Extremiștii maghiari din asociatia EMI s-au întîlnit în tabăra de la Borzont

Categorie: ofensiva maghiaraSecuritate nationala

Extremiștii maghiari, grupați în asociația Tineretul Maghiar din Ardeal (,,Erdelyi Magyar Ifjak” – EMI),  s-au întîlnitemi din nou, pentru a opta oară, în Harghita, pentru a pune în practică sloganul care-i ghidează atunci când se antrenează cu AKM-ul, ”Va fi al nostru ceea ce vom reuși să cucerim”, inspirat din operele jurnalistului și politicianului Kos Karoly, dar și îndemnul adresat de cardinalul catolic Mindszenty József, „Să credem în ridicarea poporului nostru”.

Tabăra în care s-au adunat tinerii maghiari, organizată în localitatea Borzont (la 10 km de municipiul Gheorgheni – Harghita), a început pe pe 8 august și se va încheia duminică 12 august. Printre personalitățile evocate de junii maghiari se află nazistul Nyírő József, a cărui cenușă a poluat atmosfera din Ardeal cu ceva timp în  urmă, dar și criminalul de război Wass Albert, omagiat fără jenă de maghiari.

Interesant este faptul că tabăra este sponsorizată cu aproximativ 15.000 de lei din bugetul Consiliului Local Joseni. Pentru anularea efectelor Trianonului, la Borzont si-au dat mîna atît reprezentanții FIDESZ cît și ai extremiștilor de dreapta din partidul Jobbik. Din partea acestei ultime formațiuni participă liderul Vona Gabor, care este și liderul Gărzii Maghiare, o altă organizație extremistă. Pentru a da avânt participanților, organizatorii se pare că au pregătit și cîteva filmulețe în care sunt prezentate ședințe de trageri cu AKM-ul ale unor tinere extremiste EMI, într-un poligon improvizat din Ungaria.

Pentru ce se antrenează cu AKM-ul copiii care s-au adunat zilele acestea în Ardeal? Și cum e posibil ca întrunirile lor să fie sponsorizate de bugetul local al unei localități din România? De altfel, reprezentantul organizatorului principal al Taberei EMI, Soos Sandor, a declarat că filmele postate pe internet, cu tineri care se antrenează în poligoane de tregere, nu sunt realizate în Tabăra EMI de la Borzont, ci în Ungaria şi că a contactat Poliţia pentru a fi identificată persoana care a postat filmuleţe pe internet.

antrenament-AKM

Este o provocare pur şi simplu. Noi am râs când le-am văzut, însă am verificat şi sunt făcute în Ungaria, lângă Budapesta, într-un poligon. Acum încercăm să aflăm cine este cel care le-a postat pe internet, am luat deja legătura cu Poliţia şi vom depune şi o plângere împotriva provocatorului, ca să fie tras la răspundere. Nu este vorba nicidecum de astfel de activităţi în tabăra noastră, e o prostie făcută ca să dezinformeze oamenii„, a precizat Soos Sandor, reprezentant al organizaţiei „Tineretul Maghiar din Ardeal” (EMI). Dacă nu trag cu arma, cum susțin, tinerii maghiari îi omagiază printre altele pe naziști.

Nazistul Nyiro Joszef elogiat din nou de junii maghiari

În programul manifestărilor ”culturale” ale extremiștilor figura faptul că despre scriitorul Nyírő József va vorbi istoricul de literatură Takaró Mihály, după care va urma o dezbatere despre Cetăţenia maghiară vs cetăţenia slovacă – Slovacia, un stat naţionalist. La această dezbatere va participa, informau organizatorii, Gubik László, cel care a fost privat de cetăţenia slovacă în momentul în care şi-a depus jurământul de cetăţenie maghiară, Varga Tibor de la Grupul de Tineret Via Nova şi istoricul Vincze Gábor. Principalele teme dezbătute miercuri, potrivit programei taberei, au fost „Înfăptuirea României Mari 1866-1920”, cu istoricul Raffay Ernő, Ambasada pariziană a reginei române Maria, cu istoricul Koszta István, Roşia Montana şi aurul învelit în cianură cu preşedintele Asociaţiei Transilvania Verde, şeful de birou la Bruxelles al europarlamentarului Tőkés László, Szilágyi Zsolt şi profesorul Wanek Ferenc de la Universitatea Sapientia.

La această dezbatere a fost invitat şi deputatul UDMR Korodi Attila, care însă nu a participat.  Joi, doi profesori ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, Brassai Attila şi Szabó Béla, au fost programați să dezbată în faţa publicului situaţia secţiei maghiare al UMF. Cercetătorul şi profesorul universitar Hetesi Zsolt a susținut și el o prelegere despre apele Bazinului Carpatic. Politologul Bodó Barna, împreună cu cel care a realizat Programul de Învăţământ Ceangăiesc (PÎC), Hegyeli Attila, managerul PÂC şi preşedintele Fundaţiei Diaspora, Vetési László, vor vorbi despre Strategia de Diasporă pe pământ ceangăiesc şi în Bazinul Carpatic, ei fiind moderaţi de jurnalistul Lukács Csaba, de la Magyar Nemzet.

Rezultatele alegerilor locale din 2012 au intrat și ele pe lista dezbaterilor, pentru asta fiind programați preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba (UDMR), Nemes Előd, consilier local Sfântu Gheorghe (Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania – PPMT) primarul comunei Joseni, Gáll Szabolcs (independent), primarul comunei Ghindari, Márton Zoltán (Partidul Civic Maghiar – PCM) şi consilierul judeţean Sorbán Attila PPMT. Tot joi se va vorbi publicului despre verificările privind colaborarea cu securitatea în România şi în Ungaria, fiind invitat fostul preşedinte al CNSAS, Csendes László.
Sâmbătă, deputatul Jobbik Balczó Zoltán şi deputatul Kőszegi Zoltán (Fidesz) vor dezbate tema Politicii Naţionale Maghiare.

Vicepreşedintele Alianţei Maghiare de la Voievodina, Dévavári Zoltán, deputatul Fidesz, Ékes Ilona şi preşedintele PPMT, Toró T. Tibor, vor dezbate tema Anul alegerilor în Bazinul Carpatic. Preşedintele Jobbik, Vona Gábor, şi deputatul Szávay István vor ţine o prelegere despre politica Jobbik între cele două alegeri în Ungaria. Despre Şansele autonomiei şi reorganizarea regiunilor în 2012 vor vorbi publicului politologul Borbély Zsolt Attila, preşedintele CNS, Izsák Balázs, şi preşedintele executiv al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Sándor Krisztina. Program încărcat. Exact ca AKM-urile care au spart liniștea în poligoanelor de antrenament folosite de tinerii maghiari.

Dan Badea