Ginerele sindicalistului Aurel Cornea a preluat, pe ușa din dos, administrarea unui contract de 90 milioane de euro de la guvernul Boc

Categorie: afaceriBlogrollcoruptie politicacrima organizataEXPORTinvestigPresaSecuritate nationala

sindicalist

Anul trecut, când puţini se aşteptau ca Traian Băsescu să recâştige un nou mandat la Cotroceni, iar guvernul să fie controlat de PDL, s-au făcut diverse mutări și alianţe în lumea afacerilor. Unul dintre cei convinşi că puterea urma să revină mafiei PSD-PNL a fost şi președintele FSLI, Aurel Cornea. El chiar s-a implicat, cât l-au ţinut brăcinarii, atât în înlocuirea lui Băsescu cât şi în distrugerea câtorva generaţii de copii care au avut neşansa de a fi contemporane cu derbedei precum el însuși sau precum Liviu Luca, Dumitru Costin, Epsilon pe Doi, Bogdan Hossu, Rădoi şi cei asemenea lor. În vreme ce Cornea şi ceilalţi ţucălari ai mafiei PSD-PNL ieşeau în stradă ca să otrăvească spaţiul public şi să forţeze distrugerea instituţiilor statului român, ginerele sindicalistului prelua afaceri ce se anunţau a fi extrem de profitabile în mandatul unui eventual guvern PSD-PNL. Două dintre acestea sunt Abacus şi cea a licenţelor Microsoft.

Am mai vorbit pe acest blog aici (și aici, sau aici) despre sindicalişti, interesele şi afacerile lor.

cornea greva

Aurel Cornea, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), este unul dintre demagogii care incită cadrele didactice din România să îngheţe anul şcolar pentru că, altfel, zice el, ar muri cu toţii de foame. Aflat la limita dintre activism (de partid) şi pensie (bizonul are 65 de ani!), lui Cornea, la fel ca şi celor de aceeaşi teapă cu el, puţin îi pasă de zecile de mii de copii al căror viitor depinde de nişte bizoni nesătui. “Dacă nu votaţi moţiunea de cenzură, pe noi ne condamnaţi la foame şi sărăcie cruntă. Iar pe bogaţi îi ajutaţi să-şi rotunjească veniturile şi mai mult (…) Domnilor parlamentari, nu ne lăsaţi să murim de foame!” – scriu Cornea, Epsilon pe Doi (Nistor), Hossu sau alţii de-o aceeaşi condiţie, într-un apel adresat parlamentarilor să voteze moţiunea de cenzură împotriva guvernului.

Iresponsabili, liderii sindicali sunt aproape fără excepţie implicaţi în afaceri şi jocuri politice de anvergură, sau sunt instrumente docile ale mafiei politico-financiare reprezentate de nucleul dur PSD-PNL. Pentru a arăta cât de mare este nesimţirea unui individ care nu are altă meserie decât aceea de lider sindical şi care plânge cocoţat pe gâtul copiilor noştri, voi prezenta câteva informaţii inedite despre afacerile lui Aurel Cornea şi ale neamurilor lui.

Cornea, stăpân peste hotelurile şi vilele CSDR

Sindicalist de profesie, Aurel Cornea este şi un afacerist de succes. Fie prin implicare directă, fie prin neamurile sale, adică cele două fete, Irina Mădălina şi Alexandra, sau ginerele Florică. Personal, sindicalistul s-a făcut remarcat doar în administrarea a două mari societăţi. Una dintre ele, la care Cornea a fost administrator iar apoi director, Sind Romania SRL, a gestionat fondurile imobiliare şi de turism ale sindicatelor, care se ridică la zeci sau sute de milioane de euro.
El a administrat firma amintită alături de alţi sindicalişti precum Liviu Luca, Bogdan Hossu sau Dumitru Costin.

