Legături periculoase între P.M. Băcanu, Sorin Roşca Stănescu şi Nicolae Popa

Categorie: BlogrollJustitieManipulare prin presaPresaPRESA "LA COMANDĂ"Securitate nationala

petre-mihai-bacanu

Petre Mihai Băcanu, campionul luptei anti-SOV în scandalul FNI din perioada 2000-2002, cel pentru care Vîntu era inamicul public numărul 1, a ajuns astăzi unul dintre sclavii umili ai acestuia. Mai grav, una dintre firmele fostului ziarist de la „România Liberă“ a intrat de mai mulţi ani în afaceri cu un offshore de-al lui SOV, care, anul trecut, i-a transferat lui Nicolae Popa, în conturile din Indonezia, 150.000 de euro.

Willowsworth Ltd, offshore reprezentat în România de moldoveanul Ghenadie Nipomici, este una dintre cele trei societăţi care au virat 225.000 de euro în contul firmei indoneziene deţinute de Nicolae Popa, PT Caascorm Int Trading.

Procurorii coordonaţi de Marius Iacob au probat  faptul că, din suma totală, 50.000 de euro provin de la offshore-ul Comac Limited, controlat direct de Vîntu, conform referatului de arestare întocmit de anchetatori. Restul banilor primiţi de Nicolae Popa provin de la Willowsworth Ltd şi Milton Benefits LL, offshore-uri prin care Popa a fost alimentat, doar în 2009, cu 175.000 de euro. Informaţia provine din dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu este judecat, alături de Octavian Ţurcan, pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa.

Astfel, pe 29 septembrie 2009, Procurorul General interimar al Republicii Indonezia, răspunzând unei solicitări primite de la autorităţile româneşti, i-a transmis Laurei Codruţa Kovesi următoarele informaţii cu privire la transferurile de bani efectuate în 2009, în contul firmei indoneziene a lui Nicolae Popa:

PT Caascorm Int Trading este o companie de export-import cu sediul în Lingkungan Taman Kerobokan, Jl. Lasmana nr. 99 X Kuta Denpasar, înregistrată în Indonezia cu autorizaţia nr. 50/23/I/2000. (…) Compania are un cont deschis la Bank Central Asia, filiala Kuta Denpasar, numărul contului fiind 1461200546. Contul era încă activ la data de 8 iulie 2010, avånd un sold de 783 USD. În acest cont au fost efectuate 3 (trei) transferuri bancare din străinătate, însumånd 225.000 de euro:
– Pe data de 17 februarie 2009, Willowsworth Ltd a transferat suma de 150.000 de euro în contul PT Caascorm Int Trading;
– La data de 14 iulie 2009, Milton Benefits LL a transferat 25.000 de euro în contul PT Caascorm Int Trading;
– La data de 9 noiembrie 2009, Comac Limited a transferat 50.000 de euro în contul PT Caascorm Int Trading.
Tiparul tranzacţiilor efectuate în contul bancar al PT Caascorm Int Trading nu dezvăluie niciun fel de activităţi de export-import dat fiind că sursa fondurilor
provenea din transferuri externe, iar PT Caascorm Int Trading a retras suma în bani cash, fără să înregistreze niciun transfer într-un alt cont bancar“.

Dacă procurorii au identificat deja faptul că offshore-ul cipriot Comac Limited aparţine lui Vîntu, despre celelalte două firme prin care a fost alimentat infractorul Popa nu se spune prea multe.

Băcanu îi vinde lui Vîntu un sfert din firmă

Verificând însă activitatea în România a uneia dintre ele, Willowsworth Ltd, înfiinţată în Tortola – Insulele Virgine Britanice, am descoperit că şi aceasta face parte, la fel ca şi Comac Ltd, tot din arsenalul media al lui Sorin Vîntu.

Reprezentată de paravanul moldovean Ghenadie Nipomici, Willowsworth a fost folosită de SOV în afaceri cu jurnalişti activi sau în rezervă precum Petre Mihai Băcanu, Ion Bocioacă, Bogdan Ficeac sau Sorin Roşca Stănescu. Relaţia de afaceri Vîntu-Băcanu, ce părea imposibilă în 2001, a mai fost vehiculată atunci cånd au apărut informaţii privind un teren deţinut de Băcanu, långă cel deţinut de Cornel Nistorescu, vizavi de vila lui SOV din Petreşti-Corbeanca.

De această dată, însă, legăturile sunt cu mult mai vizibile. Offshore-ul care i-a transferat lui Nicolae Popa 150.000 de euro în conturi a intrat în afaceri cu Băcanu încă de la începutul lui 2004. Astfel, pe 16 februarie 2004, Petre Mihai Băcanu a bătut palma cu Vîntu. El a cesionat atunci 25% din acţiunile firmei Aflux Publiprod SRL, offshore-ului Willowsworth Ltd, reprezentat de Ghenadie Nipomici, paravanul lui Vîntu. Firma Aflux Publiprod SRL, din acţionariatul căreia făcea parte şi Bogdan Ficeac, a preluat licenţa pentru televiziunea Flux TV care emitea pentru rudele lui Băcanu de la etajul cinci al magazinului Unirea.

