Extremism și antisemitism ca politică de stat a guvernului Viktator de la Budapesta

Categorie: Nationalism si nationalitateRepere identitareSecuritate nationala

Horthy și Hitler

Horthy și Hitler

Antisemitismul ca politică de stat a guvernului de la Budapesta devine tot mai evident pentru comunitatea publică internațio­nală, iar acțiunile de reabilitare a unor criminali de război sau susținători naziști, inclusiv a lui Miklos Horthy, partenerul lui Hitler, conduse de reprezentanții de vârf ai FIDESZ au devenit extrem de îngrijorătoare atât pentru comentatori politici avizați cât și pentru reprezentanți de seamă ai comunității evreiești. Scandalul privind reînmormân­tarea la Odorheiu Secuiesc a rămășițelor pământești ale nazistului Nyiro Jozsef, acțiune coordonată direct de președintele parla­mentului ungar, a atras în mod deosebit atenția asupra a ceea ce se petrece cu adevărat la Budapesta iar, zilele trecute, unul dintre liderii comunității evreiești internaționale a protestat în mod public față de politica antisemită a Budapestei. Elie Wiesel,  supraviețuitor al Holocaustului și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a anunțat luni că, în semn de protest față de implicarea oficialilor ungari în reabilitarea lui Nyiro Jozsef, ideolog fascist ungar al regimurilor Horthy și Szalasi, returnează Ungariei un ordin primit de acesta în urmă cu opt ani. Elie Wiesel confirmă astfel, oficial, prin intermediul unui comunicat de presă transmis de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, că gestul său vine „ca urmare a intensificării manifestărilor antisemite sau cu semnificaţie fascistă la care participă oficiali ai Republicii Ungaria“, acuzând astfel, deschis, politica antisemită de la Budapesta. Într-o scrisoare adresată lui Kover Laszlo, președintele Parlamentului Ungariei, Elie Wiesel afirmă: „Domnule preşedinte, am aflat cu profundă dezamăgire şi indignare despre participarea dumneavoastră, alături de secretarul de stat pentru cultură Geza Zsocs şi de liderul formaţiunii de extremă-dreapta Jobbik, Gabor Vona, la o ceremonie organizată în România în memoria lui Jozsef Nyiro. (…) Mi se pare ofensator ca preşedintele Parlamentului ungar să participe la o ceremonie în favoarea unui ideolog fascist ungar al regimurilor Miklos Horty şi Szalasi. (…) Nu vreau să fiu asociat în niciun fel cu aceste activităţi. În consecinţă, renunţ la Ordinul Marii Cruci pentru Merite acordat de Republica Ungaria pe 24 iunie 2004“.
Gestul lui Wiesel vine în urma mai multor declarații de îngrijorare din partea unor membri ai comunității evreiești de la București, dar și de la Washington, care au reacționat față de acțiunea de reînhumare, în Odorheiu Secuiesc, a rămășițelor pământești ale poetului și ideologului nazist Nyiro Jozsef, după ce acestea au fost recuperate dintr-un cimitir de lângă Madrid și transformate apoi în cenușă la Budapesta, sub stricta coordonare a ministrului secretar de stat al Culturii, Szocs Geza. Insistența cu care președintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, membru marcant al FIDESZ condus de premierul Viktor Orban, are, cum am mai arătat, și o altă semnificație decât aceea de reabilitare a unui poet nazist cu o operă literară îndoielnică. Este vorba despre exportul de extremism în „poligonul de tir“ al Budapestei, cum este considerată Transilvania de către politicienii unguri în căutare de capital electoral, de transformare a mormântului nazistului Nyiro în loc de pelerinaj pentru revizioniștii extremiști de la Budapesta.

Guvernul „barbar“ de la București refuză să importe cenușă de nazist

Refuzul autorităților române de a accepta procesiunea pro-nazistă de la Odorheiu Secuiesc l-a determinat pe extremistul din fruntea parlamentului de la Budapesta, Laszlo Kover, să sfideze orice principiu al diplomației și să afirme despre guvernul român că este „barbar și necivilizat“. „A fost foarte surprinzător comportamentul neprie­tenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal“ – a declarat pe 27 mai 2012 președintele legislativului ungar, fost șef (ministru fără portofoliu) al serviciilor secrete de la Budapesta și chiar, pentru scurtă vreme, președinte interimar al Ungariei după demisia președintelui plagiator Pal Schmitt.

