Mafiotul sindical Marius Petcu nu poate justifica 725.000 de euro, adică banii de trabucuri

Categorie: BlogrollJustitie

petcu avereAgenţia Naţională de Integritate informează că un membru important al mafiei sindicale din România nu poate justifica 725.000 de euro. Ştirea vine la mai bine de o jumătate de an după ce DNA anunţase că acelaşi mafiot nu putea justifica, altfel decât din şpagă, 40.000 de euro găsiţi asupra sa în incinta unui şantier în construcţii din apropierea Bucureştiului.

Individul se numeşte Marius Petcu şi a fost pentru multă vreme preşedintele celei mai mari confederaţii sindicale din România, sau, altfel spus, un fel de cioban peste cea mai mare turmă autohtonă de berbeci. Petcu a folosit sindicatele din subordine în luptele politice din ultimii ani, de fiecare dată de partea partidului stat al lui Iliescu – Năstase – Geoană – Ponta şi a fost recompensat pe măsură, la fel ca şi ceilalţi confraţi sindicalişti.

Agenţia Naţională de Integritate este prima instituţie de control care şi-a permis să verifice, cu  resurse modeste comparativ celor aflate în posesia Fiscului, Poliţiei sau Parchetului, modul în care s-au îmbogăţit unii dintre paraziţii cocoţaţi în funcţii publice. ANI a anunţat astfel, la începutul acestui an, că averile a 15 lideri sindicali au intrat în atenţia şi verificarea inspectorilor de integritate. Sigur, când s-a anunţat oficial declanşarea controlului averii sindicaliştilor, ei au ieşit în spaţiul public, la televiziunea pe care o controlau, Realitatea TV, plângându-se că sunt hăituiţi de puterea care, spuneau ei, doreşte incitarea membrilor de sindicat împotriva lor. „Eu sunt cu declaraţia la vedere, pot justifica totul, tot ce este în aceste declaraţii reprezintă munca de o viaţă a mea şi a familiei mele“ – spunea asistentul medical Marius Petcu la puţin timp după ce a aflat că ANI îi verifică agoniseala şi cu câteva zile înainte de a fi prins în flagrant în timp ce-şi primea mita lui de mafiot congenital în formă continuată.

Cu sau fără voia lui, Petcu atrăgea atenţia asupra unui fapt care, este adevărat, este de natură a-i umbri activitatea infracţională aşa cum avea să fie ea devoalată în martie-aprilie 2011. Spunând că el este „cu declaraţia la vedere“, Petcu îl viza probabil pe cel care controla, în realitate, CNSLR Frăţia, adică pe tartorul Liviu Luca, singurul lider de sindicat care a refuzat şi refuză să-şi declare averea. De ce se situează Luca deasupra legii? Pentru că el nu poate să-şi justifice milioanele de euro care i-au intrat în conturi. Cunoscut ca locotenent al lui Sorin Ovidiu Vîntu, Luca este un Jimmy Hoffa autohton, lipsindu-i deocamdată, dar nu pentru multă vreme, condamnarea care face diferenţa.

Şi pentru că, zilele trecute, acest Hoffa de Dâmboviţa a fost trimis de Emil Boc să reprezinte mişcarea sindicală românească la CESE (Comitetul Economic şi Social European),premierul  României va avea o mare problemă în momentul în care Luca va fi arestat. Aceasta deoarece este absurd să credem că un astfel de individ, trimis deja în judecată într-un dosar penal (Bucureşti Turism) şi cercetat într-altul, cu acelaşi capăt de acuzare pentru care a fost arestat Jimmy Hoffa (adică gestionarea frauduloasă a patrimoniului sindical), ca să nu mai vorbim despre reţeau de crimă organizată care a căpuşat PSV Company, va putea amâna la nesfârşit cazarea la Jilava.

