Felicitări profesioniștilor antiteroriști din SRI în operațiunea ”răpirea/extragerea lui Hayssam”!

Categorie: BlogrollEXPORTinvestigJustitieManipulare prin presaPresaSecuritate nationala

Hayssam si protectorul sau, așezat cuminte pe birou, Adrian Năstase…

În urma unei operațiuni reușite a specialiștilor din Brigada Antiteroristă a SRI, teroristul Omar Hayssam a fost adus în țară pentru a-și ispăși pedeapsa primită din partea justiției românești, președintele Traian Băsescu afirmând recent, într-o conferință de presă, că aducerea acestuia în România s-a făcut ”printr-o acțiune neautorizată desfășurată pe teritoriul altui stat”(!). 1732215-mediafax-foto-bogdan-maran

Întâlnire dintre Omar Hayssam și PSD-istul (pe atunci), traseist cu ștate vechi, Gabriel Oprea

Întâlnire dintre Omar Hayssam și PSD-istul (pe atunci), traseist cu ștate vechi, Gabriel Oprea

Președinția a dat, astăzi, un Comunicat de presă prin care a anunțat finalizarea operațiunii ”răpirea/recuperarea” teroristului condamnat definitiv de instanțele românești, Omar HAYSSAM. 

SRI

Profesioniști anti-tero

În dimineaţa zilei de 19 iulie a.c., a fost predat Poliţiei Române domnul Omar

Hayssam cu Iliescu la masă

Hayssam cu Iliescu la masă

Hayssam. Aducerea sub autoritatea instituţiilor statului român pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak stabilită de instanţele româneşti este rezultatul unor activităţi complexe desfăşurate timp îndelungat de instituţiile de siguranţă naţională ale statului român.

Administraţia Prezidenţială înţelege interesul presei pentru acest subiect şi dorinţa de a cunoaşte detalii legate de operaţiunea de aducere în ţară a domnului Omar Hayssam, dar subliniază faptul că detalii suplimentare nu pot fi făcute publice.

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, mulţumeşte instituţiilor şi ofiţerilor implicaţi în această amplă operaţiune, care, timp de mai bine de 5 ani, au urmărit cu tenacitate să-l aducă în ţară pe domnul Omar Hayssam pentru ispăşirea pedepsei.”.

Departamentul de Comunicare Publică
19 Iulie 2013

Pentru cei care nu știu, Hayssam a fost protejatul și partenerul de afaceri al consilierului nr1 al lui Adrian Năstase, Ristea Priboi.

Ristea Priboi, fost ofițer SIE si consilier (detasat de la SIE)! al lui Adrian Năstase, prietenul si partenerul de afaceri al lui Hayssam din anii 90

Ristea Priboi, fost ofițer SIE si consilier (detasat de la SIE)! al lui Adrian Năstase, prietenul si partenerul de afaceri al lui Hayssam din anii 90

Patriciu și Hayssam într-o țară arabă, negociind la tarabă cumpărarea unui kil de gaz lampant.

Patriciu și Hayssam într-o țară arabă, negociind la tarabă cumpărarea unui kil de gaz lampant.

Dan Radu Rusanu, unul dintre apropiatii lui Hayssam din anii 90

Dan Radu Rusanu, unul dintre apropiatii lui Hayssam din anii 90

De asemenea, același Hayssam a fost extrem de apropiat de liderii PSD, precum Gabriel Oprea, Viorel Hrebenciuc dar și de lideri ai PNL, cum este fostul ziarist-șantajist Sorin Roșca Stănescu, Dinu Patriciu sau subordonații din finanțe ai lui Dan Radu Rușanu (vezi AICI). De asemenea, este de notorietate că Hayssam a fost și sponsor oficial al PSD.

Omar Hayssam, pe lista oficială a sponsorilor PSD din 2004, cu 560 milioane lei! A se reține, asta este suma oficială!

Omar Hayssam, pe lista oficială a sponsorilor PSD din 2004, cu 560 milioane lei! A se reține, asta este suma oficială!