Lukacs Csaba, ziarist maghiar, comemorandu-l pe fascistul Nyiro Joszef la Odorheiu Secuiesc

Lukacs Csaba, ziarist maghiar, comemorandu-l pe fascistul Nyiro Joszef la Odorheiu Secuiesc

N-avem de-a face, așadar, cu o declarație oarecare, ci cu una venită din partea unui reprezentant de vârf al politicii ungare. Premierul Viktor Orban a declarat și el, zilele trecute, pentru publicația austriacă Die Presse, făcând pe naivul, că nu înțelege de ce România a politizat cazul Nyiro, ca și când nu era o operațiune politică ci una privată. „De ce trebuie să fie confundate chestiunile ce țin de pietate cu problemele politice? Când se dorește înhumarea cuiva, atunci ea trebuie facută. Pentru mine este surprinzător, că în Romania reînhumarea lui Nyiro a devenit o chestiune politica“, a declarat premierul Viktor Orban, intrebat in legatura cu provocarile la adresa Romaniei lansate de Kover Laszlo, președintele Parlamentului de la Budapesta. Desigur, el n-a spus nimic despre faptul că Budapesta a tratat acesta caz din punct de vedere politic încă de când s-a pus problema readucerii în țară a osemintelor nazistului Nyiro, acțiune de care s-a ocupat personal ministrul secretar de stat Geza Szocs, un fost colaborator al serviciilor secrete ungare din anii 80, expulzat de Ceaușescu tocmai pentru această activitate clandestină anti-românească din Transilvania. Recent, același Szocs Geza, inițiator al afacerii Nyiro, a demisionat din Ministerul Culturii de la Budapesta, dar a fost rapid ofertat de premierul Viktor Orban care i-a propus un post de consiler personal.

Fidesz a reînviat cultul lui Horthy

Cazul Nyiro nu este însă singurul derapaj antisemit al Budapestei. Publicația franceză L’Express atrage atenția, în numărul de duminică 17 iunie, asupra reabilitării de către autoritățile de la Budapesta a lui Miklos Horthy, cel care a trimis la camerele de gazare de la Auschwitz peste 437.000 de evrei unguri. „Dreapta lui Viktor Orban reînvie cultul fostului regent Miklos Horthy, considerat întotdeauna, de extrema dreaptă, drept un erou“ – scrie  L’Express, în articolul intitulat sugestiv „Cum reabilitează Ungaria un aliat al lui Hitler“ („Comment la Hongrie réhabilite un ancien allié de Hitler“). Sâmbătă 16 iunie, un bust din piatră al lui Horthy a fost dezvelit la Csokakö, o mică localitate situată la 60 de km de Budapesta, de un primar al Fidesz, dreapta populistă a primului ministru Viktor Orban, în fața a aproximativ 800 de participanți printre care au fost și simpatizanți ai extremei drepte“ – informează  L’Express. „Horthy ne-a arătat drumul“, a declarat primarul localităţii, György Fűrész. „Această ţară era destrămată o dată în plus, astfel că pentru el una dintre priorităţi a fost să asigure unitatea ţării“. Dezvelirea statuii lui Horthy de către un primar al Fidesz, nu este singurul semn al reabilitării amiralului nazist. „Trei alte orașe ungurești l-au celebrat recent pe Miklos Horthy, dând numele său unui parc, ridicând o statuie în mărime naturală din lemn, sau înlocuind o placă de marmură în onoarea sa pe zidurile unei școli de unde fusese scoasă în 1947“ – scrie publicația franceză. Autorul articolului scrie chiar, citând un deputat al opoziției, Ágnes Vadai, că dacă până acum Horthy era văzut drept erou de către extrema dreaptă, pentru că „a recuperat teritorii pierdute de Ungaria în 1920“, astăzi se pare că „partidul Fidesz susține și el reabilitarea fostului amiral“ Horthy. Recent, se mai afirmă, „doi deputați ai aceluiași partid al premierului Orban au participat la un bal organizat pentru strângerea fondurilor necesare unei statui a amiralului (Horthy – nn) la Budapesta“, iar „într-un interviu apărut duminică în cotidianul austriac Die Presse, Orban a refuzat să-l califice pe Miklos Horthy drept dictator. Întrebat cu privire la numeroasele evenimente desfășurate în memoria lui Horthy, primul ministru a declarat: „Deciziile aparțin exclusiv colectivităților locale“. Tot decizia unei „colectivități locale“ a Fidesz a fost și aceea de renovare a  Pieței Parlamentului, în sensul aducerii ei la felul în care arăta înainte de 1940, acesta fiind un semnal clar de întoarcere la era Horthy. Piața Parlamentului se numea, înainte de 1945, Piața Horthy, iar revenirea la fostul nume, contestat de unii, este un semnal la fel de clar. Se pare însă că, în urma contestărilor vehemente din partea cetățenilor, munici­palitatea și-a retras propunerea de redenumire a Pieței și se va mulțumi ca numele fostului aliat al lui Hitler să fie dat doar parcului orașului.

