De ce mor, unul după altul, administratorii lui Răzvan Petrovici?

Categorie: EXPORTinvestigJustitiePresa

Gheorghe (Geo) Buruiană, fostul administrator statutar Univers’All Trading, societate din Reţeaua Univers’All, devalizată de active şi falimentată de Răzvan Petrovici, a completat, pe 16 aprilie, seria neagră a deceselor administratorilor din firmele cunoscutului om de afaceri crestat pe faţă cu şişul (foto dreapta). El este cea de-a patra victimă a unor accidente aparent stupide în care au fost implicaţi subordonaţii lui Răzvan Petrovici.

petrovici

Reţeaua Univers’All, printre administratorii căreia a fost şi Geo Buruiană, a ţepuit cu aproape 20 de milioane de euro aproximativ 500 de firme de top din România printre care sunt Coca Cola, Procter & Gambel, Dr. Oetker, Elgeka-Ferfelis, Danone, Avicola Calarasi, Elite etc. etc. şi are numeroase procese pe rol (vezi detalii)

money

Cum aproape toate societăţile grupului Petrovici au acţionari în paradisuri fiscale, fondurile sustrase au fost scoase de mult din ţară.

O altă firmă a grupului Petrovici, Tichet Plus Services SRL, este deţinută azi, oficial, de un offshore, QUICK & SMART TRADING LTD şi este administrată de Cristinel Vasile Petcu. Datorită afacerilor în care a fost implicată, firma şi-a schimbat de două ori numele. Astfel, ea s-a numit iniţial  GFS Services România, apoi Q & S Distribution SRL, iar în final Tichet Plus Services SRL.

În mod suspect însă, administratorii folosiţi în firmele Univers’All Trading şi Tichet Plus Services SRL, legate ombilical una de alta, au început să moară în accidente stupide. Numărul lor a ajuns, saptămâna trecută, la patru. Iată, mai jos, descrierea pe scurt a coincidenţelor mortale din imediata apropiere a lui Răzvan Petrovici.

Primul: Sinucidere sau omor pe motive financiar contabile

mafia

7 iunie 2006, Constanţa. Bogdan Stavre, 30 ani, directorul economic al Univers’all Trading Romania SRL, patronată de grupul Răzvan Petrovici,  moare în conditii suspecte, fiind găsit în comă pe caldarâmul din spatele blocului. Se aruncase, sau fusese aruncat, de la etajul 3 al blocului în care locuia. Avea să moară doua zile mai târziu, fără a se mai trezi din comă, la spitalul Floreasca din Capitală. „Sunt convins ca fiul meu a fost omorat de capii mafiei de la Univers’All. Primul telefon pe care l-a primit a fost menit sa verifice daca e acasa, iar al doilea sa il scoata din casa pentru ca asasinii platiti sa poata pune mana pe el” –  a declarat tatăl lui Bogdan (foto dreapta). Ultima preocupare a lui Bogdan Stavre era unde şi cum dispăruseră două miliarde de lei din contabilitatea firmei lui Petrovici. Pe de altă parte, îi tot spunea mamei sale că nu ştie unde se scurg banii din Univers’All. O reconstituire a mortii acestuia contrazice ancheta politiei care concluzionează că s-ar fi sinucis. Doi agenţi de ordine publică, ulterior daţi în judecată de familia victimei, au distrus probele de la locul accidentului, iar autorităţile aumers din start pe varianta sinuciderii fară să facă vreo investigaţie. Ulterior însă, conform presei, un poliţist de la serviciul Investigaţii Criminale ar fi susţinut că moartea lui Bogdan Stavre e suspectă, considerând-o nu sinucidere ci omor pe motive financiar contabile. Cazul este, încă, neelucidat.

