In numele tatalui, al fiului si al sfintei Securitati s-a dezvoltat, in jurul lui Virgil Magureanu, Caracatita „Sarpelui cu ochelari”

Categorie: coruptie politicacrima organizataCrima Organizatamafie romaneascaSecuritate nationala

Afacerile tatalui – combinatii cu chinezii

Desi s-a imbogatit mult mai rapid decit i-a permis salariul de bugetar, dovada stind vilele, cabanele, masinile si alte acareturi pe care le stapineste, Virgil Magureanu a intrat oficial in afaceri dupa ce a fost inlocuit din fruntea SRI, pentru ca altfel nu-l lasa legea. In 1997 a infiintat prima firma, „Cabinetul de Consultanta Pro Romania SRL”, cu un capital social de 2 milioane de lei si sediul linga cel al guvernului, in Calea Victoriei, nr.155, bloc D1, tronson 6. Obiectul de activitate – „consultari pentru afaceri si management”, precum si „alte forme de invatamint”. Oficial, un an mai tirziu, la o cifra de afaceri de 619,5 milioane lei, a reusit un profit brut de 36,2 milioane lei. Bani din care, evident, n-ar fi putut plati nici gardul celebrei sale vile de la Giurtelecul Hododului. Magureanu si-a extins insa pravalia, intrind in combinatie cu chinezii. In august 1998, Cabinetul de Consultanta, devenit „SC Pro Romania Consult SRL”, intra in asociere cu „SC Tehnico-Comerciala Hual Yang SRL”, firma inregistrata la Beijing. Rezulta „R & C Societate de Investitii Industriale, Agricole si de Management SRL”, cu un capital social  de 171,5 milioane lei, din care 20.007 dolari, si cu sediul in acelasi bloc D1. In noua afacere, Magureanu intra cu 84 milioane lei, din care  9.800 dolari americani, detine 48,9% si e presedinte al consiliului de administratie, peste chinezii Ou Huisheng, Fu Ju si Dao Shiyi. Adjunct ii devine celebrul Marius Eduard Tirlea, fostul ginere al lui Ion Ceausescu si unul dintre pilonii imperiului „EuroColumna”, imperiu despre care exista indicii ca ar avea la baza fonduri culese de pe vechile filiere ale Securitatii.

Magureanu-Costea-Columna

Prin „veriga” Tirlea, Virgil Magureanu are deschise cel putin trei canale de actiune. Primul duce in curtea din Giurtelecul Hododului, unde firma „Euro House 2000 SRL” (asociati Dumitru Badila, Marius Tirlea si o suspecta firma din Tortola, Insulele Virgine Britanice, numita „Fertinvest Holdings Ltd”, care a investit 3,1 miliarde de lei, la valoarea din 1994) are un imobil vecin cu al lui Virgil Magureanu. La o cifra de afaceri de 361,4 miliarde lei in 1998, profitul declarat al lui „Euro House” a fost ZERO.

Al doilea canal duce, pe cai intortocheate, direct in buzunarul romano-francezului Adrian Costea, prin intermediul aceluiasi Marius Tirlea, asociat in firma „Eurofor Prod SA” cu Dumitru Ciobanu, Nicolae Ciobanu, Matilda Raiciu si Mihaela Stoica. Primul dintre cei insirati este fostul general SIE Dumitru Ciobanu,  despre care  „Evenimentul zilei” a mai scris. Reamintim ca generalul Ciobanu a fost, pina in 1989, sef al Serviciului Europa de Nord (Marea Britanie, Suedia, Danemarca, Norvegia si Finlanda) din Divizia Europa (UM 0199) a Serviciului de Informatii Externe (CIE). Dupa 1990 a fost avansat la gradul de general, ultima functie detinuta in SIE fiind aceea de sef al Diviziei de Contrainformatii Externe. Impreuna cu generalul Dumitru Iliescu, fost sef al SPP, Ciobanu a infiintat „Agentia Internationala de Protectie si Paza 2000 SRL” (AIPP), firma in care actionar majoritar de fatada era un angajat al Gelsor-ului lui Sorin Ovidiu Vantu, Lilica Roberta Dragomir. Iata cum, din om in om, din grad in grad, se poate ajunge de la Virgil Magureanu la Adrian Costea, sau invers, legaturi care n-au cum sa fie intimplatoare.

In sfirsit, al treilea canal din „veriga” Tirlea duce la „Euro Trading SRL”, ai carei actionari sint Nadia Margareta Badila, Marius Tirlea si celebra „casuta postala” din Butschwil-Elvetia, „Aledo Commerce”, firma care a infiintat gaura neagra numita „Columna Bank”, din imperiul „EuroColumna”.

Afacerile fiului, via Sorin Ovidiu Vantu si Dan Voiculescu

Magureanu jr.,  Marian, are 30 de ani si, conform documentelor oficiale de la Oficiul National al Registrului Comertului, este implicat in trei firme: „Reerom SA”, „Ro Invest SRL” si „European Film Network SRL”. „Reerom SA” s-a infiintat in 1996, pe vremea cind Virgil Magureanu conducea inca SRI. Avind sediul in str. Serg. Nutu Ion, nr. 8-12, loc in care, cu citiva ani in urma, Gioni Popescu isi purta in sacosa bastonul de general SRI, „Reerom SA” are sase asociati: Marian Magureanu, Mirica, Alexandru si Gheorghe Dimitrescu si persoanele juridice „JARO International SA” si „Universalcoop SA”. Obiectul de activitate a firmei lui Magureanu-Dimitrescu este comertul cu ridicata si amanuntul al produselor textile, imbracaminte, incaltaminte, articole din piele etc. De notat ca pe filiera „Universalcoop” se poate ajunge simplu la Sorin Ovidiu Vantu, Dan Voiculescu sau Gioni Popescu.

