MAFIA LUI RUŞANU din Ministerul Finanţelor: JAF LA CURTEA LUI REMEŞ (1)

Categorie: afaceriBlogrollcoruptie politicaexport 3mafie romaneasca

 -material aparut in Evenimentul Zilei din 27 Mai 1999- 

Corpul de control al ministrului finantelor a descoperit fraude de miliarde de lei intermediate chiar de functionarii institutiei 

Corpul de control al ministrului finantelor (I.G.A.I.) a declansat, cu citeva luni in urma, verificarea legalitatii unor rambursari de TVA de catre Directia Generala a Finantelor Publice si Controlul Financiar de Stat (D.G.F.P.C.F.S.) – Bucuresti. Se stie ca, pentru incurajarea exportului, legea prevede anumite facilitati firmelor mixte, una dintre ele fiind rambursarea de TVA. Aceasta prevedere, care a fost introdusa cu cele mai bune intentii, s-a dovedit insa a fi inca o cale pentru a jefui bugetul de stat. Rezultatele preliminare ale controlului I.G.A.I. sint stupefiante: evaziunea fiscala si coruptia sint aprobate si incurajate, de multa vreme, chiar de  anumiti controlori financiari. A fost descoperita, astfel, o gasca de snapani bine insurubata in finantele publice si cu legaturi la virful ministerului. Fraude de zeci de miliarde de lei aduse bugetului de stat, ziua in amiaza mare au iesit la suprafata, altele asteptind sa fie depistate. Verificarile de pina acum au fost facute, prin sondaj, la citeva firme si doar pentru o scurta perioada, dimensiunile reale ale fraudei nefiind cunoscute, in conditiile in care rambursarile de TVA ajung la mii de miliarde de lei. Ceea ce se stie cu siguranta este faptul ca responsabilii cu jaful de la Finante au fost si sint de multa vreme cunoscuti, masurile luate impotriva lor fiind protejarea si promovarea in functii sau transferul prin promovare la alte directii financiare. Asta nu inseamna decit ca hotia s-a facut cu voie de la stapinire, mai precis de la Ministerul Finantelor, nefiind exclus ca ea sa reprezinte inca o felie din operatiunea „Bani pentru Partid”. De altfel, unul dintre cei vizati pentru acoperirea si promovarea celor depistati cu mari nereguli a fost numit, la inceputul acestui an, presedinte al „Eximbank”. Este fostul secretar de stat de la Finante, Dan Radu Rusanu.

Firma din punga lui Dinca

Controlul I.G.A.I. (Inspectia Generala pentru Activitatea Interna) a pornit de  la o sesizare privind rambursari ilegale de TVA la filiala D.G.F.P.C.F.S. Ilfov. Sesizarea se referea la ilegalitati privind rambursarea unor sume imense catre firme patronate in special de turci si arabi. Un exemplu concret si specific acestui tip de infractiune, dupa cum reiese din raportul departamentului de control, este cel al firmei irakiene BUNDY SRL. Astfel, anul trecut, directorul Directiei Impozite si Taxe (D.I.T.) din Ilfov, Ana Dinca, i-ar fi plasat unui inspector din subordine o punga plina cu actele unei firme – BUNDY SRL – cerindu-i sa rezolve cererea privind rambursarea TVA catre patronul firmei  respective. Inspectorul, dupa ce a analizat actele, a constatat ca BUNDY nu respecta conditiile legale pentru a i se rambursa miliardele solicitate. Verificarea firmei a dus la concluzia ca exportul era fictiv: facturi false, furnizori fictivi, neconfirmari in vama etc. Inspectorul a refuzat, prin urmare, sa elibereze actul necesar rambursarii. Toate presiunile sefei au fost, cu incapatinare, respinse. Alte cereri pentru rambursari de TVA au fost respinse in acelasi mod. Ca urmare, firma BUNDY, fara a face contestatie, si-a mutat sediul in Bucuresti, schimbind astfel organul de control si solicitind si aici acelasi lucru. Culmea, inspectorul din Bucuresti (E. R.) a eliberat rapid procesul verbal in urma caruia BUNDY a primit din bugetul statului 1,76 miliarde lei. Totul s-a facut, evident, fara verificarea dosarului fiscal al firmei. Din declaratiile ulterioare ale celor implicati rezulta ca a existat o confirmare telefonica din partea Anei Dinca, conform careia firma BUNDY era „in regula”. Directorul Ana Dinca neaga insa tot. „Nu cunosc firma BUNDY, afirma ea. Este o lucrare ca si altele 10 sau 3.000. N-a existat nici o interventie din partea mea pentru rambursari de TVA catre BUNDY”.