Sindicalistul profesionist Cornea, în acțiune! (Foto: Adevărul)

Sindicalistul profesionist Cornea, în acțiune! (Foto: Adevărul)

 

Cealaltă firmă, înfiinţată anul trecut, este CSDR Sind Turism SRL şi are ca acţionar unic Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR) iar ca administrator pe Aurel Cornea. Şi aceasta se ocupă tot cu activităţi de turism, hoteluri şi facilităţi de cazare. Astfel, Aurel Cornea, cel care urlă că o să moară de de foame dacă se aplică planul de austeritate al guvernului, deţine controlul tuturor hotelurilor şi caselor de odihnă ale CSDR din Eforie Nord, Căciulata, Felix etc etc.

Ginerele reintră în scenă

respect dan

În urmă cu nouă ani, ginerele lui Aurel Cornea primea un contract de la statul român în valoare de 54,5 milioane de dolari. Claudiu Ionuţ Florică, preşedinte al societăţii Fujitsu Siemens Computer a câştigat atunci, fără licitaţie!, contractul de informatizare (licensare) a administraţiei publice. Afacerea s-a prelungit şi în mandatul lui Tăriceanu. Ea a fost parafată de Adrian Năstase, Micky Şpagă, Dan Nica şi Octav Cosmâncă…fostul şef (pe linie de turism!) dinainte de 1989 al lui Aurel Cornea. În aceeaşi perioadă el a fost atras şi în mega-afacerea securizării frontierelor, un contract încheiat cu EADS şi în care doar subcontractările se ridicau (în 2004) la 350 milioane de euro. În acea afacere, firma-mamă (Siemens) reprezentată în România de Fujitsu-Siemens Computers subcontracta partea de “computere-servere” necesare proiectului. După schimbarea sa din fruntea reprezentanţei Fujitsu Siemens, ginerel lui Cornea şi-a continuat afacerile prin înfiinţarea mai multor firme alături de diverşi oameni de afaceri, unul dintre ei fiind celebrul tenisman Dinu Pescariu, implicat şi el, pe vremuri, în scandalul EADS. Câteva dintre firmele lui Ionuţ Claudiu Florică sunt Filas Consulting SRL, Café Innuendo (alături de Dinu Pescariu), Doro Const Grup SRL, Fair Value Com, Filas Café şi, începând din acest an, Abacus Systems & Software SRL.

Afacerea anului: 90 milioane de euro pentru ginerică!

dim soft

Cea mai tare lovitură, după contractul încheiat la începutul anilor 2000, pentru informatizarea administraţiei publice, a fost dată, recent, când ginerele lui Cornea a preluat administrarea unei afaceri de peste 90 milioane de euro. Dacă afacerea în sine este cunoscută, puţini ştiu că unul dintre artizanii din umbră ai acesteia este chiar ginerele lui Andrei Cornea, Claudiu Ionuţ Florică.

Astfel, anul trecut, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale condus de Gabriel Sandu a încheiat un contract-cadru de furnizare de licenţe Microsoft pentru aparatul bugetar. Firma desemnată drept câştigătoare, cu dedicaţie, a fost Dim Soft SRL, societate ce aparţinea unor cunoscuţi clienţi ai contractelor cu statul: Andrei Iliescu, Adrian Ujeniuc şi Marius Ioan Ardeleanu. Ulterior însă, contractul avea să fie atribuit unui consorţiu creat în jurul firmei agreate de Gabriel Sandu. Astfel, afacerea de 90 milioane de euro (163.427 licenţe) a încăput pe mîna societăţilor D-CON.NET AG (lider al consorţiului), D-CON.NET GMBH, membru asociere, COMSOFT DIRECT AG, membru asociere, BECHTLE HOLDING SCHWEIZ AG- membru asociere, DIM SOFT SRL, membru asociere şi Microsoft România ca subcontractant. Consorţiul declarat câştigător a fost, aşadar, reprezentat de D-CON.NET AG. Anunţul guvernului privind emiterea unei hotărâri pentru aprobarea acordului cadru privind acest contract a fost făcut la începutul lui septembrie 2009, iar până la sfârşitul lunii, administratorul oficial al afacerii devenea ginerele sindicalistului Aurel Cornea.

Între timp însă a mai avut loc o mutare extrem de importantă făcută de acţionarii Dim Soft: au vândut firma. Astfel, Ujeniuc, Iliescu şi Ardeleanu au primit, fiecare, câte un milion de euro de la D-CON.NET AG, care devenea acţionar unic la Dim Soft, iar administrator al firmei a fost numit Claudiu Ionuţ Florică.