După intrarea lui Vîntu în firma lui Băcanu, deci şi în Flux Tv, administratorul Ficeac a fost înlocuit cu un alt paravan moldovean de-al lui Vîntu, Sergiu Tapordei. După modul în care a decurs afacerea, este de presupus că tranzacţia Băcanu-Vîntu n-a fost decåt o plată mascată pentru fostul ziarist de la „Romånia liberă“. De ce? Pentru că, deşi două luni mai încolo s-a făcut o majorare de capital, de la 25 de milioane la 1, 8 miliarde lei, Flux TV era o televiziune născută moartă. O acoperire pentru altceva, o jucărie stricată pe care Vîntu i-o subvenţiona, temporar, fostului său adversar din presa romånă.

Căderea lui Băcanu, după ce şi-a încasat partea de la Adamescu şi a intrat în combinaţii cu SOV, a fost totală. El a dispărut complet din mass-media. Prin firma Aflux Publiprod el a mai încasat, în iunie 2005, nişte bani de la Vîntu, cånd a cesionat 3,6% din acţiunile Aflux unui alt offshore al acestuia, Stonitec Limited, alături de pachetul de 11,4% cedat de Bogdan Ficeac.

În 2007, după demisia lui Bogdan Ficeac şi a ţărănistului Bubenek Turconi Şerban Ion din consilul de administraţie al firmei Aflux, Băcanu devine noul preşedinte al CA. Printre acţionarii firmei s-a aflat multă vreme şi Ion Bocioacă, cunoscut mai degrabă din relaţia lui cu Omar Hayssam decåt ca ziarist. Astăzi, Băcanu figurează ca acţionar majoritar (60%) al firmei, alături de offshore-urile Willowsworth (25%) şi Stonitec (15%).

Referitor la ultima dintre firme, Stonitec ltd, este de remarcat faptul că, în mai 2008, SOV a făcut imprudenţa să se afişeze pe BVB cu celelalte ofshore-uri ale sale, în acţionariatul Grupului Editorilor şi Difuzorilor de Presă (GEDP) SA. Atunci, GEDP avea următorii „acţionari SOV“: Stonecom Ltd (13,7%), Radoway Ltd (13,6%), Stonitec Ltd (13,6%), Fercell Ltd (5,23%), Magichand Ltd (6,97%) şi Sorin Ovidiu Vîntu (6,48%). Cu excepţia unuia dintre offshore-uri, toate celelalte au fost asociate cu SOV.

Se explică astfel de ce, în urmă cu două seri, tonomatul Stelian Tănase îi închina o odă lui Băcanu, pe Realitatea TV, iar Bogdan Ficeac a fost scos de la naftalină, spălat pe cap şi transformat în analist de-al lui Sorin Vîntu.

Apare pe fir şi şantajistul Roşca Stănescu

Un alt fost jurnalist care a intrat în relaţii cu firma lui Vîntu este Sorin Roşca Stănescu, cel care a ridicat şantajul de presă la nivel de artă. Roşca Stănescu a derulat afaceri cu Willowsworth prin cel puţin trei dintre firmele sale: Apogeu Info SRL, Management Fulcrum şi Editura Ziua SRL. În toate aceste societăţi, făcute pe acelaşi calapod, SRS deţinea 32%, iar Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom – 68%. La sfårşitul lui 2004, Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom a cesionat acţiunile deţinute la cele trei firme către offshore-ul Willowsworth Ltd, care a rămas în acţionariat vreme de cåţiva ani.

Şantajistul Roşca Stănescu a administrat astfel, prin Management Fulcrum, ziarele „Ziua“ şi „Gardianul“. Ultimul dintre ele a fost preluat la începutul lui 2006, cånd acţiunile firmei editoare, Best Media Press, au fost cumpărate de Management Fulcrum (10%) şi Crown Gate Alliance (90%), ultima fiind reprezentată de acelaşi paravan de peste Prut, Ghenadie Nipomici.

Şi Sorin Ovidiu Freciu, fostul preşedinte al Grupului Gelsor, gratulat recent de SOV cu apelative precum „bou sinistru“ sau „tåmpit“, a fost onorat de asocierea cu offshore-ul Willowsworth Ltd. El a fost acţionar (5%) în societatea Trans Euroline SA, alături de offshore-ul din Tortola (89%), dar şi în firma Top Sport Bets SRL, care se ocupa de pariuri şi jocuri de noroc, unde a deţinut 10% din capitalul social.

Transformarea lui Petre Mihai Băcanu din adversar de temut în tovarăş de afaceri este una dintre marile victorii ale lui Sorin Ovidiu Vîntu în războiul cu presa romånă. El a reuşit astfel să se răzbune pentru atacurile la care a fost supus, pe bună dreptate, după ce a gåndit, lansat şi exploatat escrocheria FNI.

Dan Badea