Management de cumetrie și afaceri electrizante la sucursala Bistrița a Hidroelectrica

Categorie: BlogrollEXPORTinvestigJustitie

Constantin Romică Grigoriu

Constantin Romică Grigoriu

Managementul sucursalelor Hidroelectrica este o problemă extrem de serioasă în condițiile în care administratorul judiciar al societății dorește, într-adevăr, stoparea jafului de pe sârmele statului.
Un caz ce vizează tocmai stilul de management păgubos, pe principii de cumetrie, de la una dintre sucursalale Hidroelectrica, arată cât de gravă e situația unei societăți care, tocmai pentru că e de stat, pare a fi a nimănui. Hidroelectrica este, cum se știe, controlată în proporție de 80,05% de statul român prin intermediul Ministerului Economiei, Comerțului și Medului de Afaceri, restul acțiunilor (19,94%) fiind deținute de Fondul Proprietatea SA.
Cazul pe care îl am în vedere, interzis de la publicare de patronii publicației Curentul din cauza relației speciale pe care o au cu unul dintre cei implicați în afacerile cu energie (Gheorghe Ștefan – Pinalti) din Neamt, vizează preluarea controlului uneia dintre sucursalele Hidroelectrica de către o gașcă închegată de indivizi cointeresați în prăduială atât de relațiile de rudenie, stabilite între ei, cât și de cele de dependență financiară create ca o consecință a spiritului de gașcă.
Directorul general Romica Grigoriu (cu ochelari), alături de Mihai David (centru) șeful Hidroelectrica și de prefectul Mihai Archip (foto: ziarpiatraneamt.ro)

Directorul general Romica Grigoriu (cu ochelari), alături de Mihai David (centru) șeful Hidroelectrica și de prefectul Mihai Archip (foto: ziarpiatraneamt.ro)

Este vorba despre Sucursala Hidrocentrale ”Bistrița” Piatra Neamț a Hidroelectrica SA București, în fruntea căreia a fost numit, în 2009, în plină criză economică, Constantin Romică Grigoriu, un specialist în crearea unor relații specifice transformării instituției controlate într-o feudă personală.

Constructia hidrocentralei de la Bicaz (foto:zf.ro)

Constructia hidrocentralei de la Bicaz (foto:zf.ro)

Pașii succesului în căpușarea unei societăți de stat
Pentru a-și atinge scopul controlării din start a tot ce mișcă în filiala Bistrița a Hitroelectrica, Romică Grigoriu a făcut câțiva pași-școală, specifici celor împrumutați din crima organizată: asigurarea controlului interior prin cumpărarea unor persoane influente în rândul angajaților(1), asigurarea controlului informativ a tot ce mișcă în interiorul instituției, specifica serviciilor secrete (2), fidelizarea unora dintre cei din interior (3) și, cel mai important, asigurarea protecției din partea persoanelor influente din exteriorul instituției controlate(4). A trecut, apoi, la căpușarea societății, așa cum se practică de decenii.
1. Asimilarea durilor din interior
Ioana Catalina Pipirigeanu

Ioana Catalina Pipirigeanu

Director economic Costica Nechita

Director economic Costica Nechita

Ca să-l câștige pe cel fără de care i-ar fi fost greu să căpușeze societatea, cel  care avizează toate plățile efectuate către furnizorii/prestatorii de servicii, adică pe directorul economic moștenit, Costică Nechita, noul director general i-a angajat fiica acestuia în cadrul sucursalei. Pentru asta, el a creat un post suplimentar de jurist, ocupat pe bază de ”competență”, așa încât fiica directorului economic Nechita, Ioana Cătălina Pipirigeanu-Nechita, a devenit colegă de serviciu cu tatăl ei. Asta pe timp de criză, când, cum se știe, posturile bugetarilor erau extrem de austere. Gestul directorului general Constantin Romică Grigoriu a fost, dealtfel, unul de reîntregire a familiei în cadrul sucursalei Bistrița, soțul fiicei directorului economic Nechita, Dan Alexandru Pipirigeanu-Nechita, fiind angajat anterior în cadrul biroului de urmărire a comportării construcţiilor hidrotehnice. 
2-3. Controlul informativ al instituției și fidelizarea supușilor
Pentru a controla tot ce mișcă în spațiul real dar și virtual în societate, directorul general Grigoriu și-a asigurat, suntem informați,  ”controlul  total la nivelul rețelei informatice și a centralei telefonice” a sucursalei, promovând la conducerea Serviciului Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii (S.T.I.C.) pe Radu Săvinescu, în locul lui Nicolae Șalaru. Pentru a și-l fideliza la maximum, i-a oferit acestuia, ca bonus, locuința de protocol a Sucursalei Bistrița, situată în același imobil cu a directorului general Grigoriu, adică pe strada General Nicolae Dăscălescu nr.15.
Același sistem de fidelizare i l-a aplicat și șoferului său personal, Gheorghe Sorinel Gafton căruia i-a vândut cu numai 1000 de euro un autoturism Renault Laguna care, deși figurase anterior casat, în scriptele instituției, a fost reparat complet, pe banii sucursalei, înainte de vânzare. Din câte suntem informați, autoturismul dăruit astfel șoferului personal i-a fost extrem de util soției acestuia, promovată și ea în cursul anului 2010, ca director de dezvoltare al sectorului Borca.
4. Asigurarea spatelui
Mihai Archip, prefectul județului Neamț (foto:ziarulderoman.ro)