Capii fraudelor fiscale sint numiti la conducerea finantelor ilfovene

Desi Ana Dinca neaga ca ar cunoaste firma BUNDY, iata citeva „coincidente” care demonstreaza contrariul. Astfel, in prima jumatate a anului trecut, secretarul de stat de la Finante, Dan Radu Rusanu, a schimbat intreaga conducere a D.G.F.P.C.F.S. Ilfov cu o echipa fidela de la Bucuresti. Director general a fost numit fostul director al Directiei Impozite Taxe (D.I.T.) – Bucuresti, Alexandru Vrabie, iar director a fost numit Ana Dinca, fosta directoare adjuncta de la D.I.T. Bucuresti. De asemenea, a fost transferata la Ilfov si adjuncta adjunctei, Mara Rimniceanu (sef serviciu). Coincidenta face ca echipa sa fie depistata cu mari nereguli de catre Curtea de Conturi (in mod repetat) si de catre I.G.A.I., citeva luni mai tirziu.Revenind la BUNDY, o alta coincidenta este cea a schimbarii sediului din Bucuresti in Ilfov, o data cu mutarea finantistilor amintiti. Nu stim daca si alte firme „cliente” ale echipei Vrabie au procedat la fel. Stim insa ca pe unul dintre actele de inchiriere ale firmei BUNDY, din comuna 1 Decembrie, si-a pus avizul Ana Dinca, citeva luni mai tirziu inchirierea dovedindu-se a fi insa fictiva. De asemenea, tot coincidenta face ca inspectorul care a dat „verde” la rambursarea TVA catre BUNDY, Elena Roman, sa fie transferat ulterior la Ilfov, in subordinea aceleiasi directoare Dinca.

Miliarde pentru „clientii” echipei Vrabie

Pornind de la sesizarea privind firma BUNDY, echipa de control a I.G.A.I., condusa de inspectorul Vasile Cabulea, a evidentiat un jaf financiar de proportii comis prin bresa rambursarilor ilegale de TVA. Cabulea n-a facut insa decit sa zgirie putin pielea mafiei din Finante. Intr-o luna au fost descoperite, prin sondaj si numai din controlul a sapte societati comerciale, fraude de peste 14 miliarde de lei, basca mai multe milioane de dolari valuta nerepatriata. Daca numai in 1998 totalul rambursarilor de TVA s-a ridicat la peste 1.523 miliarde lei si daca au fost descoperite ilegalitati imense la un control aleatoriu, este de presupus ca frauda este cu mult mai mare decit cea inscrisa in Raportul I.G.A.I.Rezultatele preliminare ale controlului I.G.A.I. la D.G.F.P.C.F.S. Bucuresti si extins la Ilfov confirma aspectele de fond, semnalate in mai multe sesizari, privind rambursarile ilegale de TVA atit catre BUNDY SRL, cit si catre alte societati comerciale. Referitor la societatea BUNDY am aflat ca, in timp ce inspectorul Cabulea controla firma si constata nereguli peste nereguli, Directia Controlul Financiar de Stat din Ministerul Finantelor a trimis o alta echipa de control din care facea parte inspectorul Gavrila, echipa care a „constatat” ca totul este „in regula” cu firma BUNDY. La confruntarea cu Cabulea, Gavrila a cedat, recunoscind neregulile. Ce interes avea Directia condusa de Ion Coman ca firma BUNDY sa iasa bine la control doar politia ne-ar putea spune. O informatie de ultima ora se refera la plecarea subita din tara a patronului irakian al firmei BUNDY. Motivul invocat de acesta ar fi ca nu se (mai) pot face afaceri cu functionarii romani.

