Generalul Gaichuk-Bologa, arestat la Iași, este „cap de antenă” al rușilor în America de Sud și Europa

Categorie: Blogrollcrima organizataJustitieofensiva ruseascaSecuritate nationalaspalare de bani

La sfârșitul săptămânii trecute, Serviciul teritorial Iași al DIICOT a făcut o captură de zile mari. Trei indivizi cu nume care te duc cu gândul la banda lui SOV de peste Prut, au fost surprinși în flagrant în timp ce retrăgeau suma de aproximativ un milion de dolari dintr-o bancă din Iași.
bologaEste vorba despre moldoveano-ucraineanul Gaichuk Valeriu (54 de ani), israelianul Ossipov Konstantin (42 de ani) și româno-moldoveanul Matei Vitalie (37 ani). Pe 9 decembrie 2011, ei au fost reținuți de procurorii DIICOT pentru operațiuni financiare frauduloase și spălare de bani. Concret, se afirmă într-un comunicat al DIICOT, ”prin atacuri informatice, membrii grupului au obținut datele de logare la conturi de  internet banking aparținând unor părți vătămate din Italia sau Statele Unite ale Americii și prin logare la conturile acestora, au ordonat transferuri bancare neautorizate în conturile unor societăți comerciale aparținând inculpaților.Ulterior, pentru disimularea provenienței ilicite a sumelor de bani, prin intermediul unor operațiuni comerciale fictive, acestea erau transferate în alte conturi sau ridicate în numerar de către membrii grupului infracțional”. Anterior prinderii lor în flagrant, cei trei mai încercaseră, fără succes, să retragă alți 400.000 de euro dintr-o bancă. Procurorii români au beneficiat, în această operațiune, de sprijinul autorităților judiciare italiene și al FBI, de suportul informativ al SRI și de cel tehnic al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul IGPR. Avem de-a face, aparent, cu o lovitură dată unor escroci internaționali. Parțial, chiar așa stau lucrurile. Cum vom vedea, Valeriu Gaichuk, capul grupării, este și un mare escroc, care a mai avut de-a face cu justiția română și a fost pedepsit de instanțele românești după ce, printr-o firmă radiată ulterior, a țepuit cu mai multe milioane de dolari numeroase firme autohtone. Numai că același Gaichuk pare a avea și alte sarcini, specifice unui siloviki de-al lui Putin. El face parte dintr-un grup select de propagandiști ai Rusiei desemnați să ducă în lume cuvântul lui ”gospodin” Putin.Generalul ucrainean, ”inspirat” de Putin, are dublă identitate
Cine este de fapt Valeriu Gaichuk, escrocul prins în flagrant de autoritățile române? Conform propriilor informații postate pe un site de socializare, Valeriu Gaichuk este general locotenent (în rezervă?) al armatei Ucrainei. Conform investigațiilor noastre, generalul are dublă identitate el acționând în paralel cu două nume: Valeriy Bologa și Valeriu Gaichuk. Născut pe 12 decembrie 1957 în Bălți – Republica Moldova, fiul lui Valeriu și Nadejda,  Valeriy Bologa (fără legătură cu personajul lui Rebreanu) și-a creat deja o frumoasă legendă de acoperire pentru profani.Astfel, el este un om de afaceri ucrainean pregătit la…Institutul de Economie Mondială și Relații Internaționale din Moscova, în perioada 1979-1984, institut care a reprezentat, ca și în România Socialistă, o pepinieră pentru spionaj. Sigur, lipsește din biografia sa oficială perioada 1984-1999 (15 ani) și, după ce și-a luat doctoratul la Florida International University din Miami (1998), apare în 1999 ca ”om de presă”, prestând ca redactor șef la publicația ”The President”, pânâ în anul 2007. Ulterior, din august 2011, el apare ca director la ITR Europe Tv Channel, societate cu sediul la Bruxelles. Informațiile oficiale despre el se termină aici. Sigur, mai apar informații despre el, personale, pe propria sa pagină de facebook, cele mai interesante fiind înscrise la rubricile ”persoane care-l inspiră cel mai mult pe Valeriu” și ”activități și interese”. Muza și interesul generalului ucrainean este nimeni altul decât Putin. Vladimir Putin.

Ajunși aici, trebuie să remarcăm că Valeriy Bologa ar putea semăna, totuși, cu Apostol Bologa din ”Pădurea Spânzuraților” dacă iubirea unui general ucrainean pentru unul rus ar fi considerată trădare. Dar e greu de crezut că asta îi produce generalului Bologa vreo dramă interioară. Dimpotrivă. Parcă pentru a scăpa de blestemul lui Rebreanu, el și-a schimbat numele în Gaichuk. Valeriu Gaichuk.

