Chirieac și cei 75 de șantajiști de la Facultatea de Jurnalism

Categorie: mafie romaneascaManipulare prin presaPresa


sorin-rosca-stanescu-bogdan-chirieac-mediafax

Deși exclus din breasla jurnaliștilor, după ce a fost surprins în timpul unei operațiuni de șantaj asupra unui demnitar al statului, afaceristul Bogdan Chirieac continuă să exploateze, să compromită și să otrăvească mass-media românești.

Ca jurnalist, el a încălcat toate regulile deontologiei profesionale după ce, prin trafic de influență, șantaj, presiune mediatică etc. a reușit să devină exponentul unui grup de interese care avea să obțină numeroase contracte privilegiate cu instituții ale statului român, îndeosebi din domeniul apărării și securității naționale. Este vorba despre contracte de zeci de milioane de euro pe care firma jurnalistului le obținea în timp ce el scria editoriale despre același tip de contracte, sau despre concurenții firmei sale.

Spre sfârșitul lui 2009, după ce ziarul Curentul a publicat celebrele stenograme ale șantajării șefului ANI (aici si aici), Cătălin Macovei, de către Sorin Roșca Stănescu și Bogdan Chirieac, cei doi pseudo-jurnaliști au fost excluși simbolic din presă. Comisia Media, organism compus din reprezentanții Clubului Român de Presă și al Asociației Jurnaliștilor din România, al cărei scop este de a se pronunța, sub aspect profesional, în chestiuni ce țin de deontologie care privesc mass-media din România, a decis că Roșca Stănescu și Chirieac au încălcat mai multe articole ale Codului Deontologic al jurnalistului și au recomandat instituţiilor de presă şi jurnaliştilor ”să nu-i mai prezinte pe Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac drept jurnalişti sau cu orice altă titulatură care face referire la această meserie”, atrăgînd atenția că „instituţiile de presă care colaborează cu Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac pentru prestaţii jurnalistice sau de management editorial riscă să compromită nu numai propriul prestigiu, ci şi credibilitatea profesiei” (aici si aici). Asta era în noiembrie 2009.

Ulterior, mașinăria de propagandă a mafiei PSD-PNL-PC, controlată în principal de Dan Voiculescu și Sorin Ovidiu Vîntu, a folosit fără reținere serviciile de dezinformare ale celor doi multimilionari șantajiști, angrenați într-o campanie fără precedent de demolare a instituțiilor fundamentale ale statului. Bogdan Chirieac a înființat apoi, împreună cu un alt tonomat al mafiei politico-financiare, Răzvan Dumitrescu, o publicație on-line al cărei scop a fost acela de a lansa și susține, în spațiul virtual, campania de dezinformare lansată peste România de finanțatorii acestora. Este vorba despre site-ul dcnews.ro.
După ce, ieri, am prezentat asocierea dintre Bogdan Chirieac și directorul general adjunct al DGIA, generalul locotenent Ilie Botoș, într-o fundație folosită apoi pentru a încasa fonduri europene de peste un milion de euro în scopul de a sprijini, chipurile, reconversia profesională a personalului disponibilizat din sistemul național de apărare și securitate națională, ne vom ocupa acum de un alt proiect la fel de important și la fel de bine plătit de structurile europene. Aici, șantajistul Chirieac nu mai vizează pregătirea militarilor disponibilizați, ci a jurnaliștilor.

Fostul decan Coman, partenerul șantajistului Chirieac

Culmea ironiei, un individ exclus din breaslă de un exponent al autorității profesionale a acesteia, cum este Comisia Media, este plătit acum cu sute de mii de euro ca să instruiască jurnaliști. Pare incredibil, dar proiectul accesat de firma lui Chirieac pentru integrarea pe piața muncii a viitorilor jurnaliști este făcut în colaborare cu Facultatea de Jurnalism și Știintele Comunicării din cadrul Universității București, o instituție care se descalifică astfel, automat, încălcând recomandările Comisiei Media. Cum este posibil ca facultatea condusă până zilele trecute de prof. dr. Mihai Coman, ce părea să fie o instituție serioasă, să se asocieze cu cele mai mizerabile figuri care populează spațiul mass media românești? Cum să asociezi FSJC cu Bogdan Chirieac, cel care s-a autodenumit „Pielea P…lii“?

SC Press Media Electronic SRL în parteneriat cu Universitatea București – Facultatea de Jurnalism și Știintele Comunicării a început implementarea proiectului POSDRU/109/2.1/G/81431 : „Presa on-line – fereastra catre viitor“, proiect co-finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013“- anunță Bogdan Chirieac pe site-ul său, punând capac definitv credibilității facultății lui Coman, la fel cum Lucia Hossu Longin a decredibilizat total Asociația Profesioniștilor din Televiziunea Română după ce a acordat premii APTR unor tonomate lipsite de deontologie profesională precum Mihai Gîdea, Dana Grecu, Radu Tudor, Mircea Badea și alte jivine de la curtea turnătorului Voiculescu.

chirieac vilcu

Proiectul lui Chirieac, în parteneriat cu FJSC, este suficient de pervers pentru a ne atrage atenția deoarece prin el se atentează la viitorul profesional al unor tineri care nu prea știu c eli se pregătește. Este vorba despre 75 de studenți de la FJSC care vor încăpea pe mâinile ciracilor lui Chirieac fiind predispuși astfel la a deveni șantajiști după chipul și asemănarea lui Chirieac.