Firme care s-au imbogatit pe spinarea contribuabilului

Prezentam mai jos un rezumat al fraudelor fiscale semnalate la citeva dintre firmele supuse controlului I.G.A.I.AL ROBENT SRL – firma-fantoma (n-a putut fi inca identificata) si unul dintre furnizorii fictivi ai firmei BUNDY. A beneficiat de rambursare TVA in valoare de aproximativ un miliard de lei, numai in decembrie 1998. Firma n-a fost verificata (cum  sa verifici ceva ce nu exista?!), iar inspectorul care a facut rambursarea, o oarecare doamna Rusu, este astazi consilier al secretarului de stat de la Finante, Gheorghe Banu. In raportul preliminar al I.G.A.I. se precizeaza ca „la SC Al Robent Impex SRL s-a rambursat TVA in suma de 958.871.700 lei, in conditiile in care, pe parcursul a doua luni, firma a avut numai aprovizionari de marfuri fara a efectua nici o livrare”.AWEN SRL – firma inregistrata in comuna 1 Decembrie din Ilfov. Potrivit raportului, rambursarea ilegala de TVA de care a beneficiat este de peste 4 miliarde lei. In urma controlului, s-a descoperit ca din cei 17 furnizori ai firmei AWEN „9 firme figureaza ca fiind firme-fantoma, 2 firme nu figureaza in baza de date a Garzii Financiare, iar alte 5 firme nu desfasoara activitati la sediile declarate”. De asemenea, exporturile invocate de firma ori nu se confirma in vama, ori sint insotite de neconcordante intre documentele de transport si declaratiile vamale. Valuta nerepatriata de AWEN este, conform I.G.A.I., de 1,9 milioane dolari. Potrivit unei alte sesizari, implicata in aceasta rambursare ar fi directoarea Ana Dinca, despre care se afirma ca ar fi rezolvat fara „avizul” sefului de serviciu de la D.G.F.P.C.F.S. Bucuresti acordarea unei rambursari ilegale societatii AWEN. Ana Dinca neaga implicarea si in acest caz, afirmind ca nu stie nimic despre rambursarea de TVA catre firma Awen. In aceeasi sesizare se mai precizeaza ca „pe una din facturile false prezentate ca justificative in vederea rambursarii, de catre firma AWEN, figureaza numarul de telefon mobil al domnului Cucu Adrian, fost comisar-sef al Garzii Financiare”. ALFREDO SRL – inregistrata in comuna Otopeni, firma a primit in ianuarie 2,5 miliarde lei reprezentind rambursare ilegala de TVA. Valuta nerepatriata in acest caz este, conform raportului I.G.A.I., de 2,18 milioane dolari. Rambursarea ar fi fost acordata, conform unor surse avizate, fara nici o verificare in teren, adica din birou, de catre Mara Rimniceanu. Recent, firma si-a mutat sediul la Bacau.EGS SRL- inregistrata in comuna Afumati. Firma a primit, fara verificarile de rigoare, o rambursare de TVA in valoare de 2 miliarde lei, in conditiile in care exportul (din cauza lipsei documentelor, dar si a nerepatrierii valutei) poate fi considerat fictiv. Si in acest caz este semnalata implicarea unei cunostinte  apropiate a lui Dan Radu Rusanu, Mara Rimniceanu.CORRPAK SRL – inregistrata in comuna Corbeanca, Ilfov. Rambursarea ilegala de care a beneficiat firma este de 954 milioane lei, iar majorarile de intirziere calculate au insumat 1,168 miliarde lei.TYM MEDIA SRL – firma careia, potrivit raportului Corpului de control, i s-a rambursat suma de 1,917 miliarde lei (pentru activitatea desfasurata pina in octombrie 1998), in conditiile neachitarii datoriilor catre furnizori care, la 30 septembrie 1998, erau de 11,065 miliarde lei. Conform HG 512/98, conditia achitarii datoriilor catre furnizori era obligatorie in cazul rambursarilor de TVA. In urma controlului I.G.A.I. insa, ca o flagranta „coincidenta”, hotarirea de guvern amintita a fost abrogata, dindu-se astfel friu liber rambursarilor ilegale de TVA.In „paradisul fiscal” patronat de unii mahari de la Finante, rambursarea de TVA nu este singura gaselnita pentru jefuirea bugetului. Ni se mai semnaleaza, deocamdata cu titlu informativ, inca o bresa: scutirea „prelungita” de impozitul pe profit. In esenta, unor firme mixte care beneficiau (din 1996) legal de scutire de impozit pe o perioada de doi ani (pentru comert) li s-a prelungit ilegal aceasta scutire, acordindu-li-se o perioada de gratie de cinci ani, fiind catalogate ca firme care au ca obiect de activitate productie.

