Micile secrete ale lui Ion Ţiriac

Categorie: Blogrollcoruptie politicaDiaspora romaneascaEXPORTinvestigMicile secrete ale lui...

Micile secrete tiriac1

Considerat o legenda vie a tenisului romanesc, Ion Tiriac si-a dobandit o pozitie privilegiata in comunitatea oamenilor de afaceri romani. Fostul tenisman si-a dezvoltat afacerile pe mai multe domenii, succesul sau datorandu-se atat renumelui din sport, cat si pragmatismului calculat in relatiile cu partenerii sau, dupa 1990, cu puterea de la Bucuresti. Desi celibatar, Tiriac are trei copii, dintre care primul, Ion Ion Tiriac, are ca mama un fotomodel american, ceilalti doi (Karin Mihai si Ioana Natalia) avand mama o egipteanca numita Sophie-Ayad.Debutul in afaceri: managementul sportivDesi a debutat in sportul de performanta ca jucator de hochei, prin participarea la Jocurile Olimpice de Iarna de la Insbruck (1964) in calitate de membru al echipei nationale de hochei pe gheata a Romaniei, Ion Tiriac s-a consacrat si a obtinut rezultate deosebite in tenisul de camp.tiriac-nastase-site 

Dupa retragerea din activitatea competitionala, Ion Tiriac si-a continuat cariera sportiva ca antrenor si manager al unor tenismani de varf precum Ilie Nastase, Guillermo Vilas, Henri Leconte, Boris Becker, Mary Joe Fernandez, Anke Huber si Goran Ivanisevici. S-a implicat, de asemenea, ca manager, in organizarea unor renumite turnee de tenis de camp ale ATP si WTA, precum Eurocard Open, Austrian Open, Italian Open, Faber Grand Prix si Open Romania. A fost consilier, coordonator si strateg al Campionatului Mondial al ATP organizat in Hanovra de EXPO 2000, consilier al Federatiei Germane de Tenis pentru organizarea meciurilor de Cupa Davis ale acestei tari cum, la fel, a detinut si comercializat, impreuna cu magnatul Rupert Murdoch, drepturile a trei campionate mondiale de natatie.

Oficial, primele afaceri in “industria sportului” sau in “sport-management”, cum numeste fostul tenisman domeniul in care s-a implicat, le-a inceput in SUA, unde a organizat primele turnee de 100.000 dolari.

Protejatul lui Ion Gheorghe Maurer

Tiriac si Maurer

Tiriac si Maurer

Neoficial, despre inceputurile afacerilor fostului tenisman circula diverse legende. Conform uneia dintre ele, succesul lui Tiriac s-ar datora, dincolo de abilitatile sale sportive demonstrate pe terenul de joc, sprijinului de care s-ar fi bucurat din partea lui Ion Gheorghe Maurer (foto), fost inalt demnitar comunist si presedinte al Consiliului de Ministri in perioada1961-1974. Intr-o declaratie publica, fostul tenisman a recunoscut relatia apropiata pe care a avut-o cu Maurer. “De foarte tanar, la Brasov, am avut un cerc de cunoscuti care se duceau la vanatoare. Mai tarziu, cand mi-am luat permis, am vanat de sute de ori cu Gheorghe Maurer pentru care si azi am o stima foarte mare atat ca vanator, cat si ca om” – a declarat Ion Tiriac.

Relatia cu Maurer, spun surse din fostele structuri de informatii, a fost folosita atat pentru transferul tanarului Tiriac de la echipa de hochei la cea de tenis de camp, antrenata de Gogu Viziru, cat si pentru trimiterea tenismanului in Germania, unde avea sa si ramana ulterior, pentru “perfectionare” si antrenament. Aceleasi surse vorbesc si despre folosirea lui Ion Tiriac, la inceputul anilor ‘70, ca intermediar pentru aducerea in Romania a catorva autoturisme Mercedes, care-i aveau ca destinatari pe cativa dintre nomenclaturistii vremii. Afacerea ar fi fost strecurata, pentru aprobare, intr-o hotarare a Consiliului de Ministri semnata de Maurer, dar secretizata deoarece privea rezultatul unei operatiuni de contraspionaj (fara legatura cu importul de masini). Conform altei surse insa, intermediarul acestei afaceri ar fi fost nu Ion Tiriac, ci Domitian Baltei, seful rezidentei de spionaj din Koln.

