La începutul anului, numele controversatului om de afaceri de origine română Nicolae Buzăianu, cunoscut și ca „mogulul energiei” din România, a fost asociat de politicieni și jurnaliști africani cu masacrarea a 14 săteni din provincia Casamance, situată în sudul Senegalului.
În urma unei anchete declanșate de Investigative Report rezultă că Buzăianu, printr-o firmă înregistrată în Gambia, a controlat o uriașă afacere de contrabandă cu lemn de furnir provenit din Senegal, pe relația Gambia-China, și a fost partenerul de afaceri al dictatorului gambian.
Înainte de a începe aventura din Gambia, Nicolae Buzăianu i-a făcut câteva vizite private președintelui Yahya Jammeh, într-una dintre ele fiind însoțit și de Puiu Popoviciu, om de afaceri condamnat definitiv la 7 ani de închisoare cu executare, care s-a refugiat în Londra și se sustrage executării pedepsei.
În afacere a intrat și președintele Gambiei de atunci, dictatorul Yahya Jammeh, printr-un holding controlat prin interpuși, și tot el a protejat-o continuu, dând ordin generalilor din subordine să acorde monopol și toate scutirile de taxe firmei prin care s-au derulat toate operațiunile de export material lemnos din Gambia, Westwood Company Ltd.
Afacerile lui Buzăianu din Gambia au inclus și preluarea a două hoteluri de cinci stele dintr-o zona privilegiată, într-unul dintre ele instalând birourile firmei Westwood Ltd și punându-și nepotul, pe Dragoș Buzăianu, în fruntea afacerii. Conform presei africane, omul de afaceri făcea ”naveta periodic între baza sa din Europa și Banjul, cu un avion privat, pentru a transporta banii” rezultați din afacere.
În paralel cu afacerile, Buzăianu, care îi spunea dictatorului că ”se simte ca un gambian adevărat”, primise însărcinări diplomatice fiind numit ambasadorul Gambiei în Emiratele Arabe Unite și apoi ambasador în Principatul Monaco.
După alungarea dictatorului gambian de la putere, o comisie specială constituită pentru identificarea și recuperarea fondurilor deturnate de acesta a scos la iveală informații extrem de importante despre legăturile lui cu Nicolae Bogdan Buzăianu care, alături de nepotul Dragoș, figurează pe lista scurtă a asociaților fostului dictator, dar și a datornicilor către statul gambian.
Fostul mogul al energiei din România, al cărui nume figurează în dosare instrumentate de DNA, acuzat pentru mituirea unui judecător și pentru crearea unei rețele în scopul influențarii deciziilor unor judecători în dosarele Hidroelectrica, apare ca denunțător în dosarul privind mituirea cu 5 milioane de dolari a Elenei Udrea, pentru a-i facilita prelungirea contractelor privilegiate încheiate cu Hidroelectrica.
Pe 6 ianuarie 2018 agenția oficială de știri din Senegal, APS, anunță uciderea a treisprezece tineri și rănirea altor șase în pădurea Bayotte din apropierea satului Boffa situat in sud-vestul țării, în districtul Ziguinghor. Curând, în pădurea Bayotte apare și cel de-al paisprezecelea cadavru. Masacrul a fost atribuit inițial unor membri inarmați ai Mișcării Forțelor Democratice din Casamance (MFDC), o organizație separatistă care luptă de aproape 4 decenii pentru independența regiunii din sudul Senegalului. MFDC a negat însă orice implicare în masacrul de la granița cu Guineea-Bissau. Mai mult, una dintre facțiunile organizației a acuzat responsabilii administrației și securității locale că se află ”în fruntea unei vaste rețele de tăiere clandestină și de vindere ilegală a lemnului de tec”.
A doua zi, pe 7 ianuarie, președintele senegalez Macky Sall a declarat două zile de doliu național. Guvernul a trimis forțe militare impresionante în zonă, a fost demarată o anchetă și o săptămână mai târziu au fost arestate 22 de persoane suspectate a avea legături cu uciderea tăietorilor de lemn din pădurea Bayotte.
Curând însă, o nouă ipoteză ia locul zvonului lansat inițial: masacrul este consecința directă a uriașei operațiuni de contrabandă cu lemn dintre Senegal și Gambia. Este vorba de aproximativ un milion de copaci din padurile din Casamance tăiați in ultimii ani și trecuți ilegal în Gambia de unde au fost trimiși, în containere, în China.
