Şacalii lui Vîntu se luptă cu vulpoiul Ghiţă pentru hoitul Realitatea TV

Categorie: mafie romaneasca

Bătălia dintre oamenii lui Sorin Ovidiu Vîntu şi Sebastian Ghiţă pentru controlul postului de televiziune Realitatea TV a continuat, ieri, printr-o mutare ingenioasă şi atent pregătită în laboratoarele lui SOV. Administratorul judiciar al Realitatea Media SA, societatea Rovigo SPRL, a denunţat contractul de management semnat cu firma lui Sebastian Ghiţă, Asesoft Internaţional SA. „Administratorul judiciar al SC Realitatea Media SA denunţă «contractul pentru servicii de consultanţă şi management strategic şi asigurarea resurselor de finanţare ale activităţii», încheiat în data de 24.10.2010 între SC Realitatea Media SA în calitate de client şi SC Asesoft Internaţional SA în calitate de manager“ – se afirmă în notificarea trimisă ieri, 6 octombrie, firmei controlate de Sebastian Ghiţă.

ghita elan
Justificarea acestei decizii a administratorului judiciar este aşa-zisa „maximizare a patrimoniului debitoarei“ la care se face referire în legea insolvenţei (nr. 85/2006) unde, la art.86, alin 1 se precizează că „în vederea creşterii la maximum a valorii averii debitorului, administratorul judiciar/lichidatorul poate să menţină sau să denunţe orice contract(…)“. Este exact ceea a urmărit Elan Schwartzenberg atunci cånd a cerut intrarea în insolvenţă a firmei pe care tocmai o cumpărase de la Vîntu. Cum el nu-l putea îndepărta pe Ghiţă din Realitatea, a ales s-o facă prin intermediul administratorului judiciar. Teoretic, asta înseamnă că Ghiţă a fost scos din joc. Practic însă, el mai are cåţiva paşi de făcut chiar dacă, oficial, a anunţat doar unul: înscrierea la masa credală, poziţie din care, în virtutea faptului că deţine peste 51% din creanţe, va putea cere falimentul Realitatea Media, ceea ce ar putea însemna închiderea unuia dintre marile canale de dezinformare din mass-media romåneşti.

Pånă atunci însă, beligeranţii mai au de dat nişte bătălii. Ceea ce a început la sediul Realitatea TV, atunci cånd Vîntu s-a desantat cu căruciorul şi bodyguarzii în studiourile lui Ghiţă, pentru a-i băga minţile în cap, a continuat apoi, ca într-un joc de ping pong, prin lovituri succesive pe care şi le-au aplicat reciproc cele două paravane implicate, la vedere, în acest război de uzură, managerul Sebastian Ghiţă şi patronul Elan Schwartzenberg. Ceea ce iniţial părea a fi o glumă, s-a dovedit a fi însă un conflict destul de interesant, mai ales după episodul interceptărilor cu morţii lui Vîntu din dealurile Moldovei şi cazarea golănasssului, pentru o scurtă perioadă, într-o celulă de lux de la Rahova. Conform declaraţiilor lui Gheorghe Piperea, avocatul Realitatea Media dar şi un apropiat al lui SOV, mişcarea de ieri a lichidatorului judiciar are un „efect imediat“, iar „singurul drept pe care îl are Asesoft este de a cere o despăgubire care de fapt nu e altceva decåt o declaraţie de creanţă la masa credală. Chiar dacă i se acordă de către instanţă, este trecut pe tabel şi stă la coadă ca toţi ceilalţi. Adică trebuie să suporte ordinea de prioritate“ a declarat avocatul pentru Hotnews.

