Sorin Roșca Stănescu, din informator la Securitate, dezinformator la Antene

Categorie: BlogrollManipulare prin presaPresaSecuritate nationala

Şantajistul nr 1 al Presei române, H15, zis şi NAŞUL. Supranumit Roşca. Sorin Roşca Stănescu.

Şantajistul nr 1 al Presei române, H15, zis şi NAŞUL. Supranumit Roşca. Sorin Roşca Stănescu.

Mercenarul Sorin Roșca Stănescu (SRS), specializat în șantaj și dezinformare prin presă, a lansat sâmbătă noaptea, la Antena 3, într-un delir caracteristic, un nou atac aberant la adresa președintelui Traian Băsescu. Mutat cu arme și bagaje la televiziunea lui Dan Voiculescu, centrul nervos al dezinformării din mass media românești, SRS este prezentat în continuare drept jurnalist deși el a fost de două ori exclus din această breaslă: o dată de către organismele profesionale recunoscute ale presei (CRP și AJR), la sfârșitul lui 2009,  iar a doua oară prin auto-excluderea anunțată de el însuși, pe 19 ianuarie a.c., după intrarea în rândurile „politicienilor“ PNL.

Transformat dintr-un informator ordinar al Securității, plătit cu 500 lei per informare, într-un general (plătit regește) al propagandei diversioniste a lui Vîntu, iar apoi a lui Dan Voiculescu, un alt turnător ordinar – dovedit – al Securității, Roșca Stănescu continuă să inventeze teme, fapte și subiecte de presă sfidând cele mai elementare reguli, nu numai ale presei, ci și ale bunului simț.

Minte cum respiră și respiră după cât de bine este plătit. Deși ai putea crede că a înnebunit, pentru că doar un nebun sfidează într-atât de mult realitatea încât să spună cu vehemență că albul este negru, Roșca Stănescu știe bine ce face. Sunt mai mulți proști, în auditoriu, decât deștepți, prin urmare el se adresează bizonilor care cred tot ce li se spune, dar și celor care nu au timp și nici chef să-i verifice spusele. Sâmbătă seara, la emisiunea Alessandrei Stoicescu, Q&A, de la Antena 3, el „a lovit“ din nou delirând în direct alături de un ciudat cu lentile tip „fund de borcan“, cu pretenții de intelectual, un anume Daniel Barbu (fost consilier al lui Emil Constantinescu), de „agentul Victoria“ Marius Oprea, un alt fost consilier rebegit de foame al lui Emil Constantinescu și, cu rezerve, de un alt șantajist al presei române, Bogdan Chirieac. În această companie „selectă“, Roșca Stănescu a lansat, așadar, un nou atac la adresa lui Băsescu.

Sigur, întreaga emisiune botezată „Secretele ascensiunii lui Traian Băsescu“ a fost o vomă prelungă, compusă din cocoloașe create de-a lungul timpului tot de diversioniștii lui Roșca Stănescu, care nu mai surprind pe nimeni, însă spre sfîrșitul emisiunii mercenarul și-a lansat aberația clocită în beciurile USL.

Traian Băsescu, zice mercenarul, a desecretizat dosarul de la SIE al lui Andrei Pleșu, din care a extras documente conform cărora soția lui Pleșu, Catrinel, ar fi fost lucrător SIE, documente plasate apoi lui Victor Roncea care le-a făcut publice, generând un scandal de presă. Băsescu ar fi procedat astfel din răzbunare, pentru că Pleșu l-ar fi criticat. Astfel, conchide  Roșca Stănescu, Băsescu a compromis-o pe soția lui Pleșu, dar și SIE, ca instituție. Mai mult, zice el, „e pe țeavă“ și dezvăluirea legăturii lui Pleșu cu SIE. Sigur, toate aceste afirmații sunt mincinoase, dar bizonul nu știe asta. Iată, concret, dezvăluirea televizată a lui Sorin Roșca Stănescu.

SRS lansează minciuni la foc automat

„Știm că Pleșu a fost consilier prezidențial, știm că Pleșu a plecat, știm că după un timp, la un moment dat, Pleșu a îndrăznit să-l critice ușurel pe președinte și mai știm că președintele l-a amenințat. Acesta e un moment cheie. Mai țineți minte că într-o declarație de presă, de…nu mai știu ce a fost, interviu, președintele Traian Băsescu i-a spus „ai grijă, domnu Pleșu, să nu spun eu ce știu! Ce-a făcut domnul președinte în acea zi, nervos fiind pe domnu Pleșu? A cerut desecretizarea dosarului de la SIE al colegului, al lui domnu Pleșu.