Aşadar, refuzând să preia exemplul dat de Băsescu în cazul Norica Nicolai, atunci când şeful statului a respins numirea acesteia la Justiţie, Emil Boc dovedeşte că, vorba lui Igaş, are doar apă plată în instalaţie. Problemelor pe care Liviu Luca deja le are cu justiţia, li se adaugă cele rezultate în urma controlului averii sale nedeclarate. Este vorba aici de numeroase terenuri şi imobile deţinute de Luca în mai multe locaţii din ţară, precum şi de conturi bancare în care a găzduit imense sume de bani a căror justificare legală este, practic, imposibilă. Luca pare că nu mai ştie nici el câte din conturile deţinute sunt ale sale şi câte ale lui Sorin Ovidiu Vîntu. Cazul transferului celor 3 milioane de euro în data de 2 octombrie 2009 din contul unuia dintre offshore-urile sale din Cipru, Elbahold Limited, în contul firmei lui Vîntu, Comac Limited, de unde aveau să plece apoi 50.190 de euro în contul deţinut de infractorul Nicolae Popa la o bancă din Indonezia, este deja un exemplu de implicare a sa în operaţiunile de crimă organizată coordonate de SOV. Întrebat atunci cum justifica acel transfer, dovedit cu documente oficiale, Luca a minţit cu obrăznicie spunând că el nu transferase banii în contul lui Vîntu ci în cel al băncii (Marfin Laiki Bank) la care firma sa deţinea un cont. La fel, acelaşi Luca declarase sub jurământ că nu mai ştie câte firme deţine în fosta PSC Company (fosta Petromservice) sau în Cipru pentru a nu intra în conflict cu probele deţinute de procurorul care instrumenta cazul privind favorizarea lui Nicolae Popa şi a nu fi acuzat de mărturie mincinoasă.
Aşadar, Liviu Luca, urmaşul lui Marius Petcu la conducerea turmei de bizoni aflate sub  cupola CNSLR Frăţia şi posesor al unei vaste activităţi penale, dar al niciunei condamnări oficiale, este trimisul lui Emil Boc pentru patru ani la CESE (Consiliul Economic şi Social European), organ consultativ al Uniunii Europene.

Găinării financiare

După această paranteză explicativă revenim la inculpatul Marius Petcu şi la averea lui nejustificată. Cazul său este primul din seria celor finalizate de ANI, pe linie sindicală, chiar dacă surplusul depistat în conturile lui este unul modest pentru un sindicalist şef peste arhiva şi mare parte din averea UGSR.  Declanşat de ANI înainte de flagrantul organizat de DNA, controlul averii lui Marius Petcu a evidenţiat, aşa cum am arătat deja, un surplus nejustificat de 725.000 de euro în conturile sindicalistului. Conform comunicatului de presă al Agenţiei Naţionale de Integritate, în urma controlul averii declanşat pe 29 noiembrie 2010 s-a descoperit că veniturile lui Petcu erau mai mici cu aproximativ 3 milioane de lei decât câştigurile din perioada în care a deţinut funcţia de şef al CNSLR Frăţia şi al Federaţiei Sindicale Sanitas. „În urma evaluărilor demarate la data de 29.11.2010, cu privire la faptul că domnul Petcu Marius-Grigore ar fi acumulat, în perioada exercitării funcţiei de Preşedinte al Federaţiei Sindicale SANITAS din România şi al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România – FRĂŢIA (C.N.S.L.R. – FRĂŢIA), împreună cu familia, o avere care depăşeşte veniturile realizate, s-au constatat următoarele: o diferenţă semnificativă, în sensul art. 18 din Legea nr. 176/2010, în cuantum de 3.024.615 Lei (aprox. 725.312 Euro), între averea dobândită şi veniturile realizate de către domnul Petcu Marius – Grigore, în perioada exercitării funcţiei de Preşedinte al Federaţiei Sindicale SANITAS din România şi al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România – FRĂŢIA (C.N.S.L.R. – FRĂŢIA)“ – afirmă ANI.

De asemenea, se mai menţionează în comunicat, „veniturile de natură salarială, realizate în perioada supusă evaluării de către domnul PETCU Marius-Grigore, împreună cu soţia sa, doamna PETCU Claudia, au fost în cuantum total de 1.250.752 Lei“, perioada vizată fiind 28.09.2000- 01.04.2011 (timp în care a fost preşedintele CNSLR, din 17 septembrie 2004 el fiind numit şi şeful Federaţiei Sanitas). Interesant este faptul că suma cu care a fost mituit recent Marius Petcu, conform procurorilor DNA, este cu puţin mai mare decât a câştigat Hoffa de Dâmboviţa în ultimul deceniu, adică de aproximativ 1,4 milioane lei. Asta doar de la un singur mituitor. Deşi Petcu este liderul sindical cel mai bine plătit din România, el nu s-a mulţumit cu banii primiţi legal, pe ştatul de plată, dar nici n-a fost suficient de inteligent – în definitiv este un amărât de asistent medical, n-are studiile lui SOV! – ca să-şi acopere hoţiile.

Obligat să-şi declare averea el n-a avut tupeul lui Luca, pentru a refuza, ceea ce l-a făcut, cum s-a dovedit deja, vulnerabil în faţa inspectorilor de integritate. Prin urmare, cazul său a fost deja înaintat, conform ANI, comisiei speciale din cadrul Curţii de Apel Bucureşti „în vederea începerii acţiunii de control cu privire la averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării“ funcţiilor din cadrul Sanitas şi CNSLR Frăţia. De asemenea, ca bonus, inspectorii ANI au mai descoperit şi faptul că Marius Petcu a declarat o suprafaţă cu 178 mp mai mică pentru vila sa din Bucureşti, pentru a plăti un impozit mai mic la Fisc. Aşadar, la valoarea sa de multimiliardar, individul s-a pretat şi la găinării ca un brav consumator de vişinată, cum s-a autodeclarat.

