Soţia lui Stolojan consiliază afaceriști şi influenţează decizii la cel mai înalt nivel (Update)

Categorie: afaceriBlogrollcoruptie justitiecoruptie politicaexport 2investigJustitiemafie romaneascaspalare de bani

Elena Stolojan - Predeal

Elena Stolojan – Predeal

Update (24 martie,orele15:50): Tocmai am fost sunat de Elena Stolojan care, după ce a apreciat ilustraţia foto, m-a anunţat că îşi rezervă dreptul de a mă da în judecată pentru că i-aş fi interpretat subiectiv atât spusele, cât şi activitatea de consilere a timişoreanului Adrian Floria. Ea a mai spus că mi-am bazat afirmaţiile pe informatii obţinute de la nişte „beţivi” daţi afară de la fabrica Perfect Renaissance.
Dacă toţi foştii angajaţi ai fabricii din Timişoara, rămaşi fără servici, dar şi fără drepturile salariale datorate de afaceristul Adrian Floria sunt trataţi drept nişte beţivi, de titrata doamnă Stolojan, atunci femeii i s-a urcat puterea la cap. Ea nu mai distinge între oamenii disperaţi, aruncaţi pe drumuri de un om de afaceri pe care l-a protejat, şi mafioţii din anturajul politic al lui bărbatu-său. Pe de altă parte, ea a mai zis ca nu e nicio ilegalitate în activitatea de consiliere, ca şi când eu aş fi spus altceva, şi m-a întrebat de unde ştiu eu că Floria, protejatul ei, și-a înșelat angajații. I-am răspuns că pe lângă procesele pe care afaceristul le are pe rol, cu diverse instituţii, există oameni cărora le datorează mai mulți bani.
Referitor la activitatea lui Floria, care are peste douăzeci de procese pe rolul instanţelor de judecată, pentru tot soiul de acuzații, altă dată. 
La fel despre vizita doamnei Stolojan din Italia, de la sfârşitul anului trecut, împreună cu Adrian Floria căruia i-a promis că-i găseşte un investitor pentru fabrica lui de alcool. 
Să mai spun şi despre cealaltă vizită, de săptămâna trecută, de la guvern? Cea cu documentele pentru eşalonare? Nu mai spun, pentru că s-ar înfuria şi mai tare nevasta lui Theodor Stolojan.
Prin urmare, cine a greșit, madam Stolo? 

Elena Stolojan, soţia europarlamentarului Theodor Stolojan, a sprijinit un afacerist din Timişoara să preia de la AVAS, şi să devalizeze, conform spuselor unor angajați, o fabrică de alcool. Afaceristul se numeşte Adrian Floria şi e autorul mai multor afaceri controversate făcute de-a lungul vremii prin mai multe firme de-ale sale. Afacerea în care s-a implicat nevasta lui Stolojan (foto dreapta) se află în atenţia mea încă din septembrie 2009 dar, pentru a nu fi folosită în scop electoral, am preferat să nu o public atunci.

Dincolo de implicarea directă a soţiei lui Stolojan într-o afacere cu alcool, miza acestui caz este cu totul alta. Astfel, în timpul investigaţiilor de presă, am descoperit faptul că firma afaceristului din Timişoara a fost inclusă pe o listă a guvernului Boc, alături de alte nume de societăţi pentru care s-au pregătit nişte facilităţi fiscale de excepţie. Este vorba despre eşalonarea datoriilor „istorice” ale acestora, pe o perioadă convenabilă patronilor. De facilităţile amintite beneficiază, conform informaţiilor la care am avut acces, un număr extrem de restrâns de firme, aproximativ 20. Dar, şi asta mi-a atras în mod deosebit atenţia, pentru ca statul prin pârghiile aferente, să eşaloneze datoria unei societăţi, trebuie ca mai întâi să obţină aprobare de la…Uniunea Europeană. Asta pentru că nu mai suntem pe vremea lui Decebal Traian Remeş şi a lui European Drinks, sau a lui Gheorghe Florea de la Fulgerul Bragadiru – maeştrii ai eşalonărilor. Ei bine, Guvernul Boc a făcut demersurile necesare obţinerii aprobarilor de la UE. Şi le-a obţinut! Guvernul poate eşalona datoriile unor firme (e criză, nu?), dar cu respectarea unor condiţii. Interesant, nu?

