Un BOIER PESTE ETER: FRJ MediaSind protestează împotriva practicilor securiste ale administraţiei Miculescu în radioul public!

Categorie: BlogrollinvestigJustitieManipulare prin presaPresa

UPDATE 2 (18.04.2013):  FRJ MediaSind condamnă concedierea ilegală a lui Adrian Moise, reprezentant al salariaţilor din Consiliul de Administraţie al Radioului Public!

Adrian MOISE

Adrian MOISE

Comitetul Executiv al Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind a fost informat că s-a emis Decizia nr.259/17.04.2013 a Preşedintelui-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu de a desface contractul individual de muncă al reprezentantului salariaţilor din Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi preşedinte al Sindicatului Unit al Salariaţilor-Radio Romania, Adrian Valentin Moise (foto). Decizia a fost luată în urma unui simulacru de cercetare disciplinară ce a durat peste şase ore şi în care membrii comisiei au cerut liderului sindical să demonstreze că este nevinovat,  pentru nişte fapte pe care acesta nu le-a săvârşit.

Comitetul Executiv al FRJ MediaSind a condamnat practicile securiste ale conducerii SRR, considerand că  vicepreşedintele organizaţiei, Adrian Moise, a fost sancţionat deoarece  a protestat împotriva diminuării nelegale a veniturilor angajaţilor SRR (prin încălcarea Contractului Colectiv de Muncă din Mass-Media), că Sindicatul SUS-RadioRomania  a  sesizat  Agenţia Naţională de Integritate privind incompatibilitatea preşedintelui – director general al SRR în deţinerea unor funcţii, precum şi pentru că a condamnat în mod public faptul că la conducerea SRR a fost numit Ovidiu Miculescu, o persoană care a semnat în anul 1987 un angajament cu fosta Securitate, pentru a-i urmări pe jurnalişti.

De asemenea, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, prin preşedintele Arne Konig a transmis în data de 17 aprilie a.c. Parlamentului României, Comisiilor de Cultură, arte şi mijloace de informare în masă şi Comisiilor pentru cercetarea abuzurilor, o scrisoare prin care susţine cererea FRJ MediaSind de a se ancheta conducerea SRR pentru abuzurile semnalate.

Având în vedere aceste fapte, Comitetul Executiv al FRJ MediaSind va susţine orice acţiune în fata instanţelor de judecată civile şi penale împotriva abuzurilor conducerii SRR. De  asemenea, FRJ MediaSind face un apel către salariaţii din  SRR să anunţe orice presiune făcută de persoane din conducere asupra membrilor de sindicat, în vederea depunerii de plângeri penale împotriva administraţiei Miculescu. Nu în ultimul rând, FRJ MediaSind solicită Parlamentului şi celorlalte instituţii abilitate să cerceteze în regim de urgenţă faptele sesizate de organizaţiile interne şi internaţionale din mass-media faţă de sitiuaţia din Radioul Public, instituţie plătită din banii cetăţenilor.

Comitetul Executiv al FRJ MediaSind   

Bucureşti, 18.04.2013

UPDATE 1 (17.04.2013, orele 19.00): Federaţia Europeană a Jurnaliştilor susţine anchetarea abuzurilor conducerii radioului public de către Parlamentul României

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor a transmis o scrisoare preşedinţilor Comisiilor de Cultură, Arte, Mass-Media şi Comisiilor de Abuzuri ale Senatului şi Camerei Deputaţilor prin care anunţă că sprijină cererea membrului afiliat din România, FRJ MediaSind, organizaţie care a solicitat anchetarea conducerii Societăţii Române de Radiodifuziune din cauza abuzurilor preşedintelui – director general Ovidiu Miculescu.

Vă prezentăm în continuare textul tradus al scrisorii semnat de Arne Konig (foto), preşedintele Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, iar în ataşament găsiţi varianta în limba engleză.

Către Parlamentul României,

Senat: Comisia de Cultură Arte, Mass-Media, preşedinte Georgică Severin.

Camera Deputaţilor: Comisia de Cultură, Arte şi Mass-Media, preşedinte, Gigel Sorin Ştirbu

Comisia de Investigaţii Abuzuri, Corupţie şi Petiţii a Camerei Deputaţilor, preşedinte Nicoară Marius Petre

Comisia de Investigaţii Abuzuri, Corupţie şi Petiţii a Senatului, preşedinte Man Mircea

Stimaţi domni,

Vă scriu din partea EFJ, care reprezintă sindicate şi asociaţii de jurnalişti din întreaga Europă.

