Radu Cristescu, protectorul GRIVCO, pe lista consilierilor ministrului Economiei

Categorie: coruptie politicaCrima OrganizataJustitiemafie romaneascaPresa

Radu Cristescu

Radu Cristescu

Fostul președinte al ADS, Radu Mihai Cristescu, demis în urmă cu câteva luni de ministrul Agriculturii pentru grave nereguli comise la vârful Agenției, a fost recuperat de protectorul său pe linie de partid, Lucian Bode, noul ministru al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, care, potrivit surselor noastre l-a pus  pe lista consilierilor săi.

Radu Cristescu este, de fapt, unul dintre membrii de bază ai grupării care controlează filiala Sălaj a PDL, condusă oficial de Lucian Bode, și care a preluat de ceva vreme controlul Agenției Domeniilor Statului. Asta înseamnă că și după demiterea sa de la vârful ADS, conducerea instituției a rămas, practic, tot în mâinile sale, chiar dacă, de fațadă, președinte este Bogdan Ilea, o altă marionetă a cuplului Bode-Cristescu.

Că lucrurile stau așa o confirmă un fapt extrem de sugestiv petrecut după demiterea lui Cristescu, anume o decizie abuzivă a noului președinte ADS luată la puțin timp după numirea sa în funcție. Astfel, Bogdan Ilea și-a delegat  atribuțiile de conducere pentru semnarea documentelor instituției nu către vicepreședinte, așa cum îl obliga în mod expres o notă emisă de ministrul Agriculturii, ci către un director din subordine, Aneta Brezianu, persoană apropiată lui Cristescu și cercetată penal de către DNA în dosarul care a stat la baza demiterii fostului ei șef, Radu Cristescu.

Recuperarea acestui personaj extrem de dubios, care a prejudiciat masiv ADS prin favorizarea firmelor de familie sau personale ale unor oameni de afaceri precum Dan Voiculescu sau Ștefan Poenaru (cifra avansată în presă, a prejudiciului, este de zeci de milioane de euro), este cel puțin ciudată dacă ținem cont de intențiile declarate ale noului prim-ministru. Plantarea în dreapta ministrului Economiei a celui acuzat că a favorizat la scenă deschisă firma amiral a familiei lui Dan Voiculescu, Grivco, este cel puțin sinucigașă câtă vreme Voiculescu a mai controlat direct acest minister prin penalul Codruț Șereș, pupilul său trimis astăzi în judecată alături de alți inculpați, pentru o fraudă de peste 165 milioane de euro produsă societății Hidroelectrica. Băieții deștepți au găsit astfel, prin acest personaj din dreapta ministrului Bode, o breșă sigură pentru a controla ministerul Economiei. O știe și noul ministru, că doar de aceea și l-a luat aproape, dar nu știe cum să justifice această alegere.

Spre exemplu, întrebat de noi dacă l-a numit efectiv pe Radu Cristescu în funcția de consilier al său la ministerul Economiei, Lucian Bode s-a eschivat, evitând răspunsul. „La începutul săptămânii viitoare voi definitiva structura cabinetului, moment în care am s-o prezint“ – ne-a comunicat ieri, prin sms, ministrul Bode. De ce ar încerca el să-l ascundă, de ochii presei, pe Cristescu? Poate pentru că încă nu s-au stins ecourile scandalului generat de acesta, la vârful ADS, dar și pentru că individul este în atenția procurorilor anticorupție pentru prejudiciile grave aduse statului.

Numit la intervenția lui Lucian Bode

cristescu

Numit la vîrful ADS chiar la propunerea protectorului său, Lucian Bode, de parcă ADS-ul a fost câștigat la zaruri de PDL Sălaj, Radu Mihai Cristescu avea legături extrem de suspecte cu lumea interlopă, numele său figurând atât în numeroase materiale de presă dar și într-un rechizitoriu mai vechi al PNA, referitor la fostul primar din Satu Mare, Horia Anderco, trimis în judecată în 2003, pentru luare de mită și achitat cinci ani mai târziu.

