Ziua Luptătorului Antiterorist 2012: Emisiune filatelică unică în lume dedicată unui serviciu de informații

Categorie: EXPORTinvestigRevolutieSecuritate nationala

ROMFILATELIA a introdus, ieri, în circulație, o emisiune de timbre dedicată Zilei Luptătorului Antiterorist.
4.1.1
Conform unui comunicat de presă al SRI, vineri 21 decembrie, cu ocazia omagierii activității pe profil antiterorist a SRI, la sediul central al Serviciului a avut loc lansarea emisiunii filatelice “Evenimente militare – Ziua Luptătorului Antiterorist”, realizată de Romfilatelia în parteneriat cu SRI. ”Este o premieră ca un serviciu de informaţii să constituie subiectul unei emisiuni filatelice. Acest proiect este menit a onora eforturile şi sacrificiile unei categorii profesionale care luptă zi de zi pentru asigurarea unui climat de securitate cetăţenilor României” – se arată în comunicatul SRI.
Pe de altă parte, Romfilatelia prezintă pe site-ul său un material explicativ referitor la această inedită emisiune filatelică.

”Anii ‘70 au adunat o tragică moştenire pentru ceea ce avea să devină terorismul în lume, peste decenii… În numele „cauzei de apărat”, justiţiari cu sau fără de ţară revendicau deturnări de aeronave, luări de ostatici, atacuri cu bombe… Masacrul de la Jocurile Olimpice de la München (1972) sau asasinarea prim-ministrului Italiei, Aldo Moro (1978), sunt doar două dintre evenimentele tragice de care şi-au legat identitatea membri ai unor organizaţii teroriste precum SEPTEMBRIE NEGRU sau BRIGĂZILE ROŞII.
          Ca reacţie firească de autoprotecţie, începând cu anul 1974, în România s-a constituit o structură de mici dimensiuni căreia i-au fost încredinţate responsabilităţi antiteroriste. Aceasta a evoluat conceptual, funcţional şi organizatoric, astfel că la 15 decembrie 1977 a luat fiinţă Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă (USLA).
În decursul activităţii sale, USLA s-a confruntat cu numeroase încercări de pătrundere în spaţiul naţional ale unor membri sau simpatizanţi ai diferitelor mişcări teroriste. În decembrie 1984, în faţa Hotelului Bucureşti din Capitală, organizaţia disidentă palestiniană Al Fatah-Consiliul Revoluţionar (Abu Nidal) a comis un atentat terorist soldat cu moartea unui diplomat iordanian. Tot în Capitală, în primăvara anului 1985, în complexul studenţesc Grozăveşti, terorişti arabi au plasat mecanisme explozive sub autoturismele unor lideri ai organizaţiei studenţilor sirieni din România. Doi specialişti pirotehnişti ai USLA şi-au pierdut viaţa în încercarea de dezamorsare a dispozitivelor capcană.
Instituţia „luptătorului antiterorist” a înregistrat cea mai grea jertfă în 24 decembrie 1989: în tumultul evenimentelor Revoluţiei, în Bucureşti, şi-au pierdut viaţa nouă luptători antiterorişti.
Masacruarea USLA-şilor români la ordinul spionilor GRU/KGB din MApN

Masacrarea USLA-şilor români la ordinul spionilor GRU/KGB din MApN

Lt.col Gheorghe Trosca şeful grupei antiteroriste chemate spre a fi...masacrată de bolşevicii din MApN

Lt.col Gheorghe Trosca şeful grupei antiteroriste chemate spre a fi…masacrată de bolşevicii din MApN

1990 este „anul de naştere” al Brigăzii Antiteroriste.
Noul început de drum a stat sub semnul altor provocări ale ameninţării teroriste: în august 1991, la Bucureşti, un comando indian al organizaţiei teroriste Baabar Khalsa a încercat asasinarea ambasadorului conaţional acreditat înţaranoastră. Datorită intervenţiei luptătorilor antiterorişti, atentatul s-a soldat cu un eşec. Mai târziu, în anul 1995, Brigada Antiteroristă a identificat lideri ai organizaţiei teroriste „Armata Roşie Japoneză”, reuşind să prevină derularea de către aceştia a unor activităţi pe teritoriul României.
Colița emisiunii filatelice Ziua Luptătorului Antiterorist

Colița emisiunii filatelice Ziua Luptătorului Antiterorist

După 11 septembrie 2001, în temeiul atributelor de autoritate naţională în domeniul antiterorism acordate Serviciului Român de Informaţii, Brigada Antiteroristă a cunoscut mutaţii conceptual-funcţionale succesive.
Aceste transformări au valorificat deopotrivă experienţa acumulată şi orizonturile prefigurate de Strategia naţională de prevenire şi combaterea terorismului (România fiind printre primele ţări din sud-estul Europei care – după atentatele de la 11 septembrie – au avut iniţiativa elaborării unui document doctrinar destinat autoprotecţiei faţă de fenomenul terorist).
          Datorită experienţei câştigate şi a recunoaşterii rezultatelor muncii depuse de-a lungul existenţei sale, drapelul de luptă al Brigăzii Antiteroriste a fost decorat, în anul 2002, cu Ordinul naţional „PENTRU MERIT” în grad de Cavaler.
Centrat pe puterea primordială a informaţiei, antiterorismul românesc pune în valoare conceptul de prevenire prin cooperare, în cadrul Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului (SNPCT), al cărui coordonator tehnic este Serviciul Român de Informaţii. În scopul îndeplinirii unitare şi coerente a misiunilor, la nivelul Serviciului Român de Informaţii funcţionează, începând cu anul 2005, Centrul de Coordonare Operativă Antiteroristă.
Mecanismul intern de cooperare are menirea de a contribui esenţial la stabilirea de strategii de etapă, a căror eficienţă este comensurată inclusiv pe dimensiunea activităţii de cooperare internaţională. Ca membru cudrepturi depline al NATO şi UE, România este angajată ferm şi fără echivoc în efortul internaţional de luptă împotriva terorismului.
          Brigada Antiteroristă comemorează, an de an, la 24 decembrie, ZIUA LUPTĂTORULUI ANTITERORIST, înclinând in memoriam drapelul de luptă al unităţii, ca semn de profund respect faţă de înaintaşi.
intelligencemartie2011-page-094

În conştiinţa luptătorului antiterorist, jertfa deschizătorilor de drumuri reprezintă lecţia datoriei împlinite la cote de performanţă specifice unui corp de elită”.Conform unui comunicat de presă de pe site-ul său, începând cu acest an, ”Romfilatelia introduce în circulație emisiunea de mărci poștale întitulată Evenimente Militare – Ziua Luptătorului Antiterorist, alcătuită din două mărci poștale cu valorile nominale de 1 leu și 8,10 lei, un plic prima zi, un carton filatelic și un întreg poștal. Începând cu ziua de vineri, 21 decembrie 2012, emisiunea de mărci poștale Evenimente Militare – Ziua Luptătorului Antiterorist  va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară”

Dan Badea