Când s-a umblat în dosar și s-a deschis Cutia Pandorei de acolo, prima chestie care a ieșit, a ieșit dosarul de la SIE al soției lui Pleșu, pe care domnul președinte Traian Băsescu i-a dat-o domnului Roncea, și domnul Roncea a făcut în urmă cu niște zile dezvăluirea pe care a făcut-o în presă, și a preluat-o cine a vrut, legat de apartenența la SIE a – e același serviciu unde-i găsim pe toți aceștia, și pe Ungureanu… – a doamnei Pleșu, care era lucrător SIE înainte să se căsătorească cu Pleșu. Deschizând Cutia Pandorei n-a mai putut-o opri. Poate…cred că între timp domnul Pleșu s-a liniștit, a tăcut, n-a mai scos o vorbă. Dar n-a mai putut opri scurgerea acestui dosar care trebuia să rămână secretizat conform legii. Comandantul suprem poate să-l desecretizeze. Și acuma e pe țeavă și legătura lui Pleșu cu SIE, ca să vedeți cum stăm. Domnul Traian Băsescu s-a răzbunat. Pe fostul consilier, pe cel care l-a susținut atât de mult pentru că l-a criticat nițel într-un articol, i-a compromis soția, a compromis SIE pentru că, repet, dacă dosarul ăla era secretizat, era o rațiune pentru care era secretizat, și nu dintr-o rațiune personală îl desecretizezi, ci dintr-o rațiune de stat, eventual, desecretizezi un dosar. Și în felul ăsta s-a răzbunat pe domnul Pleșu“. „În concluzie, conchide Marius Oprea, să te ferească Dumnezeu de furia lui Băsescu!“.

Minciuna nr. 1

Cum am spus, toate informațiile esențiale de mai sus sunt minciuni ordinare. Să le luăm pe rând. Pentru că Pleșu l-a criticat pe Băsescu, acesta din urmă i-ar fi transmis public că ar putea spune ce știe despre el. „Ai grijă, domnu Pleșu, să nu spun eu ce știu!“ – ar fi spus amenințător președintele. Aceasta este o minciună clasică, prin omisiune, Băsescu spunând în realitate, urmare a unui conflict public cu Andrei Pleșu, izbucnit după declarațiile președintelui despre trădarea regelui Mihai, următoarele: „Văd că domnul Pleşu a făcut o preocupare zilnică pentru mine. Nu aş vrea să spun lucruri publice care să nu-i placă despre cum l-am văzut eu ca şi consilier“. Așadar, Băsescu s-a referit la trecutul de „consilier prezidențial“ al lui Pleșu, nu la trecutul soției sale. Declarația președintelui a fost făcută pe 30 iunie 2011, la postul de televiziune B1 TV.

Nu erau de la SIE ci de la CNSAS și nu le-a cerut Băsescu ci EvZ

În aceeași zi, a continuat SRS, deci pe 30 iunie 2011, Băsescu ar fi cerut desecretizarea dosarului lui Pleșu, de la SIE și așa ar fi dat peste informațiile compromițătoare despre Catrinel Pleșu, soția fostului său consilier. Și aceasta este tot o minciună ușor de demontat. Conform unui document oficial al CNSAS (vezi facsimil),

plesu1

 

plesu2

plesu21

informațiile despre Catrinel Pleșu existente la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității înainte de 03.06.2010,  au fost făcute publice pe data de 23 martie 2011 (deci cu trei luni înainte de supărarea lui Băsescu) și nu de către SIE, ci de către CNSAS, și nu la cererea lui Traian Băsescu, ci a Evenimentului Zilei.

Ia de la CNSAS, nu de la Băsescu

Informația despre Catrinel Pleșu, zice SRS, a fost dată apoi de Traian Băsescu lui (Victor) Roncea. De ce Roncea și nu altcineva? Pentru că Roncea și-a făcut un stindard din lupta împotriva a trei intelectuali de marcă precum Andrei Pleșu, Horia Roman Patapievici sau Vladimir Tismăneanu.

