Radu Timofte, fostul director al SRI, este urmărit de ghinion și după moarte. Apartamentul de șase camere și cu o suprafață de peste 210 mp situat în centrul Capitalei, cu care se împroprietărise ilegal pe vremea când era șeful SRI, i-a fost confiscat recent de o instanță și trecut înapoi în patrimoniul SRI.
Alte trei apartamente la fel de uriașe, din care două aparțineau adjuncților aceluiași Timofte, generalii (r) Ionel Marin și Dumitru Zamfir, au fost confiscate și ele de o altă instanță și readuse în patrimoniul aceleiași instituții jefuite chiar de capii ei. În acest fel, există șansa ca patru sau mai multe familii de ofițeri tineri, care nu s-a lăsat mânjiți de sistemul mafiot ce i-a propulsat la vârf pe cei trei foști șefi, să scape de grija problemelor locative. În urmă cu cinci ani, când au apărut zvonurile privind intrarea sa în atenția procurorilor anticorupție, Radu Timofte spunea că totul este un balon de săpun. „Numele meu este asociat cu personaje care, prin decizia mea, au fost scoase din sistem, tocmai pentru că existau bănuieli cu privire la onestitatea lor. Acum constat că sunt trecut pe lista susținătorilor acestora. Ancheta DNA va lămuri însă lucrurile și atunci veți vedea că întreaga poveste a fost un balon de săpun“ – declara el în octombrie 2006, la câteva luni după ce fusese constrâns să demisioneze ca urmare a afacerii Hayssam.
Iată că, după atâția ani, balonul s-a spart dar Timofte n-a mai fost la post ca să-i audă pocnetul sau, mai mult, să vadă că nu era umplut cu săpun, ci cu altceva, greu de reprodus. Judecătoria Sectorului 1 din București a dispus printr-o sentință dată pe 21 octombrie a.c., anularea contractului de vânzare-cumpărare încheiat în anul 2005 între SRI și directorul de atunci al instituției, Radu Timofte, ce viza tranzacționarea unui apartament de 219 mp situat în pe str. Mihai Eminescu din Capitală, imobil care reintră astfel în patrimoniul SRI.
Obținut prin fals și abuz în serviciu, apartamentul lui Timofte făcea parte dintr-un lot de cinci-șase imobile primite în anul 2002 cu titlu de locuințe de serviciu de SRI de la RA-APPS. Ulterior, la foarte scurt timp, guvernul Năstase a dat o hotărâre prin care locuințele de serviciu primite puteau fi vândute chiriașilor lor. Având acces la informațiile privind emiterea aceste hotărâri, conducerea SRI compusă din directorul Radu Timofte și adjuncții gen (r) Ionel Marin și gen (r) Mihai Zamfir au închiriat rapid trei dintre locuințele de serviciu primite de la RA-APPS, deși ei erau cel mai puțin îndreptățiți să le ocupe pentru că aveau deja locuințe în proprietate, unii chiar în exces. Astfel, înainte de a-și însuși abuziv, pe prețuri de nimic, locuințele de serviciu ce valorau sute de mii de euro fiecare, cei trei șefi din SRI își asiguraseră deja copiii și mai păstraseră și pentru ei, ca rezerve, alte locuințe. Spre exemplu, Radu Timofte păstrase deja pentru zile negre, care aveau să vină mai repede decât și-ar fi închipuit, un apartament de 82 mp situat în Roman, adjunctul Marin Ionel tocmai vânduse un apartament celor doi fii ai săi, Ionuț și Adrian Marin, dar mai păstrase pentru el alte două case de locuit situate în Vrancea, iar Dumitru Zamfir, celălalt adjunct corupt al lui Timofte, tocmai donase fiicei sale un apartament, cu un an mai devreme, dar mai păstrase pentru el o vilă imensă situată în Novaci. Cum s-ar spune, casele îi dădeau afară din case pe cei trei capi ai SRI, dar tentația de a se căpătui o dată în plus era așa de mare încât au decis că li se cuvine să prăduiască patrimoniul SRI, o instituție și-așa vitregită la capitolul bugetar, după cum chiar Radu Timofte declara la începutul anilor 2000.
Încolonați la DNA
După ”marea schismă” din servicii, produsă de fuga în formație ordonată a lui Omar Hayssam, și ”ok”-ul anticorupție dat de Traian Băsescu, fosta conducere a SRI a intrat și ea în atenția DNA. Primii au fost trimiși în judecată trei foști adjuncți de bază ai lui Timofte, generalii Ionel Marin, Dumitru Zamfir și Ion (Gioni) Popescu (supranumit și ”televizor”, renume căpătat din vremea în care, ca șef al fostei Centrocoop îi servea pe toți tovarășii cu televizore color de la cooperație). Astfel, conform unui comunicat al DNA, pe 12 decembrie 2008 au fost trimiși în judecată gen (r) Marin Ionel, gen. (r) Dumitru Zamfir, mr. Miu Cătălin-Spiridon – ” în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile de: înșelăciune, fals în declarații, instigare la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial”, alături de gen. (r) Ion (Gioni) Popescu, col (r) Turcu Virgil și lt.col Panaitescu Marian – ” în sarcina cărora s-au reținut trei infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial”.
