Chestorul care a prelungit suspendarea președintelui, urmărit penal

Categorie: coruptie politicamafie romaneascaSecuritate nationala

Operațiunea de falsificare a rezultatelor referendumului din 29 iulie, declanșată de Ponta și Antonescu, începe să se întoarcă împotriva lor. Demisia ministrului de Interne, Ioan Rus și a ministrului delegat pentru Administrație, Victor Paul Dobre, a fost însoțită ieri de declanșarea urmăririi penale împotriva chestorului care, printr-o adresă contradictorie transmisă Curții Constituționale, a determinat amânarea cu o lună de zile a pronunțării unei decizii cu privire la rezultatul referendumului.constantin_manoloiu

Astfel, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus ieri, 6 august, începerea urmăririi penale faţă de chestorul Constantin Manoloiu, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice prevăzută de art.248 raportat la art.2481 Cod penal. După ce, pe 1 august, Ministerul de Interne a transmis CCR o adresă semnată de Direcția lui Manoliu, conform căreia numărul total al cetățenilor înscriși pe listele electorale de la referendum a fost de 18.292.514, a doua zi a fost transmisă către CCR o altă adresă, din partea aceleiași Direcții de Evidență a Persoanelor, în care se menționa posibilitatea ca listele electorale să nu fie în concordanță cu realitatea. ”Ministelui Administrației și Internelor nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, neavând instrumente legale suplimentare de control a datelor procesate de autorităţile publice locale.
Conform prevederilor legale în vigoare, competența de verificare a acestora aparține exclusiv Autorității Electorale Permanente. Astfel, datele de mai sus pot fi de natură să afecteze numărul total al cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în listele electorale permanente” – scria chestorul Manoloiu în adresa trimisă pe 2 august către CCR. În aceeași zi, din cauza informațiilor contradictorii, Plenul CCR a decis amânarea verdictului asupra referendumului, până la consultarea listelor folosite la referendum. Pe 3 august, președintele suspendat a dezvăluit, într-o declarație publică, jocul făcut de un anume ”chestor” care i-a dezinformat pe judecătorii CCR prin neasumarea datelor înscrise în listele electorale. „Decizia de ieri a CCR a fost generată de un chestor – să nu ne facem iluzii că ministrul de Interne nu a ştiut şi nu a fost aranjată cu el – i-a scris ministrului de Interne că cifrele nu sunt bune. Nu ştiu dacă e bine, domnul chestor. Aţi minţit ori înainte de organizarea referendumului, ori ieri. Or, un chestor… Mă tem că eu v-am făcut chestor. Nu ştiu dacă-i bine, domnul chestor„, a spus Traian Băsescu pe 3 august. (…)Numai că Ioan Rus şi chestorul trebuiau să ştie un lucru. Au văzut cazul Adrian Năstase, când cel care a dat dispoziţia şi a fost beneficiar, omul politic, a primit doar doi ani de închisoare, pe când funcţionarii care au executat fapta ilegală au primit 5, 6, 7 ani. Deci, eu cred că domnul chestor nu a învăţat nimic din cazul Năstase”, a mai spus președintele suspendat.

Pe cine a servit Manoloiu?

Trei zile mai târziu, printr-un comunicat de presă, Parchetul de pe lângă ÎCCJ a anunțat începerea urmăririi penale împotriva chestorului Manoloiu pentru abuz în serviciu, acesta riscând o pedeapsă cuprinsă între 5-15 ani. ”Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, s-a reţinut faptul că învinuitul, în calitate de director al Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, nu a respectat dispoziţiile art.5 din H.G nr.682/07.07.2012 pentru stabilirea măsurilor tehnico-organizatorice privind referendumul naţional din data de 29.07.2012, pentru demiterea Preşedintelui României” – se afirmă în comunicatul Parchetului. ”Adresa din 02.08.2012, spun procurorii, emisă către Manoloiu Constantin transmisă ulterior Curţii Constituţionale a României, conţinea comunicarea Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi preciza că, Ministerul Administraţiei şi Internelor ,,nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, deoarece această atribuţie revine exclusiv Autorităţii ElectoralePermanente”.

chestor 26

chestor 0 chestor 1

La data de 02.08.2012, urmare a datelor contradictorii care au fost transmise în legătură cu numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de către autorităţile publice implicate (Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Autoritatea Electorală Permanentă), Curtea Constituţională a decis amânarea pronunţării unei hotărâri cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29.07.2012 pentru demiterea Preşedintelui României şi pentru confirmarea rezultatelor referendumului pentru data de 12.09.2012.
Ulterior, Curtea Constituţională, pentru a nu menţine această stare de instabilitate o perioadă de timp atât de mare, a revenit cu un comunicat prin care anunţa că decizia Curţii Constituţionale cu privire la referendum, va fi luată pe data de 31.08.2012. Învinuitul Manoloiu Constantin a eludat dispoziţiile legale incidente în materia atribuţiilor sale, cunoscând că încalcă legislaţia în materie şi ignorând acest aspect. Reamintim că, prin procesul verbal din data de 02.08.2012, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-au sesizat din oficiu în legătură cu modul de organizare şi desfăşurare a Referendumului naţional din data de 29.07.2012, pentru demiterea Preşedintelui României. Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare” – se afirmă în cumunicatul Parchetului. Ancheta procurorilor este, așadar, abia la început. Rămâne de văzut pe cine a servit Manoloiu, sau cine i-a cerut să revină asupra adresei inițiale: Antonescu, Ponta sau Voiculescu?

Dan Badea