Femina – un proiect de 5 milioane de Euro pentru oamenii lui Vîntu

Categorie: Manipulare prin presaPresa

Gelu Teodorescu

Gelu Teodorescu

O informație aparent banală apărută zilele trecute, pe o agenție de știri, readuce în atenție inventivitatea grupării coordonate de Sorin Ovidiu Vîntu în colectarea de fonduri din orice surse și din orice poziție, după modelul teroriștilor inventați de Iliescu. De această dată sursa este Fondul Social European, iar poziția este bine fixată, undeva, în zona extrem de generoasă a apărării drepturilor femeii și a luptei pentru „egalitatea de șanse pe piața muncii“. Rezultatul unui sondaj realizat de un institut al grupării SOV, INSOMAR, a devenit motiv de dezbatere publică și cap de afiș pentru o agapă mondenă la Timișoara. „În România, peste 8% dintre femeile care au decis să facă un copil și-au pierdut locul de muncă“ – anunță, cu îngrijorare, o firmă specializată în PR, acesta fiind un motiv necesar și suficient pentru o întrunire organizată la Timișoara, pe 21 martie.  „Majoritatea dintre noi nu suntem informați de existența legilor care să ne protejeze împotriva acestor situații și să ne ofere șanse egale pe piața muncii“ – continuă anunțul. Mai aflăm apoi că sondajul amintit a fost realizat de INSOMAR în cadrul unui proiect intitulat „FEMINA- Formare pentru jurnaliști, Emisiuni TV, Monitorizare, Informare Națională și Advocacy pentru afirmarea egalității de șanse și de gen“, proiect cofinanțat de Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013“ – „Investește în oameni!“, axa prioritară nr.6. Seriozitatea proiectului pare a fi dincolo de orice îndoială până ajungi la o propoziție care dă totul peste cap.  „Prof. Univ. Dr. Gheorghe Teodorescu (INSOMAR) va prezenta rezultatele Raportului de Cercetare Femina“ – mai apucă să anunțe în comunicat organizatorii conferinței de la Timișoara, după care totul devine extrem de clar. Paravanul lui Vîntu, așadar, folosit cu succes și în alte proiecte infracționale din trecut, continuă să scoată bani până și din suferințele femeii.

Ceea ce atrage în mod deosebit atenția aici este faptul că acest universitar al lui Vîntu, zis și Gelu, hotărât să instruiască jurnaliștii în amplul proiect de conștientizare a societății în privința discriminării femeii pe piața muncii și nu numai, tocmai a fost trimis în judecată de către procurorii anticorupție după ce a fost prins, ca șobolanul, în timp ce spăla bani pentru PSD, folosind INSOMAR-ul pentru o plată mascată de peste 150.000 de euro către PSD, în campania electorală a lui Geoană. Firma de sondare a opiniei publice a lui Gelu Teodorescu a fost folosită, de fapt, pentru a intermedia transferul către partidul lui Mircea Geoană a cel puțin un milion de euro, bani care au fost spălați cu grijă de soldatul lui Vîntu pornit, acum, la instrucția jurnaliștilor pe frontul de vest, adică tocmai în Timișoara. Observând acest „amănunt“, nu poți să nu te întrebi dacă proiectul „Femina“, altfel destul de generos, nu este cumva o acoperire pentru o nouă operațiune marca SOV. Înainte de a vedea ce se află în spatele său, reamintim că Gheorghe Teodorescu, şeful INSOMAR, este cel care a preluat în ianuarie 1997, de la Nicolae Popa, acţiunile SGI (firma lui Sorin Vîntu ce controla SOV Invest); în noiembrie 1997, Gheorghe Teodorescu a cedat 51% din acţiuni către Centrocoop, pentru a da credibilitate operaţiunii, iar în ianuarie 1999, când marea hoţie atinsese apogeul, a cedat restul de 47,1% acţiuni către Ioana Maria Vlas iar aceasta a plasat 20% la CEC şi 20% la Banca Agricolă. Aşa se face că atunci când s-a prăbuşit, toate legăturile FNI cu Sorin Vîntu fuseseră tăiate. Operaţiunea a fost un succes, iar paravanele Nicolae Popa, Ioana Maria Vlas şi Gelu Teodorescu şi-au făcut treaba şi au fost recompensate. Popa şi Vlas cu „excursii“ în străinătate, iar Teodorescu cu titluri şi lucrări universitare dar şi cu jucaria INSOMAR. Teodorescu a fost atât de apropiat de Sorin Vîntu încât cei doi au creat împreună GELSOR SRL, firma care a dat apoi denumirea imperiului mafiot al lui SOV. Numele GELSOR a fost obţinut prin alăturarea particulelor GEL – de la GELu (Gheorghe) Teodorescu şi SOR – de la SORin Vîntu. În plus, cei doi au deţinut, în 1990, ziarul Românul Liber şi o consignaţie în Roman. Prin urmare sunt legături vechi, durabile și reciproc avantajoase între ei.

