DAN Ș-O VA LUA: Printr-o metodă preluată din economia subterană și aplicată în afacerea Roșia Montană, ministrul Dan Șova păgubește bugetul de stat, îmbogățind PSD și propria familie

Categorie: BlogrollEXPORTinvestigJustitieSecuritate nationala

Pe 26 aprilie 2013, valoarea unei acțiuni a companiei Gabriel Resources Ltd (acționarul majoritar al firmei Roșia Montana Gold Corporation) listată pe bursa canadiană a crescut brusc cu 29,32% (!), o creștere istorică după ce, în urmă cu aproape două săptămâni, pe 15 aprilie, scăzuse dramatic, cam cu același ordin de mărime.

Crestere actiuni Gabriel Resources Ltd la bursa canadiana, cu 29,32%, pe 26 aprilie 2013, după ce Șova a publicat pe site-ul Guvernului afacerea pusă la cale prin ”divizarea” MINVEST - stilul ”smuls”

Crestere actiuni Gabriel Resources Ltd la bursa canadiana, cu 29,32%, pe 26 aprilie 2013, după ce Șova a publicat pe site-ul Guvernului afacerea pusă la cale prin ”divizarea” MINVEST – stilul ”smuls”

Dacă scăderea anterioară avea o explicație firească (prețul aurului la nivel mondial scăzând în aceeași zi cu 7,7%, din cauza temerilor conform cărora Ciprul, pentru a obține fondurile externe necesare restructurării băncilor, ar vinde excesul de aur din rezerva națională, iar în presă au apărut date sub așteptări privind economia Chinei), creșterea acțiunilor Gabriel Resources, care se joacă pe bursă de ani întregi în speranța că va începe exploatarea otrăvită cu cianuri a aurului de la Roșia Montana, consemnată 11 zile mai târziu, părea de neînțeles!

 Scadere, pe bursa canadiana, a valoarii actiunilor Gabriel Resources ltd, cu 29,44% , pe 15 aprilie 2013

Scadere, pe bursa canadiana, a valoarii actiunilor Gabriel Resources ltd, cu 29,44% , pe 15 aprilie 2013

În realitate însă operațiunea de pe bursa canadiană are o explicație cât se poate de simplă, pe atât de păguboasă pentru bugetul de stat și chiar pentru România: pe 26 aprilie 2013, pe site-ul Guvernului României a apărut o știre din care rezultă, implicit, faptul că proiectul Roșia Montana este sigur, exploatarea aurului din Apuseni fiind o prioritate fundamentală pentru noul guvern.

Concret, la acea dată s-a făcut publică informația privind emiterea în regim de urgență a unei Hotărâri de Guvern prin care, forțându-se en-gros legislația în vigoare (inclusiv Legea 31/1990), s-a decis reorganizarea prin divizare a companiei MINVEST Deva, acționar minoritar (controlat exclusiv de statul român prin Ministerul Economiei), în societatea Roșia Montană Gold Corporation SA.

Hotărârea privind reorganizarea MINVEST, publicată pe site-ul Guvernului României pe 26 aprilie

Hotărârea privind reorganizarea MINVEST, publicată pe site-ul Guvernului României pe 26 aprilie

”Reorganizarea” a fost făcută modelul preluat din economia subterană, îndeosebi de la cetățenii arabi care cumpărau firme cu datorii la stat, le transformau în două societăți dintre care una prelua exclusiv datoriile (pasivul) și urma să fie executată de fisc, fiind golită de active, iar pe cealaltă, al cărei nume era schimbat, erau trecute activele firmei îndatorate. Această metodă a fost aplicată mai bine de un deceniu, pînă la apariția celebrului Kiss Laszlo Gyorgy, clujeanul care, pînă a fost prins de autorități (vezi aici semnalul de alarmă, cu privire la acest escroc, tras de mine în urmă cu șase ani) o folosea la un nivel supersofisticat – chipurile – utilizând firme offshore.

Metoda primitivă de reorganizare, folosită dealtfel în mod curent în cazuri de insolvență, îl are ca autor și beneficiar pe Dan Șova, afacerea fiind însă extrem de dubioasă și aflată la limita legalității sau a ilegalității, depinde de partea din care o privești.