Reacţia lui Ghiţă a fost pe măsură, el afirmånd că, în acest caz, „singurul drum pe care îl văd pentru compania lor este falimentul. Asesoft Internaţional ar deveni cel mai mare creditor cu peste 51% din creanţe, şi va cere falimentul“. Mai mult, a precizat Ghiţă, jocul va continua deoarece el a pregătit deja o alternativă la ventilatorul lui SOV. „Oricum, vă spun încă o dată, Asesoft are o licenţă TV şi poate emite cu sau fără opoziţia domnilor Vîntu şi Schwartzenberg“ a declarat Ghiţă confirmånd astfel temerile grupării Elan-ului lui Vîntu. El a înfiinţat deja o altă firmă, RTV Satelitte Net, pe care a transferat majoritatea angajaţilor de la Realitatea TV, ajungåndu-se astfel în situaţia, deocamdată hilară, ca angajaţii de la televiziunea din Piaţa Presei Libere să figureze pe două ştate de plată.

Mişcarea lui Ghiţă

Lovitura de ieri clarifică, astfel, mişcările disperate făcute de Ghiţă şi Vîntu în ultimele luni, după ce managerul ploieştean s-a dovedit a fi un pion otrăvit pe care strategul FNI l-a „înghiţit“ în virtutea inerţiei. După ce Vîntu şi-a primit porţia de arest, în urma denunţului făcut de Sebastian Ghiţă, el a reacţionat, via Elan Schwartzenberg, cerånd pe 5 septembrie a.c. intrarea în insolvenţă a Realitatea Media SA, invocånd o reorganizare judiciară necesară din cauza situaţiei financiare a companiei. În realitate însă, aflåndu-se în imposibilitatea de a denunţa contractul de management încheiat cu firma lui Ghiţă, cåtă vreme acesta respectă contractul achitånd la timp salariile angajaţilor, datoriile firmei şi să menţină ratingul în anumiţi parametri, singura cale de a anula contractul rămånea administratorul judiciar. Reacţia lui Ghiţă la această măsură a venit destul de rapid, el introducånd în scenă RTV Satellite Net SRL, firma înfiinţată anul acesta şi pe care avea să preia plata salariilor angajaţilor de la Realitatea Media. El mai avera, de asemenea, atu-ul sediului, pe care îl preluase de la Coresi.

Pentru a anihila avantajul lui Ghiţă, care nu putea fi evacuat, la o adică, din incinta Realitatea TV, Elan Schwartzenberg a anunţat deja, în vară, mutarea sediului televiziunii în spaţii care aparţin companiei Wilbrook International. Ca să contracareze lansarea de către Ghiţă a unei noi televiziuni pe scheletul Realitatea TV, după ce avea s-i ia contractul de management, Elan Schwartzenberg a trimis recent, către CNA, o adresă prin care a cerut respingerea oricărei „cereri de autorizare a realizării şi difuzării unui serviciu de programe TV aparţinånd unui alt titular de licenţă decåt Realitatea Media, în cazul în care amplasamentul sursei programului (spaţiile redacţionale şi de producţie, respectiv studioul TV) se află în spaţiile în care funcţionează postul de televiziune Realitatea TV“. Conform unor pagini de media apropiate lui SOV, Ghiţă ar fi intenţionat să lanseze un nou post tv prin intermediul unei firme din zona de influenţă a lui Victor Ponta, Ridzone Computers (Tårgu Jiu), liderul PSD fiind un bun amic al ploieşteanului Ghiţă. Penultima mişcare a fost făcută, vinerea trecută, de însuşi Vîntu, puşcăriabilul care, prezent într-o sală de judecată, a îaruncatî în jurnalişti cu nişte dosare compromiţătoare la adresa lui Ghiţă, ce conţineau nişte note ale ANAF adresate unor instituţii ale statului (Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi DNA), plus nişte înregistrări confuze din care ar fi rezultat că „stimabilul“ Ghiţă ar fi atentat la viaţa lui Vîntu. A urmat apoi, ieri, mutarea făcută de lichidatorul judiciar Rovigo, o firmă aleasă parcă special pentru a i se aplica lovitura decisivă lui Sebastian Ghiţă.

Dan Badea