EFJ sprijină şi sustine afiliatul său din România, FRJ MediaSind, împotriva comportamentului abuziv al SRR în raport cu liderii de sindicat.

EFJ a primit informaţii conform cărora dl. Ovidiu Miculescu, PDG al SRR, l-a atacat şi hărţuit în mod repetat şi s-a comportat în mod discriminatoriu faţă de dl. Adrian Valentin Moise, care reprezintă angajaţii în Consiliul de Administraţie şi este presedinte al Sindicatului Unit al Salariatilor-Radio România.

Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care acest lider de sindicat a protestat împotriva măsurilor de reducere ilegală a veniturilor salariaţilor din SRR prin încălcarea Contractului Colectiv de Muncă din Mass-Media, de asemenea a sesizatAgentia Naţională de Integritate în legatură cu starea de incompatibilitate a PDG în anumite funcţii, dar şi pentru că a făcut public că domnul Miculescu a semnat un angajament cu fosta Securitate pentru a urmări jurnaliştii.

Pe 27 martie, la dezbaterea, cu tema “Libertatea Presei: o amenintare la adresa justitiei?”, organizată de mai multi membri ai Parlamentului European la Bruxelles in jurul “Mecanismului pentru Verificare si Cooperare” al Comisiei Europene pentru Romania, atit EFJ cât şi FRJ Mediasind au luat pozitie împotriva unor recomandari din acest raport.

Dl. Moise Adrian, reprezentând FRJ MediaSind, a vorbit despre necesitatea de a scoate conducerea Radioului si Televiziunii publice de sub influenţa politică, atragând atenţia asupra numirilor politice în conducerea superioară a Radioului Public.

În data de 4 aprilie a fost convocată o şedinţă a CA pentru a-l interoga pe liderul de sindicat asupra mandatului primit din partea FRJ MediaSind în calitate de vice-presedinte pe ramura radio, cu scopul de a exclude singurul membru numit pe baza nepolitică, ca reprezentant al salariaţilor în Consiliul de Administratie al SRR.

Pe 15 aprilie, dl. Ovidiu Miculescu a comandat investigarea disciplinara imediată a lui Adrian Moise fără un motiv oficial.

Având în vedere aceste evenimente, EFJ sprijină şi susţine cererea făcută de organizaţia sa afiliată, FRJ MediaSind, către Comisia de Cultură, Arte si Mass-Media, precum şi către Comisia de Abuzuri din Parlamentul României pentru a se demara investigarea conducerii acestei institutii care este finanţată din bani publici.

Cu respect,

Arne Konig, Preşedinte

 romania16042013-page-001 romania16042013-page-002

PROTEST MEDIASIND

Către: Parlamentul României, Comisiile pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă

Camera Deputaţilor: Preşedinte, Gigel Sorinel Ştirbu

Senat: Preşedinte, Georgică Severin

CC: Federaţia Europeană a Jurnaliştilor

Arne Konig, Preşedinte

European Broadcasting Union

Ingrid Deltenre, Director General

 

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind protestează faţă de abuzurile preşedintelui-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune SRR, Ovidiu Miculescu, împotriva reprezentantului salariaţilor din Consiliul de Administraţie şi preşedintele Sindicatului Unit al Salariaţilor din SRR, Adrian Valentin Moise.

Ovidiu Miculescu, președintele SSR

Ovidiu Miculescu, președintele incompatibil al  SSR, un BOIER PESTE ETER

Preşedintele SRR, Ovidiu Miculescu, a trecut la represalii fiind nemulţumit de faptul că liderul de sindicat a avut „neobrăzarea” să protesteze faţă de diminuarea ilegală a veniturilor angajaţilor SRR prin nerespectarea Contractului Colectiv de Muncă din Mass-media,  să sesizeze Agenţia Naţională de Integritate  privind incompatibilitatea directorului general în anumite funcţii, precum şi să condamne, în acelaşi timp, numirea în fruntea radioului public a unei persoane care a semnat un angajament cu fosta securitate, având nume de cod „Adrian”, pentru a-i urmări pe  jurnalişti. Acesta a ordonat cercetarea disciplinară în regim de urgenţă a preşedintelui sindicatului, Adrian Moise, în data de 15 aprilie a.c. pentru nişte acuzații inventate.