Fostul primar a declarat atunci că dosarul penal i-a fost deschis după ce a refuzat să-i concesioneze unui apropiat de-al lui Radu Cristescu, parcările din Satu Mare. Același Cristescu era suspectat de procurorii PNA că profitând de relațiile sale de rudenie cu Adriana Cristescu (sora lui), care era procuror DIICOT, intermedia unele afaceri dubioase.
Astfel, în rechizitoriul PNA din dosarul lui Anderco, procurorul Ioana Tene afirma că unul dintre interlopii din Satu Mare, inculpatul Dumitru Pop, arestat in 2003 pentru trafic de influență, era nașul lui Radu Mihai Cristescu, “fratele procuroarei Adriana Cristescu“ și profitând de relația sa cu frații Cristescu, l-a șantajat pe un anume Alexandru Iuonas, actionar la firma de salubritate Florisal SA Satu Mare, pe care l-a amenințat că dacă nu-i vinde acțiunile firmei, la un preț mic, “îl va băga în lanțuri“. Mai mult, el i-a promis acestuia că dacă va face ce trebuie, va interveni la procuroarea Cristescu, cea care instrumenta dosarul său și al lui Horia Anderco, să-l scoată din „belea“.

“Inculpatul Pop Dumitru a afirmat ca pe un lucru deja stabilit că acțiunile vor fi cumpărate sub preț, în realitate pentru sine, dar formal pe numele inculpatului Tatar Vasile, urmand ca o parte din acestea să fie transferate numitului Cristescu Radu, fratele procuroarei Cristescu Adriana“, a consemnat procurorul, atunci. Mai mult, “Iuonas Alexandru precizează în declarația sa că avea cunostință despre relațiile lui Dumitru Pop cu procurorul anchetator, pentru că în perioada respectivă, în comunitatea din Satu Mare era cunoscută împrejurarea că Dumitru Pop îl cununase pe Cristescu Radu, fratele procurorului Cristescu Adriana“.

Asociat cu un interlop

Câțiva ani mai târziu, numele lui Cristescu apare într-un mare scandal din Iași, legat de arestarea prefectului Prisăcaru și a altor trei persoane, toți fiind acuzați de corupție. Cei patru fuseseră arestați pentru luare de mită și complicitate la luare de mită. Prefectul Radu Prisăcaru  și șeful ADS Iași, Flavius Ioniță, au condiționat retrocedarea unui teren de 16 hecatre la marginea Iașului, de cedarea cu titlu gratuit a unui teren de trei hectare pe care intenționau să-l folosească în interes personal. Intermediarii celor doi erau avocatul Toni Baltag și Cristian Maftei, un partener de afaceri al lui Radu Cristescu. Cristian Maftei și Radu Cristescu erau atunci parteneri în firma B Security SRL, astăzi lichidată, alături de Rodica Dănăilă, fiica unui inspector din Corpul de Control al Ministrului Administrației și Internelor, Eugen Dănăilă, care avea să fie pensionat rapid în urma acelui scandal.

Același Cristian Maftei, partenerul lui Cristescu fusese condamna definitiv, în 2004, la un an de închisoare pentru înșelăciune de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Sigur, tot Maftei, apare și într-o altă afacere de-a aceluiași Cristescu, Compania Horeca Restaurante. Așadar, protejatul actualului ministru al Economiei, Lucian Bode, juca periculos de multă vreme la braț cu interlopii.

Acuzat că e capul mafiei imobiliare din Iași

Fiul unui magistrat cunoscut și fratele altuia, Radu Cristescu a găsit portița prin care a pătruns într-o funcție importantă, pe linie de partid, după venirea PDL la putere. Mai întâi a fost șef de cabinet al fostului prefect de Dolj, Nicolae Giugea, numit șef al ADS în martie 2009. Presa a semnalat, atunci, implicarea lui Cristescu în scandaluri legate de acordarea unor terenuri în arendă, fără licitație, unor firme agreate, cum ar fi cazul privind concesionarea a 180 de hectare către o firmă din Certeze, Satu Mare, SC Dorle Agro SRL. El devine apoi director al direcției de administrare patrimoniu, din cadrul ADS pentru ca în martie 2011 să devină președintele Agenției Domeniilor Statului. Imediat după ce a ajuns vătaf peste domeniile statului, Cristescu a început să-și facă de cap.