Mihai Archip, prefectul județului Neamț (foto:ziarulderoman.ro)

Ultima dintre acțiunile ce închid cercul preluarii totale a controlului instituției, a fost angajarea rudelor unor persoane influente pe plan local, sfidând în mod grosolan interdicția de a angaja personal, în domeniul bugetar (societatea era controlată de statul român!) pe timp de criză. Spre exemplu, prin suplimentarea organigramei instituției, el a angajat-o, anul trecut, pe Maria Ramona Archip, fiica prefectului în funcție la acea dată, al județului Neamț, Mihai Archip. A urmat apoi angajarea Cătălinei Olteanu, adică fiica procurorului criminalist Stelian Olteanu, care din 2011 a completat schema departamentului de protecția muncii. În mai, anul curent, directorul general Grigoriu a integrat-o în echipa sa și pe fina parlamentarului Ioan Munteanu, persoană care nu avea studii hidroenergetice, deci n-avea chemare legală, conform normativelor resurselor umane, pentru un astfel de post.
Afaceri personale pe banii statului
După preluarea controlului sucursalei Bistrița, a Hidroelectrica, directorul Grigoriu a impus încheierea unor contracte cu firme agreate din județul Suceava, prin intermediul SC Hidroserv Bistrița SA Piatra Neamț, antreprenorul general al producătorului de energie electrică. Este vorba despre firme care închiriază anual autovehicule sucursalei Hidrocentrale Bistrița, deși parcul auto al acestei sucursale conține deja 25 de autovehicule.
Firmele agreate, controlate de apropiați ai directorului general Grigoriu și ai membrilor familiei sale, sunt Espero Impex SRL Câmpulung Moldovenesc (un contract pentru închirierea unui autovehicul), Cosadel SRL Rădăuți (un contract pentru închirierea a trei autovehicule), Cimbru Tei Com SRL Mălini (un contract pentru închirierea a două autovehicule)  și SINC Ro N Co SRL Suceava (un contract pentru închirierea a trei autovehicule). Deși contractele par nesemnificative, ele au totuși importanța lor în căpușarea sucursalei. 
Astfel conform informațiilor noastre, ultima dintre societăți, SINC Ro N Co SRL este patronată oficial de Carmen Alina Conțu, cumnata directorului general Grigoriu și administrată de socrul său, Constantin Conțu, societatea primind lunar de la Sucursala Hidrocentrale Bistrița Piatra Neamț 10.000 ron.
La fel, firma Cimbru Tei Com SRL, care obține semestrial 150.000 de lei de la sucursala buistrițeană a Hidroelectrica, prestează în schimbul acestei sume și diferite lucrări pentru Constantin Romică Grigoriu. Spre exemplu, la sfîrșitul anului trecut, firma Cimbru Tei a realizat instalația electrică de la o hală industrială pe care directorul general Grigoriu o construiește în apropierea municipilui Piatra Neamț împreună cu o rubedenie (vărul  său) Sorin Grigore. Nici Cosadel SRL, onorată cu 25.000 lei lunar, nu se rezumă la contractul oficial, ea prestând diferite servicii pentru directorul general Grigoriu la proprietățile sale din județul Suceava.
uzina bicaz
Iată cum o simplă privire oarecum superficială (n-am intrat încă în afacerile ”grele” ale lui Grigoriu) aruncată asupra unei singure sucursale a Hidroelectrica, societate aflată în insolvență, arată corupția generalizată ce bântuie încă, precum crivățul, prin instituțiile responsabile cu sârmele statului. Rămâne de văzut dacă Remus Borza se va ține de promisiune și se va apleca atent și asupra managementului de la Bistrița. 

Dan Badea