”Reorganizarea” imaginată și fundamentată printr-o Notă de către Dan Șova, presupune divizarea Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului “MINVEST” S.A. Deva, acționar cu 19,3142% în societatea Roșia Montană Gold Corporation SA (RMGC), în două societăți: una care să preia exclusiv acțiunile deținute de Minvest la RMGC, cu toate terenurile și clădirile folosite la majorările succesive de capital făcute de-a lungul timpului (pe care a numit-o deja „Minvest Rosia Montana” – S.A) , iar cealaltă, cea veche,  MINVEST, să rămână cu datoriile ce depășesc cu mult capitalul social al întregii companii.

În plus, același lup hămesit din PSD, Dan-Coman  Șova, solicită și trecerea noii companii înzestrate exclusiv cu activele amintite, apărute în urma reorganizării, din subordinea Ministerului Economiei în subordinea Departamentului creat special pentru el, anume Departamentul Marilor Tunuri pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine.

Iată Nota de Fundamentare a afacerii familiei Șova, pentru că, după cum vom vedea, în afacere este direct implicată și mama ministrului delegat cu afacerea Roșia Montană, Ana Diculescu-Șova, adică

o incompatibilitate mai clară chiar și decât plagiatul lui Ponta.

Nota de fundamentare a lui Dan Șova pentru reorganizarea MINVEST Deva - pag 1

Nota de fundamentare a lui Dan Șova pentru reorganizarea MINVEST Deva – pag 1

Nota de fundamentare a lui Dan Șova pentru reorganizarea MINVEST Deva - pag 2Nota de fundamentare a lui Dan Șova pentru reorganizarea MINVEST Deva - pag 3

Nota de fundamentare a lui Dan Șova pentru reorganizarea MINVEST Deva - pag 4

Nota de fundamentare a lui Dan Șova pentru reorganizarea MINVEST Deva - pag 5

Nota de fundamentare a lui Dan Șova pentru reorganizarea MINVEST Deva - pag 6

Nota de fundamentare, apărută pe 26 aprilie  a fost însoțită imediat de Hotărârea de Guvern adiacentă, semnată la foc automat câteva zile mai târziu, pe 30 aprile 2013. Desigur, în aceeași zi (30 aprilie), acțiunile Gabriel Resources ltd pe bursa canadiană au crescut brusc cu încă 7,06% (!)

Acșiunile Gabriel Resources cresc cu 7,06%, pe 30 aprilie a.c., în ziua în care  Hotărârea lui Șova este aprobată de Guvern

Acțiunile Gabriel Resources cresc cu 7,06%, pe 30 aprilie a.c., în ziua în care Hotărârea lui Șova este aprobată de Guvern

Iată, mai întâi, Hotărârea imaginată de fiul mamei sale, ministrul delegat Dan Coman Șova, publicată fără jenă pe site-ul Guvernului României. Al guvernului Ponta, desigur.

Hotărâre

privind reorganizarea prin divizare partiala a Companiei Nationale a Cuprului, Aurului si Fierului „Minvest” — S.A. Deva

 În temeiul art. 108 din Constitutia României, republicata, Guvernul României adopta prezenta hotarâre.

Art. 1

(1) Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului „Minvest” — S.A. Deva se reorganizeaza prin divizare partiala, în

Hotărârea de reorganizare prin ”divizare” a societății MINVEST Deva SA, în stilul ”smuls” împrumutat de la ”halterofilii” din economia subterană

Hotărârea de reorganizare prin ”divizare” a societății MINVEST Deva SA, în stilul ”smuls” împrumutat de la ”halterofilii” din economia subterană

scopul separarii activitatii de gestionare a pachetului minoritar de actiuni detinut de companie la societatea comerciala ”Rosia Montana Gold Corporation” S.A. de restul activitatilor companiei, precum si în scopul transferului corespunzator al patrimoniului aferent acestei activitati, respectiv a pachetului de actiuni detinut de companie la societatea comerciala ”Rosia Montana Gold Corporation” S.A. si a pasivelor rezultate din împrumuturile contractate de catre companie în scopul participarii la majorarile de capital ale societatii comerciale ”Rosia Montana Gold Corporation” S.A..