Calvarul unei firme care a refuzat sa dea spaga

De curind, la Ministerul Finantelor a fost inregistrata o plingere din partea firmei FADOS IMPORT EXPORT SRL din comuna Chiajna, judetul Ilfov. Firma acuza conducerea D.G.F.P.C.F.S. Ilfov de comiterea unor grave ilegalitati, incepind cu santajul si terminind cu solicitarea de spaga pentru acordarea unui drept prevazut de lege. FADOS, o firma cu profil zootehnic la infiintare, dispune de un efectiv de aproximativ 200 de animale, un abator si un atelier pentru preparate din carne. Anul trecut avea de incasat, ca rambursare legala de TVA, suma de 57 milioane lei. Neprimind banii (necesari pentru cumpararea de furaje), unul dintre directorii firmei a mers in audienta la Ana Dinca, directorul D.I.T. Ilfov, „pentru a o ruga sa urgenteze trimiterea inspectorilor verificatori”. Inspectorii aveau sa vina insa dupa mai multe solicitari insistente pe linga directoarea Dinca si numai dupa ce reprezentantul FADOS a amenintat ca se va plinge la Ministerul Finantelor. Dinca a trimis, intr-un tirziu, doi inspectori financiari la firma din Chiajna. Unul dintre directorii firmei FADOS spune: „Domnii inspectori ne-au dat de inteles insa ca pentru recuperarea de TVA, in timp util si integral, va trebui sa fim atenti cu doamna director Dinca, in sensul ca va trebui sa dam un procent din cota de TVA pe care o avem de recuperat. Am explicat acestor inspectori ca sintem intr-o situatie financiara precara, ca nu ne putem permite sa impartim rezultatul muncii de opt ani, fara concedii, fara sarbatori, de la ora 5.00 dimineata pina la ora 22.00 seara, cu niste oameni care refuza sa ne acorde si cel mai mic ajutor, respectiv recuperarea banilor pe care i-am muncit si i-am platit necuvenit. Cu o nonsalanta deosebita si in totala batjocura, inspectorii ne-au sugerat sa taiem citeva vaci – «ca si asa aveti cam multe» – si in acest fel sa rezolvam problema”. Despre aceasta afirmatie, directorul Ana Dinca ne-a declarat ca e absurda. „Mie mi-s dragi vacile. Cum sa sugerez eu asa ceva?”, completind ca este o consumatoare a laptelui „Dorna”.Refuzindu-i pe smecherii de la Finante, FADOS sustine ca a intrat in malaxorul unei hartuieli inimaginabile din partea conducerii Finantelor ilfovene. Ca urmare, la o saptamina de la vizita emisarilor lui Dinca, se incheie o nota prin care FADOS este scoasa datoare la bugetul de stat cu peste 627 milioane lei, pe motiv ca o diferenta de curs valutar suportata de firma, ca urmare a unui imprumut, n-ar fi cheltuiala fiscala. Toate explicatiile si contraargumentele reprezentantilor FADOSi-au lasat reci pe asa-zisii inspectori. „Acestia ne-au zis ca asta este dispozitia doamnei director Dinca, careia nu-i pasa de nimic deoarece este buna prietena cu domnul Ciumara si are multe relatii sus-puse”, se afirma in plingerea semnata de directorul FADOS, Florica Voicu. „Pentru a ne convinge de relatiile doamnei director (n.r. – Dinca), ne-au spus ca tocmai au avut un control de la Ministerul Finantelor, existind dovezi ca a pagubit bugetul statului cu sute de miliarde, ca urmare a returnarii de TVA unor arabi cu firme-fantoma si doamna director este tot director”, se mai spune in aceeasi plingere. Patronul firmei FADOS a inceput sa bata din nou drumurile la Administratia Financiara, de aceasta data la directorul general Vrabie. I-au trebuit patru luni ca sa-l convinga sa trimita alti inspectori pentru verificari. Inspectorii au venit, au verificat, au spus ca diferenta de curs valutar este cheltuiala fiscala, ca totul este in ordine si au plecat. La citeva zile, in procesul verbal intocmit a fost consemnata din nou aceeasi suma ca datorie a FADOS, insa nu mai reprezenta „diferenta de curs valutar”, ci „refrigerarea in urma procesului de abatorizare”. Au urmat noi drumuri la Vrabie, noi incercari de convingere a acestuia cu documentatie pertinenta, dar fara nici un rezultat. „Domnul director Vrabie ne-a spus ca aceasta este directiva de partid, sa se aduca la buget cit mai multi bani (…) si ca daca nu ne potolim ne va bloca si contul din banca”, se arata in plingerea reprezentantilor firmei FADOS. Referitor la aceasta plingere, directorul Ana Dinca spune ca e „o hirtie scrisa de un om necajit, asemeni atitor altora care contesta. Ramine ca ministerul sa verifice daca inspectorii nostri au gresit sau nu”, mai spune aceasta.Obiectiunile FADOS  la procesul verbal incheiat pe 29 ianuarie 1999 ar fi fost respinse „de fina doamnei director Dinca”. A fost respinsa si contestatia. A urmat plingerea de la Ministerul Finantelor care se afla deja in atentia I.G.A.I.N-ar strica, pentru o analiza atenta a celor declarate de patronul FADOS, sa se verifice si agoniseala functionarilor vizati si sa se inceapa, de exemplu, cu zvonurile privind vilele terminate sau in constructie ale directorului general Alexandru Vrabie, cu terenul de la „lac”, cu Mercedesul si cu toate bazaconiile „mostenite” in ultima vreme sau cumparate din salariul  de functionar cinstit. Verificarea ar trebui facuta pornind de la declaratia de avere depusa la instalare.Concluzii preliminare