Paravanele trag la rame

Scoaterea lui Gelu Teodorescu în față, în condițiile în care individul e penal, fiind trimis deja în judecată de DNA pentru comitrerea infracțiunii de „fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată“, arată că resursele lui Vîntu s-au epuizat. Sigur, se poate spune că, oficial, Gelu nu-i mai aparține, universitarul fiind vândut, cu institut cu tot, altor paravane consacrate de-ale lui Vîntu, cum sunt Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru. Astfel, în noiembrie 2011, Gușă a anunțat public preluarea firmei ce controlează PSV Company, fosta Petromservice, după ce s-a descoperit că Vîntu împreună cu locotenenții lui au delapidat peste 83 milioane de euro de la această firmă. Cum PSV Company deține 99,99% din INSOMAR, iar firma ar fi trecut, conform informațiilor din mass-media, în proprietatea paravanelor amintite, înseamnă că, formal, institutul de sondare a opiniei publice și de spălare a banilor pentru PSD aparține acum cuplului Gușă-Păcuraru. Asta formal, pentru că, în realitate, e greu de admis că Gușă e om de afaceri, sau că infractorul Maricel Păcuraru (condamnat deja, la închisoare, în anii 90), fost o vreme patron de mucava la Gardianul, este altceva decât o marionetă de-a lui Vîntu.

Revenind la proiectul „Femina“, de instruire a jurnaliștilor, care l-a scos în față pe Gelu Teodorescu, constatăm că el este destul de frumos îmbrăcat în intenții nobile. „Pe parcursul a 36 de luni, proiectul va oferi publicului ţintă, autorităţilor statului şi reprezentanţilor mass-media o mai bună înţelegere a fenomenului segregării pe criterii de gen din piaţa muncii şi din mass-media, va conduce ample campanii de comunicare menite a sensibiliza şi conştientiza societatea civilă, liderii de opinie şi reprezentanţii autorităţilor publice asupra fenomenului discriminării pe criterii de gen, va oferi instruire şi auditare reprezentanţilor mass-media pentru a combate mentalităţile, clişeele şi mani­festările sexiste prezente în practica mediatică şi va contribui la îmbunătăţirea cadrului legislativ şi a metodologiilor de aplicare a legii ce reglementează egalitatea de şanse pe piaţa muncii“ – se spune în documentele însoțitoare ale proiectului. S-a făcut chiar și un site viu colorat care promovează operațiunea, există libertate de exprimare, feed-back din partea femeilor interesate. Totul merge strună. Conferințele anunțate dau fiori participanților, cum se speră și pentru conferința de pe 21 martie, e așadar un proiect de vis.

