De ce doreşte Patriciu ruperea acordului cu FMI

Categorie: BlogrollEXPORTinvestigmafie romaneascaPresaSecuritate nationala

Foto RL

Foto RL

După tunul Petromidia, Dinu Patriciu continuă să viseze la o nouă ţeapă pe care s-o dea statului român: preluarea pe nimic a ROMGAZ şi Transgaz. Informaţia nu este nouă, dar insistenţa mogulului a devenit tot mai agasantă. Dacă în cazul Petromidia el a fost sprijinit de Adrian Năstase, care i-a eşalonat pentru un deceniu datoria de aproape 600 de milioane de euro, convertind-o în acţiuni, astăzi el beneficiază în operaţiuni, firesc, de sprijinul pupilei lui Năstase, adică al lui Victor Ponta.

Ce-l opreşte pe mogul să-şi treacă Romgaz şi Transgaz în portofoliu? Traian Băsescu, evident!

Şi dacă Băsescu nu poate fi schimbat, cu toate eforturile depuse de „alogen”, ce altă cale poate fi găsită pentru a-şi atinge, totuşi, scopul? Desigur, crearea unui cadru adecvat scoaterii la privatizare a celor două companii?

Care ar fi însă acest cadru, câtă vreme subiectul privatizării a devenit deja o chestiune care ţine, exclusiv, de CSAT? Păi singurul cadru propice pentru jefuitorii ultimelor resurse ale României, ar fi falimentul statului român, cum a declarat recent cineva, caz în care s-ar trece rapid la privatizarea tuturor companiilor râvnite de rechini.

Atenţie: Deja Guvernul a anunţat, ieri, o măsură disperată, de avarie: vânzarea unor pachete de acţiuni deţinute la companii precum OMV Petrom (9,84%), Romgaz (15%), Transgaz (15%) şi Transelectrica (15%). Statul deţine acum 20,64% din OMV Petrom, 85.01% din Romgaz (restul fiind la Fondul Proprietatea), 73,51% la Transgaz şi 73,7% din Transelectrica. Vezi aici cam ce-ar mai fi rămas de vândut prin cotloanele ministerului condus de Videanu.

Cum a ajuns la concluzia că e mai uşor să aranjeze falimentarea statului român, decât să-l schimbe pe Traian Băsescu, Patriciu s-a aruncat la gâtul FMI, instituţie care-i strică planurile. Dacă n-ar fi fost împrumutul de la FMI, poate că Romgazul ar fi fost deja plasat, via Patriciu, vreunei companii din fosta URSS. Aşadar, FMI-ul este duşmanul de rezervă al lui Patriciu, personaj alintat de instanţă cu diminutivul de inculpat şi cunoscut de procurori drept unul dintre şefii de cuib al crimei organizate din România.

Primul miliardar care, crezând că FMI=femeie, recunoaşte că este onanist (labagiu)

Primul miliardar care, crezând că FMI=femeie, recunoaşte că este onanist (labagiu)

Dincolo de acest balşoi-interes, Patriciu mai are un motiv serios să înjure FMI. El este legat, culmea, de Petromidia. Conform contractului de privatizare al rafinăriei, din 2000, anul acesta ar trebui ca proprietarul să achite datoriile istorice care se ridicau la 2,4 miliarde lei. Deşi, conform acordului cu FMI, creanţa a fost deja trecută la capitolul venituri în raportul de buget pe 2010, actualul proprietar al fostei Petromidia, KazMunai Gaz, intenţionează să achite doar jumătate din suma datorată. Fapt care contravine, astfel, acordului cu FMI (vezi mai multe aici).

Enervant, nu?

