Curtea de Apel Bucureşti a decis, astăzi, că Dan Voiculescu – „Felix” a fost turnător al Securităţii ca „poliţie politică”, după ce a respins contestaţia acestuia la verdictul CNSAS din 2006. Instanţa a confirmat astfel că turnătoriile lui Felix au contribuit la „instaurarea şi menţinerea puterii totalitar-comuniste” precum şi la „suprimarea sau îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului„.
Dacă decizia va rămâne definitivă, după recursul pe care îl va înainta Felix, atunci colaboratorul fostei Securităţi va avea mari probleme nu numai de imagine ci şi de cod penal.
Cum se ştie, Voiculescu şi-a construit imperiul tocmai pe colaborarea firmei aşa-zis cipriote „Crescent” (reprezentate de el) cu fosta Securitate, via ICE Dunărea (UM 0107). Deşi colaborarea sa cu Securitatea era de notorietate, a fost nevoie să treacă douăzeci de ani pentru ca o instanţă să confirme acest adevăr. Numai că, dacă toţi ne-am aşteptat ca patronul ciutacilor să fie general de securitate, iată că deocamdată se dovedeşte doar că a fost un neisprăvit de turnător care, zice el, ciripea ca să câştige şi el o pâine („Lucrând în comerţ exterior eram obligat să-mi câştig şi eu o pâine când mă întrebau de un cetăţean străin ce e cu el să spun ce ştiu despre el” – a declarat turnătorul).
Voiculescu a fost însă atât de decăzut moral încât, aşa cum s-a dovedit în instanţă, şi-a turnat chiar şi o rudă apropiată, verişoara Paraschiva Silaghi. Mai mult, chiar şi sora acesteia, Mikaela Kallberg, a declarat că părinţii ei au fost arestaţi tocmai în urma unei turnătorii a stimabilului Voiculescu.
„Tatăl meu i-a povestit lui Dan Voiculescu că, dupa plecarea mea în Suedia, au facut ordine în camera mea, găsind o bancnotă de 100 de coroane suedeze ruptă. La doua zile dupa aceea, s-au prezentat la părinţii noştri două persoane civile, însoţite de Dan Voiculescu, şi au cerut direct: Scoateţi imediat valuta pe care o deţineti în casă. Au predat (n.r. – parinţii) bancnota de 100 de coroane suedeze ruptă şi au fost pe loc arestaţi”, a declarat Mikaela Kallberg în cerere de intervenţie din dosarul Voiculescu.
Recrutat ca informator în 1970, sub numele conspirativ „Mircea”, turnătorul şi-a făcut „mâna”, mai întâi, pe sportivi (boxeri şi hocheişti), relatând despre „contactele şi schimburile de pachete între sportivi români şi cei străini (cu prilejul campionatelor de box din 1969), despre schimbările de valută, etc.”, despre hocheiştii pe care îi însoţea, ca translator, în afara ţării, despre parteneri de afaceri, rude etc. Ulterior, în 1973, turnătorul a fost recrutat şi trecut în reţeaua informativă a Direcţiei a III-a (Contraspionaj) sub numele Felix.
El ar fi fost abandonat însă, ca informator, un an mai încolo. În decizia CNSAS se precizează că “la data de 27.01.1974 se propune abandonarea informatorului Felix, motivată de primirea în PCR la data de 15.01.1974 şi de faptul că la data respectivă, Direcţia a III-a nu avea un obiectiv concret pe lângă care să poată fi dirijat”. Numai că, trei ani mai târziu, în 1977, Dan Voiculescu încă-şi mai semna turnătoriile cu numele conspirativ Felix (vezi foto). Ceea ce înseamnă că el nu a fost abandonat de Securitate, decât, poate, formal.
Totuşi, dacă el a fost ABANDONAT CA INFORMATOR, iar în 1984 avea să devină director general din partea ARGUS (vezi foto sus) al reprezentanţei firmei „străine” Crescent Commercial & Maritime, care a derulat afaceri de zeci de milioane de dolari cu ICE Dunărea (firma acoperită a fostei Securităţi) , peste câţi ani vom afla dacă nu cumva, între timp, Felix a devenit ofiţer acoperit al structurilor fostului DSS?
Dan Badea