(2) În acest scop se înfiinteaza societatea comerciala „Minvest Rosia Montana” – S.A., persoana juridica româna având ca obiect principal de activitate ”activitati de servicii anexe pentru extractia mineralelor” (cod CAEN 0990), si care îsi desfasoara activitatea potrivit Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si a statutului propriu.

(3) Ministerul Economiei, în calitate de actionar unic al Companiei Nationale a Cuprului, Aurului si Fierului „Minvest” — S.A. Deva, dobândeste si calitatea de actionar unic al societatii comerciale nou- înfiintate, ca efect al divizarii partiale în modalitatea desprinderii de patrimoniu în interesul actionarilor.

(4) Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului „Minvest” — S.A. Deva pastreaza integral personalul, obiectul de activitate existent si îsi continua activitatea, tinând cont de modificarile rezultate ca urmare a reorganizarii prin divizare partiala.

 Art. 2

(1) În termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotarâri, Consiliul de Administratie al Companiei Nationale a Cuprului, Aurului si Fierului „Minvest” — S.A. Deva va întocmi si publica pe pagina de internet a Companiei Nationale a Cuprului, Aurului si Fierului „Minvest” — S.A. Deva proiectul de divizare partiala în interesul actionarilor a Companiei Nationale a Cuprului, Aurului si Fierului „Minvest” — S.A. Deva.

(2) În termen de 30 de zile de la data publicarii pe pagina de internet a companiei a proiectului de divizare, se convoaca adunarea generala extraordinara a actionarilor Companiei Nationale a Cuprului, Aurului si Fierului „Minvest” — S.A. Deva în scopul aprobarii:

a) reorganizarii companiei prin divizare partiala si înfiintarea noii societati comerciale,

b) proiectului de divizare partiala în interesul actionarilor,

c) proiectului de statut al noii societati comerciale,

d) oricaror alte masuri si operatiuni necesare ca urmare a reorganizarii companiei.

(3) În cadrul reorganizarii prin divizare partiala a Companiei Nationale a Cuprului, Aurului si Fierului „Minvest” — S.A. Deva nu este necesara:

a) întocmirea raportului prevazut de alin. (1) al articolului 2432 din Legea nr. 31/1990 privind societa.ile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,

b) comunicarea informatiilor prevazute la alin. (4) al articolului 2432 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,

c) examinarea proiectului de divizare si întocmirea raportului prevazut la alin. (1) al articolului 2433 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,

d) întocmirea situatiilor financiare prevazute la alin. (1) lit. d) al articolului 244 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

(4) Reprezentantii statului român în adunarea generala a actionarilor a Companiei Nationale a Cuprului, Aurului si Fierului „Minvest” — S.A. Deva sunt mandatati sa aprobe, potrivit prevederilor art. 113 lit. h) din Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, în cadrul adunarii generale extraordinare:

a) reorganizarea companiei prin divizare partiala si înfiin.area noii societati comerciale,

b) planul de divizare partiala în interesul actionarilor,

c) statutul noii societati comerciale,

d) orice alte masuri si operatiuni necesare ca urmare a reorganizarii companiei.

(5) Hotarârea adunarii generale va fi depusa potrivit art. 131 alin. (4) din Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, în termen de 15 zile, la oficiul registrului comertului spre a fi mentionata în registru si publicata în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.

(6) Preluarea de catre societatea comerciala „Minvest Rosia Montana” – S.A. de la Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului „Minvest” — S.A. Deva a partii din patrimoniul acesteia, în conformitate cu prevederile planului de divizare partiala, se va face pe baza de protocol de predare – primire, în termen de 10 zile de la data înmatricularii societatii în registrul comertului.

 Art. 3

(1) În termen de 3 zile de la înmatricularea în registrul comertului, conform prevederilor art. 36 alin. (1) din Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare a societatii comerciale „Minvest Rosia Montana” – S.A., se transfera, pe baza de protocol de predare-preluare, pachetul integral de actiuni al societatii din administrarea Ministerului Economiei în administrarea Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investi.ii Straine.

