Electrica Serv sifonează fonduri publice către băieții deștepți din Negrești Oaș

Categorie: crima organizata

Am dezvăluit recent modul în care „băieți deștepți“ de la Transelectrica sifonează milioane de euro printr-o societate înființată în acest scop, Smart SA, căreia i-au fost transferate servicii de mentenanță în scopul de a obține ulterior câștiguri importante, prin exploatarea sau subcontractarea acestor servicii către firme ce aparțin clientelei politice. Am prezentat, atunci, dovezi concrete ale unor posibile fraude, atrăgând atenția asupra unei rețele clientelare localizate în zona de nord a țării, al cărei nucleu este situat în Negrești Oaș și este reprezentat, printre alții, de Ioan Ciocan, patronul societății Lescaci Com și Viorel Sarca patronul SC Nord Invest Company SRL. Ciocan, zis și Noni al lu Lescaci a fost implicat, dealtfel, în numeroase scandaluri penale, ultimul fiind cazul Borbely Laszlo, ministrul mituit, conform procurorilor, de patronul oșean, în schimbul acordării de contracte preferențiale, cu dedicație, din partea unor instituții subordonate ministerului condus de liderul UDMR. Continuăm, așa cum am promis, dezvăluirile despre așa-zisa mafie oșeană a băieților deștepți arondați, pe aceeași rețetă a fraudei, unei alte societăți înființate în același scop ca și „puiul“ Transelectrica, Smart SA. Este vorba despre Electrica Serv, societate înființată, ca și Smart SA, în în urma separării activităților de distribuție și furnizare a energiei electrice de activitățile de întreținere și reparații instalații electrice și suport. Inițial, în 2001, a fost înființată Direcția Întreținere și Servicii Energetice, a apoi, în 2005, această activitate să fie total externalizată, firma care a luat astfel naștere numindu-se S.C. Filiala de Întreținere și Servicii Energetice „Electrica Serv“ – S.A. Ulterior, prin Electrica Serv, băieții deștepți au fost serviți cu contracte preferențiale, așa cum s-a întâmplat și în ultimii ani.

Reamintim că în cazul Smart SA, filiala de la Transelectrica, surse apropiate societăților comerciale cărora li se subcontractau lucrările ne-au declarat sub protecția anonimatului că patronii acestora ofereau directorului SMART SA, din profitul de 60%, un procent de 25-30%, bani care apoi ajungeau, sub formă de comisioane, la anumiți politicieni. Banii s-ar împărți, așadar, între membrii rețelei infracționale și protectorii lor politici. În cazul de față, rețeta pare a fi identică, documente intrat în posesia noastră confirmând faptul că atribuirea clientelară, pe șest, a contractelor de către Electrica Serv, unor firme concentrate în aceeași zonă ce are ca punct central Negrești Oaș, este un fapt obișnuit.

De această dată, cel ce pare a dirija atribuirea de contracte preferențiale unor firme ce aparțin membrilor rețelei din Negrești Oaș, este șeful interimar de la Electrica SA, Ioan Roșca. El a fost, dealtfel, vreme de câțiva ani, directorul general al SC FDEE Electrica Distribuție Transilvania Sud SA responsabil cu distribuția de energie județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

Conform unor informații apărute deja în presă, actualul șef de la Electrica ar fi fost promovat cu sprijinul unor oameni de afaceri din Negrești Oaș (Mihai Crișan – patronul de la Crișeni SRL, Ioan Lescaci, Viorel Sarca și Grigore Huja). Informațiile intrate în posesia noastră confirmă, în parte, aceste date, una dintre filialele societății conduse de dl Roșca, Electrica Serv, arătându-se extrem de generoasă cu firmele clienților din Negrești Oaș, unul dintre aceștia fiind chiar Mihai Crișan, prieten, aflăm, al directorului general Ioan Roșca. Iată, spre exemplu, într-unul dintre documentele intrate în posesia noastră, conducerea Electrica Serv invită anumite firme de casă din Negrești Oaș să participe cu oferte până astăzi, 28 septembrie, la atribuirea unei lucrări de defrișări pe traseele liniilor electrice aeriene (LEA) de înaltă tensiune din Maramureș.

Că lucrarea este una cu dedicație, aceasta rezultă, pe de o parte din absența anunțului de pe site-ul de licitații publice SEAP, iar pe de altă parte chiar din pedigree-ul firmelor invitate să-și prezinte ofertele.

