Mama deontologului Striblea – complice la furt din banii europeni

Categorie: Justitiemafie romaneasca

Cătălin Striblea, unul dintre deontologii de serviciu ai USL, aripa Sebastian Ghiță, are grave probleme de imagine după ce stribleamama lui, Magdalina, tocmai a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupție pentru comiterea mai multor infracțiuni. Deși ar trebui să aibă probleme de conștiință deoarece, după comiterea infracțiunilor de către Măgdălina Striblea, lui i-a intrat în conturi o sumă importantă de bani, tonomatul lui Ponta ține lecții de morală în fața nației, porcăindu-i în direct pe toți cei care nu răspund la comenzile mogulilor. Autoritatea morală a acestui individ care, împreună cu Corina Drăgotescu, un alt tonomat de frunte al alianței anti-românești conduse de Ponta și Antonescu, otrăvesc mințile celor ce-i ascultă – transformându-i într-un fel de zombi buni de plantat cu succes în Piața Universității, pe post de aurolaci cu pancartă la butonieră – se face țăndări după ce constați la ce se pretează părinții lui ca să-i întrețină obrazul subțire.

Pentru că e destul de grav dacă părinții tăi, care se presupune că te-au educat, ajung să iasă la drumul mare și să-i dea în cap cetățeanului Sapard, după numele de familie, ca să aibă apoi de unde să-ți facă ție cadou, de ziua ta, o limuzină japoneză de lux. La fel ca toate tonomatele din mass media românești, Striblea nu este, în realitate  (fie ea chiar și Realitatea a lui Vîntu, Ghiță sau Ponta), decât un individ dependent de miliardele de lei care-i intră anual în cont, cum sunt, spre exemplu, miliardul luat de la mogul, la care se adaugă, de ziua lui, miliardul primit cadou de la părinți, plus miliardul primit de nevastă-sa, Alina Tonigaru, consilier juridic asimilat magistraților la DNA. Întâmplarea face însă ca mamei lui Striblea să i se tragă nenorocirea tot de la instituția în care lucrează nora ei, adică Departamentul Național Anticorupție. Astfel, printr-un comunicat al acestei instituții, dat publicității zilele trecute, suntem informați că DNA – Serviciul Teritorial Iași a dispus trimiterea în judecată a mai multor inculpați, printre care figurează și mama lui Cătălin Striblea, Măgdălina. Ea a fost implicată, în urmă cu șase ani, într-o afacere cu fonduri nerambursabile și, prin comiterea unor falsuri, a sprijinit alocarea fără drept a peste 230.000 de euro către consiliul Local al unei comune din județul Vaslui.

Măgdălina Striblea – complicea primarului din Stănilești

Concret, informează procurorii DNA în rechizitoriu, ”la data de 29 martie 2004, între Consiliul Local al Comunei Stănilești, județul Vaslui (beneficiar) și Agenția SAPARD România (Autoritatea Contractantă) a fost încheiat contractul de finanțare nerambursabilă pentru punerea în practică a proiectului intitulat „Modernizare drum de interes local Gura Văii ( DN 24A ) – Pogănesti, 6,524 Km., comuna Stănilești, județul Vaslui”. Contractul de execuție a lucrărilor a fost atribuit prin licitație SC Compania Nova Construct SA Iași. În cursul lunii decembrie 2005, pentru a obține în mod nelegal tranșa a patra din banii alocați în cadrul acestui proiect, inculpatul Arhip Liviu, în calitate de reprezentant al beneficiarului și primar al comunei Stănilești la acel moment, a semnat și depus la Autoritatea Contractantă mai multe înscrisuri false (proces verbal de recepție, raportul de execuție) atestând, în mod nereal, că lucrările pentru care a solicitat alocarea tranșei au fost realizate integral și în conformitate cu prevederile proiectului tehnic. În această modalitate, Agenția SAPARD a aprobat plata către Consiliul Local Stănilești a sumei de 862.002,57 RON (echivalentul a aproximativ 235.590,63 euro) reprezentând fonduri SAPARD și fonduri de la bugetul de stat alocate în mod nelegal”. Mai departe, arată procurorii, primarul a beneficiat de complicitatea reprezentanților unei firme de proiectare, Striblea SRL, precum și de membrii comisiei de recepție a lucrărilor, pentru a confirma falsurile primarului. ”În demersul său, inculpatul Arhip Liviu a fost ajutat de inculpații Striblea Măgdălina, inginer proiectant în cadrul SC Striblea SRL Vaslui, realizator al proiectului tehnic, care a întocmit în fals referatul privind execuția lucrărilor, în timp ce inculpații Șerban Corneliu (diriginte de șantier și secretar al comisiei de recepție), Drânceanu Gheorghe, Iordachi Radu Constantin, Zaharia Teodora și Pruteanu Ștefan (membri ai comisiei de recepție la terminarea lucrărilor) au semnat procesul verbal de recepție în care s-a consemnat în mod nereal că lucrările au fost finalizate. În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparținând inculpaților” – informează procurorii DNA.

