Triunghiul Cupru Min: Senatorul Șova – captiv între interesele mamei și sarcinile de partid

Categorie: BlogrollJustitie

Dan Șova, reprezentant de marcă al politicienilor gonflabili din menajeria lui Dan Voiculescu dar și, culmea!, președintele Comisiei de Integritate Morală și Arbitraj din PSD, a intrat adânc într-un nou și grav conflict moral de interese. De această dată nu mai este vorba despre conflictul cu poporul evreu, pe care abia l-a rezolvat, parțial, după ce a fost trimis să facă penitență la Washington și să se alfabetizeze pe tema Holocaustului, ci unul chiar cu partidul în rochița căruia combate.
În timp ce susține, oficial, cu înverșunare, teoria imeghebistă „nu ne vindem țara“ și chiar a făcut din acest slogan un motiv fundamental pentru schimbarea premierului Mihai Răzvan Ungureanu, Dan Șova are în familie pe cineva angajat tocmai în operațiunea de „vânzare“ a „țării” la care se referă. Concret, în timp ce Dan Șova acuză guvernul că în cazul privatizării celui mai important producător de cupru din România, Cupru Min Abrud SA, a dat dovadă de iresponsabilitate, „a cedat șantajului unor grupuri de interese, privatizând companii de stat și acordând licenţe de exploatare pentru resurse importante, fără dezbatere publică, fără transparență și încălcând legea” (vezi textul ultimei moțiuni de cenzură) și a expus statul român la această „țeapă ruşinoasă”, mama lui adoptivă, venerabila Ana Diculescu Șova, tocmai s-a angajat prin casa de avocatură NNDKP (Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen) să facă totul pentru ca privatizarea Cupru Min cu firma agreată inițial de guvernul Ungureanu să fie dusă la bun sfârșit. Dacă legea nu-i interzice în vreun fel ca una să urle la televizor și alta să bage în traistă, Șova are o problemă, a câta?, morală, că doar nu degeaba este el responsabilul cu morala în partidul lui Ion Iliescu.
Mincinos patentat deja de presă, cu dovezi concrete, Șova mizează pe faptul că bizonii care au televizor și-l aud cum vorbește nu știu că ”frumușelul” școlit prin străinătate, dar aspirator – zic unii – de pițipoance cu diplome la Spiru Haret, sau Bioterra, minte aproape cum respiră. Un material prezentat, recent, de Agenția de presă RADOR, confirmă încă o dată ipocrizia de care este capabil acest fante de Grivco, camaradul și sponsorul lui Ponta, unul dintre cei mai bogați senatori ai mafiei roșii din USL. Cum se știe, la începutul lunii aprilie, Guvernul a anunțat eșuarea negocierilor pentru privatizarea Cupru Min Abrud SA cu compania canadiană Roman Cooper Corp, care oferise, printr-o licitație cu strigare, 200,7 milioane de euro pentru acțiunile societății din Abrud.
Motivul eșuării aceste privatizări este, conform declarațiilor guvernamentale, neacceptarea de către Roman Cooper a trei dintre condițiile impuse de statul român, adică publicarea imediată a contractului de privatizare, constituirea unei garanții de 32,7 milioane de euro pentru investițiile de mediu și plata integrală a sumei de 200,7 milioane de euro în termen de 30 de zile după primirea unor avize. Ei bine, după eșuarea negocierilor, reprezntanții firmei canadiene s-au răzgândit, numai că guvernul român n-a mai revenit asupra deciziei. Prin urmare, reprezentanții Roman Cooper au angajat o firmă românească de avocatură pentru a  relua discuțiile cu guvernul român. Firma aleasă este cunoscuta casă de avocatură a lui Ion Nestor,  NNDKP (Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen), din care face parte și Ana Diculescu-Şova, mama adoptivă a senatorului pesedist Dan Coman Șova. ”Casa de avocatura condusă de Ion Nestor (NNDKP- Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen), cea care a preluat acum reprezentarea juridică a companiei Roman Copper Corp a mai reprezentat juridic şi alte companii din piaţa resurselor minerale. NNDKP a avut client şi grupul Mineco care a cumpărat caietul de sarcini de la Cupru Min, dar nu a depus ofertă, şi totodată a reprezentat Mineco în tranzacţia prin care grupul elveţian a preluat cel de-al doilea producător important de cupru din România, Moldomin Moldova Nouă” – arată RADOR.
Așadar, informează Rador, ”Casa de avocatură NNDKP, fondată de avocatul Ion Nestor, mai are un senior partner: avocatul Ana Diculescu-Şova, mama adoptivă a senatorului PSD, Dan Şova. Trebuie subliniat că senatorul PSD, fost purtător de cuvânt al partidului, este unul din cei mai înverşunaţi şi vocali adversari din USL, ai privatizării principalului producător de cupru din România, Cupru Min. Atât Dan Şova cât şi ceilalţi lideri ai PSD şi-au manifestat public opoziţia faţă de procesul de privatizare a Cupru Min. Ba chiar cei de la PSD, în frunte cu Victor Ponta şi cu Dan Şova au acuzat în repetate rânduri, fără a prezenta probe concrete, reprezentanţii arcului guvernamental, de trădarea intereselor naţionale, spunând că aceştia ar putea obţine beneficii materiale personale, dacă s-ar realiza privatizarea Cupru Min”.
Conflictul dintre ce spune Dan Șova și ce face mama acestuia (adică soția tatălui său), este, așadar, evident. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, prin publicarea informației legate de implicarea mamei sale în scandalul Cupru Min, Dan Șova își dă din nou în petec, așa cum ne-a obișnuit, lansând minciuni. Astfel, întrebat fiind de reprezentanții agenției Rador despre acest conflict, Șova a declarat senin: ”Nu am ştiut că NNDKP reprezintă Roman Copper Corp! Însă, ţin să subliniez câteva aspecte. Mai întâi, cu respect vă reamintesc faptul că senatorul Dan Şova, din clipa în care a fost ales senator în Parlamentul Romaniei, respectiv din toamna lui 2008, nu a mai practicat avocatura, ba chiar am ieşit din firma de avocatură pe care am deţinut-o. În al doilea rând, eu personal nu am nicio legătură cu casa de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, chiar dacă Ana Diculescu-Şova, soţia tatalui meu, este senior partner în această firmă. În afară de asta nu prea văd nici ce legatură ar putea să aibă cu reprezentarea juridică a Roman Copper Corp, întrucât Ana Diculescu-Şova se ocupă în firma de avocatură de litigii, nicidecum de altceva.”. Din toate năzdrăvăniile tocmai debitate de Șova, am ales la întâmplare una, adică o minciună pe care individul o tot repetă în declarațiile publice. Este vorba despre declarația sa privind ieșirea din firma de avocatură ”Șova și asociații”. Conform ultimei sale declarații de interese, din 15 iunie 2011, senatorul Dan Șova deținea 90% din societatea ”Șova și Asociații”, el fiind acționar la alte patru societăți precum Șova și Asociații SPRL (lichidare judiciară – 80%), Bankruptcy Expert SRL (90%), Imobiliare Group Bussines (50%) și Brandconcept Agency SRL (25%).