Invitație, pe șest, la o licitație cu dedicație

Astfel, conducerea SISE Electrica Transilvania Nord trimite o invitație de depunere de oferte pentru lucrarea amintită, către șapte societăți agreate: Avril SRL (Negrești Oaș), Beny Alex SRL (Negrești Oaș), Dragsil SRL (Negrești Oaș), Flamgard Impex SRL (Recea, Satu Mare), Laurențiu H SRL (Negrești Oaș), MC Best Group SRL (Baia Mare) și Oaș Service SRL (Negrești Oaș). Lucrarea oferită Electrica Serv se numește „Lucrări de defrișări și întreținere a culoarelor de trecere LEA 04KV-110KV, jud Maramureș“, constă în „execuția de culoare de siguranță“ pentru liniile electrice aeriene, iar termenul de execuție solicitat de beneficiar (SDEE Baia Mare) este 28 februarie 2013. Firmele sunt informate că data limită de depunere a ofertelor este 28 septembrie 2012, ora 10, ședința de deschidere a lor având loc la aceeași dată la sediul AISE Baia Mare. Adresa este semnată de ing Călin Berchiș, directorul Agenției din Baia Mare a SISE Electrica Transilvania Nord, și de șeful secției Producție ing Kasa Csaba (vezi facsimil).

 

Valoarea lucrării astfel oferite este de 1.000.000 lei, numai că suma este modică, ea fiind calculată la suprafața ce urmează a fi defrișată, deși în realitate ea ar putea fi dublată datorită normativelor pe baza cărora se execută aceste lucrări care nu cuprind doar „suprafețe“ ci și doborârea de arbori, toaletarea, transportul și alte operațiuni care nu sunt menționate în așa zisa invitație/caiet de sarcini.

Firmele agreate pentru lucrarea „cu circuit închis“, au legături vechi cu conducerea de azi a Electrica, sau cu politicieni influenți importanți în drenarea de bani publici către firme de casă. Mihai Crișan, prietenul actualului director interimar al Electrica, este patronul societății Dragsil SRL, invitate la cumpărarea caietului de sarcini pentru lucrarea amintită. Atât Dragsil SRL cât și Oaș Service SRL (patron Dragoș Ioan) sunt în strânsa legătură cu o altă societate de bază a lui Crișan, SC Crișeni SRL, abonată la contracte din fonduri publice, în ultimii ani, inclusiv de la societatea condusă anterior de Ioan Roșca.

Mihai Crișan, prietenul șefului de la Electrica, e abonat la contracte publice

În ianuarie 2009, spre exemplu, SC FDEE Electrica Distribuție Transilvania Sud SA, condusă de Ioan Roșca, a atribuit societății Crișeni SRL un contract în valoare de 452.650 lei, pentru lucrarea „Reabilitare clădire punct de lucru Borsec“. Anterior, în februarie și octombrie 2008, firma lui Mihai Crișan mai primise de la Electrica Serv două lucrări, prima în februarie 2008, pentru „recondiționare partea de construcții la echipamente din stații de transformare aparținând SDEE Tg.Mureș“ în valoare de 350.000 lei, iar cea de-a doua în octombrie 2008, pentru reparații fundații și hidrofobizări la stâlpii LEA 110 kV, în valoare de 2.000.000 lei. Crișeni SRL a mai primit, spre exemplu, doar de la Enel Distribuție Banat SA Timișoara, alte cinci contracte. În mai 2011 a primit un contract de 1.214.692 lei pentru executarea lucrărilor de   îndepărtare a vegetației din LEA (linii electrice aeriene)de MT (mare tensiune)-zona MT-JT Reșița“ și unul pentru același tip de lucrări, dar în zona MT-JT ARAD, a cărui valoare a fost de două ori mai mică, 638,731.65 lei. În seprtembrie același an, firma lui Mihai Crișan, prietenul șefului, pe atunci, de la Electrica Distribuție Transilvania Sud, a primit un contract ( A2&C65) în valoare de 175.000 lei (fără TVA) pentru „executarea de lucrări de îndepărtare vegetație în LEA MT-Reșița“, împărțind, alături de alte trei societăți un contract mai mare în valoare de peste 330.000 lei. elelalte societăți care au primit părți din contract, ce presupun executarea aceluiași tip de lucrări, dar în alte județe (Arad, Hunedoara și Timiș) sunt Iulia Boss SRL, Vero SRL și Elcbrans SRL. Cu doi ani înainte, la începutul lui 2009, același grup de firme a primit, în exact aceleași zone, un contract ce viza executarea aceluiași tip de lucrări, dar pentru o sumă de șase ori mai mare, adică de 1.957.600 lei.