Al doilea: Proprietarul din acte moare carbonizat

elicopter Onica paulian

19 octombrie 2007, Berteşti Ialomiţa. Paulian Onică (36 de ani), proprietarul din acte al firmei Tichet Plus Services, deţinută de grupul Petrovici, moare carbonizat după ce elicopterul în care se afla a luat foc şi s-a prăbuşit. Motivul oficial: condiţii meteorologice nefavorabile. Alături de Paulian Onică a murit şi pilotul Costică Ardeleanu (53 de ani şi 7000 de ore de zbor). Onică avea la el suma de 200.000 de Euro ce reprezenta contravaloarea contractului care urma să fie încheiat cu un investitor din Tulcea pentru instalaţii eoliene. Când a murit era, pe hartie cel putin, atât proprietarul TPS, cat si al unui imobil al lui Petrovici din Monaco, sustine o sursa din imediata apropiere a acestuia. Fara a dispune de niciun certificat de deces, pana la ora 16:00 a zilei decesului, în urma unei şedinţe cu uşile închise la care au luat parte Răzvan Petrovici, Gheorghe Buruiană, Nona Onica (sotia lui Paulian) şi Romulus Dănăilă (directorul de operaţiuni al Tichet Plus Services), directorul TPS a fost schimbat. În aceeaşi zi, un miliard de lei a fost retras din conturile TPS- sub pretextul folosirii lor la înmormântarea lui Paulian Onica, însă familia decedatului nu a primit niciun ban pentru cheltuielile înmormântării. Legiştii n-au constatat nimic suspect.

Al treilea: Directorul de operaţiuni zboară peste pod. Şi moare

2008, şase luni mai târziu, într-o localitate apropiată de Berteşti Ialomiţa. Romulus Dănăilă, directorul de operaţiuni al Tichet Plus Services, moare după ce autoturismul cu care se întorcea de la mare se prăbuşeşte de pe un pod. Nu au existat urme de frânare, şoferul nu era beat şi era cunoscut ca fiind foarte prudent la volan. Cazul nu a fost mediatizat.

Al patrulea: Omul nr.2 al lui Petrovici moare electrocutat cu undiţa, la pescuit

electrocutat la pescuit

Vineri 16 aprilie 2010, Ialomiţa. Gheorghe Buruiană, administratorul de facto al Tichet Plus Services şi de drept al Univers’All Trading Romania, precum şi mâna dreaptă a lui Răzvan Petrovici în majoritatea firmelor sale, moare la o banală partidă de pescuit. Aflat pe o platformă de beton, el ar fi aruncat undiţa care ar fi atins nişte fire de înaltă tensiune şi, astfel, s-ar fi electrocutat mortal. Duminică 18 aprilie a fost deja înmormântat în mare grabă. Şi de această dată a fost vorba de un accident. Varianta prezentată (electrocutare la pescuit) este cea aflată pe surse, deoarece cazul nu a fost mediatizat.

Next: actualul administrator s-a accidentat, joi, la Cluj

Joi 22 aprilie 2010, Cluj. Administratorul din scripte al Tichet Plus Services, Cristinel Petcu, a avut un accident de maşină în judeţul Cluj. Conform unor informaţii de ultimă oră el este în afara oricărui pericol, accidentul fiind unul minor. I s-au rupt, adică, doar nişte oase. Deocamdată.

Update: 

Elena STAVRE, mama uneia dintre victime: Fiul nostru a fost omorât!

Cum poate acest Petrovici să afirme că nu are nici o legătură cu aceşti salariaţi ucişi, când ei figurează cu contract la marea lui firmă cu magazine de-a lungul graniţelor? Am schema firmei lui când, în 2003, fiul meu a fost angajat ca director economic, la cinci magazine din Constanţa, cu semnături, aşa cum am aflat după ce a murit, la cinci bănci (s-a început cu Banca Ţiriac). Fiul meu a fost înştiinţat de acest post, pentru interviu, de Robert Somodi, care îl cunoştea ca salariat cinstit. A dat 2 interviuri cu Stela Gheorghe(ita), cea care a fost prima director general (în) 2003-2004, bună cunoştinţă a lui Petrovici.

În firma Univers’All, din şase în şase luni se tot schimbau (administratorii). La început, acest Univers’All era constituit din două aripi: Comercială şi CFI. În 2003 şefa CFI era soţia lui Petrovici, adjuncţi erau Buruiană şi Florin Fuiu, cu câte un reprezentant la fiecare magazin, care în Constanţa era Claudiu Stoica. Ce făceau aceşti CFI-şti din magazine? Filmau şi trimiteau totul pe filiera IT-Petrovici. Fiul meu a fost filmat ţi în timpul liber, când era la o partidă de fotbal, sau la un pahar de bere. La ore târzii apărea Claudiu Stoica cu aparatul de pozat.