Antisemitismul – materie obligatorie în școlile din Ungaria

Un alt semnal antisemit destul de clar a fost înregistrat pe 31 mai 2012, atunci când sute de cetățeni au protestat în fața Ministerului Resurselor Umane de la Budapesta față de acțiunile de includere în curricula școlară a operelor scriitorilor Albert Wass, Dezso Szabo si Jozsef Nyiro acuzați, conform site-ului unguresc Politics.hu, „de diverse grade de antisemitism, iar Wass fiind considerat criminal de război în România“. Protestul a fost declanșat de Asociația Profesorilor Maghiari din Ungaria, potrivit căreia cei trei autori sunt naționaliști extremiști al căror punct comun este antise­mitismul. Așadar, dacă guvernul va menține decizia privind includerea în Noul Curriculum Național Ungar a celor trei autori, din septembrie antisemitismul va fi materie obligatorie în școlile ungurești.

Cromozomi de nazist la Budapesta

Pe lângă toate acestea, a fost consemnat și gestul de-a dreptul nazist, din septembrie 2010, al unui parlamentar al partidului de extremă dreaptă Jobbik, care a cerut unei companii (Nagy Gen Diagnostic) să-i cerceteze genele și să decidă dacă printre ele există vreuna evreiască sau țigănească. Compania amintită i-a emis, astfel, parlamentarului nazist un certificat din care ar rezulta că aparține rasei pure ungurești. Conform informațiilor apărute pe siteul prestigioasei publicații Nature, Nagy Gen ar fi scanat 18 secvenţe cromozomiale din genomul parlamentarului în căutarea unor variante despre care se presupune că sunt caracteristice evreilor şi ţiganilor.

antisemitism

Cazul a intrat recent în atenția procurorilor de la Budapesta, după ce Consiliul de Cercetări Medicale din Ungaria a discutat problema pe 7 iunie și a concluzionat că testarea genetică încalcă legea geneticii din 2008, care permite testările numai în scopuri medicale. Secretarul Consiliului de Cercetare Medicală din Ungaria a declarat, apoi, ca respectivul document este „greșit din punct de vedere profesional, inacceptabil din punct de vedere etic, și ilegal“. El a fost emis, totuși, de către o companie ungară pentru un membru al partidului Jobbik, formațiune de extremă dreaptă scoasă în afara legii, care a reînființat organizația fascistă Garda Maghiară, moștenitoare a partidului Crucilor cu Săgeți condus în anii ‘40 de Ferenc Szalaszi. Cum se știe, în 1944, în perioada de numai 4 luni, 80.000 de evrei din Ungaria și Transilvania de Nord au fost exterminați, inclusiv copii și femei. Nyiro Joszef, cel reabilitat astăzi de guvernul Viktor Orban, a fost membru în parlamentul condus de Szalszi. Asta pentru că, la Budapesta, în guvernul lui Viktator, totul se leagă, iar antisemitismul capătă forme din ce în ce mai cunoscute.

Dan Badea, 21.06.2012