Sesizare către DIICOT (procuror Cătălin PURCĂRIN) și DNA: Șantaj, taxă de protecție de 50.000 de euro și hărțuire prin presă la Curentul familiei Iacob

Categorie: BlogrollEXPORTinvestigJustitieManipulare prin presaPresa

Mihai Iacob, patronul din umbră al cotidianului Curentul, l-a șantajat și hărțuit prin presă pe omul de afaceri vasluian Emil Savin, patronul societății Transmir SRL Murgeni. Motivul a fost ca omul de afaceri a refuzat să-i plătească santajistului taxa de protecție fixată la 50.000 de euro anual si prezentată oficial sub forma unui contract de publicitate în ziarul Curentul, încheiat cu firma de familie, Emisfere SRL, patronată de soția lui, Mirela Iacob, cea care deține și firma ce editează ziarul Curentul, Dramiral Media Group SRL.

contract00121

Cazul Transmir este un caz particular din marea activitate infracțională derulată ani de-a rândul de Mihai Iacob, un individ care-și bate joc de autoritățile statului și transformă jurnaliștii în sclavi, în instrumente extrem de utile în operațiunile lui de șantaj, răzbunare, influențare a justiției, manipulare a opiniei publice și estorcare de fonduri de la diverși oameni de afaceri cocoșați de taxe, impozite și controale din partea organelor fiscale.
 
Așadar, un om de afaceri vasluian, care câștigase, conform unui prim punctaj, o licitație în valoare de 10 milioane de euro pentru asfaltarea străzilor din orașul de baștină al lui Mihai Iacob, Negrești-Vaslui, a fost somat de patronul Curentul să se retragă din afacere, în favoarea firmei Viarom Construct, amenințându-l că altfel îi va trimite pe cap organele de control ale statului (Garda Financiară DLAF etc etc). Asta era în anul 2011.
 
Omul n-a înțeles, la început, cu cine are de-a face, șantajistul Iacob fiind „reprezentantul” PDL pe Moldova (cel  puțin așa se lăuda în zonă) bun amic de șpriț cu Băsescu – zicea el – și prieten bun cu Vasile Blaga. Conform surselor din Vaslui, lucrarea fusese câștigată inițial de Transmir, care a ofertat cu 2 miliarde mai puțin, obținând cel mai bun punctaj (95 puncte), comparativ cu Viarom Construct care obținuse 86 puncte, dar comisia de licitație nu i-a dat-o acelei firme.
 
Cum licitația a intrat în atenția procurorilor, aceștia au cerut Consiliului de Contestare a Licitațiilor să facă verificarea, motiv pentru care pentru care comisia de atribuire a lucrărilor a fost sancționată cu 20.000 lei.
 
Atunci a apărut Mihai Iacob, protectorul firmei Viarom Construct București, care ”i-a spus patronului Transmir că dacă nu se retrage îl extermină, îi trimite toate organele de control pe cap. I-a trimis astfel Garda Financiară care l-a cam speriat și omul s-a retras”.
 
Surse avizate spun că lui Iacob i-ar reveni din toată afacerea de la  Negrești, preluată de Viarom Construct, jumătate din banii alocați, adică aproximativ 5 milioane de euro. Asta deoarece lucrările la care s-a angajat firma Viarom Construct, au mai fost făcute de cel puțin 8 ori de firmele ex-primarului Ioan Cosma, un alt infractor (are deja o condamnare definitiva) local manevrat de Mihai Iacob. Cazul însă este pe punctul de a fi mușamalizat de DNA București, unde se pare că a dispărut dosarul 52/D/P/2010 care, la presiunile mediatice ale lui Mihai Iacob, i-a fost luat procurorului Constantin Bulgaru și trimis la DIICOT Iași de unde i s-a pierdut, aparent, urma.
 