Şeful IT din Constanţa era Claudiu Laurenţiu. Nimeni nu avea voie să intre în baza de date a firmei. În birou, fiul meu avea calculator separat, cu furnizorii din ţară şi cu cele stricte din atribuţii. Primul director general  (2003-2004) a fost Stela Gheorghe(ita), prietenă veche şi bună a lui Petrovici-Buruiană. La deschiderea magazinelor nu s-a preluat nimic cu inventar, de fiecare director, lucru care l-a pus pe gânduri (pe Bogdan). Cam la 6 luni se schimbau administratorii, astfel că în ianuarie 2006 era celebrul Buruiană ăi exact după anul nou, îmi spune Bogdan, la Tg. Mureş este o gaură de 3 miliarde în magazin. A fost luat Robert Somodi de la Iasi, nu stiu mai departe, dar acest Somodi in vara lui 2004 era pe altă funcţie la Bucureşti, iar în luna august era internat cu stop cardiac la spitalul Constanţa. A scăpat şi a plecat la Selgros ca director. După un an şi ceva, zilnic, fiul meu îmi spunea „mamă, nu ştiu dacă toată marfa din magazin este legal adusă, nu ştiu unde se duc banii”.

În 2004 ca director general în Constanţa a fost Iordache, pentru 2-3 luni, a cărui numire a fost făcută fără preluarea inventarului, după care a primit viză de plecare în Canada. A trecut un an şi nu plecase. Ca administrator de la Bucureşti a venit unul Marin (?) care l-a tot şicanat pe fiul meucare nu a acceptat să semneze foaia de lichidare a lui Dan Doroftei din vara 2005, care ăi el a stat două luni pe post. Păi dacă fiul meu semna acea lichidare trimisă de la Ghermăneşti şi-i dădea număr de înregistrare, acest Dan Doroftei nu mai urca pe scara avionului să plece în America, acolo unde este şi acum cu soţia. Fiul meu trebuia să-i pună în cârcă două miliarde patru sute de mii. De atunci a venit la Bucureşti Serdar Sevici din Turcia, până pe 1 mai când a preluat conducerea Buruiană Gheorghe. A început răzmeriţa printre salariaţii magazinelor, începând cu cei de la Iaşi -sindicalişti. Între timp se mai schimbase organizarea de la Ghermăneşti, soţia lui Petrovici nu mai
avea funcţie din 2005. Stoica Claudiu, care era mâna dreaptă a lui Buruiană, în 1 mai a fost şi el numit director general la Constanţa. Încă de la numire, fiul meu mă întreba zilnic de ce pleacă şi vine cu bodiguarzii magazinului, de ce se fereşte.

În săptămâna 2-9 iunie 2006, fiul meu şi-a depus trei demisii, ultima cu înregistrare şi preaviz de 30 zile lucrătoare, aşa cum era contractul. Stoica Claudiu refuza să-şi dea semnătura ţn bănci, aşa cum era regulamentul, dar reţin că în ultimele două săptămâni, într-o seară, mi-a spus că în sfârşit şi-a dat semnăturile.
Demisiile fiului meu au fost rupte de Stoica, care i-a spus „Bogdane, am nevoie de tine!”.
Pe 9 iunie, erau Moşii de vară, soţul a mers la prânz să cumpere cozonaci de la Tomis. Fiind lume multă, fiul i-a zis „Lasă tată că vin eu cu ei!”. Ne-am trezit cu el după jumătate de oră, plecat cu două ore înainte de la servici, spunând că el nu se mai duce. Venise unul solid, care s-a dat de la Brenac şi i-a cerut lui Stoica constractul. Stoica a început disputa cu el, fiul nostru, calm, i-a explicat că documentul cerut, contractul original, este la Ghermăneşti şi i-a dat o copie pe care a semnat-o, dar Stoica Claudiu ca director general a refuzat şi disputa a continuat.

Din casă a fost scos cu două telefoane de acest Stoica, să vină să semneze nişte bani pentru un furnizor, cu toate că şi el avea semnături. Fiul era foarte speriat de tipul de la Brenac, deoarece îşi cunoştea furnizorii. Ne-am trezit cu uşa de la intrare deschisă, fiul nu mai era, asta în timp de jumătate de oră, şi cu 8 poliţişti în faţa uşii. Culmea, au inspectat casa de două ori după bilet de adio şi ne-au scos din casă cu cea mai mare viteză. Împreună cu noi era şi vecina d ela etaj 8, Bacalam. Locul faptei nu a fost împrejmuit, i-am rugat în curtea spitalului să mergem să luăm probe de la locul faptei, totul a fost făcut cu mare repezeală şi nelegal, nu au chemat un procuror. Culmea, unul scund cu mustăcioară a spus numele lui Geo Buruiană. Subcomisarul Anca Ionescu de la Poliţia sector 2 Constanţa ne-a spus că dacă nu suntem mulţumiţi, să reclamăm la procuratură. Am sperat să salvez viaţa fiului, în spital nu s-au luat probe, îl lăsaseră să se răcească. Cu multe insistenîe şi apelând la deputatul Iustian, am ajuns să-l stabilizăm să poată fi transportat cu elicopterul la Floreasca. Singurul om cu suflet a fost Dr. Fustanela, care a spus „Spitalul Floreasca, la aparatura specială”. Problema mare era pneumotoraxul. Culmea, în spital am fost urmăriţi tot timpul de indivizi ciudaţi, chiar în ziua transferului. Am semnat pentru Smurd şi ne-am trezit jos cu elicopterul jandarmeriei, care nu m-a luat pentru că nu a vrut pilotul, am dovada în scris.