Iar presiunile şefului SRR nu se opresc aici. În cel mai pur stil securist, în data de 4 aprilie 2013, a fost convocată şedinţa  Consiliului de Administraţie pentru a-l chestiona pe liderul sindical referitor la mandatul pe care acesta l-a primit din partea FRJ MediaSind, în calitate de vicepreşedinte al organizaţiei pe domeniul radio, la dezbaterea organizată de mai mulţi europarlamentari la Bruxelles, pe tema Raportului MCV. În data de 27 martie 2013, Adrian Moise prezentase în Parlamentul European  poziţia FRJ MediaSind faţă de raportul MCV, precum şi problemele cu care se confruntă presa din România. În acest context, reprezentantul MediaSind a vorbit despre necesitatea  depolitizării conducerilor radioului şi televiziunii publice, exemplificând  numirile politice făcute  în fruntea radioului public. Din acest motiv, membrii CA au luat în discuţie  sesizarea Comisiilor de Cultură ale Parlamentului pentru excluderea din acest for a singurului membru nenumit politic, adică cel al reprezentantului salariaţilor.

Având în vedere aceste fapte extrem de grave şi cu o conotaţie penală ale preşedintelui SRR şi ale unor membri politici din CA, FRJ MediaSind solicită Comisiilor de Cultură, Arte şi Mijloace de Informare în Masă şi Comisiei de Abuzuri ale Parlamentului să ancheteze conducerea acestei instituţii plătite din banii cetăţenilor.

Comitetul Executiv al FRJ MediaSind

Cristi Godinac, Preşedinte

 

Pentru conformitate prezentăm sesizarea Sindicatului Unit al  Salariaţilor din SRR la ANI (foto) privind incompatibilitatea preşedintelui-director general şi comunicatul FRJ MediaSind privind dezbaterea din Parlamentul European din data de 27 martie 2013.

Sesizarea către Agenția Națională de Integritate a incompatibilității în care se află Ovidiu Miculescu, președintele SSR

Sesizarea către Agenția Națională de Integritate a incompatibilității în care se află Ovidiu Miculescu, președintele SSR

 

Comunicat MEDIASIND

FRJ MEDIASIND LA DEZBATEREA DIN PARLAMENTUL EUROPEAN PRIVIND LIBERTATEA DE EXPRIMARE

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind a fost reprezentată în Parlamentul European la dezbaterea privind libertatea presei în România, organizată de eurodeputatele PNL (ALDE) Norica Nicolai şi Renate Weber în data de 27 martie a.c., de către vicepreşedintele pe domeniul radio al organizaţiei, Adrian Valentin Moise. Referitor la  ultimul  raport al Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România, acesta a prezentat mandatul primit din partea Comitetului Executiv al FRJ MediaSind:

 

Parlamentul European

Parlamentul European

“Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, în calitate de organizaţie reprezentativă conform Legii nr. 62/2011 a Dialogului Social pentru sectorul „Cultură şi Mass-Media”, afiliată la Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, respinge orice tentativă de limitare a libertăţii de exprimare, indiferent dacă aceasta provine din mediul politic intern sau extern.

 

Referitor la recomandările inacceptabile pentru orice stat european din Raportul MCV pe justiţie al Comisiei Europene, FRJ MediaSind consideră că România are suficiente instrumente de reglementare a libertăţii de exprimare şi, nu în ultimul rând, în privinţa protejării cetăţeanului şi a instituţiilor statului în faţa posibilelor excese profesionale ale unor canale media: Legea audiovizualului, Legea de organizare şi funcţionare a Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, Legea de organizare a ANP AGERPRES, Legea accesului liber la informaţii, Legea avertizorului public, noile coduri juridice (civil şi penal) solicitate de Uniunea Europeană şi altele.

Totodată, menţionăm că există şi importante instrumente profesionale de autoreglementare ale breslei cum ar fi Codul Deontologic Unic al Jurnalistului adoptat de majoritatea organizaţiilor sindicale, patronale şi profesionale din mass-media şi Codul Deontologic al Jurnalistului anexat la Contractul Colectiv de Muncă din Mass-Media.