Ulterior, Mihai Iacob a pus-o pe nevastă-sa, Mirela Iacob, să completeze un contract de publicitate între SC EMISFERE SRL (firma prin care se aduce publicitatea în Curentul) și SC Transmir SRL Murgeni (pe care o șantajase deja) în valoare de 50.000 de euro ”la care se adaugă TVA” – conform documentului.
 
MIHAI IACOB, zis HYMALAYA, zis PETROLISTUL, zis VIERMELE (răspunde și la numele de PISI) (fragment foto: Facebook, pagina finului său Mihai Belu)

Șantajistul MIHAI IACOB, zis HYMALAYA, zis PETROLISTUL, zis VIERMELE (răspunde și la numele de PISI)
(fragment foto: Facebook, pagina finului său Mihai Belu)

 
Patronul Transmir Murgeni, Emil Savin

Patronul Transmir Murgeni, Emil Savin

Cu documentul în mapă, Mihai Iacob l-a contactat pe patronul Transmir Murgeni, l-a invitat intr-un local și i-a spus că dacă semnează contractul de publicitate va fi ocolit de toate controalele care ar putea veni din partea autorităților statului. 

Savin a crezut inițial ”că e vorba de 10-20 milioane de lei” și s-a dus la întâlnirea cu Mihai Iacob. Când a văzut suma trecută pe contract, 50.000 de euro, s-a speriat.
 
Când am văzut despre ce este vorba m-am speriat și am zis că nu-mi trebuie, nu fac, pentru că n-am pentru ce! Păi eu n-am avut banii ăștia, că dacă aș avea banii aștia, mîine m-aș însura!” – spune Savin.
 
Iacob i-a lăsat totuși contractul, semnat și ștampilat de Mirela Iacob, gândindu-se că poate se va răzgândi și va plăti taxa de protecție, așa cum probabil au făcut-o și alții. Numai că Emil Savin nu s-a răzgândit.
 
Iată documentul semnat de Mirela Iacob, soția și paravanul șantajistului, document care nu poate fi protejat de nicio lege a secretului câtă vreme servește interesului public și, să sperăm, organelor judiciare.
Contract de publicitate pregătit pentru TRANSMIR (pag.1)

Contract de publicitate pregătit pentru TRANSMIR (pag.1)

Contract de publicitate pregătit pentru TRANSMIR (pag 2)

Contract de publicitate pregătit pentru TRANSMIR (pag 2)

TARIFE DE PUBLICITATE PRACTICATE DE ”JUCĂRIA” FAMILIEI IACOB

TARIFE DE PUBLICITATE PRACTICATE DE ”JUCĂRIA” FAMILIEI IACOB

 
Ulterior, patronul Transmir nu numai că nu a semnat contractul pe care i l-a pus în față Mihai Iacob, dar s-a prezentat la o licitație în Bârlad, care a avut loc pe 14 februarie 2012 și pe care a avut neobrăzarea s-o câștige, în consorțiu cu o altă firmă, Urbanproiect.
 
Asta l-a înnebunit pe Mihai Iacob (zis Himalaya, zis Viermele, zis PISI, zis șeful PDL al Moldovei), acest ”Ștefan cel Mare” cârn, călare pe un Mercedes ultimul răcnet si avand in cingatoarea de la brau ziarul Curentul, pe post de paloș. O caricatură de om protejat de Vasile Blaga și alți șmecheri din PDL, papușarul senatorului de aceeași teapă cu el, Dan Marian.
 
Prin urmare, Iacob i-a dat ordin celei mai fidele dintre slugile lui, Iulia Nueleanu, redactorul șef, să declanșeze o campanie de presă pentru blocarea lucrărilor în Bârlad. 
 
Mai întîi, pe 29 februarie 2012, a apărut atacul de presă numit ”Evaziune fiscală prin fabrica de facturi Grajduri
 
grajduri
 
Firmele Transmir SRL Murgeni și Viacons Rutier Huși sunt acuzate că ar fi cumpărat și folosit facturi și chitanțe în alb (false) de la un țigan din localitatea Grajduri, județul Iași, Nicușor Mihai Stănescu.
 