După înmormântare, am depus plângere penală la procuratură, dacă Anca Ionescu aşa a considerat să cerceteze cazul. Am mers cu plângerea penală la şeful IPJ Popescu, să facă el confruntarea noastră cu cei 8 poliţişti. S-a îngrozit când i-am arătat felul cum era desfigurat fiul, l-a chemat pe Florian Pamfile care după patru ore ne-a spus să cerem expertiza contabilă şi că este omor pe acte contabile. Am fost şi la ANAF Bucureşti, ca până la urmă, cei de la Camera de Comerţ să închidă magazinele, în număr de cinci, din Constanţa.

Domnul procuror a tergiversat cazul cât a putut de mult şi să ne îndepărteze de adevăr. Şeful IPJ Popescu a sancţionat-o pe Anca Ionescu cu mutare la Circulaţie. Am fost primiţi de Gelu Bobocea la IPJ şi de Florin Pamfile, până au văzut cât ştim noi, părinţii, și au căutat să aducă cazul pe filiera Titei Laurenţiu şi Rontea Iuliana care urma să se căsătorească în septembrie cu fiul nostru, ca să se poată spune că s-a sinucis din cauza cerţii cu părinţii sau iubita. Faptul că am fost în audienţă cu memoriu la Preşedinte şi la Procurorul General, l-a înfuriat foarte tare pe procurorul de caz. Memoriul către Preşedinte îl are şi doamna Udrea, pe care am avertizat-o să fie atentă cu cine s epune, chiar în apariţia la TV în cazul Petrovici. Procurorul a refuzat să sigileze biroul fiului, nici măcart calculatorul unde erau date şiputeam scoate ultima filă scoasă de fiul nostru pentru pretinsul Brenac.

Stoica a refuzat poligraful, iar Buruiană nici atât, nu a mai fost chemat la test. S-a făcut totul de ochii lumii. Deci în această cercetare penală, consider că totul a fost un fiasco şi fiul meu zace în mormânt nevinovat. Nu am nimic cu nimeni, dar noi, părinţii, am alergat să putem să facem lumină, măcar în memoria acestui copil nevinovat. M-am cutremurat de cele ce am putut citi pe internet după moartea fiului.

Chiar toţi mint, aşa crede Petrovici, dar eu îi întreb cu cât s-au îmbogăţit după semnăturile fiului meu, de pe munca amărâţilor de salariaţi cărora şi azi le e frică să-mi dea informaţii, chiar dacă veneau zilnic şi pupau tălpile fiului meu spunând „Bogdane, Bogdane, nu ne părăsi, ce ne facem fără tine?”. Aşa de iubit şi stimat era! Ştiu cei care i-au curmat tinereţea pentru ce şi cine a comandat omorul? Am şi acum hainele lui, cu care a fost îmbrăcat pe 9 iunie, vidate, fără cămaşa şi ciorapii din picioare. S-a făcut mascaradă cu talpa pantofului pe un pervaz de tablă foarte îngust, cu rezultatul „posibil talpa”.

Vedeţi domnule Dan Badea, în durerea noastră ne-am luptat cu morile de vânt şi, scuze, dar justiţia şi poliţia în ţara asta put. Am rămas cu credinţa în Dumnezeu, să facă dreptate, atât pentru cei care au comandat omorul, cât şi pentru cei care l-au omorât.

Să auzim numai de bine! Poate în vară veniţi la Constanţa sau vin să vă mai spun ce vă interesează. Toate hârtiile sunt cu data şi semnătura procurorului, în dublură au fost făcute de noi.

Mii de mulţumiri, Elena Stavre

Dan Badea