Said Baaklini – omul lui Vîntu. Iată dovada!

Categorie: BlogrollJustitiePresaPRESA "LA COMANDĂ"

Arestarea libanezului Said Baaklini pentru o fraudă de 60 milioane de euro a stârnit mare agitaţie în grupul de interese al lui Sorin Ovidiu Vîntu. Aceasta deoarece, după ce a încercat să-şi imite maestrul, încă unul dintre interpuşii lui SOV cade în capcana procurorilor anticorupţie.În urmă cu doi ani, o echipă de comando a cuplului Vîntu-Luca a solicitat rambursarea ilegală a sumei de 62 milioane de euro, aferenţi vânzării către Petrom, cu suma de 328 milioane de euro, a trei din cele patru divizii ale fostei Petromservice.

Afacerea a intrat în atenţia fiscului şi apoi a procurorilor, iar echipa de comando folosită pentru a ţepui Petrom este deja cercetată penal. Recent, un individ controlat cam de multişor de Sorin Vîntu a imaginat un tun de acelaşi calibru (60 mil. euro) şi, sub acoperirea achiziţiei unor motoare de la UCM Reşiţa, a suprafacturat marfa până într-acolo încât să-i iasă un TVA de mărimea celui de la PSV Company. După ce împreună cu doi dintre administratorii UCM Reşiţa a falsificat documentele necesare escrocării fiscului, libanezul Baaklini a cerut şi el rambursarea TVA. Dacă i-ar fi reuşit îşi depăşea maestrul. Nici chiar speculatorul Vîntu, în tunul FNI, nu reuşise să scoată un indice de multiplicare al banilor mai mare de 6-8, iar Said Baaklini ajunsese deja la 50: pentru o marfă de 5 milioane de euro el ceruse rambursarea unui TVA de 60 milioane de euro! Evazionist cunoscut, Baaklini a fost atent monitorizat şi, după ce s-a obţinut mandatul de la judecătorii Înaltei Curţi, autorităţile au reuşit să-l reţină deşi fugise în Bulgaria. Până şi fuga a copiat-o de la ceilalţi doi interpuşi ai lui Vîntu, Ioana Vlas şi Nicolae Popa, care au ales tot Bulgaria ca ţară de tranzit spre libertate. Aşadar, simţind că începe să-şi piardă din combatanţii de pe frontul evaziunii fiscale, SOV a intrat în panică şi s-a lepădat rapid de libanez.
Susţine, prin mass-media controlată, că nu are nicio legătură cu Said Baaklini. Iată de ce ne-am propus să prezentăm o dovadă care confirmă că Said Baaklini a fost unul dintre interpuşii săi. Într-una dintre ediţiile trecute ale cotidianului nostru am prezentat deja o primă dovadă a acestei legături, dar se pare că ea nu a fost suficientă. Baaklini figurează, cum am spus, pe lista celor 26 de persoane ale căror conturi au fost sifonate, în 2001, de preşedintele de atunci al Băncii Române de Scont (BRS – banca lui Sorin Ovidiu Vîntu), Teodor Nicolaescu. Tot atunci am amintit şi că Baaklini a avut multă vreme birourile uneia dintre firme chiar în sediul Gelsor din Splaiul Unirii. Astăzi prezentăm şi dovada afirmaţiei făcute în cotidianul nostru din 2 decembrie. Este vorba despre societatea Internaţional Traders SA, al cărei sediu a fost încă de la înfiinţare în Splaiul Unirii nr. 6, bloc B3A, etaj 5, sector 4, Bucureşti.

said1

Adresa este a clădirii cunoscute şi sub numele de „blocul Gelsor“, după ce Sorin Vîntu şi-a instalat acolo, la începutul anului 2000, cartierul general al afacerilor. El preluase clădirea de la SIF Moldova şi îşi mutase acolo sediul central al tuturor firmelor importante din grupul Gelsor. Erau acolo, printre altele, Grupul Gelsor SA (etajele 1, 2, 3), Grupul Financiar Gelsor (et. 1)

said2

Gelsor Assets Management (et. 2),

said3

Insomar SA (et. 3),

said4

 

Gelsor SA (et. 4), Imola SA

şi Romcapital Invest (et. 5). Ei bine, la acelaşi etaj 5 a fost înregistrată şi firma al cărei unic administrator a fost desemnat româno-libanezul Said Baaklini, International Trading SRL.