Controalele ulterioare ale Gărzii Financiare, zice ziarul lui Iacob, ar fi constatat aceste fapte, dar procurorul Constantin Bulgaru ar fi mușamalizat totul printr-un NUP dat întregului dosar constituit cu acea ocazie. ”În județul Vaslui aceste afaceri se află și ele sub protecție înaltă, oferită de procurorul DIICOT Constantin Bulgaru cel care, potrivit surselor noastre a dat NUP pe dosarul facturilor fictive găsite la Transmir Murgeni,  și de șeful Fiscului vasluian, Mihăiță Panțîru” – scria Iulia Nueleanu, redactor șef la Curentul lui Mihai Iacob.
Iulia Nueleanu, redactor sef Curentul,

Iulia Nueleanu, redactor sef Curentul, executantul conștient al șantajului de presă

Mirela Iacob

Mirela Iacob

Sub titlul ”Transmir Murgeni s-a specializat în fraude”, Nueleanu avea să mai acuze firma Transmir Murgeni și de alte rele, cum ar fi plata muncitorilor la negru sau asocierea in afaceri cu cumătrul unui deputat (culmea!) PDL dovedind că se caută cu orice preț nod în papură pentru firmele vizate de Himalaya, zis Viermele, zis PISI – de către nevastă-sa (foto stânga, sursa foto: www.facebook.com/raluca.ciausoiu/photos_stream) – adică Mihai Iacob.

Atacul șantajistului Mihai Iacob avea, cum spuneam, o motivație destul de serioasă. Prima dintre firme, Transmir Murgeni, tocmai câștigase, cu cinci zile înainte (24 februarie 2012!) acea licitație importantă din Bârlad, stricând afacerea patronului de la Curentul, iar ce-a de-a doua câștigase o licitație la Huși pentru reabilitarea străzilor din oraș, într-un  proiect de 8 milioane de euro. Patronul de la Curentul fierbea de ciudă că firmele protejate de el fuseseră înlăturate de Transmir și Viacons care, culmea tupeului, refuzau să-i achite taxa de protecție pe care o instituise în Moldova și care se ridica la 50.000 de euro. Bașca ”parandărătul” care i-ar fi revenit dacă firmele lui ar fi câștigat licitațiile.
Reținem deci că acest atac mizerabil de presă a fost dat pe 29 februarie 2012.
 
(La acea dată, deși eu, ca redactor șef adjunct, eram cel care trimitea tot felul de adrese pe la Durdureanu, de la Fiscul ieșean, sau pe la Vamă, habar n-aveam ce urmărea Iacob, pentru că stilul lui era de a compartimenta munca după modelul serviciilor secrete, pe orizontală. Adică fiecare dintre noi, eu și Iulia Nueleanu, făcea o anumită parte din lucrare, fără să mi se explice de ce trebuia sa trimit o adresă care conținea un anumit mesaj la o anumită instituție. Târziu aveam să înțeleg că prin noi, ziariștii, el obținea informațiile de care avea nevoie de la instituțiile statului obligate să răspundă ziariștilor, numai că informațiile astfel obținute erau apoi folosite în scop infracțional. Cel puțin asta este părerea mea, numai că atunci, făceam ce mi se cerea pentru că mi se spunea că informațiile adunate vor face obiectul unui material de presă ulterior, iar după ce vom afla răspunsuri de la diversele instituții vom discuta despre subiectul în sine).

Două luni mai târziu, mărunțelul Iacob, zis PISI, altfel nervos tare, declanșează o nouă șarjă de artilerie asupra firmei Transmir prin intermediul aceleiași slugi credincioase, verificată în ultimul deceniu, Iulia Nueleanu. Nu mi-a dat mie subiectul pentru că eu întotdeauna puneam întrebări și Iacob nu de întrebări avea nevoie ci de supunere totală.

