Crin Antonescu: Absorbim fonduri europene aşa cum se absorb ele!

Categorie: BlogrollUncategorized

Crin Antonescu vrea la Cotroceni. Iar daca el vrea, e musai, pentru ca bizonii îl ascultă oricum cu gura cascata, deşi nu inteleg mai nimic din discursul lui de activist mărunt, de scară de bloc, cu accente tot mai autoritare.

Invitat la Realitatea TV, unde am ajuns sa il vedem mult mai des decat in Parlament, Antonescu a fost, alaturi de Hurezeanu, protagonistul unei noi versiuni din “Un pedagog de scoala noua”, scrisă parca special pentru el.

Doar ca in timp ce, plin de zambete si de omagii la adresa interlocutorului sau, Emil Hurezeanu (profesorul) ii servea mura in gura lui Crin Antonescu (micul Ftiriadi) o tema de discutie atractiva, cerandu-i sa spuna care-i treaba cu fondurile europene, invatacelul a dat dovada de aceeaşi tâmpă inocenţă, fiind nevoit sa “se scoata”, cum altfel decat ca de obicei?!, printr-un morman de cuvinte uscate.

Nu degeaba il taxa, acum cateva zile, Sebastian Lazaroiu : “Crin Antonescu, mai ales in ultima perioada, a intrat intr-o betie a vorbelor, spune foarte multe dar nu mai transmite niciun mesaj”.

Iată dialogul:
Realitatea TV, “Ora de foc”, luni, 9 august, in jurul orei 22:17:

Emil Hurezeanu: „Am avut onoarea, dincolo de placerea de a va intalni in ultimele doua-trei luni, de cand a inceput criza in pas accelerat, si v-am intrebat de fiecare data: Cum faceti dumneavoastra? Ce masuri de repornire a economiei aveti? (…) As vrea sa imi dati doua-trei exemple de repornire a motoarelor economiei si va dau eu un exemplu pe care sa il elaborati putin: Cum veti reusi sa cresteti indicele de absorbtie a fondurilor europene, de la 5%, pozitia cea mai catastrofala, la 35-40% si sa luati pana in 2013 inca nu stiu cate zeci de miliarde de euro? Este singura sursa de bani in afara creditelor (detestabile, nu-i asa?) ale FMI. Spuneti-mi cum absorbiti mai multe fonduri europene? Dati-mi doua-trei exemple sa inteleg si eu…

Crin Antonescu: Dumneavoastra ma intrebati cum facem aceste lucruri, si in speta cu fondurile europene. Pai sunt niste lucruri foarte precise. E foarte simplu. Absorbim fonduri europene asa cum se absorb ele. Cum se absorb ele? Pe niste proiecte, da? Articulate, credibile, urmarite cu interes, urmarite aplicat. Adusi banii si pusi in lucru.

De ce nu se face acest lucru? In primul rand pentru ca nu avem, sau actualul aparat guvernamental nu are, oameni capabili sa elaboreze astfel de proiecte? Eu nu cred ca nu exista. Le fac cei din administratia locala, de toate culorile. Pentru ca nu exista interesul in raport cu acesti bani. Guvernantii actuali, am mai spus-o, au doar interesul sa dijmuiasca, sa opereze cu bani pe care ii pot dijmui. Cu fondurile europene e mai greu.

Deci as face aceste lucruri, daca as fi eu, PNL la guvernare, aducand niste oameni in fruntea ministerelor, in structurile de decizie si in structurile operationale, oameni dedicati serviciului public cu adevarat, cuvintele sunt mari dar lucrurile sunt simple, si care opereaza asa cum scrie la carte, ca nu trebuie sa inventeze absorbtia de fonduri europene„.

E clar?!…