Şi-atunci, nu e mai bine să se ducă la ei acasă domnii ăştia de la FMI care, după mintea de infractor a lui Patriciu, „nu ştiu nimic despre economia românească”? Cam da…

Iată mai jos un material interesant, pe tema asta, apărut pe ziare.com:

Declaratiile recente ale omului de afaceri Dinu Patriciu, dar si ale liderului PSD Victor Ponta, in opinia carora Romania ar trebui „sa trimita acasa” Fondul Monetar International si sa se descurce singura, ar putea ascunde anumite interese financiare.

Cel putin aceasta este explicatia oferita de Cristian Socol, profesor de economie la ASE si de Nicolae Chidesciuc, economist sef ING Bank Romania, prezenti luni seara intr-o emisiune la Money Channel.

Saptamana trecuta, Dinu Patriciu declara, citat de Mediafax: „Din pacate, acesti domni (de la FMI – n.r.) traiesc intr-o lume teoretica. Nu stiu nimic despre economia romaneasca. Asta ii face periculosi in relatia cu un guvern care nici el nu vrea sa faca deloc reforma. Cred ca trebui sa gasim, ca si altii inaintea noastra, o metoda rapida astfel incat sa ii trimitem acasa„.

„Eu iau aceasta declaratie ca o gluma. (…)Cel mai bogat om de afaceri din Romania sigur ca are interes ca FMI sa plece, sa intram intr-un cerc vicios care inseamna neincredere, dobanzi mai mari, imprumuturi. Solutiile domnului Dinu Patriciu, 10% cota unica, taieri de taxe (nu am vazut in nicio tara taieri de taxe atat de mari) ne duc cu siguranta la un deficit de 14% fara probleme. De aceea, inteleg interesul dansului ca om de afaceri. Sigur ca daca statul roman da faliment, trebuie sa recurga la privatizare fortata, in conditii de criza. Mai avem companii prin energie si doreste sa vina dansul sa le cumpere la jumatate de pret”, a explicat Cristian Socol luni seara, la emisiunea „The Money Show”.

Intrebat de moderatorul emisiunii daca „are sens” din punct de vedere economic cererea lui Dinu Patriciu ca Romania sa inceteze colaborarea cu FMI, Nicolae Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania, a raspuns:

„Nu are sens. Din punct de vedere economic nu are sens deloc. Ar avea sens daca ar exista un guvern care ar fi in stare sa ia singur masuri de ajustare fiscala (…) dar nu este cazul. Nu are sens economic acest lucru si mai mult decat atat, avem experienta perioadei fara FMI, cand Guvernul liberal era la putere, in care practic s-au creat aceste deficite structurale”.

Sau pana in anul 2000 cand ratam acord dupa acord dar domnul Patriciu cumpara Petromidia„, a tinut sa reaminteasca moderatorul emisiunii, Radu Soviani.

Potrivit lui Chidesciuc, se poate verifica pe date aflate inclusiv la Comisia Europeana, ca dupa ce FMI a plecat din Romania salariile si pensiile au crescut ca procente din PIB.

„Se pot vedea marile derapaje. Practic, aceea este perioada in care s-a inceput crearea acestor deficite structurale. Problema s-a amplificat, pentru ca nu am vrut sa luam masuri, si mai tarziu pentru ca nu am avut curajul sa luam acele masuri”, a adaugat economistul sef al ING Bank Romania.

Opinia lui Dinu Patriciu in privinta ruperii relatiilor cu FMI este impartasita, in mod neasteptat, de liderul PSD Victor Ponta, nu si de cel al PNL, Crin Antonescu.

Ponta a completat declaratiile omului de afaceri, sustinand ca acordul cu FMI este „o sinucidere nationala”, este un acord „anormal si denaturat” si ca, daca ar fi la putere l-ar opri imediat.

Mai mult, spre deosebire de conducerea PNL, Victor Ponta a declinat luni invitatia delegatiei FMI de a participa la discutii pe tema acordului cu Romania, acuzand institutia internationala ca „gireaza toate masurile stupide ale Guvernului Boc”.

Camelia Badea 
material preluat de pe ziare.com

Dan Badea