El a fost acuzat, atunci de prefectul de Iași, spre exemplu că refuză să pună în aplicare o sentință CEDO privind retrocedarea a 2000 de hectare aflate în administrarea ADS, gestul lui Cristescu putând aduce statului o amendă de 600.000 de euro. “Suntem în mijlocul unui război teribil cu mafia locala, dar și cu cea de la București. Cei cu care mă lupt sunt ultra interesați sa mă blocheze sub orice forma. Am intrat în posesia unor dosare pe care le vom verifica, vom veni cu exemple despre șpăgi de ordinul sutelor de mii de euro care ajung ierarhic catre varful piramidei, inclusiv cele politice. Radu Cristescu este un specialist în domeniu, motiv pentru care este de neclintit“, acuza atunci prefectul Iasiului, sugerând că șeful ADS este chiar capul mafiei imobiliare din zonă.

Declarațiile acestuia n-au avut prea mare efect, dar scandalul legat de favorizarea firmei lui Dan Voiculescu, cedată formal fiicelor sale, i-a pus capac. Așa cum am dezvăluit deja în paginile ziarului nostru, Radu Cristescu este cel care, împreună cu alți subordonați, a scăzut în mod nejustificat, la jumătate, redevența pentru terenurile concesionate de firma familiei Voiculescu, Grivco, în județul Giurgiu.

Cristescu reduce la jumătate redevența GRIVCO

Cum se știe, o echipă de inspectori din cadrul Corpului de Control al MADR a întocmit o notă ajunsă apoi pe masa ministrului Vasile Tabără, iar apoi pe cea a DNA, din care rezultă că Radu Mihai Cristescu a fost implicat în operaţiuni de favorizare a unor firme în paguba ADS. Printre firmele invocate în actul de control este şi SC Grivco SA, o societate înfiinţată de Dan Voiculescu în 1991 şi controlată de el, direct, ca preşedinte-director general, până în 2002, şi plasată apoi fiicelor sale, el rămânând patronul spiritual după modelul Becali-Steaua. Voiculescu s-a asociat, în 2001, în participaţiune, cu Institutul de Cercetare şi Inginerie Tehnologică pentru Irigaţii şi Drenaje (ICITID), o societate ce deţinea un teren de aproximativ 2600 mp în Băneasa-Giurgiu, obligându-se să exploateze, pentru 10 ani, cei aproape 2600 mp în condiţii extrem de favorabile.  Ulterior, în 2008, ca urmare a unui proces, asocierea a fost anulată, după ce terenul trecuse, pentru aproape un an, din proprietatea ADS în cea a Academiei Române.

În documentul care a atras demiterea lui Radu Cristescu, se prezintă modul în care a decurs afacerea Grivco de la Băneasa-Giurgiu, precum şi dubla măsură în calculul redevenţei cu care a operat şeful ADS. Mai întâi, în 2009, ADS a ofertat spre concesionare suprafaţa de teren de 2751,01 ha, cu destinaţie agricolă, ce s-a aflat în administrarea ICITID Băneasa, stabilind o redevenţă minimă de 972 kg grâu/ha/an. Pentru că n-au existat ofertanţi, terenul n-a putut fi concesionat.

Pe 22 decembrie 2009 însă, ADS a convocat SC Grivco SA „pentru realizarea unei concilieri directe, pe baza faptului că SC Grivco SA a exploatat abuziv, pe perioada 12.05.2008-14.05.2009 suprafaţa de 2499,03 ha teren arabil ce s-a aflat în administrarea ICITID Baneasa, fapt pentru care datorează suma de 1.229.282,31 lei, reprezentând preţul exploatării fără a deţine titlu valabil. Acest calcul este făcut plecând de la o redevenţă minimă/ha de 998 kg grâu“ – se afirmă în nota de control. Cum procedura de conciliere cu voiculeştii a eşuat, ADS s-a adresat instanţei de judecată (Tribunalul Bucureşti) „cu acţiune de îmbogăţire fără justă cauză, împotriva SC Grivco SA solicitând acesteia să dispună obligarea pârâtei la plata sumei de 1.229.282,31 lei plus penalităţi“.