O vila cadou de la Guvernul Petre Roman

In 1990 Ion Tiriac a revenit in Romania pentru a-si dezvolta afacerile. Desi la acea data era deja multimilionar in dolari, fostul tenisman a beneficiat de cateva favoruri materiale din partea guvernului condus de Petre Roman. Primul-ministru de atunci i-a repartizat o vila cu 14 camere din patrimoniul de stat, cu terenul aferent, imobil a carei destinatie a fost schimbata “prin abuz in serviciu”, conform unui raport intocmit Valerian Stan in calitate de sef al corpului de control al guvernului, pentru a-i da posibilitatea omului de afaceri sa o cumpere la un pret derizoriu. Anterior primirii repartitiei de la Petre Roman, repatriatul Tiriac a donat vila proprietate personala, pe care o detinea deja in Bucuresti, fiului sau.
In 1990, prin Grupul de firme “Ion Tiriac”, fostul tenisman a infiintat prima banca privata din Romania, Banca Tiriac (BCIT), institutie devenita operationala in aprilie 1991. Afacerile lui s-au concretizat ulterior, prin grupul de peste 40 de firme reunite in Tiriac Holdings Ltd, in domenii precum reprezentanta si distributie auto pentru zece marci, printre care sunt Mercedes, Ford, Hyundai, Opel, Jeep si Mazda, asigurari (Allianz Tiriac), servicii aviatice, publicitate si media (MediaPro, ProTv), comert (Metro) etc.

Scandaluri si conflicte

Ion Tiriac a fost implicat, de-a lungul anilor, in mai multe scandaluri dintre care au fost mai mult sau mai putin mediatizate cele privind vila de protocol primita in 1990 de la guvernul Roman si cumparata ulterior la un pret modic, scandalul ProTv si conflictul cu Adrian Sarbu, scandalul Andreea Marin si/sau Nadia Coroi, scandalul Paula Wiesinger, scandalul privind amanarea integrarii in UE, ARIS si, cel mai recent, scandalul “cocaina pentru VIP-uri” in care a fost atras cand fiul sau, Ion Ion Tiriac, a fost pus sub urmarire penala pentru consum de droguri.

Scandalul ProTV
Izbucnit in 2001, conflictul dintre Ion Tiriac si Adrian Sarbu a pornit de la datoriile imense acumulate, aparent inexplicabil, de postul de televiziune PRO TV atat la bugetul de stat, cat si la holdingul condus de Ion Tiriac. Conflictul s-a acutizat in momentul in care Tiriac, reprezentantul unei firme cipriote (Rootland Trading Ltd) ce detinea 19% din actiunile trustului Media Pro International, a refuzat sa participe la o majorare de capital a societatii ce detine PRO TV inainte ca managerul trustului, Adrian Sarbu, sa dea explicatii referitoare la situatia financiara dezastruoasa in care fusese adusa societatea. Desi Adrian Sarbu a incercat sa-l scoata din afacere pe Tiriac, acesta din urma a reusit sa evite manevrele de culise ale lui Sarbu si sa-si mentina a doua pozitie in ierarhia trustului Media Pro. Ationarul majoritar Central European Media Enterprises Ltd (CME), proprietatea multimiliardarului american Ronald Lauder, a preluat ulterior controlul pachetului majoritar de actiuni de la PRO TV, iar datoriile acumulate la buget au fost achitate inainte de inceputul ultimei campanii electorale. Conform ultimei configuratii a actionariatului PRO TV existente la CNA, firma controlata de Ion Tiriac, Rootland Trading Ltd, si-a pastrat totusi un pachet de 5% din actiunile PRO TV SA si 40 % din Media Pro SA.

Omul care sustine amanarea intrarii Romaniei in UE
Cunoscut ca un sustinator al PSD, Ion Tiriac a fost numit in 2003 presedintele Consiliului pentru sprijinirea investitiilor straine din Romania din cadrul Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), condusa atunci de cel care avea sa preia Ministerul Administratiei si Internelor, Marian Saniuta. Din consiliul condus de Tiriac mai fac parte Bodo Hombach, fostul coordonator al Pactului de Stabilitate in Europa de Sud-Est, Klaus Mangold, presedintele Daimler-Chrysler Services, Karel Wurstin, fostul presedinte al Philips, si Siegfrid Wolf, presedintele companiei Magna Europa. Cu toate acestea, pozitia exprimata public de Ion Tiriac referitor la amanarea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana a produs stupefactie si a aruncat o noua lumina asupra intereselor reale ale omului de afaceri. “Daca as fi Papa acestei tari, a declarat Tiriac, as refuza sa intru in 2007 si as alege 2010, sa-mi aranjez lucrurile asa cum trebuie, sa putem negocia. (É) Daca ma grabesc si ader in 2007, ce carti am in mana? – a filosofat fostul tenisman. Cate paini poti sa faci azi? 100 de paini, dar eu cred ca pot sa fac 10.000 de paini si cu asta trebuie sa intru in UE !”. Plecand de la pilda biblica a multiplicarii painilor, Tiriac si-a extins argumentatia amanarii cu trei ani a aderarii la UE, prin inmultirea vacilor. “Cel care are 100 de vaci astazi poate sa aiba 1.000 de vaci in 2008 si deci va putea exporta mai mult” a spus Ion Tiriac. Pozitia sustinuta de Tiriac, la care ulterior avea sa adere si omul de afaceri Dan Voiculescu, a fost interpretata fie ca o incercare de a preintampina un eventual insucces al negocierilor privind integrarea in UE, fie ca o teama fata de competitia la care va trebui sa faca fata grupul sau de firme prin patrunderea pe piata romaneasca a altor concurenti de renume.

Dan Badea

Revista Bilant, Nr.4, ianuarie 2005