ALIAS. Cel mai cunoscut lichidator de banci din Romånia are dubla identitate: Arie Shalev si Arin Octav Stanescu

Categorie: Blogrollcoruptie justitiecoruptie politicacrima organizatadiversiuneEXPORTJustitieLumea interlopamafie romaneascaManipulare prin presaSecuritate nationalaspalare de bani

Arie Shalev

Arie Shalev, alias Arin Octav Stănescu

*Am dubla personalitate si o dezvolt p’a treia. Presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare are dubla identitate: Arin Octav Stanescu, nascut in Bucuresti la data de 23.08.1950, este una si aceeasi persoana cu Arie Shalev, nascut in Israel pe 15.08.1953. Cel putin asa reiese din datele Oficiului National al Registrului Comertului, unde Stanescu-Shalev a infiintat societati comerciale pe ambele nume, folosindu-se de actele de identitate eliberate de statul romån si un pasaport israelian
*Dati-mi banii si dispar, insotit de trei fanfare militare. Informatiile de mai sus au fost aduse, recent, la cunostinta SRI, SIE si DGIPI de catre conducerea SC Aviatia Utilitara Bucuresti SA, firma aflata in diverse litigii comerciale si penale cu Arin Stanescu, care este, de asemenea, si administratorul SC Moore Stephens RVA SA Bucuresti. Aceasta societate a fost implicata si in lichidarea judiciara a mai multor banci romånesti, printre care se numara BIR, Bankcoop si Albina
*Satul de stat in acest stat. Avocat celebru, Arin Octav Stanescu – Shalev recunoaste cu seninatate ca are dubla identitate si justifica acest aspect prin faptul ca are doua cetatenii, romåna si israeliana. El nu vede nimic ilegal in aceasta situatie si atribuie neconcordantele datelor de stare civila, inregistrate la ONRC, unor posibile greseli de functionar. Asta desi, astazi, in Romånia, se afla in functiune firme inregistrate pe ambele identitati
Presedintele UNPRL are dubla identitate: Arin Octav Stanescu, alias Arie Shalev. El a infiintat in Romania societati comerciale sub ambele identitati, dupa cum reiese din datele existente in evidentele Oficiului National al Registrului Comertului. Mai mult, cele doua identitati ale presedintelui UNPRL figureaza cu date si locuri de nastere diferite: Arin Octav Stanescu este nascut pe 23.08.1950, in Bucuresti, iar Arie Shalev figureaza ca fiind nascut in Israel pe 15.08.1953. Aceste aspecte se regasesc intr-o sesizare adresata de catre SC Aviatia Utilitara Bucuresti SA serviciilor secrete romanesti, SRI, SIE si DGIPI. Reprezentantii Aviatiei Utilitare il acuza pe Arin Stanescu (alias Shalev) de tentativa de devalizare a societatii, dar si de implicare in falimentul mai multor banci cunoscute. Stanescu-Shalev nu vede nimic ilegal in a avea dubla identitate si justifica aceasta prin faptul ca are doua cetatenii: romana si israeliana. Cu toate acestea, el s-a folosit de ambele identitati pe teritoriul Romaniei.
Serviciile romanesti de informatii au fost sesizate in urma cu cateva luni asupra faptului ca presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare (UNPRL) are dubla identitate si ar coordona un “grup mafiot”. Este vorba despre cel cunoscut sub numele de Arin Octav Stanescu, nascut in Romania la data de 23.08.1950, alias Arie Shalev, nascut, conform datelor detinute de Camera de Comert si Industrie din Romania, in Israel la data de 15.08.1953. O prima explicatie oferita de presedintele UNPRL este aceea ca, dupa imigrarea in Israel, in anii ’70, el si-a schimbat numele in Arie Shalev, nume pe care l-ar fi folosit doar in tara respectiva. El mai sustine ca, dupa revenirea in Romania, n-ar mai fi utilizat identitatea israeliana, ci pe cea romana. Numai ca aceasta afirmatie este flagrant contrazisa de documente oficiale depuse la Camera de Comert si Industrie a Romaniei cu ocazia infiintarii, in 1992, a societatii comerciale All Kind of Business Impex SRL. Aceasta firma a fost infiintata de Arie Shalev, domiciliat in localitatea Karmiel-Israel, nascut la data de 15.08.1953. Nici Arin Octav Stanescu (nascut la data de 23.08.1950) nu s-a lasat mai prejos si, trei ani mai tarziu, a infiintat, la randu-i, o firma, in Romania, SC Ramirom Oil SA. Asadar, atat Arie Shalev, cat si Arin Stanescu au infiintat societati comerciale in Romania, ceea ce contrazice spusele presedintelui UNPRL atunci cand acesta sustine ca nu s-a folosit de identitatea israeliana pe teritoriul tarii noastre. Mai mult, societatea infiintata pe numele de Arie Shalev in 1992 este inca in functiune, ceea ce inseamna ca, astazi, avem in Romania cel putin un om de afaceri “sub acoperire” sau cu dubla identitate.