Generalul și-a fixat, strategic, antena rusească în Panama și la Bruxelles

Cum se arată că generalul ucrainean e propagandistul lui Putin?

Două informații de bază, petrecute pe 17 martie 2009, respectiv 20 octombrie 2011, ne-au atras în mod deosebit atenția în acest sens. Prima a fost lansată de Itar Tass, pe 17 martie 2009. La acea dată, majoritatea agențiilor de presă din lume preluau informația transmisă de ITAR TASS, potrivit căreia un post independent de televiziune din Panama emite în limba rusă pentru țările din America Latină și America de Sud. ”Postul de televiziune rus Inter Rusia, cu sediul în Panama, a început să emită non-stop în țări din America de Sud, de la Mexic și până în Argentina sau Chile.  Programul va consta în știri din Rusia și internaționale, dar și din țarile din America de Sud. Vor fi transmise și programe de cultura, sport și educație, potrivit liderului proiectului, Valery Gaichuk-Bologa, potrivit Itar-Tass” – consemna site-ul de știri ziare.com.

A doua informație apare, tot pe fluxurile de știri, pe 20 octombrie 2011, când agenția de presă Infotag anunța că postul ITR Europe Tv Channel cu sediul la Bruxelles, al cărui director general este ”Valeriu Gaiciuc”, va transmite nonstop ”emisiunile populare” ale companiilor de televiziune ruse și ucrainene, dar și buletine de știri. ”Din 2012, anunța Infotag, va fi emis un al doilea semnal de pe un alt satelit, care va acoperi întregul teritoriu al fostei URSS”. „Astfel compania va avea posibilitate să emită în rețelele de cablu din Belarus, Moldova, Ucraina, Rusia, Kazahstan, Uzbekistan și din alte republici ex-sovietice”, a spus Gaiciuc, citat de Infotag. Desigur, atât liderul proiectului ”Inter Rusia” din Panama (Valery Gaichuk – Bologa), cât și directorul ITR Europe Tv Channel (Valeriu Gaiciuc), este una și aceeași persoană: Valeriu Gaichuk, alias Valeriy Bologa.

Cum și de ce a ajuns un general locotenent al armatei ucrainene, născut în Moldova, să ”acopere” America de Sud cu un canal de televiziune în limba rusă? Să servească adică, direct și fără menajamente, interesele fundamentale ale Rusiei în exterior? Spre exemplu, în 2009, când a lansat postul de televiziune din Panama, el a servit direct politicii externe ruse referitoare la apropierea de America de Sud.

Apariția ”antenei” ruse din Panama are loc la fix trei zile de la data în care, potrivit Interfax, comandantul forțelor aeriene strategice, generalul Anatoli Jiharev, a declarat că Rusia ar putea staționa bombardiere strategice în Cuba și că Venezuela s-a oferit să primească astfel de bombardiere. Să fie întâmplătoare apariția acestui suport mediatic in Panama, cu acoperire prin satelit atât în America Latină cât și în America de Sud? Greu de crezut. Mai mult, firma necesară transmiterii prin satelit a semnalului din Panama a fost înregistrată la două zile după ce postul tv a început să emită în eter. Este vorba despre societatea Inter Russia TV (Sat) Corp., condusă de Valeriu Gaichuk (președinte) și de societățile IPDG S.DE R.L. și Panama Associates SDAD LTDA. Ca acționari ai firmei apar însă doi localnici, Ramon Edgardo Valdes Ovalle și Janeth Del Carmen Yao Lopez. La fel stau lucrurile și în Europa, postul  ITR Europe Tv Channel, condus de același general iubitor de limba rusă, începând să transmită în urmă cu mai puțin de două luni, pe fondul crizei generale din Europa și vizând, cel puțin declarativ, statele din fosta URSS. Interesant, aici este și altceva.

Societatea care controlează transmisia dela Bruxelles, ITR Europe TV Channel Corp are, comparativ cu societatea similară panameză, un capital social imens: 1.350.000 dolari americani. Înregistrată tot în Panama, pe 14 decembrie 2010, firma ITR Europe Channel Corp,  are un staff extrem de interesant. Astfel, oficial, președintele societății este Valeriu Gaichuk, iar trezorier figurează, atenție!, Valeriy Bologa, adică aceeași persoană. Este dovada că individul și-a folosit aici, impardonabil, dubla identitate. La fel, ca secretar al firmei este trecută Elena Gaiciuc. Acționarii societății sunt, de data asta el și Elena. Gaiciuc (scris în acest mod).