Huja, amicul secretarului de stat de la industrie, e pe poziții

Societatea Laurențiu H SRL, invitată și ea la lucrarea din Maramureș, aparține lui Huja Grigore, unul dintre cei despre care se spune că au avut legătură cu numirea lui Roșca în fruntea Electrica. Despre această societate se spune că, prin fostul secretar de stat în ministerul Industriei, Tudor Șerban, ar fi achiziționat de la Electrica și Transelectrica lucrări fără licitație și ar fi deținut monopolul pe lucrările de defrișări și vopsitorii la stâlpii metalici ai Liniilor Electrice Aeriene, administratorii acestei firme fiind în relații de rudenie cu Șerban Tudor. Firma lui Huja a primit anul trecut, un contract important de la ABA Argeș Vedea, în valoare de peste 5,1 milioane lei fără TVA, pentru lucrarea de „amenajare râu Argeș pentru apărare împotriva inundațiilor în zona localităților Popa Nae-Gaiseni“.

Beny Alex coboară de pe sârmele Hidroelectrica și urcă pe stâlpii Electrica Serv

O altă societate este arhicunoscuta Beny Alex, implicată, în urmă cu câțiva ani, în scandalul cu „băieții deștepți“ de pe sârmele statului de la Hidroelectrica. Patronul societății, milionarul Vasile Țînțaș, după ce a înregistrat unele pierderi prin rezilierea contractelor cu Hidroelectrica și care deținea și monopolul în domeniul lucrărilor de defrișare și vopsitorii la stâlpii metalici ai LEA la E-ON Moldova, atacă acum lucrările Electrica, alături de celelalte firme oșene. Contractul cu E-ON Moldova Distribuție SA, primit pe 12 octombrie anul trecut, a fost în valoare de 1.887.060 lei și avea ca obiect lucrări de „defrișări pe traseele liniilor electrice aeriene de înaltă tensiune și medie tensiune județele Iași, Bacău, Suceava, Neamț, Vaslui, Botoșani“.

Savu, de la Avril SRL, protejat de Lucian Bode

Avril SRL , o altă firmă privilegiată din Negrești Oaș îi aparține omului de afaceri Ioan Savu, a fost și ea sprijinită în achiziția de lucrări similare celor de mai sus prin intermediul fostului ministru al economiei, Lucian Bode și al șefului său de birou Adrian Margin, actualul director al Electrica Serv SISE Transilvania Nord din Cluj. Savu, conform dezvăluirilor de presă este un fost susținător al lui Lucian Bode, iar firma acestuia a primit mai multe contracte cu statul atât în județul Sălaj, locul de baștină al lui Bode, cît și în alte județe. Spre exemplu, în perioada iulie 2011-iunie 2012 firma lui Savu a primit, doar de la Primăria Bușteni, patru contracte de reabilitare termică a unor clădiri de locuit, în valoare totală 2.283.158 lei, contracte subsecvente unuia mai mare ce totalizează peste 7,3 milioane lei. În 2010 firma a mai primit două contracte pe bani publici, unul de la Municipiul Rădăuți, în valoare de 725.814 lei, pentru „Reabilitare termica lot 4 bl. str. Manejului nr.3, bl. str. Volovatului nr.83“, celălalt de la Municipiul Cluj Napoca, de peste trei ori mai valoros (2,387 milioane lei), pentru Reparații curente la unele unități de învățământ preuniversitar din municipiul Cluj-Napoca etapa 2“.

În 2009, aceeași firmă a mai primit trei contracte publice de reabilitare termică a unor blocuri, două în Bistrița Năsăud și unul în Bușteni.

Firmele de mai sus, cărora li se alătură SC Flamgard Impex SRL din Recea Maramureș, ce aparține lui Romi Marchiș, și MC Best Group SRL din Baia Mare, a lui Vasile Cristian Marincaș, au primit așadar invitația de a participa la lucrarea ofertată de „smart“-ul de la Electrica SA, societate prin care se drenează fonduri publice către clientela din Negrești Oaș, fonduri care se întorc apoi, după modelul de la Transelectrica, în pușculițele protectorilor politici, mai ales că se anunță o campanie electorală în care banii aruncați în joc fac diferența.

Dan Badea

Curentul, 27 sept. 2012