Familia Stanescu-Shalev
Pe de alta parte, si sotia lui Arin Stanescu, Emilia, s-a folosit de ambele identitati pe teritoriul Romaniei: Emilia N. Shalev a fost actionar in SC Matfarm SA, iar Emilia Stanescu, cu aceleasi date de stare civila, este membru in conducerea executiva a Moore Stephens RVA SA, societatea care-l are printre actionari si pe Arin Stanescu. Nu in ultimul rand, Arin Octav Stanescu si Florentina Gabriela Shalev, nascuta pe data de 6 martie 1983, au acelasi domiciliu in Bucuresti, pe strada Sg. Scarlat. In sesizarea inaintata serviciilor de informatii (SRI, SIE, DGIPI) de catre conducerea Aviatiei Utilitare se mentioneaza: “Datele de identificare ale Emiliei Shalev (12.10.1951) coincid cu cele ale Emiliei Stanescu. De asemenea, datele Arianei Shalev (26.04.1975) sunt identice cu cele ale Arianei Florentina Nadir (nume dobandit dupa casatoria cu un cetatean kurd care desfasoara afaceri pe teritoriul Romaniei). Conform Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei, data oficiala a nasterii lui Arin Octav Stanescu este 23.08.1950, iar domiciliul familiei Stanescu este in str. Sg. Scarlat, Bucuresti, unde isi are domiciliul si o persoana cu numele Florentina Gabriela Shalev (06.03.1983), membru al familiei Stanescu”.
Implicare in lichidarea unor banci importante
In documentul inaintat spre informare serviciilor secrete, se mai mentioneaza ca Arin Stanescu ar fi fost implicat in numeroase afaceri dubioase in Romania post-decembrista. “De la sfarsitul anilor ‘90, Arin Octav Stanescu – Arie Shalev a participat activ la lichidarea mai multor societati comerciale sau bancare importante, intre care Banca Internationala a Religiilor, Bankcoop, bancile Albina si Fortuna, Societatea de Asigurari Metropol s.a. A fost acuzat in repetate randuri de insusirea unor parti importante ale patrimoniului acestora, de instrainarea unor imobile catre terti, la preturi mult mai mici decat cele reale, precum si de insusirea ilegala a unor imense sume de bani, din conturile acelorasi societati, contra serviciilor prestate ca lichidator”.
Conexiunea cu Fanel Pavalache
Fostul consilier guvernamental Fanel Pavalache a acreditat ideea conform careia Arin Octav Stanescu nu ar fi strain nici de devalizarea BIR. “In cadrul scandalului BIR-Pavalache, s-a acreditat teoria conform careia insusi Arin Octav Stanescu a fost de fapt la originea demascarii fostului consilier guvernamental, dar in interes propriu, si nu intru eradicarea coruptiei. Dupa cum se stie, mita pretinsa de acesta de la persoane din fosta conducere a BIR ar fi urmat sa se afle la baza inlaturarii lichidatorului bancii, mai precis la inlaturarea de la administrarea BIR a societatii de lichidare conduse de Stanescu. Toti cei care au facilitat contactele dintre Fanel Pavalache si cei interesati de inlaturarea lichidatorului au fost persoane din anturajul lui Arin Octav Stanescu, asadar acesta a putut evita la timp si extrem de eficace ca BIR al carei patrimoniu era foarte valoros sa dispara de pe lista societatilor aflate in lichidarea sau supravegherea sa. In acest context este cunoscut faptul ca denuntatorii lui Fanel Pavalache sunt tocmai persoanele care stabilisera contactul dintre acesta si fostul presedinte al BIR, Ion Popescu. Cel putin in privinta BIR, Stanescu-Shalev a putut astfel continua sa comita abuzuri importante” – se mai mentioneaza in memoriul amintit.