Ca această campanie mediatică să reușească el avea nevoie însă de un aliat din sistem, adică de Răzvan Murgeanu, cel aflat exact acolo unde era sediul finanțării cu fonduri europene. Așa se face că aproape orice articol era însoțit de un răspuns de la MDRT, ”moșia” lui Murgeanu.

Pe 2 aprilie 2012 Iulia Nueleanu scrie, așadar, articolul-delațiune ”Fraudă de milioane de euro din fonduri europene la Primăria Bârlad”. Tolănit pe trei pagini de ziar, pag. 2-3 și aproape jumătate din prima pagină (”atac de ziar”), articolul este un atac infect, mizerabil și mincinos la adresa primarului din Bârlad, Constantin Constantinescu, acuzat că ar fi trucat o licitație fraudând fonduri europene de aproximativ 16 milioane de euro.

frauda 2

O acuzație extrem de gravă pe care n-o faci decât dacă ai măcar cîteva elemente concrete s-o susțină. Nueleanu n-avea însă nimic. Probe: zero. Doar speculații și căutări pe Google sau pe Recom făcute în redacția Curentul. Ceea ce avea însă Curentul era, cum spuneam mai sus, la MDRT și se numea Murgeanu. Răzvan Murgeanu, un individ care lucra mână în mână cu Mihai Iacob și care avea în responsabilitate exact Programul Operațional Regional prin care era finanțată lucrarea din Bîrlad.

CV Murgeanu

CV Răzvan Murgeanu – locotenentul inculpatului Mihai Iacob, plasat de mafia PDL a lui Blaga la borcanul cu miere (fondurile europene) – POR MDRL. Avea să candideze în ”bârlogul” lui Mihai Iacob (Negrești-Vaslui) și să obțină mai puține voturi decât un consilier local!

Sigur, Iacob o băga în față pe Elena Udrea, ministrul, deși tartorul de aici era secretarul de stat Murgeanu. ”La începutul anului 2011, mai exact pe 4 ianuarie, ministrul dezvoltării regionale, Elena Udrea, și primarul Constantinescu Constantin semnau în aplauzele asistenței contractul „Străzi: Deal II, Țuguiata II, Bariera Puiești, Complex Școlar, Trestiana, extindere Cartier Complex Școlar”, finanțat prin Programul Operațional Regional” – scrie Curentul în același material. Nu reiau aici acuzațiile aberante aduse proiectului și licitației. Cert este că în urma acestui material, Murgeanu ia la cunoștință ”oficial” de acuzațiile aduse și se simte ”obligat” să suspende atribuirea lucrării către firmele cîștigătoare pentru a verifica dacă acuzațiile sunt adevărate.

02-atac primar barlad friptu

 

Fiind mână în mână cu Iacob, el știa că acuzațiile sunt mincinoase și fără fundament, dar l-a pus pe Friptu, un securist pripășit ca director în MDRT cum scria Curentul prin 2010 (fost locotenent major la Securitatea Municipiului București), să semneze adresa către primarul municipiului Bârlad, pe care-l anunța că ”urmare a articolelor din mass media (Curentul adică – nota mea) MDRT s-a autosesizat cu privire la existența unei suspiciuni de fraudă…a sesizat Departamentul pentru Lupta Antifraudă și Agenția Națională de Integritate…(și) a decis suspendarea executării contractului până la finalizarea verificărilor efectuate de către instituțiile abilitate”.

 
Fragment din adresa subalternilor lui Murgeanu către Primarul Bârladului, care era anunțat de suspendarea lucrărilor pe motiv de denunț în Curentul

Fragment din adresa subalternilor lui Murgeanu către Primarul Bârladului, care era anunțat de suspendarea lucrărilor pe motiv de denunț în Curentul

 
Ziarul a fost anunțat de ministerul lui Murgeanu chiar în aceeași zi că s-a ținut cont de sesizarea sa și că a fost asmuțit DLAF-ul pe bărlădeni.
 