Cine putea include, însă, firma unui om de afaceri necunoscut precum dl. Floria, pe o listă restrânsă aflată pe masa premierului României Emil Boc? Oficial, n-am căpătat răspuns la această întrebare, dar am aflat, în schimb, că această firmă era protejată oficial, printr-un contract de consultanţă, de firma lui Theodor şi Elena Stolojan, Strategic Consulting SRL. Am mai aflat, în plus, că firma lui Stolojan s-a ocupat de obţinerea tuturor aprobărilor legale pentru ca fabrica de alcool să-şi poată relau activitatea. În mod logic, am primit, astfel, indirect, răspuns la întrebarea anterioară. Soţii Stolojan au destulă influenţă pentru a plasa un nume pe o listă a lui Emil Boc. Şi au, în plus, motive suficiente s-o facă.

Theodor si Elena Stolojan

Theodor si Elena Stolojan

Pentru că nu sunt procuror, ci jurnalist, argumentaţia de mai sus îmi este suficientă pentru a prezenta un adevăr necesar: Elena Stolojan foloseşte/a folosit influenţa de care se bucură la vârful puterii de stat, pentru a avea un „ce profit”. Face, adică, trafic de influenţă. M-aş bucura să mă înşel, pentru că am o oarecare simpatie pentru PD-L, dar mă tem că nevasta fostului premier a cam sărit calul. Sunt, deja, prea multe dovezi ale implicării ei în afacerea de la Timişoara încât am decis să le fac publice.

Retragerea lui Stolojan din cursa pentru Cotroceni

Retragerea lui Stolojan din cursa pentru Cotroceni

Îl susţin pe Traian Băsescu, dar meseria înainte de toate. Vorba ceea: „mi-e prieten Platon, dar mai prieten mi-e adevărul”.

Retragere lui Stolojan din cursa pentru Cotroceni

Retragere lui Stolojan din cursa pentru Cotroceni

Iată, pe scurt, povestea afacerii de la Timişoara.

Fabrica timişoreană de alcool Perfect Renaissance (PR) a aparţinut, până la începutul lui 2009, israelianului Jacob Kieselstein şi acumulase atâtea datorii încât nu mai funcţiona de doi ani. Patronul avea o datorie de câteva milioane de dolari la AVAS plus alte datorii la Finanţe. Datoria provenea, în primul rând, dintr-un credit pe care patronul evreu îl făcuse la defuncta Bancorex. Astfel, în decembrie 1997, SC Perfect Renaissance a luat un credit de 3.918.408 dolari de la Bancorex, cu o dobanda de 14,75%, pe care s-a obligat sa-l restituie in 5 ani. Dupa trecerea Bancorex in componenta BCR însă, aproximativ 1.685.788 dolari din acest imprumut au fost repartizati la AVAB pentru recuperare pana in 31 august 2001. În 2009, creanţa ajunsese la aproximativ 4 milioane dolari, iar fabrica încăpuse pe mâna AVAS.

Deşi s-a încercat în trei rânduri vânzarea societăţii, de către AVAS, nu s-a prezentat nimeni la licitaţie, chiar dacă numai terenul deţinut (14.000 mp în Calea Şagului) acoperea valoarea creanţei. În plus, firma evreului deţine licenţa pentru mai multe băuturi alcoolice printre care vodka Perfect Lemon.

Scris DOstopovici1

 

Scris DOstopovici 2

Simţind oportunitatea unei afaceri de proporţii, soţia lui Stolojan, care fusese consultantul fostului patron israelian al fabricii, l-a introdus în scenă pe timişoreanul Adrian Floria, pentru care a tras toate sforile ca să preia fabrica de la AVAS, s-o restructureze şi s-o pună, chipurile, pe picioare. Ea l-a consiliat în cele mai mici detalii legate atât de preluarea fabricii cât şi a mărcii Perfect. Într-un e-mail transmis lui Adrian Floria de către Elena Stolojan de pe adresa Danielei Ostopovici, subordonata (fostă asociată la Ropan Sel) acesteia de la firma Tomex Sel, se regăsesc câteva dintre sfaturile pentru Floria.