Asta se întâmpla în septembrie 2009, atunci când tata socru pregătea, alături de alţi complici în distrugerea învăţământului românesc, ample acţiuni de protest împotriva lui Traian Băsescu şi al guvernului.Oricum, indiferent de rezultatul alegerilor, famiglia lui Cornea n-avea nimic de pierdut: dacă ieșea Geoană președinte, firma reprezentată de ginerele lui Cornea primea și alte contracte de la PSD, iar dacă ieșea Băsescu, contractul de 90 milioane de dolari rămânea oricum valabil.

Afacerea Abacus

hotarare abacus

Intrarea lui Florică în afacerea Abacus readuce în atenţie marile câştiguri obţinute de ginerele sindicalistului ţâfnos de la FSLI din contractele cu statul. Doar că, de această dată, din motive ce ţin exclusiv de calcule politice, Claudiu Florică a preferat să intre în marile afaceri pe uşa din dos. Societatea Abacus Systems & Software SRL este un cunoscut partener, în furnizarea de echipamente IT pentru numeroase instituţii de stat printre care sunt Ministerul Justiţiei, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Educaţiei şi Inovării, Jandarmeria română, Nuclearelectrica, Secretariatul de Stat al Guvernului, SPP, Societatea Română de Televiziune, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Universitatea Bucureşti etc etc. A controla o asemenea firmă înseamnă a fi un abonat permanent la bugetul de stat. Acţionarii firmei erau, până pe 16.11.2009, următorii: ASELTEN MANAGEMENT LIMITED (20%, Cipru), CELANOV INVESTMENTS LIMITED (20%, Cipru), Kapraras Antonios (20%, Grecia), Cor Hagigalinis Haralambie Walter (10%, Grecia) și FLAMINGTON INDUSTRIES LIMITED (30%, Londra).

Cu o cifră de afaceri de peste 27 milioane lei (270 miliarde lei vechi) pe 2008, nu se poate spune că firma Abacus nu a avut parte de succes, chiar dacă în România corupţia este atât de mare încât permite ca o firmă cu o asemenea cifră de afaceri să înregistreze, la sfârşitul anului, un profit de câţiva lei.  În aceste condiţii pare cel puţin dubios ca unul dintre acţionarii firmei, societatea londoneză Flamington Industries Limited, să se retragă brusc din afacere şi să-i cedeze lui Claudiu Ionuţ Florică pachetul de acţiuni deţinut. Culmea, tranzacţia prin care cele 30% din acţiunile Abacus Systems & Software SRL au trecut de la Flamington la ginerele sindicalistului Cornea s-a făcut la acelaşi preţ la care au fost cumpărate în 2005, adică exact 165.000 de euro. Deşi există bănuiala că aici avem de-a face cu o neruşinată evaziune fiscală, nu există însă şi proba pentru aşa ceva.

contract abacus

contract abacus

Interesant este însă şi un alt aspect. Unul dintre ultimele contracte câştigate de Abacus înainte de intrarea lui Claudiu Florică în firmă este cu, evident!, o instituţie din zona de acţiune a socrului său, Aurel Cornea, patronul Federaţiei Sindicatelor libere din Învăţământ (FSLI). Este vorba despre Unitatea Executivă Pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării Ştiinţifice Universitare (UEFISCSU), instituţie aflată în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Adică a ministerului de unde-şi ia salariul sindicalistul de socru-său. Astfel, pe 24 septembrie 2009, apare anunţul că Abacus a câştigat licitaţia deschisă organizată de UEFISCSU pentru achiziţia unor echipamente de calcul. Valoarea contractului este de 317.077 lei (3,1 miliarde lei vechi). Două luni mai târziu, pe 16.11.2009, ginerele Claudiu Florică preia controlul direct al unei treimi din Abacus Systems & Software SRL.

În aceste condiții, mai trebuie să mire pe cineva că sindicalistul Aurel Cornea, dacă dorește, poate să mergă la mitingul FSLI chiar și în Ferrari-ul soțului Mădălinei, fiica sa?

Dan Badea