În rechizitoriul întocmit atunci s-a reținut că ”În perioada august 2004 – martie 2005, în calitate de adjunct al directorului SRI pe probleme de logistică, inculpatul Popescu Ion, prin întocmirea mai multor documente oficiale și prin dispoziții verbale, i-a determinat pe inculpații Turcu Virgil și Panaitescu Marian, șeful Direcției Logistice din SRI, respectiv contabilul șef al Direcției Logistice, să închirieze și să vândă ilegal, la prețuri subevaluate, trei apartamente situate în municipiul București, str. Mihai Eminescu (zonă rezidențială). Apartamentele au fost închiriate și apoi vândute ilegal inculpaților Marin Ionel (fost adjunct al directorului SRI), Zamfir Dumitru (fost adjunct al directorului SRI) și Miu Cătălin-Spiridon (fost consilier al inculpatului Zamfir Dumitru)”. În baza unor declarații neadevărate (au omis să declare faptul că dețineau în proprietate și alte locuințe), în perioada 2002-2004, Ionel Marin, Dumitru Zamfir și Cătălin-Spiridon Miu au închiriat cele trei locuințe de serviciu, prejudiciind RA-APPS cu peste 268.000 lei.
Ulterior, conform aceluiași rechizitoriu, ”în perioada 28 ianuarie – 21 martie 2005, inculpații Marin Ionel, Zamfir Dumitru și Miu Cătălin-Spiridon au solicitat Direcției Logistică din SRI cumpărarea acestor locuințe, depunând, în acest sens unele documente care conțineau mențiuni nereale. Direcția de Logistică le-a vândut, în mod ilegal, aceste locuințe de serviciu la un preț subevaluat (subvenționat) astfel că SRI a fost prejudiciat cu suma de 441.143, 35 RON”.
De asemenea, ”avantajul patrimonial” obținut de cei trei inculpați s-a ridicat, astfel, la aproximativ 1,9 milioane de euro. De menționat că maiorul Miu nu era adjunct al directorului SRI dar, conform dezvăluirilor de presă, el era atunci logodnicul fiicei șefului SRI, deci, în modul sau valoare absolută, tot un fel de adjunct. După aproape trei ani de judecată, instanța Înaltei Curți de Casație a pronunțat, zilele trecute, sentința în acest dosar, condamnându-i pe cei doi foși adjuncți ai lui Timofte, Ionel Marin și Dumitru Zamfir, dar și pe maiorul Cătălin Miu, la câte un an închisoare cu suspendare pentru fals în declarații.
De asemenea, generalul în rezervă Ion (Gioni) Popescu, colonelul (r) Virgil Turcu și locotenent colonelul Marian Panaitescu au fost achitați de magistrații instanței supreme pentru acuzațiile de abuz în serviciu contra intereselor publice. Ceea ce este mai important, imobilele însușite abuziv au fost ”retrocedate” SRI.
Astfel, instanța a mai dispus anularea contractelor de închiriere și a contractelor de vânzare-cumpărare a celor trei locuințe, încheiate între Serviciul Român de Informații și Ionel Marin (în 18 martie 2005), Dumitru Zamfir (în 28 aprilie 2005 ) și Cătălin-Spiridon Miu (în 21 martie 2001), precum și reintrarea celor trei imobile în patrimoniul SRI. Instanța a ridicat și sechestrul asigurător asupra bunurilor imobilelor deținute de Ionel Marin, Dumitru Zamfir și Cătălin-Spiridon Miu , precum și confiscarea sumei de 730.000 lei de la cel din urmă. Decizia instanței ÎCCJ nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs.
30 000 de euro pentru o casă ce valora peste 200 000 de euro
Timofte, aflat și el barca a celor care jefuiseră patrimoniul SRI, avea să fie trimis în judecată șase luni mai târziu, dosarul său fiind desprins din cel al adjuncților Marin și Zamfir. Astfel, pe 29 iunie 2009, Alexandru-Radu Timofte, fost director al SRI, este trimis în judecată pentru instigare la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, „dacă funcționarul a obținut pentru sine un avantaj patrimonial, în formă calificată” și două infracțiuni de fals în declarații, din care una în forma participației improprii. Alături de el au mai fost trimiși în judecată Turcu Virgil, fost șef al Direcției Logistice din Cadrul SRI, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum și Dumitru Ionete – fost consilier al adjunctului directorului SRI, Gheorghe Robu – ofițer în cadrul SRI și Ion Tudor – fost ofițer în cadrul SRI, membrii comisiei de verificare a îndeplinirii condițiilor legale de vânzare și a oportunității vânzării locuințelor de serviciu, acuzați de infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă calificată.