Și siloviki sunt escroci

Paradisul fiscal panamez, folosit de regulă de americani, a fost, iată, penetrat la greu de ruși. Numai Gaichuk al nostru apare ca director la 10 offshoruri panameze cum sunt Intern Russi Channel (ITR TV Channel Corp), La Subasta (Se vende) Corp, Agencia De Prensa Y Noticia ”El Panama” Corp, El Imperio de Los Ramanov SA, El Nuevo Tiempo SA, Agency of The Press & News Info-Public Corp (APN Info-Public), Inter Russia TV (Sat) Corp, Inter Russi (Ret) Corp, ITR Europe TV Channel Corp, și The European News & Time Corp.

Prolific acest general al lui Putin! Din păcate pentru el, în paralel cu iubirea de Putin, s-a lăsat dus de schemele financiare frauduloase, care i s-au permis în paralel cu misiunile de la Kremlin și a intrat  adânc în conflict cu patria mumă. Pentru că, în definitiv, s-a născut în Moldova. El a escrocat mai multe firme românești și a fost nevoie de intervenția Interpolului pentru a-l reține și a-l arunca într-o celulă din Jilava de dincoace de Prut.

Informația, ascunsă într-un dosar (nr 46033/3/2009) aflat pe rolul Tribunalului București, dezvăluie puțin din aventura infracțională a propagandistului rus cu două stele. Iată ce prevedea o încheiere din dosarul TB amintit. ”Emiterea unei adrese către Biroul Interpol în vederea comunicării datei la care a fost reținut contestatorul Gaichuk Valeriu, (fost Bologa Valery) pe teritoriul Austriei în vederea extrădării. Emiterea unor adrese către Tribunalul București în vederea atașării dosarului nr. 5554/1997 al Tribunalului București Secția a II-a Penală, precum și copia sentinței penale nr. 108/15.02.2002 pronunțată de Tribunalul București în dosarul nr. 5554/1997, însoțită de un referat al Biroului Executări Penale privind situația executării pedepsei, modalitatea rămânerii definitive precum și dacă contestatorul a mai beneficiat de întreruperi sau suspendării ale executării pedepsei. Amânarea judecării cauzei și acordarea unui nou termen la data de 11.01.2010 C 12F, Sala 208, pentru când se va cita contestatorul Gaichuk Valeriu la locul de detenție, Penitenciarul Jilava, cu datele de stare civilă. Pronunțată în ședință publică, azi 14.12.2009”.

Într-un alt dosar, 1003/3/2010, pe 23 iunie 2010, instanța Tribunalului București constată încetarea procesului penal (pentru înșelăciune) deschis împotriva lui Valeriu Gaichuk. Ca urmare a intervenției prescripției răspunderii  penale, dar îl obligă pe inculpat la plata următoarelor sume de bani cu titlu de despăgubiri civile: ”echivalentul în lei la cursul BNR din ziua efectiva a plătii a sumei de 30.174 USD către partea civila SC IAMR SA Arad; echivalentul în lei la cursul BNR din ziua efectiva a plații  sumei de 42.760 USD plus dobânda legală de la data rămânerii definitive a hotărârii și până la achitarea efectiva a debitului către partea civila SC MOBITTIM SA Timișoara; echivalentul în lei la cursul BNR din ziua efectiva a plății a sumei de 342.827 USD către partea civila SC POSTAV AZUGA SA; echivalentul în lei la cursul BNR din ziua efectiva a plății a sumei de 103.474,75 USD către partea civila SC SIMAT SA Sighișoara; echivalentul în lei la cursul BNR din ziua efectiva a plății a sumei de 107.691 USD către partea civila SC MOBILUX SA București; echivalentul în lei la cursul BNR din ziua efectiva a plății a sumei de 67.303,02 USD către partea civila SC IASITEX SA Iași; echivalentul in lei la cursul BNR din ziua efectiva a plății a sumei de 118.640,50 USD și 48.744.164 lei penalități de întârziere către SC SIMCO S.C.C.A. Sighișoara; echivalentul în lei la cursul BNR din ziua efectiva a plătii a sumei de 286.000 USD către partea civila SC SIMATEX SA București; echivalentul în lei la cursul BNR din ziua efectiva a plății a sumei de 2.521.987 USD plus dobânda legala de la data rămânerii definitive a hotărârii și pana la achitarea efectiva a debitului către SC ROMSUINTEST Periș SA și a sumei de 1.186.500 USD plus dobândă legala de la data rămânerii definitive a hotărârii și pana la achitarea efectiva a debitului către partea civila SC INTEGRATA COMSUIN SA Călărași”.

Prin urmare, și siloviki lui Putin, sau mai ales ei, sunt escroci, iar asta îi face vulnerabili.

Dan Badea