femina1

Matusalemica Tatoiu tropăie satisfăcută

Dacă vezi suma aruncată în joc pentru această campanie, începi să înțelegi că nu-i de glumă. „Instruirea jurnaliștilor“, site-ul și „conștientizarea societății“ în mediul online și pe scenele care nu se știe cum mai pot suporta tocurile matusalemicei Monica Tatoiu – femeia care vorbește continuu despre orice, de la politica vibratorului la brânza de iepure – toate acestea costă Uniunea Europeană peste 17,6 milioane de lei și bugetul de stat peste 2,2 milioane lei. Proiectul Femina are o valoare eligibilă totală de 20.896.919 lei, adică de aproximativ 5 milioane de euro. Pentru șase conferințe și niște prezentări de modă, cum anunță beneficiarii acestor fonduri uriașe, este o performanță. Merită să plătești s-o vezi pe Tatoiu povestind despre cum a fost ea abuzată sexual de Tutankamon. Pentru că, aflăm, în escapada de la Iași, din septembrie 2011, „Într-o asistenţă numeroasă, cu invitaţi de marcă şi în prezenţa primarului Gheorghe Nichita, care a vorbit despre oportunitatea unui astfel de proiect în România, întâlnirea a fost moderată de Melania Medeleanu şi a avut ca lectori pe Monica Tatoiu şi Irina Păcurariu, fiind considerate modele de femei de succes“. Demn de remarcat este faptul că la conferința Femina de la Iași nu a participat Gheorghe Teodorescu, pentru că ar fi fost prea provocatoare prezența sa, dar a participat un anume conf. dr. Adrian Netedu, coordonatorul CENSOP Moldova (Centrul de Studiere a Opinie Publice Moldova). Este vorba despre o structură din cadrul Catedrei de Sociologie de la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iași, născută în cadrul unei fundații, Axis, din conducerea căreia face parte Gheorghe Teodorescu.
Beneficiarul proiectului este societatea SC Blockbuster Media SRL, deținută de necunoscuții Vlad Șerban Rotaru și Eugen Rotaru, cel din urmă fiind născut în Căușeni Tigina, Republica Moldova, în sfântul stil al paravanelor lui Vîntu. Blockbuster este însă partener, în administrarea operațiunii, cu INSOMAR și cu Asociația pentru Promovarea Femeii din România (APFR) care s-a format în 1997 ca o filială a Fundaţiei IKON din Galaţi, ale cărei activităţi constau în oferirea de ajutoare (haine, alimente) familiilor cu multi copii. Sigur, e o simplă coincidență faptul că tot în Galați operează, de ani buni, însuși Maricel Păcuraru, paravanul.

Oamenii Realității

De altfel, în proiectul demarat în august 2010, deci în mandatul curat al lui Sorin Ovidiu Vîntu la cârma Realitatea Media SA și, în general, al tuturor afacerilor sale, au mai fost atrase și alte nume din grupul său. Astfel, trecând peste numele Melaniei Medeleanu (Realitatea TV), care moderează conferințele Consiliului Național FEMINA, în conducerea Blockbuster au mai fost folosite și alte persoane din interiorul Realitatea Media. Este vorba despre Roxana Grămadă și Viorela Ursuleac. Activitatea lor a devenit mai cunoscută după ce Blockbuster Media și-a deschis, pe 1 noiembrie 2010, un punct de lucru chiar în Casa Presei Libere nr.1 din Capitală, corpul A4, etaj 1, poz.28, 29, 30, 31 si 33. La etajul 2, camera 28, adică deasupra acestora, este exact sediul Realitatea Media SA. Referitor la cele două angajate ale lui Vîntu, ele au lucrat în paralel și pentru Realitatea Media SA și pentru Blockbuster. Astfel, Roxana Grămadă este director de proiect la Blockbuster Media din august 2010. Ea deține această funcție în paralel cu aceea de Corporate Affaire Consultant, tot din august 2010, la Realitatea Media SA. Ea este însoțită, printre alții, de  Viorela Ursuleac, BTL Manager la Blockbuster Media din ianuarie 2011, dar și Events Manager la Realitatea Catavencu în perioada 2008-iunie 2011.
Așadar, proiectul Femina pare a fi pariul lui Vîntu cu Monica Tatoiu. Un pariu de 5 milioane de euro pe care știm deja cine l-a câștigat.

Dan Badea,

17.03.2012