Nevasta lui Crin Antonescu este plătită de Dinu Patriciu

Categorie: coruptie politicaCrima OrganizataJustitiemafie romaneasca

Soţia lui Crin Antonescu, Adina Vălean,  este plătită de Dinu Patriciu cu peste 100.000 de euro anual. Deşi a declarat în mai multe rånduri că el nu este finanţat de Patriciu, Crin Antonescu a contabilizat cu månuţa lui, în declaraţia de avere, la rubrica venituri, suma de 104.325 euro primiţi de la una dintre numeroasele firme ale mogulului.

antonescu

Este drept, banii au fost încasaţi de soţia lui Crin, Adina, pentru consultanţă oferită firmei Finite Assets Ltd. Informaţia a fost trecută  chiar şi în declaraţia de interese depusă anul trecut, la Parlamentul European, de Adina Vălean-Antonescu, care a consemnat că este membru Advisory Board la Finite Assets Ltd.

Se confirmă astfel o declaraţie mai veche a lui Viorel Hrebenciuc, care spunea că „Antonescu este căţeluşul de casă al lui Dinu Patriciu“.

Referitor la finanţarea familiei Antonescu de către Patriciu, nu se ştie ce fel de servicii de consultanţă oferă Vălean, pentru cei aproape 9000 de euro lunar, dar ţinånd cont de specializarea sa, adică aceea de profesor de matematică, e greu de priceput în ce constă aceasta. Vălean are însă antecedente pe statul de plată al lui Patriciu, după ce a fost vreme de patru ani, în perioada 2001-2004, directorul general al puşculiţei liberale numite Institutul pentru Libera Iniţiativă (ILI). Cum se ştie deja, fundaţia ILI a fost finanţată de Dinu Patriciu, iar printre membrii fondatori ai acesteia s-au aflat şi Crin Antonescu, Ludovic Orban, Călin Popescu Tăriceanu, Norica Nicolai, Dan Radu Ruşanu, Teodor Atanasiu, Teodor Meleşcanu etc.

Aceeaşi fundaţie a intrat apoi şi în atenţia procurorilor deoarece anumite tranzacţii financiare făcute prin ILI erau suspectate că ar fi atras fonduri obţinute în urma unor infracţiuni comise de  presupusul grup de crimă organizată din care, conform procurorilor, ar face parte Dinu Patriciu.

decl interese adina valean-1

Firma la care lucrează nevasta preşedintelui liberal, offshore-ul Finite Assets Ltd, cu sediul în Insulele Virgine Britanice, a fost înfiinţată de Dinu Patriciu la sfårşitul lui 2008, pentru a prelua activele fondului de investiţii Fabian Romania Limited. Offshore-ul este controlat prin intermediul unei alte societăţi, Black Sea Global Properties Limited, înfiinţată de Rompetrol Holding, deci de Dinu Patriciu. Dincolo de cei peste 100.000 de euro primiţi de soţia sa, oficial, de la firma lui Dinu Patriciu, Crin Antonescu mai are de dat explicaţii cu privire la provenienţa celor peste 300.000 de euro care i-au intrat în conturi şi au fost deja consemnaţi în declaraţia de avere. Cum el nu este implicat în nicio afacere la vedere, iar din salariul de parlamentar este imposibil să aduni 300.000 de euro, justificarea acestor „economii“ este o problemă pentru liderul PNL. Aceasta deoarece mare parte a economiilor au fost făcute, culmea!, într-un an în care Antonescu a candidat la preşedinţia Romåniei, deci a cheltuit enorm.

Declaratie de avere Crin Antonescu

Declaratie de avere Crin Antonescu

 

„N-avem nicio relaţie de business“

„Relaţia mea cu Dinu Patriciu este exclusiv una amicală, suntem colegi de partid (…) N-avem nicio relaţie de business, n-am avut niciodată niciun fel de relaţie cu Patriciu care să treacă prin bani“ – declara anul trecut Crin Antonescu, cu cåteva luni înainte să oficializeze lunga legătură sentimentală cu angajata lui Dinu Patriciu.

„Dinu este poate cel mai apropiat prieten politic pe care îl am. Politic, în sensul că sunt o adeptă a pragmatismului liberal şi împărtăşesc ideea că politica se face pornind de la o viziune pe care o ai despre ţara ta, despre cetăţenii ei, despre locul şi rolul lor într-o lume globală. Altfel, rămåi un amator. Dinu m-a încurajat spre politică şi m-a susţinut întotdeauna“ – a declarat şi Adina Vălean, pentru o revistă mondenă, la puţin timp după căsătorie.

Desigur, n-a amintit nimic despre susţinerea financiară din partea lui Patriciu, că doar ea e politician, chiar euro-politician, nu contabil.

Dan Badea