile deţinute de către Sirco SpA la SC Agenda 21 SA“. Aşadar, deşi asocierea cu mafioţii italieni este evidentă, iar cercetările procurorilor români sunt în curs, site-ul apropiat lui SOV – al cărui avocat a fost Mircea Andrei (partenerul de afaceri al lui Dombrovschi-Douglas) – sugerează că Dombrovschi ar fi nevinovat. Sigur, printr-o ordonanţă dată la sfârşitul anului trecut de către procurorii antiocorupţie, fraţii Pileri împreună cu Dombrovschi au primit NUP doar pentru una dintre infracţiunile pentru care era cercetat penal. Există însă şi alte infracţiuni pentru care procurorul a dat disjungere sau a declinat competenţa către DIICOT. Printre acestea sunt mai multe infracţiuni la legea societăţilor comerciale, acuzaţii de gestiune frauduloasă şi de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni precum şi de iniţiere sau constituire de grup infracţional organizat.

Dan Badea