Insusi Fanel Pavalache a oferit astfel de informatii anchetatorilor DNA in cuprinsul declaratiilor olografe date in timp ce era arestat preventiv.
Miza bataliei: 89.000 m.p. in nordul Capitalei
Scandalul Arin Stanescu este, de asemenea, strans legat de cazul Aviatia Utilitara Bucuresti SA, care tocmai a dus la incriminarea penala a unui fost ministru al transporturilor, Miron Mitrea, caz prezentat in numarul de ieri al cotidianului nostru. “Batalia” se da, de fapt, pentru cei 89.000 de metri patrati de teren ai Aviatiei Utilitare Bucuresti SA, situati in zona de nord a Capitalei, care valoreaza zeci de milioane de euro. Reprezentantii Aviatiei Utilitare sustin ca printre cei interesati sa puna mana pe activele societatii s-ar numara si cateva firme de administrare si lichidare judiciara, administrate de Arin Stanescu. Acesta este acuzat ca ar fi solicitat Tribunalului Bucuresti reorganizarea judiciara a Aviatiei Utilitare, in baza unor creante inexistente in realitate, tocmai pentru a pune mana pe cei 89.000 m.p. de teren.
Printre cei acuzati de reprezentantii SC Aviatia Utilitara Bucuresti SA se numara “Moore Stephens RVA” SA, administrata de presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor în Reorganizare si Lichidare, avocatul Arin Stanescu, dar si “PriceWaterHouse Coopers Management Consultans” SRL. Cele doua firme de lichidare judiciara s-au inscris la masa credala, ca reprezentante ale “Bankcoop”, solicitand reorganizarea Aviatiei Utilitare, in baza unor datorii stinse, insa, intre timp.
Motiv pentru care Aviatia Utilitara avea sa depuna, ulterior, numeroase plangeri penale impotriva celor mentionati.
Lichidare artificiala a Aviatiei Utilitare?
Imputernicitii celor doua firme de lichidare judiciara au sustinut in fata judecatorilor sindici ai Tribunalului Bucuresti ca au de recuperat de la Aviatioa Utilitara, ca reprezentanti ai “Bankcoop”, aproximativ patru miliarde de lei vechi, intre care penalitatile si dobanzile reprezentau peste 3,1 miliarde de lei. Reprezentantii Aviatiei Utilitare contesta, insa, existenta datoriei, aducand in sprijinul afirmatiilor lor Conventia nr. 94317/9.11.2000 prin care se obligau – ceea ce s-a si intamplat – sa stinga datoria de 12.050 dolari fata de Bankcoop. Iar banii au fost achitati in transe, conform conventiei, inca din anul 2001, astfel ca penalitatile si dobanzile imense nu se mai justifica.
“Plangerea penala impotriva lichidatorilor descrie modul artificial in care, cu contributia nemijlocita a unor falsi creditori, impotriva societatii noastre a fost deschisa procedura de administrare judiciara si lichidare. Cu concursul acestor asa-zisi creditori, pentru SC Aviatia Utilitara Bucuresti SA s-a creat o stare de aparenta insolventa, cu scopul exclusiv de a-i fi instrainat patrimoniul, in beneficiul unor terti” – noteaza, intr-un comunicat de presa, Cosmin Barbu, director de comunicare al Aviatiei Utilitare.