(2) Începând cu data transferului prevazut la alin. (1), Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine este împuternicit, în numele statului, sa exercite toate drepturile si sa îsi asume toate obligatiile care decurg din calitatea de actionar la societatea comerciala „Minvest Rosia Montana” S.A., în conditiile legii.

Art. 4

Bugetul de venituri si cheltuieli al societatii comerciale „Minvest Rosia Montana” – S.A. se aproba prin hotarâre a Guvernului.

Un minunat cadou de Paște făcut de Dan Șova mamei sale Ana Diculescu Șova, Partener Senior al firmei de avocatură ”Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen” (NNDKP) ,  care apără exact societatatea Roșia Montană Gold Corporation (!).

Mama lui Dan Șova coordonează echipa de Litigii a NNDKP, societate pe a cărei pagină de internet se specifică în mod clar

asistența juridică acordată companiei Roșia Montană Gold Corporation în toate litigiile cu privire la una din cele mai contestate investiții realizate în vederea dezvoltării unui proiect de exploatare auriferă pe teritoriul României”.

Altfel spus, fiul Dan Șova va conduce firma românească ”de miliarde” cum spune el în Nota de fundamentare, iar mămica Ana Diculescu-Șova, va apăra firma cealaltă, majoritară, aflată încă pe o poziție de conflict cu instituții românești care încă n-au fost convinse că metoda cu cianuri folosită la extracția aurului de firma fostului aventurier Frank Timiș este în acord cu normele de mediu europene.

Ana Diculescu-Șova - apărătorul companiei Roșia Montana Gold Corporation - mămica fiului ei Dan Coman-Șova, cel care apără interesele statului român în afacerea apărată de...mămica lui.

Ana Diculescu-Șova – apărătorul companiei Roșia Montana Gold Corporation – mămica fiului ei Dan Coman-Șova, cel care apără interesele statului român în afacerea apărată de…mămica lui.

Combinația găsită este, într-adevăr, de miliarde, numai că ele, miliardele, s-ar putea să nu intre întregi în buzunarele statului român câtă vreme, deocamdată, bugetul de stat rămâne doar cu gaura (datoriile) lăsată, prin ”divizare”, de Dan Șova în cârdășie cu Daniel Chițoiu și Varujan Vosganian, semnatarii Notei de Fundamentare.

Aceasta deoarece firma Minvest Deva este, practic, în insolvență, dacă ne-am lua după declarația vicepreședintelui Consiliului Județean Alba, Florin Roman, făcută la începutul acestui an.

Atrag atenția Ministerului Economiei că acționarul minoritar în cadrul SC “Roșia Montană Gold Corporation”, ce deține licența de exploatare a zăcămintelor de aur și argint de la Roșia Montană, este în procedură de insolvențăa declarat Roman pe 28 ianuarie.

O privire aruncată pe site-ul ANAF arată o situație extrem de gravă în care se află MINVEST Deva, ”gaura” pe care Șova a lăsat-o deja, prin HG-ul aprobat, în buzunarul contribuabilului român, este de 70,5 milioane lei, dacă socotim doar obligațiile restante ale firmei mamă (Minvest Deva) la bugetul de stat (15.941.075), bugetul asigurărilor sociale de stat (53.873.596 lei) și bugetul asigurărilor pentru șomaj (6.709.970).

OBLIGATII RESTANTE LA BUGETUL ASIGURARILOR SOCIALE DE STAT

OBLIGATII RESTANTE LA BUGETUL ASIGURARILOR SOCIALE DE STAT ALE MINVEST

Obligatii restante la bugetul asigurarilor pentru somaj

Obligatii restante la bugetul asigurarilor pentru somaj – MINVEST

Obligatii restante la bugetul asigurarilor sociale de stat

Obligatii restante la bugetul asigurarilor sociale de stat – MINVEST

Nu vorbim aici de tunurile de zeci de mii de euro trase de conducerea și angajații societății – conform Curții de Conturi, sau de datoriile filialelor firmei MINVEST Deva SA, unele dintre ele fiind chemate în instanță pentru declanșarea procedurii de faliment. Ei bine, toate acestea vor fi doar niște ”bidoane” golite de Dan Coman Șova, fiul mamei sale, binefăcătorul Gabriel Resources Ltd și, în cazul în care povestea oficială invocată de el, anume că afacerea va aduce ”miliarde de dolari” și ”un număr semnificativ de locuri de muncă”, paguba adusă României și bugetului de stat va fi, deocamdată, destul de mare.  Preluând în folos propriu discursul pro-Roșia Montană al lui Traian Băsescu, care n-a reușit nici măcar să încerce forțarea renegocierii redevenței acordate statului român, Dan Șova împreună cu partidul și mămica lui sunt pe culmile fericirii.

