Fesul lui Andronic

Categorie: Crima Organizatamafie romaneasca

In urma cu 14 ani, pe cand lucram la EvZ, am reusit sa-l surprind “in flagrant” pe Andronic, care, in plin scandal FNI, ii suflase nevasta lui Sorin Ovidiu Vintu, pe Angelica, incercand astfel sa-i injumatateasca averea in divortul ce avea sa urmeze!

Vintu il facuse om, il bagase in afaceri si il primise in casa lui, tratandu-l ca pe un prieten apropiat, iar el, ca un cocos in calduri, ca doar venea de la EvZ!, i-a ametit nevasta si a determinat-o sa-l paraseasca pe incornorat.

andronic_vanatorii de zestre

Andronic era atunci la inceputul carierei de “combinator” si invatase “meserie” chiar de la maestrul Vintu, Cristoiu nefiind altceva decat o acoperire flasca din CV.

Binomul Andronic-Angelica n-a fost insa o solutie rationala pentru impartirea averii lui Vintu deoarece, spun specialistii, aici nu s-a aplicat “Teorema lui Bezout”, aia cu polinomul impartit la binom, cum socotise gruparea Andronic.

E cert insa ca, dupa scandalul  din noiembrie 2001, Vintu a ramas fara nevasta, averea a trecut provizoriu pe numele viitorului senator Ioan Chelaru, iar Andronic a ramas pentru scurta vreme fara serviciu.

Ulterior, combinatorul avea sa-si faca un nume in “consultanta” politica, folosind presa ca mijloc de presiune. Era ceea ce invatase si stia la perfectie: avea propria retea de ziaristi pe care ii hranea cu cativa lei si care plasau in ziarele la care lucrau dezinformarile lui Andronic. “Am fost si in partea care a luat, si in cea care a dat” – imi spunea, pe atunci, Dan Andronic.

Asa a si ramas. A fost, a luat si a tot luat pana l-au prins ca n-a luat legal.

A luat de la Vintu, de la Nastase, de la Tariceanu, de la Paunescu, de la Elena Udrea… A luat, desigur, si de la Basescu. A luat de la toti.

A luat si de la noi. E unul dintre cei care ne-au luat hectare intregi din credibilitatea profesiei, transformand ziaristii in tarfe, sau punand tarfe in locul jurnalistilor.

Cat a stat in umbra mafiotilor din politica si-a folosit reteaua de ”prostitutie” din presa, despre care imi povestea demult, pentru a dezinforma si a obtine bani pentru el si puncte pentru mafiotii care l-au angajat. Puncte de imagine. Pixelli. A incasat bani si a mazgalit pixelli aproape doua decenii.

Un fost spion din SIE, colonel Cornel Nemtzi, spune ca un personaj identificat de presa ca fiind Dan Andronic a fost folosit de unchiul lui, “Piticu” (general Cornel Biris, adjunct al sefului SIE, Ioan Talpes), pentru dezinformare sau sustragere din redactie a unor documente.

fragmentul din presa (Ziua News) in care se face asocierea ”asociatilor” cu numele soților Andronic

fragmentul din presa (Ziua News) in care se face asocierea ”asociatilor” cu numele soților Andronic

Piticu l-a folosit pe nepotul soţiei sale, ajuns redactor-şef la un cotidian central, în publicarea de articole defăimătoare la adresa politicienilor de centru-dreapta sau pentru sustragerea din redacţie de a unor materiale, scrisori etc prin care se denunţau diferite acţiuni ale fostei securităţii sau ale SIE” (Cornel Nemetzi, „Ultimul Curier Ilegal. Memoriile unui spion român„, pag.381).

Nepotul, avea, asadar, pedigree. Mai mult, spune Nemetzi, „pentru serviciile prestate nepotul a fost făcut „asociat” , adică informator plătit permanent şi trecut în legătura unui subordonat, care a recrutat-o apoi şi pe proaspăta soţie a redactorului, fiica unui cunoscut ziarist. Cei doi soţi au format astfel „un cuplu de asociaţi”, fiecare cunoscând calitatea de informator a celuilat. Din păcate căsătoria celor doi nu a durat prea mult, instruit şi dirijat de organele de informaţii asociatul a reuşit să se remarce în domeniul politic, ajungând să consilieze ulterior diferiţi politicieni liberali şi socialişti foarte cunoscuţi şi chiar să conducă campanii electorale „.

fragmentul referitor la ”asociații” SIE din cartea lui Cornel Nemetzi, Ultimul Curier Ilegal

fragmentul referitor la ”asociații” SIE din cartea lui Cornel Nemetzi, Ultimul Curier Ilegal

Dan Andronic a fost insa neinspirat. N-a prevazut aparitia “binomului” care i s-a aratat ca o vedenie lui Cristoiu, acoperirea lui in presa.

S-a “reactivat” in presa ca un soi de curea de transmisie pentru indivizi gen Niro, Udrea, Oprea sau altii asemenea, transformand reteaua pe care o folosise la greu pana atunci intr-un soi de constructie cu ierarhii asezate aproape la fel ca intr-o redactie de ziar adevarat. Daca nu erai ziarist, ai fi jurat ca era un ziar adevarat! In realitate insa era o ferma avicola. Cu gaini, oua si pui aproape vii de pe vremea lui Cornel Biris, Talpes si Magureanu.

Anul trecut s-a trezit ca DNA-ul ii hartuieste stapanii si de aceea a transformat ziarul Elenei intr-o platforma de lupta impotriva procurorilor anticoruptie. La vedere, sau acoperit, desigur, adica soparleste, pentru ca e specialist in tehnici de dezinformare.

Zilele trecute insa, l-au prins. L-au prins putin.

L-au prins in Baneasa, dar nu in padure cum ne-am fi asteptat,  avand in vedere trecutul si ascensiunea lui, ci la Ferma Regala. L-au prins exact in elementele lui fundamentale: aderare la grup infractional organizat si trafic de influenta,  adica apa si aerul lui Andronic, dupa cum au constatat procurorii.

L-au pus sub control judiciar, ceea ce inseamna ca nu mai poate presa prin presa prin care a presat pana acum.

De aceea, temporar, s-a retras din fruntea „Maternitatii Avicola”, dar si-a lasat acolo, ca sef onorific, acoperirea. Adica pe Cristoiu, inventatorul cordonului ombilical la puiul de gaina si al binomului.

Sefa de la „Maternitatea Avicola” a anuntat insa, la gazeta fermei, ca ea nu se potoleste si continua aceeasi linie editoriala care i-a adus stapanul in sanul traficului de influenta si al grupului infractional organizat. Are si ea dreptate, saraca: cum sa renunti, in prag de pensie, la ceea ce stii sa faci tu cel mai bine!?…

…Cand l-am vazut ultima oara, Andronic era acoperit. Avea un fular infasurat in jurul mainilor, semana cu un infractor ordinar si purta fes.

Era frig.

andronic retinut

Dan Badea