Arin Stanescu admite ca s-a facut o eroare, dar…
Avocatul Arin Stanescu, administrator al “Moore Stephens” RVA SA Bucuresti, recunoaste ca s-a comis o eroare prin inscrierea la masa credala, dar neaga orice aluzie referitoare la existenta unei conspiratii ce ar viza terenurile Aviatiei Utilitare. “Pot sa faca plangere penala impotriva cui vor dumnealor. La Bankcoop am avut 13.000 de dosare, astfel ca nu am cunostinta, personal, despre cel al Aviatiei Utilitare. In momentul in care ne-au adus la cunostinta despre faptul ca dumnealor si-ar fi stins datoria fata de Bankcoop am cerut sa se verifice, iar cand s-a constatat ca asa era, ne-am retras de la masa credala. Noi nu am avut nici un interes, eu personal nu am avut nici un interes! Cu atat mai mult cu cat nu noi am solicitat reorganizarea judiciara, ci doar ne-am inscris la masa credala, pentru ca, ulterior, sa ne retragem” – a precizat, avocatul Arin Stanescu.
Directorul de comunicare al Aviatiei Utilitare are, insa, o alta parere: “Chiar daca presupusul creditor Bankcoop SA s-a retras din dosarul de faliment al SC Aviatia Utilitara Bucuresti SA, inscrierea initiala a acestuia, dar si a celorlalti falsi creditori, la masa credala, a generat desemnarea ca administrator judiciar a SC Mira Consulting SRL, motiv pentru care plangerea penala a fost indreptata si impotriva lichidatorilor bancii amintite, aflate in faliment. La sfarsitul anului 2004, administratorul judiciar mentionat a emis documente care au favorizat deposedarea SC Aviatia Utilitara Bucuresti SA de o importanta parte a terenului pe care aceasta functioneaza, pe care il castigasem, insa, irevocabil, printr-o Decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie”. Documentele respective au facut posibil schimbul de terenuri dintre Aeroportul International Baneasa si doua persoane fizice. Tocmai acest schimb – prezentat pe larg in numarul anterior al cotidianului nostru – a dus la incriminarea fostului ministru Miron Mitrea.
Ce spune Arin Stanescu, alias Arie Shalev
“Nu este un alt nume, este numele pe care l-am avut in Israel si pe care nu l-am folosit niciodata in Romania. In actele de identitate din Romania, intotdeauna a figurat numele de Arin Stanescu, numele meu.
 N-am doua identitati, am avut doua…daca vreti asa, da, am doua identitati. Dar nu este un lucru ascuns si nici secret. Pai da, eu am dubla identitate si cred ca lucrul acesta este cunoscut la SRI si SIE. Toata lumea stie. Nu este ilegal, pentru ca eu am doua cetatenii, cetatenia israeliana si cetatenia romana. In conformitate cu cea israeliana, am avut un anumit nume ca cetatean israelian, cat am fost in Israel. In Romania totdeauna am avut numele de Arin Stanescu, nu l-am schimbat niciodata si n-am nici doua identitati, nici nimic. E perfect posibil. Am doua pasapoarte, dar pe cel israelian nu l-am mai prelungit demult. Cat despre firma All Kind of Business Impex, probabil ca este vorba de o societate pe care am infiintat-o inainte de a ma repatria. Eu fiind cetatean israelian, locuiam in Israel, deci aveam dreptul sa folosesc numele israelian.
Data mea de nastere este pe 23 august 1950. O fi o greseala inregistrarea altei date de nastere la Registrul Comertului, nu stiu. Cineva care a completat un document o fi scris gresit…Si sotia mea are aceeasi situatie. ”
Ce spune Codul Penal
Art. 475.Cod Penal: (1) Prezentarea sub o identitate falsa ori atribuirea unei asemenea identitati altei persoane, pentru a induce sau mentine în eroare o autoritate sau institutie publica, în vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine ori pentru altul, se pedepseste cu închisoare stricta de la un an la 3 ani.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza încredintarea unui înscris care serveste pentru dovedirea starii civile ori pentru legitimare sau identificare, spre a fi folosit fara drept.
arin 1
arin 2
arin 3
Dan Badea,
Cristian Vasilcoiu –  material aparut pe 28 Sep 2006 in cotidianul GARDIANUL