De asemenea, într-un alt document, Floria este sfătuit cum să abordeze relaţia cu angajaţii.

Indicatii pretioase 111

Am încercat să aflu cum a ajuns nevasta europarlamentarului PD-L în anturaju acestui afacerist şi am descoperit ceva hilar. Elena Stolojan zice că Floria i-a fost adus de un alt personaj, un individ pe nume Dan Drăghici, care avea o legitimaţie de comisar. Individul era de fapt în conducerea unui ONG, Comisariatul pentru Societatea Civilă, înfiinţat tocmai pentru a-i induce în eroare pe fraieri. Legitimaţia prezentată de Drăghici i-ar fi dat încredere doamnei Stolojan că are în faţă o persoană demnă de respect.

Fact Paun

Prin urmare l-a tratat cu atenţie pe Adrian Floria, care venise la ea cu rugămintea de a-i indica un loc în care merita să investească. „Drăghici, care mi-a arătat o legitimaţie de comisar, a venit cu el (Adrian Floria – nota mea) la mine în birou şi a zis că vrea ceva în domeniul alcoolului. Şi i-am zis: de ce nu te duci acolo (la Timişoara- nota mea), că ai la tine fabrica de alcool?”. Trec peste faptul că acest Drăghici s-a dat drept general al nu ştiu cărui serviciu de informaţii, dar la o verificare sumară am descoperit că nu era decât un şmecheraş din Capitală cu afaceri în Ilfov.

Revenind la Adrian Floria, aşa zice Elena Stolojan că a început legătura cu el. N-am motive s-o contrazic. Afaceristul s-a lăudat apoi în diverse medii că are protecţia lui Stolojan. Mai mult, el s-a transformat chiar într-un intermediar al vânzării complexului hotelier Pavcrib Clăbucet Sosire (facsimil dreapta), prezentând în decembrie 2008 (după ce presa a anunţat deja vânzarea complexului către firma unei foste partenere de afaceri a lui Stolojan, Tina Burton), unor persoane o ofertă cu privire la afacere. Relaţia cu Floria era, aşadar, mult mai mai strânsă decât lasă să se înţeleagă Elena Stolojan.

Strategic Consulting001

Ulterior, ea i-a convins, nu se ştie cum, pe oficialii AVAS să nu vândă activele Perfect Renaissance, la bucată, ci să-l păsuiască o vreme pe Floria în baza unui plan de restructurare şi de plată eşalonată a datoriei. L-a ajutat, de asemenea, să preia în ianuarie 2009 de la israelianul Kieselstein, acţiunile SRL-ului Perfect Renaissance, iar apoi să obţină toate autorizaţiile necesare pentru realuarea producţiei.

Toate demersurile au fost derulate prin firma Strategic Consulting SRL deţinută de soţii Elena şi Theodor Stolojan.

S-a intervenit atât la UE cât şi la premierul Emil Boc

Cum spuneam, mai grav este însă faptul că aceeaşi nevastă de demnitar e bănuită a fi tras sforile pentru ca guvernul Boc să dea o hotărâre de guvern prin care datoriile fabricii de alcool, alături de datoriile altor firme cu probleme, să fie eşalonate. În cazul în care ar fi ieşit o asemenea HG, AVAS ar fi aprobat programul de restructurarea al fabricii şi de restituire a creanţelor. Iar afacerea ar fi adus profit atât lui Floria cât şi consultantului Stolojan.

Sotii Stolojan mergand la vot

Sotii Stolojan mergand la vot

Întrebând-o pe Elena Stolojan cum e cu eşalonarea pe sprânceană a datoriilor unor firme de pe biroul lui Emil Boc, aceasta ne-a declarat „La nivel de ţară, pentru că e criză peste tot şi pentru că noi facem parte din UE şi angajamentul nostru la UE nu ne permite să dăm facilităţi fiscale societăţilor decât în anumite condiţii, s-a făcut o cerere acolo şi UE a zis DA, verificaţi, pentru că e criză peste tot puteţi să daţi nişte facilităţi fiscale în sensul că se pot reeşalona anumite datorii către stat. Da? Această aprobare a venit de la UE dar pe baza ei trebuie să se facă o hotărâre de guvern pentru că acea aprobare de la UE nu e o lege pentru România. Trebuie să fie un document legal pentru România care este ori o HG, ori o lege. Şi cu asta v-am lămurit!” – mi-a spus Elena Stolojan. Sigur că m-a lămurit.

