Afaceri Radu Berceanu – FURĂ HOTELURILE BĂNIEI

Categorie: Blogrollcoruptie politicacrima organizataEXPORTinvestigJustitieLumea interlopamafie romaneascaPresaspalare de bani

Cele mai importante hoteluri de stat craiovene, ajunse, prin interpusi, la cheremul lui Radu Berceanu

Din declaratia de avere a lui Radu Berceanu reiese ca un craiovean ii datoreaza 200.000 de euro. Aceasta „datorie” ar ascunde controlul asupra hotelurilor Jiul, Minerva si Hanul Doctorului din Craiova, Panoramic din Calafat si Vila Vanatorul

Craioveanul, un apropiat al lui Nicu Gheara, se numeste Pompiliu Selea. El a fost bucatar si apoi gestionar la Hotelul „Jiul”. Selea a cumparat actiunile la societate atat pentru el, cat si pentru senatorul Berceanu, amenintand in numele lui Gheara

Berceanu a recunoscut ca suma din declaratia de avere reprezinta actiunile cumparate la societatea craioveana. El spune ca nu a stiut cum sa „legalizeze” imprumutul dat lui Selea si ca nu a stiut nimic despre presiunile exercitate asupra fostilor actionari

Familia Berceanu mai detine sase societati comerciale, doar una dintre ele fiind mentionata in declaratia de avere. In afaceri au intrat atat senatorul si sotia sa, cat si cei doi fii, Victor si Andrei, de 25, respectiv 22 de ani

Declaratia de avere a lui Berceanu mai contine o ciudatenie, legata de o tranzactie suspecta cu terenuri: el a vandut un teren familiei Anghel, cu 1,34 milioane euro, si a „plasat” 800.000 euro acelorasi persoane, „cu titlu de plata teren”

„Pompiliu Selea imi este prieten de 25 de ani si el mi-a propus aceasta afacere. Initial am cumparat actiuni pe numele lui, iar apoi direct. Am trecut in declaratia de avere ca-mi datoreaza 200.000 de dolari pentru ca n-am stiut cum altcumva sa mentionez.” (Radu Berceanu)

Cele mai importante hoteluri doljene au ajuns la mana senatorului Radu Berceanu, prin intermediul unui interpus, Pompiliu Selea, si ca urmare a unor „operatiuni” mai putin ortodoxe. Desi derulata la sfarsitul anilor ?90, cand Berceanu era ministru al industriilor, „afacerea” a devenit transparenta abia anul trecut, cand vicepresedintele Senatului a mentionat in declaratia de avere ca l-a imprumutat pe gestionarul de la SC Jiul SA Craiova, Pompiliu Selea, cu 200.000 de euro. Acum, dupa atat timp, Radu Berceanu recunoaste senin ca el se afla in spatele „afacerii Jiul”.
Vicepresedintele Senatului, PD-istul Radu Berceanu, a reusit sa puna mana pe cele mai importante hoteluri din Dolj, in urma unui plan conceput pe vremea cand inca era ministru al industriilor. Hotelurile Jiul, Minerva, Hanul Doctorului, toate din Craiova, Panoramic din Calafat, dar si Vila Vanatorul (situata pe malul lacului Giormane, localitatea Bratovoiesti) au ajuns sa fie controlate de Radu Berceanu in urma unor „operatiuni” incriminate de fostii angajati ca fiind cel putin suspecte. „Planul” a fost conceput pe vremea cand actualul vicepresedinte al Senatului era ministru al industriilor.

„Sa nu-ti calce vreo masina copiii!”
Fosti angajati ai lantului hotelier sustin ca acolitii ministrului, la vremea respectiva, Radu Berceanu, s-au folosit de tot soiul de intimidari pentru a-i determina sa-si vanda actiunile obtinute in urma privatizarii prin MEBO. Printre zvonurile lansate in mod intentionat s-a numarat si acela conform caruia preluarea de actiuni ar fi fost controlata de renumitul Nicu Gheara, prin interpusul sau Pompiliu Selea, de altfel fost bucatar, apoi gestionar la Hotelul Jiul. Pompiliu Selea era, in realitate, interpusul lui Radu Berceanu, fapt ce avea sa iasa la iveala ani mai tarziu. Cat despre Nicu Gheara, acesta nu avea nici o legatura cu ceea ce se intampla la sfarsitul anilor ?90 la Craiova.

Numai ca „soptirea” numelui lui Nicu Gheara le-a dat ocazia acolitilor lui Radu Berceanu sa fie si mai credibili, atunci cand lansau amenintari la adresa celor care refuzau sa-si vanda actiunile. De aici si pana la atentionari de genul „sa nu-ti calce vreo masina copiii” ? adresate celor care se impotriveau sa vanda actiunile ? nu a mai fost decat un pas. O recunosc multi dintre fostii actionari, dar sub protectia anonimatului, caci Radu Berceanu este inca un om pe cat de puternic in Romania, pe atat de razbunator. Nici fostul sef al Departamentului Tehnic al Hotelului Jiul, Mitica Lungu, nu neaga „incidentele”. Multi altii se tem, insa, sa vorbeasca.

