Jim Boumelha, Preşedinte FIJ

Într-o scrisoare semnată, în premieră, de Președintele Federației Internaționale a Jurnaliștilor (FIJ), Jim Boumelha (foto dreapta) şi preşedintele Federației Europene a Jurnaliștilor (FEJ), Arne Konig (foto stânga) transmisă Preşedintelui României, Traian Băsescu, Primului Ministru, Victor Ponta, Preşedintelui
Senatului, Crin Antonescu și Preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, cele mai mari organizaţii din lume ale jurnaliştilor solicită puterii de la Bucureşti să respecte Convenţiile Organizaţiilor Internaţionale a Muncii şi Directivele europene din domeniul relaţiilor de muncă.

Liderii a peste 600 000 de jurnalişti din peste 100 de ţări îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu lipsa de reacţie a autorităţilor române faţă de abuzurile conducerii interimare a Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES împotriva propriilor salariaţi şi a Sindicatului Jurnaliştilor Profesionişti, afiliat la Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind.

Departament Comunicare FRJ MediaSind

Vă prezentăm, în continuare, textul integral al scrisorii transmise în data de 22 februarie a.c. de către preşedinţii FIJ şi FEJ liderilor politici de la Bucureşti.

 

Către: Traian Băsescu, Preşedinte al României

Victor Ponta, Prim Ministru

Crin Antonescu, Preşedinte al Senatului

Valeriu Zgonea, Preşedinte al Camerei Deputaţilor 

22 Februarie 2013

Referitor: abuzuri la Agenţia Naţională de Presă

  Excelenţele Voastre,

Vă scriem în numele Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (IFJ) şi a grupului său regional, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (EFJ), pentru a reitera îngrijorarea în legătură cu faptul că autorităţile dumneavoastră nu au reuşit să acţioneze pentru a stopa abuzurile conducerii Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES împotriva propriilor angajaţi şi împotriva Sindicatului Jurnaliştilor Profesionişti, cu încălcarea Contractului Colectiv de Muncă. Noi îl susţinem pe membrul nostru afiliat, FRJ MediaSind în efortul său de a apăra libertatea de exprimare şi libertatea de asociere, şi de a se asigura că toate aspectele Contractului sunt respectate.

Într-o scrisoare transmisă încă la data de 19 Septembrie 2011 Preşedintelui, Primului Ministru şi preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor şi-a exprimat îngrijorarea faţă de abuzuri similare împotriva angajaţilor în această agenţie publică de presă şi a solicitat înfiinţarea unei comisii parlamentare pentru a investiga ilegalitatea faptelor directorului general care ar putea fi o încălcare a mandatului său, gestionarea frauduloasă a fondurilor publice, acuzaţiile de cenzură şi nerespectarea Contractului Colectiv de Muncă din Mass-Media şi a Contractului Colectiv de Muncă din ANP AGERPRES.

Am descris, de asemenea, în acea scrisoare, modul în care directorul general al Agenţiei a hărţuit membrii de sindicat şi a intervenit în politica editorială prin adoptarea unui Regulament Intern, impunând în mod autoritar exclusiv condiţiile sale.

De fapt, sunt dovezi clare ce demonstrează faptul că ANP AGERPRES încearcă să elimine reprezentarea democratică a sindicatului în instituţie.

După încercări disperate şi ilegale de a evacua sindicatul din clădirea Agenţiei, de a desfiinţa panourile de afişaj prin care sindicatul comunica cu membrii săi, de a-i forţa pe unii dintre ei să renunţe la procesul de judecată intentat de sindicat pentru recuperarea celor 25 de procente, tăiate ilegal din salariu şi de a impune angajaţilor contravaloarea unor convorbiri telefonice din cauza unor contracte discreţionare încheiate cu diverse companii de telefonie, directorul general Interimar a blocat accesul Sindicatului Jurnaliştilor P

rofesionişti în sediul său din incinta Casei Presei, acţiune ce încalcă Contractul Colectiv de Muncă, în vigoare până la 16 februarie 2014 și care obligă angajatorul să ofere condiții adecvate în incinta agenţiei pentru activităţile şi reuniunile sindicatului.

Împiedicarea organizaţiei sindicale la un spațiu de muncă este considerată infracţiune în conformitate cu legea română şi noi considerăm că, în acest caz, standardele europene şi internaţionale privind Dialogul Social au fost grav încălcate.

FEJ şi FIJ sprijină protestele FRJ MediaSind la Comisia Europeană şi Organizaţia Internaţională a Muncii şi solicită autorităţilor române să respecte Convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi Directivele Europene în domeniul relaţiilor de muncă şi să se asigure că legea este respectată cu stricteţe în toate instituţiile publice de presă.

Jim Boumelha, Preşedinte FIJ                                       Arne König, Preşedinte FEJ


Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind

Organizaţie reprezentativă la nivel de sector „Cultură şi Mass-Media”

Afiliată la: Federaţia Europeană a Jurnaliştilor şi Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor
Romania, Bucureşti, Piaţa Presei Libere nr. 1, Casa Presei, intrare B1, etaj.1, sector 1
Tel: +40.037.215.01.89; Fax:+40.0372.87.10.86;