Pentru a înțelege mai bine ceea ce urmează, trebuie spus că dacă Senegalul arată ca un cap uriaș de om așezat în nord-vestul Africii, cu fața la oceanul Atlantic și cu Dakar-ul fixat ca un neg în vîrful nasului, Gambia ocupă exact poziția gurii Senegalului, deschisă spre același ocean, iar Casamance, regiunea din sudul Senegalului, ocupă locul bărbiei, a mandibulei.
Revenind, ipoteza legăturii dintre masacrarea celor paisprezece săteni și contrabanda cu lemn din zonă a fost lansată de Haidar El Ali, cunoscut militant ecologist și fost ministru al mediului din Senegal.
Într-un interviu pentru Jeune Afrique din 12 ianuarie, acesta susține că ”în perioada 2010-2015 a fost defrișată o suprafață de 10.000 de hectare de pădure în beneficiul mafiei chinezești, aproximativ 5000 de containere pline cu lemn părăsind anual porturile din Gambia cu destinația China, ceea ce inseamnă în jur de 140 miliarde CFA” (aproximativ 210 milioane euro – nn).
Pădurile din Casamance, spune el, sunt pline de lemn de furnir (”bois de vene”), foarte asemănător cu lemnul de trandafir din Madagascar, iar clasa de mijloc din China este înebunită după mobilier din acest lemn. Asta a dus la o creștere a prețului, deci a cererii pe piața internațională, care a sporit defrișările ilegale.
Fostul ministru senegalez îi numește astfel și pe capii operațiunii de contrabandă din Gambia: fostul dictator gambian Yayha Jammeh, alungat de la putere in ianuarie 2017 și româno-elvețianul ”Nicholae Bogdan Buzăianu”.
Dacă în Senegal o asemenea afacere nu se poate face fără complicitați la cel mai înalt nivel, spune Haidar El Ali, ”în cazul Gambiei traficul cu lemn a fost organizat chiar de către fostul președinte în persoană, Yayha Jammeh, prin intermediul companiei Westwood care a fost condusă de elvețianul Nicholae Bogdan Buzăianu”.
Jurnalistul Baba Aidara susține că în spatele masacrului din pădurea Boffa se află un român: Nicolae Bogdan Buzăianu
Jurnalistul senegalez Baba Aidara, fost corespondent special in SUA al postului de radio Rfm (Radio Futurs Médias) susține și el aceeași ipoteză lansată de Haidar El Ali și preluată rapid, a doua zi, de presa africană: în spatele întregii operațiuni care a dus la executarea sătenilor din Boffa stă firma Westwood Company Ltd, care deține monopolul comerțului cu lemn pe întreg teritoriul Gambiei, firmă care a fost înființată de Nicolae Buzăianu și este condusă de nepotul său, Dragoș.
”Societatea WestWood Company Ltd, citată de confratele nostru Baba Aidara în masacrul din Boffa, și-a început activitatea cu trei ani în urmă în țara lui Adama Barrow. Fondatorul ei se numește Nicholae Bogdan Buzăianu, ex-diplomat al Gambiei, dar ea este condusă astăzi de fiul (nepotul – n.n.) său Dragoș în complicitate cu francezi și chinezi. Birourile firmei se află într-un hotel din Gambia, cumpărat prin Societatea de Securitate Socială și de Finanțarea Locuințelor (SSHFC)” – se afirmă pe 18 ianuarie 2018 în exclusif.net.
Mai mult, ziaristul Baba Aidara susține că ”firma Westwood, cu sediul în Gambia, este cea care a plătit mercenari pentru a veni să facă ravagii în Ziguinchor și a controla taierea padurilor în Casamance”, motiv pentru care ancheta cu privire la masacrul din Boffa ar trebui, spune el, să se mute în Gambia.
Buzăianu către dictatorul Jammeh: ”you make me feel like a true Gambian”!
Buzăianu și-a făcut intrarea în Gambia prin investiții în turismul local si în imobiliare. Înainte de a-și stabili cartierul general în Gambia, el a facut câteva vizite în capitala Banjul, într-una dintre ele fiind însoțit și de Puiu Popoviciu, un afacerist român condamnat definitiv, anul trecut, la 7 ani de închisoare în dosarul Băneasa și refugiat la Londra pentru a se sustrage executării pedepsei.