„Nu se pot trage concluzii cita vreme controlul I.G.A.I. nu s-a incheiat”, afirma directorul Ana Dinca.

Fraudele fiscale descoperite deja de I.G.A.I. impun totusi citeva concluzii provizorii, tocmai pentru ca dupa o pauza de aproape doua luni verificarile au fost reluate. Pauza, perceputa de unii drept o incercare de musamalizare, a fost necesara insa pentru ca ministrul Remes sa inteleaga ca nu-i de gluma si sa accepte curatenia propusa de I.G.A.I., indiferent de „linia” partidului. Pentru a-l trezi pe ministru a fost nevoie sa vina, tocmai de la Alba, un tinar si incapatinat inspector numit Vasile Cabulea, care sta cu chirie intr-o garsoniera si „pescuieste” mafioti din Dimbovita. Ministrul Traian Remes a acceptat deja, zilele trecute, citeva propuneri ale I.G.A.I. concretizate oarecum in formula „mergeti, cu grija, pina la capat”. Cel putin asa rezulta din declaratiile directorului general al I.G.A.I., Emil Dinga, devenit peste noapte un fel de Eliot Ness al Finantelor. Enumeram citeva dintre propunerile lui Emil Dinga, din raportul privind concluziile preliminare ale verificarii legalitatii rambursarilor de TVA la D.G.F.P.C.F.S. Bucuresti: suspendarea din functii de conducere, pina la finalizarea controlului, a directorului general Alexandru Vrabie (Ilfov), a directoarei Ana Dinca (Ilfov) si a directoarei adj. Elena Gherman (Bucuresti); continuarea controlului si extinderea acestuia la D.G.F.P.C.F.S. Ilfov; interventia si colaborarea organelor de cercetare penala si de politie; abilitarea I.G.A.I. pentru verificarea directa a agentilor economici etc.Interventia politiei in „paradisul fiscal” din parohia lui Remes este necesara in primul rind pentru protectia membrilor echipelor de control, cit si a conducerii IG.A.I. care, indeosebi in perioada controlului, au primit telefoane de intimidare si amenintari extrem de dure. Presiunile facute in ultima vreme asupra acestora s-au inmultit, semn ca atit mafiotii din Finante, cit si clientii lor incep sa miriie concertat. Semn bun.

Dan Badea

Evenimentul Zilei din 27 Mai 1999