sova avere

În cazul în care el n-ar mai fi acționar al societății de avocați ”Șova și Asociații”, așa cum declară din orice poziție, de ce nu și-a schimbat declarația de interese? Sau pe cea de avere depusă pe 6 septembrie 2011 în care consemnează că SCA Șova și Asociații i-ar fi adus, anul fiscal anterior, o pierdere de câteva mii de lei. Interesant este că, deși tot afirmă că nu mai este acționar în societatea de avocatură, documentele oficiale îl contrazic. Așadar, fie omul este mitoman, fie are o problemă cu Agenția Națională de Integritate, adică a comis un fals în declarații. Pentru cei care au uitat, reamintim că minciunile lui Șova sunt deja notorii. Presa le-a consemnat și amendat , de fiecare dată, mitomanul amenințându-i însă cu instanța de judecată pe cei care i-au consemnat aberațiile. De la negarea sponsorizării copilotului Victor Ponta cu o mașină de raliu de 50.000 de euro, până la negarea Holocaustului, fiul adoptiv al soției tatălui său, adică politicianul gonflabil Șova, este o mașinărie care debitează neadevăruri la foc automat. Cine a uitat pledoaria televizată a lui Șova în favoarea descreieratului în uniformă din Piața Universității, fostul locotenent Alexandru Gheorghe, cel care a dezertat în uniforma militară pentru a susține că armata trebuie să dea o lovitură de stat, să instaureze monarhia și alte astfel de aiureli ale unei minți bolnave? Ei bine, Dan Șova l-a încurajat pe dezertorul care avea să fie trecut în rezervă, spunând chiar, cu mintea lui de avocățel, că nu va păți nimic. “Eu nu cred că poate păţi nimic. El nu a utilizat uniforma militară sau însemnele militare pentru a protesta. În ceea ce a spus nu a dorit să facă nicio referire la vreun partid sau la o situaţie politică, deci nu ar trebui să păţească nimic.

Conform Constituţiei orice cetăţean are dreptul la libera exprimare”, a declarat atunci Dan Şova. E drept, n-a pățit nimic altceva decât că a fost rapid trecut în rezervă. Ca orice dezertor. Și uite așa, Dan Șova, adică fiul adoptiv al soției tatălui său, cum îi place să spună, a mai marcat o dată în poarta mitomaniei. Mâine, pentru că se dezbate moțiunea de cenzură, va mai marca o dată. Rămâne de văzut cine o să-l mai creadă.

Dan Badea