 

Aşa cum am procedat şi în cazul introducerii în Proiectul Strategiei Naţionale de Apărare a prevederilor referitoare la vulnerabilitatea presei prin depunerea unei petiţii la Parlamentul European pentru declanşarea procedurii de infringement, FRJ MediaSind nu va ezita ca, împreună cu organizaţia la care este afiliată pe plan internaţional, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, să atace în justiţie, inclusiv  în faţa organismelor europene, orice iniţiativă  de limitare a libertăţii de exprimare prin presă. Comitetul Executiv al FRJ MediaSind, Cristi Godinac,  Preşedinte”

 DEPOLITIZAREA INSTITUŢIILOR PUBLICE DE PRESĂ – O PRIORITATE PENTRU MASS-MEDIA

De asemenea, în cadrul aceluaişi mandat, vicepreşedintele FRJ MediaSind a prezentat şi problemele cu care se confruntă în prezent industria de media din România cum ar fi pericolul  îngrădirii libertăţii de exprimare prin desfiinţarea Codului Deontologic, a clauzei de constiinţă şi a Contractului Colectiv în cazul în care mass-media nu va fi sector de sine-stătător în cadrul economiei naţionale. Totodată, s-a arătat că refuzul clasei politice de a depolitiza conducerile Societăţilor Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune a generat un management dezastruos, astfel încât, în ulltimii şapte ani, TVR a ajuns la o pierdere de peste 130 milioane de euro, iar singurii care plătesc nota de plată sunt salariaţii. Deşi  au fost disponibilizaţi peste 600 de salariaţi,  planul de redresare propus pentru următorii şapte ani nu demonstrează că SRTV va deveni cu adevărat o televiziune care să-şi îndeplininească misiunea publică şi, în acelaşi timp, să-şi achite datoriile către bugetul statului.

În luna iulie 2010 a fost numit în funcţia de preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, în urma unor înţelegeri politice, Andras István Demeter, de meserie actor şi fost secretar de stat la Ministerul Culturii. În iulie 2012, acesta a depus mandatul de preşedinte-director general, rămânând  membru în Consiliul de Administraţie al SRR. Fiind numit şi consilier principal al preşedintelui-director General al SRTV, Andras Demeter a contribuit substanţial la planul prin care au fost disponibilizaţi peste 600 din televiziunea română. Ulterior, în locul acestuia, la conducerea SRR a fost numit politic Ovidiu Miculescu, o persoană care a semnat un angajament în 27.03.1987 cu fosta securitate (Dosarul fond de reţea nr. R 94603) prin care acesta se angaja  să se ocupe de „apărarea contrainformativă a persoanelor care fac parte din grupul de presă ce participa la activităţi protocolare”. La adresa SRR nr. P14606/10/13.12.2010 s-a emis Adeverinţa CNSAS nr. 3165/15.11.2011. Iar exemplele pot continua…

SOLUŢII PROPUSE PENTRU SALVAREA INDUSTRIEI DE MEDIA

Pentru salvarea industriei de media din România au fost prezentate următoarele  soluţii propuse de FRJ MediaSind şi susţinute de Federaţia Europeană a Jurnaliştilor şi Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor în cadrul misiunii pe care acestea au întreprins-o în România la începutul anului 2011:

1.         Menţinerea sectorului de Mass-media ca sector de sine-stătător în economia naţională a României.

2.         Modificarea Legii de organizare şi funcţionare a SRR şi SRTV în sensul depolitizării consiliilor de administraţie şi pentru a asigura o finanţare corectă şi eficientă a acestor instituţii publice.

3.         Modificarea Legii de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES pentru ca salariaţii acestei importante instituţii publice de presă să fie consideraţi jurnalişti profesionişti şi nu funcţionari sau personal contractual ai statului, la fel ca ceilalţi colegi din radioul şi televiziunea publice şi din mass-media.

4.         Salvarea presei scrise, în special a presei locale, prin impunerea unor măsuri economice la fel ca în ţările UE (TVA între 0 si 5 % pt activităţile de mass-media etc.).

5.         Salvarea reţelei de distribuţie RODIPET.

6.         Deblocarea funcţionării activităţii Comitetului Sectorial Mass-Media.

La eveniment au mai participat: Graham Watson, MEP – Preşedinte, Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), Marc Gruber – Director, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (FEJ),  Jorgos Papadakis – Organizaţia Media pentru Europa de Sud-Est (SEEMO), Georgiana Iorgulescu – Director Executiv, Centrul de Resurse Juridice, Adrian Ursu – Jurnalist, Antena 3 România, Adina Anghelescu Stancu – jurnalistă, Lumeajustitiei.ro.

Departament Comunicare