Antecedente ginecologice

Fin al lui Mitrea şi naş al lui Mugurel Surupăceanu, tovarăş al celuilalt sindicalist de tip „Hoffa”, Liviu Luca, dar şi fost angajat al lui Sorin Ovidiu Vîntu la două dintre firmele sale (Realitatea Media SA şi Global Video Media SA), Marius Petcu este unul dintre simbolurile mafiei sindicale. Alături de alţi administratori de la Global Media SA, el se află deja în atenţia fiscului pentru o evaziune fiscală de 1 milion de lei, făcută prin intermediul acestei societăţi a lui SOV, firmă controlată de PSV Company SA (fosta Petromservice) şi folosită la sifonarea banilor din Realitatea Media SA. De asemenea, în calitatea sa de administrator al societăţii Realitatea Media SA, el a mai făcut obiectul unei investigaţii din partea inspectorilor ANAF care au descoperit că firma lui Vîntu a prejudiciat statul cu peste 6,2 milioane de lei. Ulterior, ANAF i-a sesizat printr-o adresă oficială pe procurorii anticorupţie cu privire la evaziunea fiscală de care sunt responsabili administratorii lui Vîntu, adică sindicaliştii Marius Petcu, Liviu Luca, Iacob Baciu şi Dumitru Costin.

Fără număr, fără număr!

Considerat cel mai bogat sindicalist, după ce în 1990 era un pârlit de asistent medical angajat apoi în lupta sindicală, Marius Petcu se menţine pe primul loc deoarece, cum am arătat,  Liviu Luca, mâna dreaptă a lui Sorin Ovidiu Vîntu, încă nu şi-a depus declaraţia de avere. Preşedinte al celei mai mari confederaţii sindicale, Petcu a deţinut controlul celei mai mari părţi a masei de manevră proletare (CNSLR-Frăţia), cea care controlează şi cea mai mare felie (36,87%) din tortul reprezentat de patrimoniul fostei UGSR. Aşadar, el a şi fost recompensat pe măsură, veniturile din penultimul an fiind de 500.000 de lei (cinci miliarde lei vechi), adică 10.000 de euro lunar! Veniturile provin, conform declaraţiei sale de avere, de la Federaţia Sanitas (129.898 de lei), CNSLR-Frăţia (86.781 de lei), IESS (8.700 de lei), OAMMR (82.354 de lei), SIND Romania (14.383 de lei) şi, evident, Realitatea Media SA (35.432 de lei).

A mai câştigat pentru „Implementare proiecte” cu finanţare europeană la CNSLR-Frăţia încă 147.000 de lei. Nevastă-sa, Claudia, este şi ea, cum altfel?, vicepreşedinte al CNSLR-Frăţia şi secretar general la Sanitas, funcţii care i-au adus şi ei 87.000 de lei, dar şi proiecte cu finanţare europeană în valoare de 61.600 de lei. Petcu este posesor al unei uriaşe averi, compusă din cinci terenuri ce totalizează 13.658 de metri pătraţi de intravilan (Ilfov şi Bucureşti) şi 7,9 ha teren agricol în Ilfov, un apartament în Bucureşti, o vilă de 267 mp în Ilfov şi o alta de 190 mp în Bucureşti, un autoturism Toyota, o motocicletă şi un ATV, bijuterii şi tablouri de 20.000 de euro, 325.000 de euro şi 10.000 de dolari deţinuţi împreună cu soţia în conturi bancare, este acţionar în cinci firme, dar şi administrator la societatea care are în folosinţă casele de odihnă şi tratament ale fostei UGSR, SIND Romania. Undeva în aceste conturi se ascund şi banii primiţi anterior de la Petre Scrieciu, asta în cazul în care mita primită n-a fost pusă la saltea.

Declaraţia de avere a lui Petcu are însă o ciudăţenie care spune multe despre relaţia lui cu Liviu Luca. Astfel, acolo apare o „atenţie“ de 180.000 de euro primită în 2007 de la PSV Company (fosta Petromservice), cu titlu de datorie pe termen lung (15 ani). În realitate, aşa cum ne-a declarat lichidatorul PSV Company, „datoria“ este de fapt echivalentul lucrărilor de construcţie a vilei lui Petcu, din Bucureşti, lucrări realizate în perioada 2007-2008 de firma cuplului Vîntu-Luca.

Dan Badea