Secretarul de stat de la Ministerul Mediului, Doru Laurian Badulescu, este suspectat ca a fost numit in aceasta functie pentru a inlesni obtinerea ultimelor avize de mediu in afacerea „Sterling”. Suspiciunile au fost publicate ieri pe site-ul vot.ro, sub titlul „Nasul afacerii Sterling, noul secretar de stat pe Mediu in Guvernul Boc!”. „Actorii din spatele afacerii zacamintelor din Marea Neagra sunt atat de influenti, incat au reusit sa-si rezolve si ultima piedica din calea exploatarii resurselor de gaze: obtinerea avizului de mediu” – afirma autorul dezvaluirii.
Numit secretar de stat din partea PSD cu cateva zile inainte de decizia de la Haga, Doru Badulescu are, intr-adevar, un trecut care-l recomanda pentru acest gen de speculatii.
Legaturile sale cu afacerea Sterling incep in 1993, cand a fost numit primul presedinte al ANRM si, apoi, presedinte al Consiliului Director al firmelor Enterprise Oil si Canadian Oil. Prima dintre aceste societati este exact aceea care primise, cu un an inainte, dreptul de explorare pentru zacamintele Pelican XIII si Midia XV din Marea Neagra.
In CV-ul publicat pe site-ul guvernului, Doru Badulescu afirma ca a manifestat „deschidere in atragerea marilor investitori (precum) Amoco, Shell, Enterprise (U.K.) si Canadian Occidental, care au semnat acorduri de explorare si productie titei si gaze naturale in Romania”. Mai mult, Badulescu recunoaste ca a detinut si „functia de presedinte al Comitetului Director la toate aceste companii”. Dincolo de aceasta, se afirma pe site-ul vot.ro, Doru Badulescu are si o stransa legatura cu Dinu Patriciu, el fiind „cel care a negociat din partea statului roman creanta libiana a Rompetrol pentru care este cercetat penal Dinu Patriciu”, dar si actionar minoritar la Rompetrol.
Legaturi cu semnatarul Anexei secrete
O alta „coincidenta” din trecutul lui Badulescu este intersectia cu interesele avocatului Petre Buzescu, cel care a reprezentat in Romania societatile implicate in proiectul „Sterling” (Canadian Occidental, Arco Midia, Pelican Resources, Sterling Resources), dar si compania Amoco Petroleum. In vreme ce Petre Buzescu a fost avocatul acestor societati, Badulescu a fost, cum am aratat, presedintele comitetului director al catorva dintre ele.
De altfel, cel care a semnat din partea Sterling Resources celebra Anexa secreta la Hotararea Guvernului Tariceanu de concesionare a celor doua zacaminte din Marea Neagra este Emilian Ijdelea, consultant in cadrul aceluiasi birou de avocatura al lui Petre Buzescu. Interesant de observat si ca Ijdelea a fost, in 1992-1993, presedinte al Agentiei Romane de Dezvoltare.
Badulescu, prietenul lui Stamen Stancev
Numele lui Doru Badulescu apare si in stenogramele din dosarul „spionilor”, bulgarul Stamen Stancev afirmand ca Badulescu este prietenul sau. Actualul secretar de stat la Mediu a fost, in perioada 2002-2004, presedinte al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), calitate in care a participat inclusiv la privatizarea Petrom.
Dincolo de toate acestea, Doru Badulescu a fost, conform propriilor declaratii publice, „principal autor la elaborarea Legii petrolului si Legii minelor”. Din 2004, el a devenit presedintele Consiliului Judetean Ilfov din partea PSD. Am incercat sa obtinem un punct de vedere de la secretarul de stat Doru Laurian Badulescu, dar a refuzat sa comenteze cu privire la suspiciunile ce planeaza asupra numirii sale la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.
Dan Badea
Gardianul, 11.02.2009