Sigur, nimeni nu poate preciza de ce Roncea și, alături de el, toată floarea rezervistă a securității ceaușiste, latră la pingeaua celor trei intelectuali. E un fapt, posibil un ordin de noapte pe unități.

Minciuna aici este că Băsescu i-ar fi dat lui Roncea informația despre soția lui Andrei Pleșu. Oricine poate observa că documentul publicat de Victor Roncea pe 13 februarie 2012, era vechi de aproape un an, purtând data de 23.03.2011 și antetul CNSAS. Sigur, documentul fiind public de aproape un an de zile, putea să ajungă la Roncea de oriunde, chiar și pe site-ul CNSAS, la o simplă căutare.

O altă minciună ordinară a mercenarului SRS este aceea că soția lui Pleșu ar fi fost lucrător SIE înainte să se căsătorească cu Andrei Pleșu. „Lucrător“ SIE înseamnă angajat al serviciului de informații, deci ofițer sau subofițer și nu colaborator, numai că, în realitate, Catrinel Pleșu n-a fost nici măcar colaborator al fostului serviciu de informații externe de la acea dată (DGIE – Direcția Generală de Informații Externe, transformată apoi în DIE, apoi în CIE, iar la final în SIE). Conform adeverinței CNSA nr.748/22.02.2011, s-au făcut publice următoarele: „în baza Notei de Constatare nr S/DI/I/1433 din data de 03.06.2010, întocmită de către direcţia de Specialitate din cadrul CNSAS, în care se regăsesc următoarele elemente: doamna Pleşu (Petrulian) Lăcrămioara Maria Catrinel este cotitulară a dosarului nr. SIE 89 (cotă CNSAS). Domnia sa a fost recrutată de către Direcţia Generală de Informaţii Externe, în perioada în care urma să-şi continue studiile de limbă şi literatură engleză în Anglia. A avut numele conspirativ «Maria». A fost abandonată din reţea la data de 16.03.1974. Direcţia de Specialitate nu a identificat documente transmise Securităţii de către domnia sa.

Dosarul nr. SIE 89 (cotă CNSAS), al cărei cotitulară este doamna Pleşu (Petrulian) Lăcrămioara Maria Catrinel conţine şi documente privind urmărirea domniei sale de către organele de Securitate, în perioada 1985-1986. Doamna Pleşu (Petrulian) Lăcrămioara Maria Catrinel, figurează în calitate de urmărită şi în dosarele de grup fond informativ nr. I 198678 (cotă CNSAS) şi nr. I 5813 (cotă CNSAS)“. Conform procesului verbal al şedinţei colegiului CNSAS din data de 22.02.2011, Mariei Catrinel Pleşu „nu i se poate atribui calitatea de lucrător/ colaborat al Securităţii“„. Așadar, nu era SIE, era DGIE și nu era lucrător, dar nu era nici măcar colaborator și n-a dat informații, ci a fost urmărită. Sigur, faptul că s-a lăsat recrutată de către SIE nu o onorează deloc, în condițiile în care se putea refuza o astfel de colaborare cu sistemul represiv, dar asta nu are legătură cu subiectul nostru. Roșca Stănescu însă nu numai că a fost colaborator ordinar al Securității, la fel ca stăpânul lui de azi, Dan Voiculescu, ci a mai și încasat bani, cu chitanțe în regulă, pe turnătoriile sale, la fel cum procedează dealtfel și azi.

H15 cu ochiul sârmă pe țeava SIE

Mai departe, ca să creeze totuși o știre pentru mașinăria de dezinformare din mass media USL care să preia minciunile lansate de el la Antena 3, SRS anunță că dezvăluirile despre Andrei Pleșu, scoase de Băsescu din arhiva SIE, continuă. Urmează, „e pe țeavă“ zice el, dezvăluirea despre relațiile lui Pleșu cu SIE. E chestie de zile să apară, zice mercenarul cuplului Vîntu-Voiculescu. De unde știe el asta? Cum de unde? Păi nu e el ochiul și timpanul Securității, consacrat definitiv în dosa rele fostului DSS cu două nume conspirative, H15 și Deleanu, la fel cum au fost și prea-bunii lui stăpâni conspirați definitiv și irevocabil drept Nuș (Sorin Vîntu) și Felix&Mircea (Dan Voiculescu)?

Dan Badea