Voiculeştii au contestat suma pretinsă de ADS, dar şi acţiunea în sine, motivând că au avut încheiate contracte cu Academia Română. În întâmpinarea făcută atunci, Grivco nu a invocat însă faptul că ar deţine vreun document din care să rezulte că redevenţa cerută de ADS ar fi prea mare. Aceasta se întâmpla pe 8 octombrie 2010. Numai că, în urma controlului, s-a descoperit faptul că Grivco se afla de mai multe luni în posesia unui document oficial din care rezulta că redevenţa pe un teren de tipul celui aflat în litigiu era de 530 kg grâu/ha/an. Studiul OSPA care a dus la acest rezultat a fost întocmit în mai 2010, de către Institutul Naţional de Cercetare ñ Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie şi Protecţia Mediului – ICPA Bucureşti, pentru un teren cu suprafaţa de 2387,07 ha în cadrul comunelor Băneasa şi Gostinu, judeţul Giurgiu. De ce n-a depus Grivco acest studiu, ca probă, în instanţă Inspectorii MADR suspectează faptul că studiul amintit este fals.

De asemenea, studiul favorabil Grivco nu fusese depus la instanţă nici la termenul din 19 noiembrie 2010, dar nici mai târziu. Mai mult, pe 2 februarie 2011, acelaşi nivel al redevenţei, de 988 kg grâu/ha/an era recunoscut de cel care avea să devină şef al ADS o lună mai târziu. În mod suspect însă, începând din 15 martie 2011, ADS-ul ia act de studiul OSPA comandat de Grivco (cel cu redevenţa de 530 kg grâu/ha/an) şi, pe 29.04.2011, publică un anunţ de privind concesionarea prin licitaţie publică cu strigare a suprafeţei de teren de 2588,65 ha teren agricol şi 160,4 ha teren agricol ce s-a aflat în administrarea ICITID Băneasa, cu termen de cumpărare a caietelor de sarcini data de 27.05.2011 şi termen de depunere a documentelor data de 06.06.2011, redevenţa minimă stabilită fiind de 530 kg grâu/ha/an. Caietul de sarcini al concesiunii preia clasele de calitate aşa cum au fost ele prezentate la studiul OSPA menţionat şi stabileşte o redevenţă minimă pe ha de 530 kg grâu, fiind semnată de actuala conducere a ADS şi aprobat de preşedintele actual, dl. Radu Mihai Cristescu“.
Ulterior, pe 10 iunie 2011, licitaţia de concesionare a fost suspendată de ADS pe motiv că ICITID Băneasa urmează a fi privatizată, iar terenul va fi concesionat după privatizare, deşi ar putea trece ani buni până la privatizarea invocată, timp în care „terenul statului trebuie exploatat legal şi trebuie încasată redevenţa“.

grivco4

Aşadar, concluzionează inspectorii MADR, „în baza unui studiu OSPA efectuat asupra unor terenuri aparţinând statului român, pe care persoana juridică interesată nu îl foloseşte în apărarea sa (SC Grivco SA), Agenţia Domeniilor Statului reduce nivelul redevenţei când scoate la concesionare terenul, dar nu reduce nivelul pretenţiilor când solicită contravaloarea exploatării abuzive a terenului“. Această afacere, alătiri de favorizarea omului de afaceri Penaru, care amenința apoi că va cere despăgubiri de zeci de milioane de euro l-au determinat pe ministrul Valeriu Tabără să-l îndepărteze pe Cristescu din fruntea ADS. N-au trecut nici cinci luni de atunci, iar ministrul Lucian Bode îl reintroduce în cărți, pe ușa din dos, pe protectorul Grivco. Dincolo de toate acestea, Radu Cristescu este adânc implicat pe piața sondajelor de opinie, el fiind patronul societății Expoll SRL, firma care a anunțat, recent, cumpărarea unui cotidian central.

Dan Badea,

20.02.2012