P.S Fiind primul dintre ziariștii care au dezvaluit legătura de afaceri a lui Hayssam cu Ristea Priboi, reproduc mai jos articolul scris de mine pentru Evenimentul zilei din 12 februarie 2001, articol pe care l-am semnat insă cu O.C.Hogea (eram platiti la normă, deci semnam cate doi, fie ca scriam eu, fie ca scria el!) care avea să ducă la îndepărtarea lui Ristea Priboi, partenerul de afaceri al lui Hayssam, din fruntea Comisiei parlamentare de control a SIE.

Aceasta a fost o mare victorie a PRESEI împotriva securiștilor infiltrați în parlamentul României!

Este, așșadar, un articol de care și astăzi sunt mândru, pentru că, astfel, l-am scos din subteranele patriei pe cel care lucra, în umbră, pentru propășirea PSD, dar și pe cel care, provenit din SIE, controla SIE din partea societății ”CIVILE”!

Deputatul PDSR, sef al Comisiei SIE, si-a ascuns apartenenta la serviciile secrete

 Ristea Priboi – traiasca securistii vechi si noi!

 

Deputatul PDSR, sef al Comisiei SIE, si-a ascuns apartenenta la serviciile secrete

Ristea Priboi, deputat PDSR de Vrancea, a fost numit saptamina trecuta presedinte al Comisiei Parlamentare pentru exercitarea controlului asupra activitatii Serviciului de Informatii Externe (SIE). Conform uzantelor, atit el, cit si ceilalti membri ai comisiei au declarat, sub juramint, ca nu au colaborat cu structurile fostei Securitati si ca nu fac parte din cadrele Serviciului de Informatii Externe sau ale altor servicii secrete de informatii. Din datele de care dispunem, referitoare la proaspatul director Priboi, rezulta ca, intr-adevar, el n-a fost „colaborator” al Securitatii, ci chiar ofiter de Securitate ceea ce, cu siguranta, e altceva. De asemenea, a fost, timp de sapte ani, dupa decembrie 1989, ofiter superior al Serviciului de Informatii Externe. Prin numirea fostului ofiter Priboi in fruntea Comisiei SIE, societatea civila a pierdut, pentru prima data dupa decembrie 1989, controlul asupra unuia dintre cele mai importante servicii secrete romanesti. Controlul parlamentar asupra activitatii serviciilor de informatii era de altfel singura cale prin care cetateanul roman avea, cit de cit, siguranta ca practicile vechii Securitati nu se vor mai repeta.

Cinci ani la post, in coasta Angliei

Pina in decembrie 1989, Priboi a fost ofiter al Serviciului de Informatii Externe (CIE) din cadrul fostului Departament al Securitatii Statului. A fost sef de birou pentru spatiul Marea Britanie din cadrul Serviciului Scandinavia si zona Anglo-Saxona, compartimente aflate in structura si obiectivul fostului CIE, mai precis in cadrul fostei UM 0199 (Divizia Europa). Priboi s-ar fi aflat mai intii sub comanda lui Dumitru Ciobanu (maior devenit dupa 1990 general SIE si sef al Diviziei Contrainformatii Externe), iar apoi, sub comanda capitanului Monda (fost la post la Paris) si ar fi facut parte din noua generatie de conducatori tineri promovati in CIE. Ristea Priboi declara insa ca, inainte de a lucra in centrala de la Bucuresti impreuna cu Ciobanu, a fost cinci ani la post in strainatate, unde s-a intersectat pentru o scurta perioada si cu Dumitru Ciobanu. Nu confirma insa relatia cu capitanul Monda. „N-am ramas un simplu sef de birou, ci am ajuns chiar la conducerea unei directii pe spatiul Europa si America, dupa 1990”. Sfinta coincidenta romaneasca face ca in perioada 1994-1996 sa existe o „simbioza” perfecta intre Adrian Nastase, presedintele Camerei Deputatilor de atunci, si consilierul Priboi. Astfel, intre anii 1992 si 1996, Adrian Nastase a detinut si functia de presedinte al Grupului  parlamentar de prietenie cu Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, adica exact cu zona „baleiata” informativ, pina in 1990, de catre ofiterul de securitate Ristea Priboi. Nu e greu de imaginat uimirea si sila englezeasca la aflarea vestii ca sfetnicul de taina al lui Nastase este unul dintre cei care s-au ocupat, din partea regimului Ceausescu, chiar de Marea Britanie. O alta informatie care ne-a atras atentia face referire la posibila implicare a ofiterului Priboi in operatiunile tip AVS (Aport Valutar Special) ale fostului CIE, Priboi fiind privit drept unul dintre cunoscatorii modului in care s-au ingrosat conturile in valuta ale fostei nomenclaturi comuniste. Ristea Priboi a negat orice legatura cu acest tip de operatiuni, asigurindu-ne ca nu s-a ocupat decit de „informatii politice” fara vreo legatura cu operatiunile de tip AVS. N-a negat insa faptul ca, timp de cel putin un an, a fost coleg „la post” in Anglia cu celebrul colonel Constantin Anghelache (actualmente in conducerea clubului de fotbal Rapid), seful compartimentului ultraconfidential AVS (UM 0107- AVS) din SIE pina in decembrie 1989, unitate care nu trebuie confundata cu cealalta UM 0107 din CIE, cunoscuta sub numele de „ICE Dunarea”.

