Comunicat MediaSind: FIJ şi FEJ salută schimbarea conducerii AGERPRES

Categorie: BlogrollJustitiePresa

Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (FIJ) şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (FEJ) a salutat ieri, într-un IFJcomunicat de presă, decizia primului-ministru Victor Ponta de a-l demite pe directorul general al ANP AGERPRES, Ioan Roşca, încurajând noua conducere să lucreze „în armonie şi respect reciproc cu jurnaliştii”.

Vă prezentăm în continuare textul integral al comunicatului de presă al FIJ şi FEJ:

 Comunicat de presă

26 februarie 2013


Jurnaliştii salută schimbarea conducerii Agenţiei Române de Presă

Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (FIJ) şi grupul său european, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (FEJ) a salutat decizia primului-ministru al României, Victor Ponta de a-l demite pe Ioan Roşca de la conducerea Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES.

„Salutăm dezvoltarea ANP AGERPRES şi apreciem acţiunea promptă a Guvernului în legătură cu îngrijorarea pe care am împărtăşit-o cu membrii şi conducerea Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind, membrul nostru afiliat în România”, a declarat Jim Boumelha, preşedinte al FIJ. „Noi încurajăm noua conducere să lucreze în armonie şi respect reciproc cu jurnaliştii.”

Într-un comunicat de presă dat publicităţii luni, 25 februarie, primul-ministru al României, Victor Ponta a anunţat că „în urma numeroaselor sesizări primite din partea unor asociaţii profesionale ale jurnaliştilor, naţionale şi internaţionale, care acuză abuzurile conducerii AGERPRES împotriva angajaţilor agenţiei”, directorul general Ioan Roşca a fost înlocuit cu Alexandru Ion Giboi. În aceeaşi zi, schimbarea a fost validată în şedinţa comună a celor două camere ale Parlamentului, potrivit comunicatului.

Preşedintele FIJ, Jim Boumelha şi preşedintele FEJ, Arne König au transmis, în data de 22 februarie o scrisoare autorităţilor române pentru a-şi exprima îngrijorarea în legătură cu eşecul guvernului de a stopa abuzurile conducerii ANP AGERPRES împotriva angajaţilor săi. Aceştia şi-au exprimat, de asemenea, sprijinul constant faţă de membrul său afiliat, FRJ MediaSind în apărarea drepturilor, libertăţii de exprimare şi de asociere a jurnaliştilor. Aceasta a fost a doua scrisoare (transmisă autorităţilor din România n.r.) după cea din septembrie 2011 referitoare la acest subiect.

FIJ şi FEJ sprijină decizia RFJ MediaSind de a conlucra cu noua conducere care, în vederea îndeplinirii angajamentului său de a restabili pacea socială, a avut deja o întâlnire cu conducerea Sindicatului Jurnaliştilor Profesionişti

”FEJ a urmărit comentariile pozitive ale noii conduceri în vederea restabilirii păcii sociale în agenţie şi sperăm că situaţia din cadrul AGERPRES se va îmbunătăţi pentru toţi jurnaliştii”, a adăugat preşedintele FEJ, Arne König.

Pentru mai multe informaţii, contactaţi-ne la: + 32 2 235 22 07

FIJ reprezintă peste 600.000 de jurnalişti în 134 de ţări

MediaSind

***

În seara de 19 februarie, blogul Adevăruri necesare , prin Investigații la cheie a fost eliminat chiar în timp ce scriam un material despre Ioan Roșca, dictatorul de la AGERPRES. După o domnie de 11 ani, ele a fost, în sfârșit, schimbat la presiunile făcute de Mediasind care a protestat continuu împotriva măsurilor dictatoriale cu care-și teroriza angajații pe care-i trata ca sclavi pe plantație. Iată textul meu din 19 februarie:

Roşca

Ioan Mihai Roşca, directorul general interimar al Agenţiei Naţionale de Presă Agerpres, interzice, conform unui comunicat Mediasind, accesul conducerii Sindicatului Jurnaliştilor Profesionişti în sediul aflat în clădirea Agerpres din Piaţa Presei Libere.

Cu peste 40 de ani de activitate informativă în cârcă, Roşca este o prelungire securistoidă a presei comuniste în secolul 21, un dinozaur bine înşurubat în presa română, menţinut ilegal pe post, deşi i-a venit sorocul de ieşire la pensie în urmă cu vreo doi ani.

Este ceea ce eu numesc un derbedeu de presă, adică un personaj care nu e nici ziarist, nu iubeşte presa şi ziariştii, dar se foloseşte de oportunitatea oferită de presă pentru a promova pentru sine sau alţii, contra unui ce profit, idei sau ştiri plasate de unul sau altul dintre cei care-l controlează.

Deşi agenţia pe care o conduce este una de stat, aflată sub controlul Parlamentului, Roşca se crede pe moşia lui tat-su şi a instaurat teroarea şi sclavia în instituţia numită Agerpres.

E un fel de Mirela Iacob (terorizda de la Curentul), în variantă masculină, care aşteaptă să fie încălţat de procurori pentru numeroasele abuzuri comise, conform informaţiilor apărute deja în presă, în calitatea lui de stăpân de jurnalişti-sclavi.

Nu ştiu dacă individul a fost sau nu colaborator al Securităţii ca poliţie politică, dar după apucături pare să fi fost cel puţin informator de lux, pentru că nu lucra, pe vremea lui Ceauşescu, la Agerpres decât lume atent verificată şi profund dedicată regimului de teroare al dictatorului.

Iată că, peste ani, a devenit şi el un mic dictator protejat de un parlament pestriţ, compus din puşcăriaşi nedeplasabili la celule, pentru că au primit închisoare cu suspendare, de puşcăriabili get-beget, de mafioţi veroşi proveniţi din diverse medii, în care s-a exersat din plin ticăloșia şi, din nefericire, doar de câteva zeci de oameni oneşti, dar lipsiţi de putere.

Trăim vremuri cumplite (…)

Dan Badea

(19 februarie 2013)