Studiourile Felix lansează diversiunea Pixelul roșu din tomatele bugetarilor

Categorie: BlogrollManipulare prin presaPresa

Trustul de presă al lui Dan Voiculescu a atins culmea manipulării în seara de 12 martie, când, în cadrul unei știri televizate, operatorul a filmat în direct însăși manipularea în stare pură și, din prostie, producătorul emisiunii i-a dat ok-ul pentru difuzare.”Știrea” va face, cu siguranță, carieră în facultățile de jurnalistică, atât la capitolul dezinformare, cât și la cel privind încălcarea grosolană a deontologiei profesionale.

Într-un material realizat și difuzat de postul de televiziune Antena1, pe tema creșterii prețurilor la legume și a puterii tot mai scăzute de cumpărare a românilor, jurnaliștii lui Felix au inventat un personaj pentru a ilustra ideea cu care plecaseră pe teren. Personajul fictiv, sau actorul, se numește Mirela și joacă rolul unui bugetar gârbovit de sărăcie. Ca într-o adevărată piesă de teatru, Mirela este introdusă rapid în scenă după un comentariu bine ticluit. ”Românii au ajuns să cumpere legumele la bucată. Prețurile cresc de la o lună la alta, iar cine merge în piață ajunge să se întoarcă acasă cu sacoșele aproape goale.

Scumpirile au ajuns atât de departe încât kilogramul de portocale este de trei ori mai ieftin decât cel de roșii” – citește de pe prompter Andreea Bereclean, prezentatorul știrii. Urmează apoi un fragment de realitate inventată de angajații lui Felix. Apare personajul Mirela, o cumpărătoare aflată în piață, în fața unei tarabe cu legume.

pixel2

Are loc următorul dialog între Mirela și vânzătoare. ”Bună ziua! Îmi dați și mie două roșii, vă rog frumos?” – întreabă Mirela. ”Mai mari, mai micuțe?” – se interesează vânzătoarea. ”Mai micuțe” – răspunde, cu tristețe în glas, Mirela. ”Un leu șaptezeci!” – dă verdictul vânzătoarea, după ce cântărește două roșii alese din grămadă. ”În piețe a devenit deja un obicei să cumperi legume la bucată. Mirela știe cel mai bine acest lucru. Este bugetară și câștigă salariul minim pe economie” – se aude, din off, vocea naratorului. Așadar, reținem, Mirela este bugetară și, în plus, o bugetară aflată la limita inferioară câștigurilor. Este una dintre sutele de mii de victime ale regimului criminal al dictatorului Traian Băsescu, după cum țipă, prin toate vocile lui năimite din Antene, cool-mogulul Dan Voiculescu. ”De ce ați cumpărat doar două roșii?” – întreabă curios, nevenindu-i parcă să creadă că se poate decădea în asemenea hal, reporterul Antena 1. ”Pentru că de atâția bani am!” – răspunde cu o tristețe acuzatoare Mirela, victima dictatorului care i-a tăiat 25% din salariu, echivalentul, aici, al aproape unei jumătăți de roșie micuță. Micul reportaj televizat continuă apoi cu un nou sincron în care un bătrânel glumeț spune și el ce-l aduce în piață. ”Mi-am cumpărat o țelină, vrem câteva roșioare, câțiva cartofei, facem o salată…” – zice personajul, încercând să-ți smulgă niște lacrimi. Numai că, în momentul în care ți se pune nodul în gât, te cuprinde instantaneu un fior. Mirela, bugetara cu salariul minim pe economie, apare în spatele bătrânelului cu cartofeii de salată, undeva în planul secund, cântărind niște roșii, sau cartofi, în spatele tarabei.

pixel1

Te freci la ochi și înțelegi, brusc, că ai fost tras pe sfoară de niște pușlamale, chiar la tine în casă, la televizorul tău, pe banii tăi fracționați, sau nu, de regimul „criminal”. Mirela era, așadar, un actor și nu un bugetar amărât! Mirela era o invenție a pușlamalelor lui Felix, obișnuite să manipuleze opinia publică până într-acolo încât nici ele nu mai pot face diferența dintre realitate și ficțiune. Cei care au remarcat, primii, făcătura Antenei 1 au fost cei de la revista Kamikaze, de unde filmulețul a fost rapid împrăștiat pe internet și a dat naștere la sute de comentarii din partea celor indignați de această nouă  manipulare. Culmea, făcătura este recunoscută, cu un cinism vecin cu sinuciderea profesională, de către un personaj cu funcție de conducere în cadrul Intact, de Dorothea Ionescu Vanau, Corporate Marketing Director la Intact Media Group. Scopul scuză mijloacele spune, cu alte cuvinte, Dorothea lui Felix. Mai mult, ea prezintă, ca pe un fapt obișnuit, făcătura realizată de manipulatorii din grupul Intact, pe care o și descrie așa cum a învățat ea la școala de manipulare a lui Coman, SSJ. ”Să vă spun cum se face o astfel de știre: se ia un interlocutor care impersonează românul de rând, în acest caz bugetarul, și se aduce la sincron, pentru a ilustra cazul. „Mirela” poate fi „familia Ionescu” sau „domnul Cornel”. Sigur, în locul „Mirelei” puteam spune „un bugetar cu venitul de … lei nu-și poate permite decât două roșii, atunci când se duce la piață”. În cazul nostru, miza erau, însă, niște cifre care prezentau scăderea drastică a consumului, nicidecum cine și cum impersonează”. Așadar, nu avem de-a face cu o greșeală a reporterului Antena 1, ci cu un mod de a face presă coordonat de conducerea trustului. Avem de-a face cu ”făcătura” și manipularea ca genuri jurnalistice, predate, cu siguranță, la școala lui Gâdea și a altor impostori crescuți pe moșia lui Felix, turnătorul ordinar al Securității din anii 80.

pixel3

Dealtfel, televiziunile lui Felix nu sunt, de fapt, la prima făcătură. Cine poate uita mizeria lansată de tonomatele lui Felix atunci când au prezentat pe post un document din care rezulta că ministrul Educației, Daniel Funeriu, olimpic internațional, n-ar fi luat bacalaureatul, la un liceu din Franța, din prima sesiune? În realitate, documentul prezentat de manipulatorii de profesie Dana Grecu și Radu Tudor era, la fel ca și bugetara Mirela, o făcătură ușor de demontat.
O invenție care pentru angajații trustului Voiculescu a devenit un mod de a fi, un principiu de bază al deontologiei profesionale ordonate prin ordin de zi pe trustul Intact. O inversare totală a valorilor, mai gravă decât în anii grei ai comunismului în care Voiculescu a fost un partener de nădejde al Securității, un răsfățat al epocii de aur, el și neamurile lui cu cefe roșii.

Dan Badea