„Faraonul“ Sawiris – sponsor mascat pentru campania electorală a lui Radu Mazăre

Categorie: BlogrollJustitie

mazare sawiris

Radu Mazăre, primarul PSD al municipiului Constanţa, a găsit o acoperire pe cât de exotică, pe atât de hilară pentru banii negri folosiţi în campania electorală de anul viitor. Şef al unui clan care stăpâneşte de ani buni judeţul Constanţa, grupare din care mai fac parte, printre alţii, Nicuşor Constantinescu – preşedintele consiliului judeţean – şi Sorin Strutinsky, partener de afaceri al celor doi şi direct implicat în peste 35 de societăţi comerciale, Mazăre încearcă astfel să-şi menţină controlul asupra litoralului românesc folosind de această dată banii oferiţi de un miliardar egiptean, „faraonul“ Samih Sawiris.

Într-o declaraţie televizată făcută luni seara, Mazăre a dat amănunte interesante despre sursa viitoarelor fonduri de campanie electorală, dar şi despre modalitatea în care va intra în posesia acestora.

„Am un prieten foarte bun, dintr-o familie foarte bogată din Egipt, care şi face investiţii în România, prin compania Orascom. Familia se numeşte Sawiris. Sunt posesorii a 30 şi ceva de miliarde, iar prietenul meu mi-a spus când a fost aici, acum o lună şi jumătate, că s-a hotărât să-şi doneze o treime din avere. Şi mi-a zis aşa: banii ăştia nu sunt convins că vor ajunge către cei amărâţi, iar de la tine vor ajunge sigur. Te rog să mă ajuţi să-mi cheltui aceşti bani, ca să ajungă la oamenii amărâţi. Ceea ce şi va trebui să fac. Acum să nu înţelegeţi că arunc cu banii sau că plouă cu bani în Constanţa. Nu, dar am pus pe cineva, ne-am ocupat de cazurile care sunt, oameni cu handicap, care au nevoie de proteze, copii care nu au bani să-şi cumpere caiete, haine pentru şcoală şi aşa mai departe… Câteva sute de mii de euro, după ce se vor termina vor fi alte câteva sute de mii de euro şi aşa mai departe. Este o acţiune pur privată, căreia nu aş vrea să-i fac prea multă publicitate“.

Această exotică „mătuşă Tamara“ apărută în curtea lui Mazăre exact când era nevoie de ea este mai mult decât „un prieten apropiat al edilului Constanţei, aşa cum acesta lasă să se înţeleagă. Egipteanul Sawiris are şi relaţii de afaceri cu apropiaţii lui Radu Mazăre, ceea ce aruncă o cu totul altă lumină asupra acţiunilor filantropice declarate.

Radu Mazare - PRIMARUL PSD al unui oras al Romaniei! (foto: evz.ro)

Radu Mazare – PRIMARUL PSD al unui oras al Romaniei! (foto: evz.ro)

Înainte de a dezvălui aceste relaţii, prezentăm câteva date despre intenţiile de afaceri ale miliardarului egiptean.

La începutul anului trecut, într-un interviu acordat agenţiei Bloomberg, Sawiris a declarat că a cumpărat 200 hectare de teren în România pentru a dezvolta un proiect imobiliar, cel mai mare de acest tip din ţară. Ulterior, presa a dezvăluit că, în realitate, achiziţia imobiliară se ridică la aproximativ 500 hectare de teren situat în apropierea municipiului Constanţa, iar afacerea vizează construcţia a aproximativ 33.000 locuinţe low cost. Samih Sawiris este acţionarul majoritar al companiei Orascom Development Holding din Elveţia, parte a concernului egiptean Orascom Grup deţinut de familia sa.

Cum a intrat Sawiris în afaceri cu apropiaţii lui Radu Mazăre

După cumpărarea loturilor de teren din Constanţa, pentru că avea nevoie de o societate românească prin care să-şi dezvolte afacerea, Sawiris a recurs la o metodă des utilizată în astfel de afaceri, preluând o firmă deja înfiinţată. Deloc întåmplător, firma aleasă aparţinea, cum vom demonstra mai jos, unui paravan de-al clanului Mazăre, Carmen Iorga, persoană folosită în cel puţin trei tranzacţii precum aceea cu egiptenii. Concret, prin intermediul unui off-shore cipriot, Orascom Budget Housing International Ltd, şi a unui reprezentant egiptean, Mohamed Ahmed Bahaa, a fost cumpărată societatea constănţeană Sole SRL deţinută de Carmen Iorga, Emilia Nicoleta Marin şi Daniela Cerasela Marin.

Conform informaţiilor existente, Carmen Iorga a mai fost folosită de clanul Mazăre-Constantinescu-Strutinsky în cel puţin două operaţiuni similare. Astfel, aceeaşi persoană apare, în Monitorul Oficial, ca vânzător al acţiunilor firmei Hot Slot Management SRL către doi cetăţeni francezi şi constănţeanul Sorin Strutinsky, partenerul de afaceri al lui Nicuşor Constantinescu şi Radu Mazăre. Sigur, alături de Carmen Iorga se mai afla, în calitate de vânzător, şi societatea PGF Vision, numai că aceasta aparţinea, în întregime, tot lui Carmen Iorga. O a doua tranzacţie relevantă, asemănătoare cu aceea prin care a fost vândută firma Sole SRL, se referă la înstrăinarea acţiunilor societăţii Hofburg Imobiliare SRL.

Societatea Hofburg, deţinută de Carmen Iorga împreună cu aceleaşi Emilia Nicoleta Marin şi Daniela Cerasela Marin (din afacerea Sole) a fost vândută în proporţie de 95% unui anume Cristian Ion Serghie, un italian cunoscut pentru relaţiile sale de afaceri cu Sorin Strutinsky, partenerul lui Mazăre. Acelaşi Cristian Ion Serghie este acţionar în societatea M&D Farers Invent alături de Sorin Strutinsky, dar este şi partener de afaceri cu Gheorghe Valentin Ionescu, nimeni altul decât unul dintre coinculpaţii lui Radu Mazăre din dosarul retrocedărilor de terenuri din Constanţa, o fraudă de 100 milioane de euro aflată deja pe rolul instanţelor de judecată. Iată cum prin aceleaşi persoane, gen Carmen Iorga & Co, membri ai clanului Mazăre îşi plasează unii altora afaceri de succes din zona strict controlată a judeţului.

În aceste condiţii, faptul că „faraonul“ Sawiris a fost servit cu una dintre firmele clanului, pentru a o folosi în dezvoltarea imobiliară a celor 500 hectare de teren cumpărat în imperiul Mazăre, nu reprezintă decât unul dintre semnele de supuşenie a clanului în faţa măreţiei financiare şi a milei miliardarului egiptean. Că mila faraonului nu se poate numi, deocamdată,  şpagă, din lipsa dovezilor, o arată chiar Mazăre, care o numeşte, provizoriu, „donaţie“. Urmează ca pe măsură ce serviciile (aprobări, avize, facilităţi etc) oferite de clan dezvoltatorului imobiliar, îndeosebi pe relaţia primar – preşedinte de consiliu judeţean, vor deveni evidente, „donaţia“ să fie percepută la adevărata ei valoare.

Dan Badea / Mihai Boeru,