Detasat de Ioan Talpes pe linga Adrian Nastase

Oficial, legatura de serviciu dintre ofiterul SIE Ristea Priboi si Adrian Nastase dateaza din 1994. „Atunci s-au creat patru posturi de consilier la cabinetul domnului Adrian Nastase, presedintele Camerei Deputatilor. Unul dintre posturi era cel de consilier pentru aparare, ordine publica, siguranta nationala si relatii internationale. Domnul Adrian Nastase i-a cerut lui Ioan Talpes, printr-o adresa oficiala, detasarea unui ofiter de la SIE. Desi eram atunci la post in Bulgaria, eu am fost cel desemnat de catre Talpes. In 1996, am prelungit detasarea cu un an pentru ca in 1997, datorita restructurarii din SIE, am fost trecut in rezerva. Am ramas insa consilier si dupa aceasta data, numai ca de acum, fiind proaspat pensionar, m-am angajat la biroul parlamentar, cu carte de munca” – afirma actualul presedinte al Comisiei SIE.

„Mina dreapta a domnului Nastase”

In general, activitatea lui Priboi in slujba PDSR este discreta si necunoscuta profanilor. Anul trecut, fostul sef al Comisiei parlamentare de control al SIE, deputatul PNL George Serban, a declarat ca, in perioda mandatului sau de presedinte al comisiei amintite, a constatat anumite scurgeri de informatii din SIE si  numindu-l pe unul dintre beneficiari: „domnul Priboi – mina dreapta a domnului Adrian Nastase la Camera Deputatilor”. La acea ora Ristea Priboi era deja subordonatul direct al lui Viorel Hrebenciuc in cadrul Echipei Centrale de campanie electorala a PDSR. Postul ocupat de Priboi in schema de campanie era acela de sef al Directiei Resurse Financiare, un post-cheie in strategia oricarui partid care vrea sa cistige alegerile.