said 6

Societatea a fost folosită pentru diverse operaţiuni evazioniste, a fost preluată apoi de un irakian (Talib Darah) şi, câţiva ani mai încolo, falimentată la cererea Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti. Deasupra firmei lui Said Baaklini, la ultimul etaj al blocului Gelsor, îşi avea dormitoarele Sorin Ovidiu Vîntu. Îşi poate închipui cineva că în această clădire şi-ar fi putut strecura birourile o societate care nu îi aparţinea lui SOV? Ca răspunsul să fie mai uşor de dat, menţionăm şi că Baaklini avea conturi la BRS folosite, cum am arătat, în favoarea lui SOV. Interpusul lui Vîntu şi-a mutat apoi sediul la o altă adresă, după ce scandalul FNI a mutat şi el, pentru o vreme, firmele şi chiar blocul la alţi proprietari-paravan. Astfel, blocul Gelsor, cumpărat de Gelsor Network în 2001, a fost gajat către BID, vândut apoi către Poşta Română şi a revenit în grupul SOV ca urmare a unei înţelegeri dintre Poşta Română şi Petromservice SA. Pe de altă parte, cum am arătat deja de-a lungul ultimilor ani, Sorin Vîntu şi-a trecut firmele pe numele unor interpuşi, persoane fizice sau offshore-uri cu multiplă protecţie.

Firma lui Baaklini a ţepuit şi BRS

Activitatea evazionistă a libanezului Baaklini s-a derulat nestingherită, fapt care l-a impus pe acesta în diverse operaţiuni de contrabandă, el fiind chiar poreclit „regele conservelor“. Firma sub care s-a impus pe această piaţă este Libarom Agri SRL, deţinută împreună cu libanezul Elie Bakhazi, societate prin care s-a derulat şi afacerea cu motoarele de la UCM Reşiţa.
Alături de Libarom, Baaklini mai figurează ca asociat în firma Ieftin şi Bun SRL, fosta Cedo Mir Impex SRL, o societate al cărei obiect de activitate este fabricarea băuturilor alcoolice distilate şi pe care Baaklini a preluat-o în 2004. Acelaşi libanez a fost folosit şi pe relaţia cu fraţii Awdi, cei care au preluat numeroase afaceri dintre care amintim Rodipet şi Mesageria Romånă. O altă societate controlată de Baaklini şi folosită tot în operaţiuni evazioniste, a fost Via Spiga Comerţ SRL, care a ţepuit chiar şi… Banca Romånă de Scont. Firma a fost deţinută pånă în 2001 de către Baaklini şi co-asociatul său libanez din Libaroma Agro SRL, Elie Konstantine Bakhazi. Sediul iniţial al firmei a fost chiar la domiciliul personal al lui Baaklini din Calea Călăraşi, iar ulterior, după ce şi-a cesionat acţiunile, a mutat şi sediul societăţii. În urmă cu cinci ani, ca urmare a unei plångeri făcute de lichidatorul BRS (Fondul de Garantare a Creditelor în Sistemul Bancar) împotriva firmei Via Spiga Comerţ s-a deschis o acţiune în instanţă, prin dosarul 24582/3/2005 aflat pe rolul Tribunalului Municipiului Bucureşti.

Urmaşii lui Vîntu revin în blocul Gelsor

După revenirea blocului Gelsor la grupul controlat de Sorin Ovidiu Vîntu, firmele acestuia au reapărut, ca ciupercile după ploaie, cu alte nume, în aceleaşi locaţii. Astfel, cea mai proaspătă dintre firmele al căror sediu este în blocul Gelsor se numeşte „Way I Do International“ SRL şi aparţine, cum altfel?, lui Ionuţ Codrin Vîntu (95%) şi Ioanei Vîntu (5%). Firma, administrată de fiul lui SOV, are sediul la etajul 2 al blocului. De altfel, urmaşii lui Vîntu şi-au mai înregistrat alte trei firme la aceeaşi adresă: Online Business & Consulting SRL (Ioana Vîntu) la etajul 4, Primo Baby International SRL (Ionuţ Vîntu) la etajul 6 şi Exotic Smoothie (Ionuţ Vîntu) tot la etajul 6. Tot aici figurează şi Imobiliar Network, fosta Gelsor Network. La etajul la care, în urmă cu nouă ani, se afla firma lui Said Baaklini, a fost înfiinţată firma SOCO Dezvoltare & Management a lui Sorin Vîntu şi Cozmin Guşă, firmă care, după retragerea lui SOV, şi-a mutat sediul la o altă adresă. Tot ca o noutate de ultimă oră este şi mutarea sediului Realitatea Media SA la etajul 2 al blocului Gelsor, alături de „Way I Do International“ SRL. Pentru cei care nu ştiu, reamintim că birourile lui SOV din blocul Gelsor erau tot la etajul doi al imobilului. De asemenea, la etajul 3 este sediul firmei Newsin Rating Agency, iar la etajul 1 încă mai figurează Delta Asigurări SA.

Toate aceste mişcări de oameni şi firme nu fac decåt să confirme afirmaţia referitoare la cei ce revin la locul faptei. Ei revin întotdeauna, indiferent dacă sunt în arest sau în afara lui. Pentru ei tocmai acesta este rostul moştenitorilor: să-i reprezinte la locul faptei şi să le continue lucrarea.

Dan Badea