Rand pe rand, angajatii si, implicit, actionarii SC Jiul si-au cesionat partile sociale ba pe scari, ba pe holuri, care cum a cedat presiunilor ? dupa cum recunosc ei insisi. Asa se face ca cesiunile nu s-au facut intr-o AGA a PAS, cum era normal si legal. Pana la urma, interpusul Pompiliu Selea a devenit actionar majoritar, a despartit lantul hotelier in patru holdinguri si a vandut, intr-un final, Hanul Doctorului.

Metoda dosarelor penale
In cazul altora, care nu au fost de acord sa-si cesioneze actiunile ca urmare a intimidarilor enuntate, s-a apelat la consacrata metoda a dosarelor penale. Este si cazul fostului director general al SC Jiul Craiova, Ioan Vasilescu. Acesta s-a ales cu doua astfel de dosare, chipurile pentru deturnare de fonduri. Politia a fost sesizata, cu privire la asa-zisa infractiune, de catre Directia Generala a Finantelor Publice Dolj, institutie condusa, la vremea respectiva, de PD-istul Petre Gongu, acum consilier municipal craiovean din partea PSD. Acuzele s-au dovedit, intr-un final, nefondate, fiind solutionate de autoritati cu NUP. Directorul Vasilescu si-a cedat, insa, intre timp, actiunile, in favoarea interpusului Pompiliu Selea.

Fostul sef al Finantelor a apelat “la discutii”
Fostul director al DGFP Dolj, Petre Gongu, sustine ca nu-si aduce aminte nimic despre vreun dosar penal intocmit pe numele lui Vasilescu. Recunoaste, insa, ca l-a chemat pe fostul director si actionar majoritar al SC Jiul in biroul sau, „la discutii”. „Domnul Vasilescu nu mai era actionar majoritar, caci Pompiliu Selea cumparase foarte multe actiuni intre timp si devenise dumnealui actionar majoritar. Vasilescu refuza sa-i predea, insa, registrele actionariatului. L-am chemat pe Vasilescu sa discut cu dumnealui in urma unei reclamatii depuse de Selea”, sustine, acum, Petre Gongu.

Berceanu, incriminat de declaratia de avere
Restul hotelurilor sunt, in prezent, controlate oficial de fostul bucatar Pompiliu Selea. Legatura dintre Pompiliu Selea si Radu Berceanu este, insa, una oficiala, dupa cum reiese chiar din declaratia de avere a senatorului. Radu Berceanu a mentionat in acest act ca l-a imprumutat pe Pompiliu Selea cu 200.000 de euro. In declaratie nu se specifica, insa, nimic, despre detinerea vreunei actiuni la SC Jiul SA Craiova. Cert este ca lantul hotelier nu a ajuns in proprietatea angajatilor, asa cum s-a dorit, prin privatizarea de tip MEBO, ci in posesia unui personaj ? Pompiliu Selea ? pe care il leaga o stransa prietenie cu Radu Berceanu. Atat de stransa, incat senatorul i-a imprumutat 200.000 de euro.

Vicepresedintele Senatului recunoaste
Radu Berceanu recunoaste ca se afla in spatele SC Jiul SA si ca s-a folosit, initial, de Pompiliu Selea, pentru a cumpara actiuni, apoi a trecut la achizitionarea acestora pe cont propriu. Vicepresedintele Senatului sustine, insa, ca n-ar sti nimic despre presiunile exercitate asupra angajatilor-actionari ai SC „Jiul”, pentru a-si vinde dividendele: „Acum aud despre aceste chestiuni. Nu stiam nimic. Nici nu-mi vine sa cred mare lucru, caci n-aveau de unde sa stie ei (angajatii ? n.r.), atunci, cine dadea bani pentru actiuni”. Radu Berceanu mai spune ca „eu nu am facut, ca altii, afaceri cu statul. Eu am cumparat de la persoane private. Pompiliu Selea imi este prieten de 25 de ani si el mi-a propus aceasta afacere. Jiul fusese privatizat prin MEBO, iar fiecare angajat se considera patron si se fura totul de pe acolo. Initial am cumparat actiuni pe numele lui Pompiliu Selea, iar apoi direct. Am trecut in declaratia de avere ca-mi datoreaza 200.000 de dolari pentru ca n-am stiut cum altcumva sa mentionez”.

Lantul hotelier “Berceanu & Co”
Hotelul Jiul este situat in centrul Craiovei, la kilometrul zero, are trei stele si o capacitate de 197 de camere. Complexul dispune, de asemenea, de doua restaurante, doua baruri si piscina. Nici valoarea Hotelului „Minerva? nu este de neglijat. Acesta este situat pe Calea Unirii din Craiova, in zona ultra-centrala. In plus, constructia este una cu o valoare istorica deosebita. Minerva a fost ridicata intre anii 1898 ? 1903, in stil oriental-maur. Cat despre Hotelul Panoramic, acesta este situat pe malul Dunarii, la o aruncatura de bat de Vama Calafat. Hotelul are o capacitate de 47 de persoane. Vila Vanatorul este amplasata in statiunea Victoria, pe malul Lacului Giormane si are o capacitate de sapte camere. Interpusul lui Radu Berceanu, Pompiliu Selea, a instrainat Hanul Doctorului, o data ce a devenit actionar majoritar la societatea „Jiul? SA Craiova.

Cristian Vasilcoiu şi
Dan Badea

Text apărut în cotidianul Gardianul, 06 Mar 2006