Artmark a scos la licitatie un Bacovia falsificat

Categorie: afaceri

(Text updatat in 12 iulie 2016, vezi final)

Casa de licitatii Artmark, condusa de HR Patapievici, vrea sa vanda un document fals in cadrul licitatiei ”Mari poeti romani” din 12 iulie 2016. Este vorba despre o fotografie ce poarta in partea de jos semnatura olografa ”G Bacovia – 1948” si care, conform expertilor licitatiei, l-ar reprezenta pe George Bacovia si ar fi datata 1948.

Fotografia de pe siteul artmark.ro

Fotografia de pe siteul artmark.ro

artmark bacovia 3

fragment din fotografia scoasa la licitatie de Artmark

fragment din fotografia scoasa la licitatie de Artmark

Fotografia garantata ”expertii lui Patavievici” se afla insa de ani buni pe internet, iar intamplarea face ca zilele acestea ea sa fie scoasa la licitatie si pe eBay, cu preturi de pana la 10 ori mai mici decat cele de la Artmark.

pagina 11 a catalogului ”Mari poeti romani”, realizat pentru licitatia Artmark din 12 iulie, orele 20.00

Pagina 11 a catalogului ”Mari poeti romani”, realizat pentru licitatia Artmark din 12 iulie, orele 20.00

Documentul, care este de fapt o carte postala din a doua jumatate a secolului al XIX-lea (posibil 1874),  a fost postat in urma cu sase ani si pe site-ul CPArama.com, alaturi de alte carti postale vechi din Franta, sub titlul ”Hautes- Pyrénées (Inaltii Pirinei), Type de la Montagne” (vezi AICI).

foto: www.cparama.com

foto: www.cparama.com

Pe eBay cartea postala se vinde de catre doi vanzatori privati, cu 8 sau 14 euro.

Primul vanzator (”gemantic”) este din Marseille, iar documentul scos de el la vanzare cu 8 euro este inclus in categoria cartilor postale (CPA – carte postale ancienne) cu titlul ”CPA PYRENNEES TYPE DE LA MONTAGNE”. Ca o coincidenta, termenul limita aici este tot 12 iulie, cu cateva ore mai devreme decat inceputul licitatiei Artmark (vezi AICI ) .

CPA PYRENNEES TYPE DE LA MONTAGNE (www.ebay.fr)

CPA PYRENNEES TYPE DE LA MONTAGNE (www.ebay.fr)

Al doilea vanzator (”greniers-saintongeais”) este din Autry le Châtel si vinde cartea postala inclusa in categoria Hautes-Pyrénées – 65 sub numele ”type des pyrénées – type de la montagne”. Documentul are pe el si insemne olografe, posibil numele colectionarului si data achizitiei (vezi AICI).

type des pyrénées - type de la montagne (www.ebay.fr)

Fotografia a mai fost postata si pe alte siteuri printre care este si ro.pinterest.co, intr-un album online de antichitati spaniole (España antiguedades) sub numele ”basque farmhouses -basque tolsa in 1874 – cattle at attelage basque” (vezi AICI ).

kalinina

Sigur, nu sunt expert in fotografie si nici in Bacovia. Nu trebuie sa fii insa expert ca sa intelegi ca taranul din imagine, descult, cu basca si sprijinit in ciomag, care apare pe carti postale tiparite in Franta si este recunoscut deja drept un muntean basc din Pirineii Inalti, nu are nicio legatura reala cu poetul George Bacovia. Exista o oarecare asemanare, la fata, cu poetul, dar atat, nici macar portul nu este unul traditional romanesc.

e8f79dc1cfd590ca3b09a9a12367ff4a-7332141-1000_1000

Cine-a garantat, pentru Armark, autenticitatea acestei fotografii asa incat ea sa fie trecuta in catalogul Casei de licitatii, nu ma mai intereseaza, pentru ca asta  e usor de aflat printr-un simplu telefon. Ca si falsul, dealtfel, usor de descoperit printr-o simpla cautare igienica pe google.

comparatii foto fals

Dincolo de falsul istoric pus in circulatie, este posibil ca aici sa fie vorba si despre o raspundere penala pentru ca avem de-a face cu un fals premeditat cata vreme din fotografia scoasa la vanzare de Artmark a fost decupata si inlaturata exact partea cu antetul, cea pe care a fost tiparit numele cartii postale.

Si daca expertii de la Armark nu sunt in stare sa stabileasca autenticitatea unei simple fotografii, cum pot stabili ei autenticitatea unei opere de arta? E o intrebare.

Dan Badea

UPDATE 12 IULIE 2016:

Artmark a scos falsa fotografie a lui George Bacovia  din catalogul licitatiei ”Mari poeti romani”, programata sa inceapa in seara aceasta, de la orele 20.00.

file-page11 NOU 1

Asa arata astazi catalogul licitatiei. La pozitia 182, unde era fotografia asa-zisului Bacovia, scrie acum ”Lot retras”

Felicitari ”expertilor” vigilenti ai lui Patapievici! Mai bine mai tarziu, decat deloc.