Sigur, gazetuța lui Mihai Iacob a tipărit la greu manifeste anti-Bârlad, escrocul fiind convins că va băga groaza în răzeșii antrenați pe Dealul Cimitirului de la marginea orașului. Iacob a continuat adică afurisenia din gazetă.

Astfel, pe 3 aprilie, campania a continuat cu o altă mizerie semnată tot de Iulia Nueleanu, intitulată ”Lăcomia primarului îi lasă pe locuitorii Bârladului cu străzile desfundate” (probabil că a vrut să spună ”înfundate”, că invers ar fi de bine)

lacomia primarului

Două zile mai târziu, Nueleanca revine cu un nou material (Locuitorii Bârladului – mințiți și dezinformați), îngrijorată că primarul Bârladului nu ținea cont de decizia slugilor lui Murgeanu.

 locuitorii barladului mintiti

Numai că, pe 12 decembrie 2012, după ce nu numai că PDL-ul dispăruse de pe scena politică, iar ”spatele” lui Himalaya abia mai putea îngăima o frază coerentă, dar însuși Murgeanu care candidase în ”satul” lui Iacob (Negrești – Vaslui) nu obținuse nici măcar 1800 de voturi, MDRT anunță oficial rezultatul controlului DLAF început 7 luni mai devreme: SUSPICIUNILE NU SE CONFIRMĂ!
 
DSC02046
 
DSC02047

Astfel, printr-o adresă trimisă șefului ADR Nord Est de către Direcția Generală Autoritatea de Management – Programul Operațional Regional (AMPOR), reprezentanții guvernului anunță că ”în urma controlului DLAF” ”suspiciunea de fraudă referitoare la proiectul finanțare „STRAZI: DEAL II, TUGUIATA II, BARIERA PUIESTI, COMPLEX SCOLAR, TRESTIANA, EXTINDERE CARTIER COMPLEX SCOLAR“  nu a fost confirmată”! Câteva zile mai târziu, a fost anunțat și primarul Bârladului cu aceeași veste.

Acesta a convocat apoi o conferință de presă și a anunțat că hărțuirea la care au fost supuși bârlădenii de fițuica mizerabilă a Viermelui Mihai Iacob a luat sfârșit. Un cârnățar de la București, provenit tot din zona Moldovei, ascuns în spatele lat al lui Vasile Blaga, amicul lui și aflat la braț cu Răzvan Murgeanu, reușise să întârzie așadar o lucrare de care aproape 50.000 de mii de oameni au fost privați aproape nouă luni de zile.
 
Fragment din adresa ADR Nord Est către Primarul Constantinescu

Fragment din adresa ADR Nord Est către Primarul Constantinescu

Ei bine, dacă nici materialul acesta nu descrie o infracțiune extrem de gravă, atunci degeaba a fost inventat Codul Penal. 
 
Iată declarația primarului Constantin Constantinescu reprodusă de ziarul Vremea Nouă din 20 decembrie 2012, într-un articol semnat de Cezara Mironica:
 