Astfel, „Universalcoop” a fost infiintata in 1991 ca un pui al „Centrocoop”, firma care o controleaza, detinind 99,4% din actiuni. Printre actionarii „Universalcoop” se afla generalul Gioni Popescu si administratorul „SOV Invest”, Gavril Batrin. Cercul se stringe daca tinem cont ca „Centrocoop” a preluat 51% din „SOV Invest”, firma care a apartinut omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu si care a administrat FNI. Pe de alta parte, in 1991, aceeasi „Universalcoop”, condusa de Gioni Popescu, a intrat in combinatie cu firma reprezentata de  Dan Voiculescu, „Crescent Commercial & Maritime Ltd”, punind bazele unei noi firme: „Universalprod SRL”. Pe filiera „JARO International”, companie al carei director general este Mirica Dimitrescu, fost general de aviatie pe vremea lui Ceausescu, se ajunge la contrabanda cu tigari (operatiunile „Tigareta” si „Portelanul”). Dupa cum se stie, „JARO International” s-a ocupat de contractele de transport ale celor peste 35.000 baxuri de tigari. Prejudiciul adus mai multor state din Uniunea Europeana a fost evaluat la 58 milioane dolari. In operatiune au fost implicati ofiteri acoperiti ai serviciilor secrete romanesti, la fel ca in cazul „Jimbolia”.

Ramificatia craioveana

A doua firma in care a investit Marian Magureanu este societatea mixta „European Film Network SRL”, infiintata in 1999, cu sediul in Str. Atelierului, nr.14 si cu un capital social de 5 milioane lei, din care 100 dolari. Obiectul de activitate este cel cunoscut – „activitati de consultare pentru afaceri si management”. Actionari: americanul Langs Peter Woodworth din New York (cei 100 de dolari), Marian Magureanu, Petronelia Salitra si firma „Kaufman, Logan & Epure Consultants SRL”. Printre administratori il gasim pe avocatul Dorel Epure, din Craiova. Petronelia Salitra este fosta sotie a lui Constantin Salitra, ex-sef al Directiei Pasapoarte a Politiei Capitalei si fost patron al angroului „Europa”, ofiter care a murit in 1994, in urma unui accident destul de suspect.

Asocierea lui Magureanu jr. cu Dorel Epure duce, via Craiova, in San Francisco – California.  Firma „Kaufman, Logan & Epure Consultants SRL” ii are ca asociati pe avocatul craiovean Dorel Epure, pe seful baroului din Craiova, Neagoe Mihail, si, ca persoana juridica, firma americana „Kaufman & Logan LLP”.Contributia firmei americane in aceasta afacere este, la fel ca mai sus, de 100 dolari SUA. Si, tot ca mai sus, domeniul de activitate al lui „KaufmanÉ” este aceeasi eterna „consultare pentru afaceri si management”. Nu stim ce legatura tainica ii leaga pe avocatii craioveni de familia Magureanu, dar anul acesta ei au infiintat, alaturi de alte personalitati din Banie, firma „Aldera – Casa de Consultanta si Practica in Reorganizare-Lichidare Craiova SA”. Cei sapte actionari de la ALDERA sint: Marian Jean-Marinescu (prefectul PD de Dolj), Mihai Neagoe (seful baroului de avocati Craiova), Gheorghe Albu (functionar din conducerea Camerei de Comert si Industrie Craiova), Dorel Epure (avocat), Constantin Orheiu (actionar la SC JIUL SA Craiova), Gica Baloiu si Florin Saftoiu.

Magureanu jr. produce aparatura de inregistrare

Ultima firma a lui Marian Magureanu domina Valea Jiului. „RO INVEST SRL” este infiintata la inceputul acestui an si iese in evidenta nu prin filierele la care poate duce, ci prin superbul obiect de activitate – „aparate de inregistrare si reproducere audio si video, productia de receptoare de radio si televiziune”. Sediul firmei este in Petrila, judetul Hunedoara, la aceeasi adresa cu firma „Service Implementare Productie SA” (SIP). Asociati alaturi de Marian Magureanu sint Mihai Prisacariu din Petrosani si bucuresteanca Ungureanu Anamaria Carmeneita. Actionarul majoritar al firmei Ro Invest, Mihai Prisacariu, detine si 50% din capitalul firmei SIP. Culmea, acelasi Mihai Prisacariu, in buna traditie a familiei Magureanu, si-a tras si el, tocmai in Bucuresti si taman pe Bd. Unirii, nr. 6, o firma cu obiectul de activitate „consultare pentru afaceri si management”. Firma se numeste „International Global Consulting SRL”.

DAN BADEA

Evenimentul Zilei, 14 Septembrie 2000