Conform rechizitoriului, ”în perioada septembrie 2004 – martie 2005, inculpatul Timofte Alexandru Radu, în calitate de director al S.R.I., l-a determinat pe inculpatul Turcu Virgil, șeful Direcției Logistice din cadrul S.R.I., să-i închirieze și, ulterior, să-i vândă în regim subvenționat (mult mai mic decât prețul pieței libere) locuința de serviciu situată în București, str. Mihai Eminescu (zonă rezidențială), cu nerespectarea prevederilor legale în materie”. În scopul cumpărării locuinței de serviciu, la data de 28 ianuarie 2005, inculpatul Timofte Alexandru Radu a întocmit și depus la S.R.I., afirmă procurorii anticorupție, două declarații pe proprie răspundere false (din care una în numele soției, Steluța Timofte) în care a consemnat informații necorespunzătoare adevărului cu privire la situația sa locativă. De asemenea, membrii comisiei de verificare nu și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu pentru a verifica dacă inculpatul Timofte Alexandru Radu îndeplinește toate condițiile legale în vederea cumpărării unei astfel de locuințe. ”În această modalitate, S.R.I. a fost prejudiciat cu suma de 210.203,35 RON reprezentând diferența dintre valoarea de inventar a imobilului în cauză (338.423,48 RON) și prețul de vânzare al acestuia (stabilit la suma de 128.220,13 RON). Echivalentul în euro al prețului plătit pentru cumpărarea imobilului de Timofte Alexandru Radu era în jur de 35.000 euro, în timp ce valoarea de piață a unui apartament de acest gen, în cursul anului 2005, era în medie de 200.000 euro” – au consemnat în rechizitoriu procurorii DNA.
Desigur, Timofte s-a apărat atunci, afirmând că acuzațiile procurorilor nu sunt fondate, deoarece el nu deținea în proprietate o locuință în București și în al doilea rând nu era problema sa să evalueze locuința achiziționată pentru că el a plătit cât i s-a cerut. Patru luni mai târziu, Timofte a decedat, dar procesul avea să mai continue vreme de doi ani. Astfel, pe 21 octombrie, prin decizia unei instanțe a Judecătoriei Sectorului 1, el a fost iertat de instanță pentru acuzațiile aduse, dar nu pentru că nu era vinovat ci pentru că așa prevede Codul de procedură penală când survine decesul făptuitorului, iar contractul de vânzare cumpărare a fost anulat. Conform dispozitivului sentinței pronunțate, instanța ”dispune anularea contractului de vânzare-cumpărare nr. 007/2005 încheiat între S.R.I. și inculpatul Timofte Alexandru Radu și restabilirea situației anterioare, respectiv reintrarea imobilului în patrimoniul părții vătămate Serviciului Român de Informații”. În același timp, complicii săi sunt condamnați la pedepse de peste un an de închisoare, cu suspendare. Astfel. Virgil Turcu (abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată) primește o pedeapsă de 1 an și 11 luni închisoare cu suspendare, Ionete Dumitru și Ion Tudor (abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată), 1 an și 8 luni închisoare cu suspendare, iar pentru Gheorghe Robu încetează procesul penal ca urmare a decesului făptuitorului.
S-a făcut dreptate
Deși venită târziu, urma de dreptate făcută, separat, de cele două instanțe, este binevenită. Câțiva ofițeri SRI vor avea case, ceea ce este un mare câștig. În ceea ce-l privește pe Radu Timofte, despre morți numai de bine. De la camionul de lemne pe care l-a sustras pe vremea în care era un locotenent major prin Moldova, la apartamentul din buricul Capitalei, el a fost doar un instrument folosit de sistemul mafiot călărit, o bună bucată de vreme, de Sorin Ovidiu Vîntu, con-țăranul din Roman al lui Timofte.
Traian Băsescu dezvăluia, recent, cât de ”putred” era Timofte înainte să moară de cancer. “Dincolo de ce se știa despre serviciile secrete, vreau să mai știți un lucru pe care-l spun cu toată responsabilitatea. În timpul când domnul director Timofte conducea Serviciul Român de Informații, Sorin Ovidiu Vîntu avea o influență extraordinară în acest serviciu. Nu se mulțumea doar să primească informații, care rezultau din ascultările cu mandat care se făceau, dar influența chiar numiri de șefi la nivel județean, la nivel de secții în SRI. Nu sunt informații pe care să le fi primit după ce a plecat Timofte, ci le-am avut din acel timp și chiar am avut discuții cu directorul Timofte legat de subiecte de acest gen, scurgerea de informații din Serviciu, utilizarea lor de un politician sau altul”, a declarat Traian Băsescu în urmă cu un an, confirmând astfel toate dezvăluirile noastre din vremea în care Timofte era în viață.
Dan Badea