In afaceri cu arabi aclimatizati

In paralel cu activitatea de partid, Ristea Priboi s-a implicat, cum ii sta bine oricarui fost ofiter de securitate, si in afaceri. Oficial, figureaza doar ca membru in consiliul de administratie al unei societati cu actionari majoritari din Siria. Este vorba despre firma „IAPIT DIVERTIS SA”, infiintata in 1991 cu un capital social de 12,8 miliarde lei (din care 747.200 de dolari). Printre obiectele de activitate ale societatii „IAPIT” regasim: constructii metalice, comert cu ridicata si amanuntul, transporturi rutiere de marfuri, jocuri de noroc etc. Actionarul majoritar este societatea „UNO INTERNATIONAL EXIMP” SRL (72,32%), firma care apartine sirienilor Mahmoud Khaled Omar (10%) si Omar Hayssam (90%), ultimul fiind si cetatean roman. Nu stim de cind dateaza legatura colonelului (r) Ristea Priboi cu cei doi afaceristi sirieni. Pina in 1989, toate relatiile securistilor cu cetateni straini erau strict monitorizate, majoritatea strainilor aflati atunci in legatura directa a unui ofiter fiind racolati de Securitate. Dupa 1990, vechile relatii au adus mari beneficii securistilor intrati in politica si afaceri. Asa se face ca multi dintre asociatii straini ai unor fosti ofiteri sint chiar agentii acestora din anii de glorie ai fostei DSS. In cazul de fata, fara a ne lansa in speculatii ieftine, se poate gasi totusi o legatura de continuitate intre Securitate si cei doi afaceristi sirieni. Astfel, anul trecut a aparut intr-un cotidian central o declaratie facuta de Omar Hayssam: „80% din importurile de tractoare (facute de Siria – n.n.) sint romanesti, un merit aici avindu-l si unchiul meu, Farzat Mahmud”. Aflam astfel ca, de fapt, Hayssam este nepotul unui sirian care s-a implicat intr-o afacere controlata, evident, de catre CIE, institutie in care a servit mai multi ani si Ristea Priboi. Ex-ofiterul CIE-SIE ne-a asigurat insa ca niciodata pina in 1996, in intreaga cariera de ofiter, nu a avut relatii cu vreun arab. „Pina in 1989, dar si dupa acest an, eu m-am ocupat exclusiv de Europa si America. Atit. De-abia in 1996 am fost pentru prima oara intr-o tara araba, cind l-am insotit pe domnul Nastase in Libia”, spune Priboi.

Securistul care educa

O preocupare inedita a lui Priboi, dincolo de consilierea directa a lui Adrian Nastase, ne pune insa pe ginduri. Ex-ofiterul SIE, azi proaspat deputat de Vrancea, e interesat de educarea noii generatii facind concurenta pe fata Aliantei Civice. Astfel, in 1996 s-a infiintat „Asociatia Romana pentru Educatie Democratica” (ARED) al carei presedinte a fost nimeni altul decit Ristea Priboi. Daca numirea lui Priboi in fruntea ARED s-a facut o data cu infiintarea acestei asociatii, deci in vreme ce personajul era ofiter activ al Serviciului de Informatii Externe, atunci avem de-a face cu o grava imixtiune a SIE in societatea civila. Asociatia amintita, cu sediul in Bucuresti, str. Ion Campineanu nr. 2, a fost infiintata in aprilie ’96 si are ca „domenii de interes” educatia si invatamintul, apararea drepturilor cetatenesti, cooperarea internationala, iar ca „grup-tinta”, tinerii, studentii si grupurile profesionale. Suna foarte frumos, dar avind in vedere stelutele aurii aflate zeci de ani pe umerii presedintelui asociatiei, nu e exclus ca ARED sa fie doar un paravan pentru cu totul altceva.

„N-am fost colaborator, am fost ofiter”

Intrebindu-l pe deputatul Priboi de ce n-a declarat ca a fost ofiter al fostei, dar si al actualei Securitati, chiar daca intre timp ea si-a schimbat numele, acesta ne-a spus ca nu asta i s-a cerut. „Ceea ce s-a cerut membrilor Comisiei SIE a fost sa declare daca au fost «colaboratori», nu daca au fost ofiteri. Eu n-am fost colaborator. Eu am fost ofiter. De altfel, cind mi-am depus candidatura pentru Camera Deputatilor,  Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) m-a verificat in arhive si a trimis o adresa din care rezulta ca nu am fost colaborator. E lucru deja cunoscut”, spune presedintele Priboi. „Cunoscut de cine?”, am intrebat. „De presedintele partidului”, a raspuns, scurt, presedintele Comisiei SIE.Una dintre concluziile pe care le putem trage in urma celor expuse mai sus este: Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) are, in fapt, perfida menire de a-i „spala” pe fostii securisti si de a le permite reintegrarea, pe usa din fata, in politica si administratie. Functionarii CNSAS au fost incapabili sa afle adevarul despre trecutul ofiterului Priboi inainte de a-i da un certificat de „buna purtare”.

 Evenimentul Zilei din 12 februarie 2001

Dan Badea