Obiectivul general al proiectului îl constituie dezvoltarea abilităților de muncă ale studenților din domeniul știintelor comunicării în vederea creșterii șanselor de integrare pe piața muncii, prin organizarea stagiilor de pregatirea practică astfel încât aceștia să poată răspunde nevoilor de informare şi comunicare ale noilor generaţii – digital natives – utilizând în mod flexibil şi eficient, în activitatea profesională pe care urmează sa o desfașoare, noile tehnologii de informare“ – își anunță Chirieac intențiile.Altfel spus, proiectul DCnews are drept scop calificarea studenților „la locul de muncă“, sub îndrumarea subalternilor lui Chirieac. O practică la capătul căreia 75 de „chirieaci“ antrenați vor pătrunde în on-lineul românesc, gata să îngroașe rândurile mașinăriei anti-românești a lui Voiculescu, Vîntu sau, mai nou, Ghiță.

Proiectul „Presa on-line – Fereastra către viitor“, finanțat din Fondul Social  European prin Programul Operațional Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 2, se află deja într-o fază avansată, pe site-ul lui Chirieac fiind deja postată documentația de atribuire pentru achiziția privind asigurarea de servicii de management. În Caietul de sarcini al licitației sunt precizate clar obiectivele urmărite de beneficiarii fondurilor de aproximativ 600.000 de euro, alocate acestui proiect, 1,94 milioane lei fiind fonduri UE, iar 60.042 lei fiind aloați de la bugetul național, restul de 211.560 lei fiind cheltuieli neeligibile.
Astfel, se consemnează în Caietul de sarcini,

„Obiectivul general al proiectului va fi realizat prin intermediul obiectivelor operaționale: creșterea gradului de pregătire practică în domeniul de specializare studiat, pentru 75 de studenti înmatriculați în sistemul de învățământ superior și dezvoltarea și valorizarea cooperării dintre mediul universitar și angajator“. Mai departe, spune Chirieac,

„Cunoștințele și aptitudinile dobândite de studenți prin participarea la stagiile de practică sunt menite să armonizeze pregătirea teoretică a grupului ținta cu cea practică, iar potențialii angajatori vor beneficia, ca urmare a implementării proiectului, de noi angajați care au un nivel de pregătire practică corespunzător cerințelor de pe piața muncii, iar noii angajați vor depăși cu ușurință perioada de adaptare la primul loc de muncă relevant În consecință, proiectul se înscrie integral obiectivelor POS DRU 2007-2013 și DCI al POS DRU și anume dezvoltarea capitalului uman și creșterea competitivității. De asemenea, prin organizarea stagiilor de practică, persoanele aparținând grupului țintă vor fi formate pentru a face faţă schimbărilor inerente care vor avea loc ca urmare a digitalizării presei și va fi facilitata tranziția de la școală la viață activă“. Vorbind despre cerințele „pieței muncii“, pentru care vor fi pregătiți cei 75 de „chirieaci“, este de presupus că acestea se referă la cerințele mașinăriei de dezinformare, că doar echipa formată din Răzvan Dumitrescu (autorul lansării celebrelor imagini cu pixelul albastru – „Băsescu lovind un copil“), Bogdan Chirieac și Val Vîlcu (director DCNews) nu și-a propus să respecte, tocmai acum, principiile deontologiei profesionale. Mai ales că la mijloc este vorba de aproximativ 600.000 de euro. Culmea, Uniunea Europeană plătește acești bani pentru un proiect îndreptat tocmai împotriva principiilor europene, dezinformarea prin presă fiind specialitatea celor de la dcnews.

vilcu1

Val Vâlcu, partenerul lui Chirieac de la DCNEWS, este noul prodecan al facultaţii de jurnalism
Atragerea fabricii de jurnalişti, cum a devenit FJSC, de partea maşinăriei de dezinformare a mafiei Grivco e cât se poate de reală, câtă vreme derbedeii de presă care au otrăvit spaţiul public, prin operaţiuni de şantaj şi de trafic de influenţă şi-au plasat recent, în conducerea facultăţii, un membru de referinţă. Este vorba despre Val Vâlcu, noul prodecan cu probleme sociale al FJSC, ejectat în urmă cu mai mulţi ani de la Adevărul, pentru astfel de practici, iar apoi recuperat de Sorin Ovidiu Vîntu la Gardianul, unde a executat fidel, ca un soldat credincios, toate comenzile murdare ale mogulului din fruntea publicaţiei. Era aşa de fidel intereselor mafiotului care-l controla încât, pus în situaţia de a alege între Vâlcu şi alţii, Vîntu a afirmat că „Val Vâlcu va fi cel care va stinge lumina la „Gardianul””.  Şi aşa a fost. Foarte multe campanii care au distrus carierele unor medici, de exemplu, au fost coordonate direct de acest individ lipsit de scrupule. Tot el a fost la conducerea publicaţiei care a lansat, în on-line, fillmuleţul trucat „Băsescu lovind un copil”, preluat apoi de colegul său de la dcnews, Răzvan Dumitrescu, care fusese şi el, anterior, director la aceeaşi publicaţie, Gardianul. Val Vâlcu este, aşadar, noul prodecan al facultaţii de şomeri numită FJSC. Din această poziţie, derularea proiectului de 600.000 de euro, al publicaţiei online pe care o conduce, DCNEWS, în parteneriat cu FJSC, pe care, la fel, o conduce de cîteva zile, va fi lipsită de eventuale surprize. Încet dar sigur, mafia Grivco otrăveşte totul în jur, iar jurnaliştii capătă tot mai mult structura şi poziţia pingelei.

Dan Badea,

publicat în Curentul din 7 martie 2012