Trec peste faptul că, în discuţia cu nevasta premierului, eu am făcut pe prostul, iar ea s-a oferit să mă instruiască şi să-mi acopere lacunele din sfera fiscalităţii. „Domle, acu fac şcolarizare? Nu te supăra pe mine!…” – m-a apostrofat Elena Stolojan, după ce i-am spus că nu înţeleg cum e posibil ca guvernul Boc să eşaloneze tocmai datoriile firmei consiliate de ea. Mărturisesc faptul că am rămas la fel de prost cum eram înainte de „şcolarizare”. Tot n-am înţeles cum a fost posibil…

Stolojan: rolul meu a fost să obţin toate aprobările

Aceeaşi „consultantă” mi-a explicat şi cum l-a ajutat pe Floria. “Ca să funcţioneze, Floria a trebuit să repună în funcţiune instalaţiile care nu mai funcţionau, să refacă alimentarea cu apă, să asigure cu materie primă pentru începerea producţiei. În paralel, obţinerea aprobărilor, şi aici am intervenit eu, aprobărilor necesare de la Mediu, de la Sanitar, de la Vamă, de unde trebuia, pentru că asta cu alcoolul este o producţie specială şi are nevoie de nişte autorizaţii speciale. Ăsta a fost rolul meu: să duc documentele, să verific dacă au fost corect întocmite şi să le duc la autorităţile necesare ca să emită autorizaţiile”.

După ce a fost devalizată, firma a intrat în insolvenţă

Rezultatul? Conform plângerilor salariaților societății, Perfect Renaissance a fost devalizată de Floria în mai puţin de cinci luni, zeci de salariaţi au fost daţi afară după ce nu li s-au plătit salariile pe câteva luni, stocul de marfă găsit în depozitul societăţii a fost vândut ilegal de Floria uneia dintre firmele sale, parcul de maşini a fost devastat etc etc.

După mobilizarea salariaţilor din fabrică şi intervenţii la toate autorităţile statului, Fiscul a început să se mişte, iar instanţele de judecată au consemnat afacerea. AVAS-ul şi-a luat jucăria înapoi, mai uscată, mai strâmtorată.
Executorul care se ocupă din partea AVAS de valorificarea creanţei Perfect Renaissance, Marian Ploaie, mi-a declarat, în urmă cu câteva luni, următoarele: „În decembrie 2008, după ce au eşuat toate tentativele de vânzare prin licitaţie, AVAS a trecut la o altă formă de valorificare a creanţei. A vândut creanţa de 2.462.696,48 dolari către Adrian Floria. Ulterior, Floria a preluat şi firma Perfect Renaissance, de la fostul proprietar, numai că nu a mai achitat suma datorată la AVAS. S-a reziliat contractul cu Floria şi s-a emis o nouă hotărâre de executare silită. Recent, executorul a decis reevaluarea activelor societăţii pentru trecerea la executarea silită şi evaluatorii au pătruns cu greu în societate. Urmează sa fie scoasa din nou la licitaţie. Există ipotecă pe sediul din Vasile Lupu nr.16, dar şi pe activele din Sulina 20„. Un memoriu al foştilor angajaţi ai societăţii transmis, ulterior, instituţiilor abilitate ale statului, a evidenţiat modul de operare al afaceristului timişorean. Cei interesaţi îl pot găsi la finalul acestui material.

Copie fact autorizare

Prin urmare, Floria este bun de plată, paguba vizibilă fiind de peste patru miliarde lei vechi. Conform ultimelor informaţii Fiscul i-a cerut relaţii şi doamnei Elena Stolojan pentru o factură de 12.000 de euro (59.740 lei) emisă de firma sa, Strategic Consulting SRL, evident, pentru consultanţă (facsimil sus).

mem 01
mem 02
mem 03
mem 04
mem 05
Memoriul angajatilor de la Perfect Rennaisance

Memoriul angajatilor de la Perfect Renaissance