„A fost clar o comandã politicã, o fãcãturã, autorii fiind ziarul <<Curentul>> condus de domnul Iacob, cãruia i se spune <<Himalaya>>, domnul Dan Marian, actualul senator PDL, domnul ex-senator Vasile Pintilie, din PDL, si prietenul sãu din facultate, fostul sãu coleg, directorul de la Ministerul Dezvoltãrii, Gabriel Friptu. Ei m-au amenintat pe mine cã, dacã din punct de vedere politic nu le satisfac cerintele, acelea de a trece în barca lor si de a candida pentru ei, asa cum s-a întâmplat în cazul Ciupilan de la Husi, aceste lucrãri din Cartierul Deal II nu se vor mai face si cã au ei toate posibilitãtile de a face acest lucru. Astfel, pe 2 aprilie au publicat o prostie, pe vreo zece pagini, articol scris de Iulia Nueleanu. În urma acestuia, s-au oprit finantãrile la acest proiect si ca atare timp de nouã luni lucrãrile au fost întârziate! Ne vom face timp acum, de sãrbãtorile de iarnã sã facem, împreunã cu oameni de specialitate, o plângere penalã împotriva ziarului <<Curentul>>, a Iuliei Nueleanu, autoarea articolului, a lui Mihai Iacob si a tuturor celor care au fãcut o asemenea ticãlosie, care a adus grave prejudicii bârlãdenilor si mie un prejudiciu foarte mare de imagine. Ca o parantezã, din primãvarã vom continua lucrãrile la acest proiect, pentru cã le ajunge oamenilor cât au suferit de pe urma acestor nemernicii fãcute de un patron de presã la comanda unui politician fãrã scrupule, ca Dan Marian. Vor merge de mânutã la judecatã, vor da seamã pentru acest lucru!”, a spus primarul Constantin Constantinescu.
 
Atacul delatorului mincinos din Negrești, Mihai Iacob, fusese așadar respins, dar daunele aduse bârlădenilor, precum și firmelor implicate, n-au fost încă evaluate de nimeni.
 
Presa, transformată de Iacob într-o afacere de șantaj, nu este așadar, în realitate, decât o activitate infracțională asupra căreia ar trebui să se autosesizeze organele specializate ale statului.
Prăvălia lui Iacob se poate prăbuși sub imensa greutate a șantajului, dacă oamenii de afaceri hărțuiți de acest impostor vor face corp comun și vor sesiza organele de urmărire penală.
Și ar mai fi ceva la fel de important  care ar putea spune multe despre corupția de la nivelul DIICOT Vaslui și DIICOT Iași, un subiect asupra căruia voi reveni.
Așadar,
Cine poate spune
1. unde este dosarul 52/D/P/2010 trimis de la DIICOT Vaslui la DIICOT Iași,
2. de ce a fost conexat cu dosarul 60/D/P/2010 de la DNA Iași și
3. de ce acestea au fost, ulterior, conexate cu dosarul ce-l privește pe Răzvan Murgeanu, parte disjunsă din dosarul central și trimisă la DNA București?
 
Informații ajutătoare, ca la milițieni: Mihai Iacob împreună cu Răzvan Murgeanu au făcut să dispară, în urma unei campanii mediatice,  dosarul nr. 52/D/P/2010 care era aproape finalizat de procurorul DIICOT (Vaslui) Constantin Bulgaru. Dosarul se referea la infracțiunile economice făcute de primarul Ioan Cozma (evaziune fiscală, spălare de bani, abuz în serviciu etc), pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale, iar apoi, pentru că primarul a comis și alte fapte, extinderea urmăririi penale.  Când dosarul era spre final a intervenit Mihai Iacob prin campania de presă din Curentul, iar superiorii lui Bulgaru ”au pus botul” și i-au luat dosarul, l-au trimis la DIICOT Iași unde nimeni nu a mișcat un deget vreme de aproape un an de zile.
Ulterior dosarul a fost conexat cu un altul aflat la DNA Iași (nr.60/D/P/2010), dosar ce viza fraudarea de către primarul Ioan Cozma a fondurilor europene încasate pentru construcția unei gropi ecologice de gunoi pentru orașul Negrești, afacere care a fost declinată anterior de același procuror Bulgaru către DNA Iași, deoarece nu era de competența DIICOT.
La fel, partea ce viza fraudarea unor fonduri europene și determinarea guvernului Boc, prin intermediul lui Murgeanu și Traian Igaș, via Mihai Iacob, de a completa de la fondul de rezervă bugetară la dispoziția primului ministru gaura de aproape 700.000 de euro făcută de primarul Ioan Cozma, a fost disjunsă din dosarul central și trimisă la DNA București. Ei bine, se pare că toate aceste cauze au ajuns la DNA București, unde sunt mușamalizate.
 
Dan Badea