Iulian Urban, senatorul-spam, între incompatibilitate şi impostură

Categorie: Blogrollinvestig

Senatorul Iulian Urban a forţat recent introducerea unui amendament la legea de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate, prin care jurnaliştii ar fi fost obligaţi să depună şi ei declaraţii de interese, la fel ca funcţionarii publici. Amendamentul a fost însă respins de Comisia juridică din Senat. Dacă ideea transparenţei surselor de venit ale jurnaliştilor, în caz că ele există, este justă, nu la fel sunt practicile senatorului Urban. 

Gestul acestuia n-are nici o legătură cu transparenţa, ci mai degrabă cu propriul trecut. Numele său tocmai a apărut în presă pentru neconcordanţe din declaraţia de avere şi a intrat, apoi, în atenţia ANI. Ceea ce nu s-a spus însă este faptul că senatorul de Ilfov figurează şi azi în baza de date electronică a Registrului Comerţului ca administrator la două firme cu acelaşi nume, iar asta ar trebui să atragă, obligatoriu, autosesizarea ANI.

Cunoscut mai degrabă datorită bombardării căsuţelor de e-mail cu spam-uri, faptă sancţionată de ANRCTI, Iulian Urban s-a remarcat din nou, la sfârşitul anului trecut, pe motive de donaţii pentru partid.

Numele lui a apărut în presă, alături de ale altor 99 parlamentari sau înalţi funcţionari publici, pe o listă a celor care nu-şi puteau justifica, prin veniturile reflectate în declaraţia de avere, donaţiile făcute la partidele din care făceau parte. Diferenţa nejustificată de senatorul Urban era de aproximativ 200.000 de lei, fapt care a atras sesizarea din oficiu a Agenţiei Naţionale de Integritate. Verificările demarate de ANI l-au deranjat atât de tare pe Urban încât s-a repezit, cu amendamentul, la jurnalişti. Nu i-a ieşit, dar şi-a făcut, din nou, reclamă. Adăugăm şi noi, spre o mai bună cunoaştere a lui, câteva elemente.

Senatorul figurează şi azi ca administrator la două firme cu acelaşi nume: Urban & Asociaţii SRL

În 2008, Iulian Urban a fost angajat oficial la 8 firme, iar astăzi el mai figurează ca acţionar în doar trei dintre ele. Totuşi, deşi statutul îi interzice, el apare la RECOM drept administrator în două societăţi cu denumiri identice. O a treia firmă-xerox este controlată de tatăl senatorului, instrumentistul Ion Urban. Societatea plasată pe piaţa românească în triplu exemplar se numeşte “Urban & Asociaţii” SRL (U&A).

Prima dintre clone (CUI 17417879) a fost înfiinţată în martie 2005 cu sediul în Baloteşti-Ilfov (vezi facsimil stânga-dreapta) şi are ca obiect de activitate “consultanţă pentru afaceri şi management”. Acţionarii sunt fratele Viorel, nevasta Mihaela şi SC Urban Credit Management LLC (90%), care este şi administrator persoană juridică, aceasta fiind o societate înregistrată în New York şi reprezentată de Iulian Urban. Senatorul figurează însă la Recom, încă din 15.12.2008, drept administrator al clonei U&A. Deşi se pare că el şi-a plasat totuşi fratele în funcţia de administrator la U&A, este extrem de ciudat de ce, vreme de un an de zile, n-a fost făcută această menţiune la Registrul Comerţului sau ea nu a fost operată la Recom.

În cazul celei de-a doua clone (CUI 17598430), înregistrată pe 18.05.2005 în Braşov (facsimile stânga-dreapta), cu acelaşi obiect de activitate, lucrurile sunt mai clare. Acţionari sunt fratele şi soţia lui Iulian Urban, alături de un anume Nicolae Bogdan-Bălan (30%), iar administrator aceeaşi firmă în New York.

Deşi ultima înregistrare la Registrul Comerţului a fost făcută în urmă cu o săptămână, pe 05.02.2010, senatorul figurează ca reprezentant al administratorului persoană juridică (Urban Credit Management LLC) al firmei, dar şi ca administrator.

Dacă Iulian Urban ar fi renunţat la funcţia de administrator, atunci menţiunea ar fi trebuit să fie obligatoriu consemnată şi la Recom, ceea ce nu s-a întâmplat. Prin urmare, şi în acest caz avem de-a face fie cu o gravă eroare a Registrului Comerţului, fie cu acelaşi tip de incompatibilitate flagrantă între statutul de parlamentar al lui Iulian Urban şi acela de administrator de firmă.

Iulian Urban, senatorul-spam, intre incompatiblitate si impostura (pag 1)

Iulian Urban, senatorul-spam, intre incompatiblitate si impostura (pag 1)

Iulian Urban, senatorul-spam, intre incompatiblitate si impostura (pag 2)

Iulian Urban, senatorul-spam, intre incompatiblitate si impostura (pag 2)

Impostura Urban & Clonele SRL
Un alt aspect destul de grav din activitatea omului de afaceri Iulian Urban este amestecarea planurilor în cazul celor trei societăţi “Urban & Asociaţii SRL”.

Deşi pe site-ul firmei care se ocupă de “managementul creanţelor” şi “recuperarea debitelor” se prezintă datele “clonei” înfiinţate în martie 2005 (CUI 17417879), atunci când se face graficul evoluţiei în timp a cifrei de afaceri se începe cu 1993 (foto dreapta), adică de la societatea Urban Import Export SRL (CUI 4800014), care este cu totul altceva.

Amestecarea planurilor prin folosirea de către familia Urban a trei societăţi diferite dar cu nume identic poate fi percepută, din exterior, drept o clasică impostură (acţiunea de înşelare prin aparenţe false – Larousse). Ea pare a fi de domeniul patologicului de vreme ce, în 2006, Iulian Urban şi-a mai înfiinţat o “U&A SRL” la Constanţa, ca…“unitate principală”. Nu în ultimul rând, este hilar şi faptul că Iulian Urban se laudă pe site-ul firmei lui clonate că aceasta e “investiţie nord-americană”, doar pentru că acţionarul majoritar este o firmă înfiinţată tot de el în SUA, Urban Credit Management LLC…

Senatorul are firmă de “modeling” şi plasare de forţă de muncă

Până la intrarea în politică, Iulian Urban a administrat conştiincios firma Urban Modeling Agency SRL al cărei obiect de activitate este “selecţia şi plasarea forţei de muncă” (foto stânga). Cu toate acestea, societatea a publicat anunţuri conform cărora angajează personal pentru recuperare de creanţe (foto dreapta). Indiferent însă dacă este firmă de fiţe, de plasat fetiţe în străinătate, sau doar de colectare a debitelor, Iulian Urban a fost obligat, de statutul de parlamentar, să renunţe la calitatea de administrator.
Locul i-a fost luat de soţia sa, Mihaela Urban (fostă Podaru) alături de care patronează societatea.

Florin Paraschivescu,

Victor N. Bogdan