Proiectul de hotărâre postat pe site-ul guvernului a atras, cum era firesc, criticile competente ale celor care mai luptă pentru legalitate si respectarea conditiilor de mediu și nu numai, care au înțeles exact cum stau lucrurile, cum a fost siluită legislația pentru a se parafa această afacere dubioasă a lui Șova, dar și ce înseamnă ”teleportarea” în zona Roșia Montană a unei bucăți din Africa, unde s-a mai aplicat metoda decopertării si a cianurării în exploatările aurifere.

Astfel, Asociatia Aurarilor Alburnus Maior, reprezentată de Eugen David, împreună cu Asociatia Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, reprezentată de Dan Mercea au depus deja, printr-o adresă trimisă ministrului Dan Șova, pe 29 aprilie, o ”Contestație privind procedura de participare a cetatenilor si a asociatiilor legal constituite la procesul de elaborare a” Hotărârii prezentate mai sus, solicitând

”-Reluarea procedurii initiate de Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine de avizare si aprobare a proiectului de act normativ “Hotarare privind reorganizarea prin divizare partiala a Companiei Nationale a Cuprului, Aurului si Fierului „Minvest” — S.A. Deva” publicat pe pagina web a Secretariatului General al Guvernului la data de 26.04.2013;

– Refacerea Proiectului de Hotarare privind reorganizarea prin divizare partiala a Companiei Nationale a Cuprului, Aurului si Fierului „Minvest” — S.A. Deva astfel incat sa raspunda cerintelor de motivare prevazute de Constitutia Romaniei, de Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene si de Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa;

– Aplicarea sanctiunii disciplinare prevazute de Art. 14 al Legii 52/2003 functionarului care, prin incalcarea dispozitiilor Legii 52/2003 invocate in prezenta contestatie, impiedica implicarea persoanelor interesate in procesul de elaborare a actului normativ”

 

Contestarea Hotarârii lui Șova  - pag 1

Contestarea Hotarârii lui Șova – pag 1

Contestarea Hotarârii lui Șova  - pag 2

Contestarea Hotarârii lui Șova – pag 2

Contestarea Hotarârii lui Șova  - pag 3

Contestarea Hotarârii lui Șova – pag 3

Contestarea Hotarârii lui Șova  - pag 4

Contestarea Hotarârii lui Șova – pag 4

Contestarea Hotarârii lui Șova  - pag 5

Contestarea Hotarârii lui Șova – pag 5

Contestarea Hotarârii lui Șova  - pag 6

Contestarea Hotarârii lui Șova – pag 6

Rămâne de văzut dacă afacerea pusă la cale de Dan Șova va forța mâna celor de decid acordarea autorizației de mediu pentru cea mai periculoasă dintre exploatările miniere de pe teritoriul României, depășind-o cu mult pe cea a uraniului, de la Ștei (”Gheorghe Gheorghiu Dej”), pentru că serviciile aduse Gabriel Resources de familia Șova (mama și fiul)  sunt, deja, numai prin ceea ce am arătat mai sus, colosale, la fel ca deserviciile aduse României.

Dan Șova caricaturizat de adversarii proiectului Roșia Montana

Ministrul delegat Dan Șova caricaturizat de adversarii proiectului Roșia Montană, după ce a hotărât aplicarea unei metode din economia subterană, stilul ”smuls” active, pentru a căpușa bugetul de stat

Dacă afacerea lui Șova i-a umplut sau nu conturile, lui sau PSD, asta nu mai ține decât de o urmărire atentă a ei de către autoritățile competente. Pentru că ar fi absurd să credem că, astăzi, serviciile făcute de oficiali guvernamentali pentru a-i îmbogăți pe unii rămân neplătite.

Dan Badea