Acesta este motivul pentru care cei implicați au fost trimiși în judecată pentru comiterea mai multor infracțiuni. Astfel, fostul primar Liviu Arhip a fost trimis în judecată pentru ”folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, pentru două infracțiuni de fals intelectual și pentru  înșelăciune cu consecințe deosebit de grave”. În același timp, conform comunicatului DNA, au mai fost trimiși în judecată și ”STRIBLEA MĂGDĂLINA, inginer proiectant în cadrul SC Striblea SRL Vaslui, ȘERBAN CORNELIU, inginer constructor, IORDACHI RADU-CONSTANTIN, inginer constructor, DRÂNCEANU GHEORGHE, inginer proiectant în cadrul Serviciului de Proiectare –Finanțare Europeană din cadrul Consiliului Județean Iași, ZAHARIA TEODORA, secretar al Primăriei comunei Stănilești, județul Vaslui, PRUTEANU ȘTEFAN, inginer în cadrul Primăriei comunei Stănilești, județul Vaslui, în sarcina cărora s-au reținut următoarele infracțiuni: complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, complicitate la infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și  fals intelectual”.

O limuzină japoneză, pentru fiu, din garajul SAPARD?

Implicarea familiei Striblea în afacerea cu fonduri nerambursabile din Vaslui este deja de notorietate, mai ales după ce soții Gheorghe și Măgdălina Striblea au încercat să-și ascundă urmele printr-un fals cu repetiție înregistrat la primăria Stănilești. Pe scurt, pentru porțiunea de drum modernizat cu fonduri europene de aproximativ 1 milion de euro, firma de proiectare aleasă a fost Striblea SRL, care aparținea soților Gheorghe și Măgdălina Striblea, părinții tonomatului de la RTV. La jumătatea lui decembrie 2005, Măgdălina Striblea a sesizat agenția Sapard Iași că drumul nu este finalizat, deși constructorul făcea demersuri pentru a primi ultima tranșă de bani (235.000 de euro). Referatul doamnei Striblea n-a fost înregistrat însă la Iași, unde trebuia, ci la Primăria Stănilești. Ulterior, la sfârșitul lunii, când primarul s-a decis să taie panglica pentru finalizarea lucrării, deși ea nu era gata, reprezentantul firmei Striblea SRL face un alt referat în care confirmă că totul este în regulă, deci ultima tranșă de bani poate să intre în conturile firmei constructoare. Acest nou referat este înregistrat însă tot la primăria Stănilești, la aceeași dată cu primul și purtând același număr de înregistrare, ceea ce înseamnă că, în acest mod, s-a intenționat mușamalizarea referatului anterior în scopul netezirii drumului pentru încasarea nelegală a fondurilor de la Sapard. Ulterior, în 2007, în urma unei sesizări cu privire la faptul că lucrarea nu a fost finalizată, poliția a demarat verificările și a descoperit că primarul din Stănilești și complicii săi înșelaseră agenția Sapard, obținând pe nedrept fonduri nerambursabile.
La începutul anului trecut, când am aflat despre această afacere, am solicitat lămuriri de la DNA.
”Va rugăm să ne precizați dacă DNA a început o anchetă legată de folosirea fondurilor SAPARD în care sunt implicați asociații sau administratorii firmei STRIBLEA.SRL din județul Vaslui” – am întrebat noi. Câteva zile mai târziu, pe 8 februarie 2011, purtătorul de cuvânt al DNA ne-a transmis următorul mesaj: ”Persoanele menționate de dvs. în solicitare nu au calitatea de învinuit sau inculpat în vreun dosar penal al Direcției Naționale Anticorupție care să aibă ca obiect aspectele la care faceți referire în cerere” – ni s-a răspuns de către Biroul de Informare și Relații Publice al DNA. Ieri, în urma apariției comunicatului privind trimiterea în judecată a Măgdălinei Striblea, am cerut din nou lămuriri purtătorului de cuvânt al DNA, referitor la ascunderea faptului că madam Striblea era, totuși, în atenția procurorilor anticorupție. Răspunsul primit, a fost că la acea dată, în dosar se făceau cercetări preliminare, iar celor implicați nu li se adusese la cunoștință că au calitatea de învinuit. Ne-au interesat aceste lămuriri după ce am aflat că soția lui Cătălin Striblea, deci nora inculpatei Măgdălina Striblea, era consilier juridic asimilat magistraților în cadrul Direcției Naționale Anticorupție. Am fost asigurați însă că aceasta nu a avut nici-o implicare în caz.

Am aflat însă, cu această ocazie, studiind declarația de avere a soției lui Cătălin Striblea din 15.06.2009, Alina Georgeta Tonigaru, că în anul 2008, deci la aproape doi ani de la falsurile din Stănilești, tatăl tonomatului i-a făcut cadou acestuia, de ziua sa, 30.000 de euro, reprezentând ”contravaloarea Honda CRV”. Așadar, dacă se va dovedi că mama lui Striblea a comis infracțiunile de care este acuzată de procurorii anticorupție, atunci o parte din banii câștigați  e posibil să se regăsească în Honda fiului de la București. Adică a celui care și-a propus să proiecteze în mintea telespectatorilor RTV directivele cuplului Ponta-Antonescu.

Dan Badea,

08.02.2012