Detaliile colaborării dintre Buzăianu și dictatorul Jammeh au fost stabilite în cele două vizite din 19-23 mai și 6-8 august 2013 de la Banjul. Omul de afaceri de origine română a fost primit în audiență de președintele Jahya Jammeh pe 23, respectiv 7 august 2013. La ultima dintre discuții a participat și Puiu Popoviciu, care își anunțase anterior intențiile de a investi în Africa, după sucesele înregistrate în zonă de Frank Timiș și Ovidiu Tender.
Într-o depeșă oficială trimisă dictatorului Jammeh pe 30 august 2013, cu ocazia sfârșitului Ramadanului și semnată ” Dr. Nicolae Buzaianu, Ambassador-at-Large”, acesta îi mulțumește pentru audiența excelentă și fructuoasă în care a fost primit pe 7 august, în timpul vizitei sale la Banjul din 6-8 august în care a fost însoțit și de Puiu Popoviciu și în care s-a simțit ca un adevărat gambian. ”You make me feel like a true Gambian” îi transmite româno-elvețianul Buzăianu dictatorului.
”On behalf of my partner Mr. Gabriel Popoviciu and my own behalf I want to thank you once again for your kindness and to place on record our appreciation of the efforts of your young and talented Secretary General Mr. Momodou Sabally, for all the follow up discussion he had with us during our short stay in Banjul” – mai spune Buzăianu.
Asociat al dictatorului în afaceri și amabasadorul lui în Emiratele Arabe Unite și Monaco
În decembrie 2013 firma BPI Tourism & Services, o filială locală a grupului de investiții BP Investment Group FZE din Dubai, controlat de Buzăianu, după cum susțin sursele din Gambia și Senegal, preia două mari hoteluri din Gambia, Ocean Bay Hotel & Resort și RedCroc Hotel & Resort (fostul Sunbeach Hotel). Hotelurile sunt de cinci stele și se află într-o zona privilegiată a Gambiei, Cape Point din Bakau.
Într-unul din ele, Ocean Bay Hotel, situat pe strada Koffi Annan, Buzăianu instalează birourile firmei care avea să-l pună pe lista scurtă a celor mai apropiați asociați ai dictatorului gambian Yahya Jammeh, Westwood Company Ltd.
Mai înainte însă, dictatorul a obligat o societate de stat, Societatea de Securitate Socială și de Finanțarea Locuințelor (SSHFC), să cumpere hotelul, pentru ca apoi acesta să-i fie închiriat pe o perioada de 10 ani lui Nicolae Buzăianu. De aici, prin nepotul său Dragoș Buzăianu, dirija operațiunile Westwood, compania pe care o avea în comun chiar cu dictatorul Jammeh.
Conform informațiilor furnizate de Sidi Sanneh, Ocean Bay Hotel and Resort (OBHR) a fost închiriat firmei BP Investment Group FZE (BPI) pe o perioada de 10 ani, începând cu 1 decembrie 2013, iar Sun Beach Hotel a fost închiriat pe o perioada de 15 ani și 10 luni începând cu 9 august 2016.
Condițiile închirierii celor două hoteluri de cinci stele au fost în detrimentul societății SSHFC, contractele find considerate ”scandaloase”. Astfel, ”închirierea lunară a OBHR a fost de 13.000 de euro, plătibilă trimestrial în avans pentru primii cinci ani, ajungand la 14.000 euro lunar pentru următorii cinci ani. De asemenea, contractul de închiriere prevede că toate investitiile făcute de BPI în structura fizică a OBHR pe durata contractului de închiriere se scad din chiria lunară până la maximum 6000 de euro. Închirierea lunară a Sun Beach Hotel este de 10.000 de dolari pentru primii cinci ani, 12.000 dolari pentru următorii cinci, și 15.000 pentru durata rămasă” – afirmă fostul ministru de externe gambian.
De asemenea firma BPI s-a obligat să renoveze hotelul Sun Beach printr-o investiție de minimum 2 milioane de euro dar, evident, nu și-a ținut promisiunile.
În martie 2017, noul director al SSHFC a declarat că acordul cu BP Investment Group a fost unul scandalos, defavorabil părții gambiene. N-au fost achitate niciodată sumele convenite pentru chiria lunară, firma lui Buzăianu scăzând din chirie suma pe care se obligase s-o investească, dar pe care nu a investit-o niciodată, mai susține fostul ministru de externe al Gambiei. La celalalt hotel situația a fost similară, au existat restanțe pe mai multe luni la plata chiriei sau a utilităților. În august 2017, SSHFC a cerut rezilierea contractelor de închiriere, dar BPI a contestat decizia la Înalta Curte din Gambia.
Continuare pe investigative-report.ro